2/12/2013

Domul din Monreale

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Cine are cat de cat cunostinte de Istorie a Artei, a auzit despre curentul Romanic, Gotic sau Bizantin din arhitectura si arta, si stie ca ele nu au avut loc concomitent ci consecutiv de-a lungul a mai multor secole, si  se definesc prin stiluri distincte, usor de identificat.

In Sicilia, si in cazul de fata in Monreale treaba sta cu totul altfel. De-a lungul timpului, insula a cazut “victima” tuturor dominatiilor si invaziilor posibile: Greaca, Romana, Franceza, Spaniola, Araba si nu in ultimul rand Normanda, de unde si existenta catorva specimene, rare, de sicilieni blonzi si cu ochi albastri, iar arhitectura locului refleta aceasta istorie tumultuoasa in totalitate.

Domul din Monreale, mandria si febletea lor, a fost inceput candva in timpul Romanicului, dar cu ocazia invaziilor, a fost partial distrus si refacut mai tarziu cand stilul Gotic a inceput sa fie la moda. Astfel  zidurile masive si inexpresive specifice Romanicului au fost deschise cu geamuri in forma de arc frant, nu prea mari, specifice Goticului timpuriu. Dar asta nu e tot! Desi Domul din Monreale se afla sub suveranitatea Papei de la Roma, suveranitate Catolica, interiorul este decorat intr-un stil  bizantin ortodox, multumita influentei  si a mainii de lucru orientale de mai apoi.

Iisus Pantocrator, piesa centrala din Altarul Domului intampina turistii intr-o biserica decorata cu friza bizantine de mozaic, realizate din foita de aur. Acelasi model il urmeaza si anumite ziduri externe ale Manastirii atasate Domului cat si coloanele curtilor interioare. In plus, fiecare piata a orasului si curtile interioare ale Domului, sunt decorate cu fantani Spaniole!







http://www.orasulgandurilor.com/monreale-sicilia- italia/

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger