1/23/2011

Armenia: Arheologii au descoperit cea mai veche unitate de producere a vinului din lume, datand de acum 6.100 de ani

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

foto AP/National Geographic

O unitate completa de producere a vinului, datand de acum 6.100 de ani – cea mai veche din lume cunoscuta pana acum, a fost descoperita de arheologi intr-o pestera din Armenia, anunta AFP. In aceeasi zona, in iunie 2010, a fost descoperit un mocasin de piele, perfect pastrat, datand de acum 5.500 de ani, acesta fiind cel mai vechi obiect de incaltaminte din lume.

Pestera in care a fost facuta descoperirea este situata intr-o zona muntoasa din provincia Vayotz Dzor din Armenia, in apropierea granitei dintre Iran si Turcia.

Anterior, cele mai vechi vestigii ale unei unitati de producere a vinului datau de acum 5.150 de ani (descoperire facuta in anii ’80, in Egipt).

“Pentru prima data, avem o imagine arheologica completa despre cum se producea vinul, veche de 6.100 de ani”, a afirmat Gregory Areshian, director adjunct al Institutului de Arheologie de la Universitatea din California, Los Angeles.

Cel mai probabil, vinul era preparat dupa ce strugurii erau zdrobiti cu picioarele, obicei care a persistat mii de ani in multe regiuni viticole, a precizat acesta.

Autorii descoperirii incearca sa stabileasca acum cu exactitate carei culturi apartineau oamenii care produceau vin in aceasta zona si care au lasat in urma si mocasinul descoperit anul trecut. Cel mai probabil, acestia apartineau culturii Kura Araxes, o straveche civilizatie trans-caucaziana.

Articolul a fost preluat de aici:

http://www.araratonline.com/?p=3065


Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger