2/12/2013

Stilul Gotic

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Arta gotica a aparut la jumatatea sec. XII in Franta
raspandidu-se ulterior in toata Europa Apuseana. Denumirea de arta gotica a fost data de sculptorii si pictorii Renasterii, care considerau ,,barbare’’ formele acestei arte. Primele constructii in  arhitectura gotica au fost catedralele, ridicate in centrul oraselor ca emblema a autonomiei locuitorilor acestora.

Spre deosebire de edificiile romanice, monumentele gotice sunt inalte, zvelte, mult alungite, de dimensiuni mari, aparent fragile, bogat impodobite. Zidurile inalte si subtiri sunt sprijinite de contraforti, fie direct, fie cu ajutorul arcelor butante.

Planul bisericilor este cu transept scurt, cor amplu. Interiorul este impartit in mai multe nave longitudinale delimitate prin coloane inalte si puternice. Portalurile sunt impodobite cu sculpturi si cu statui. Bolta se sprijina pe doua ogive diagonale de sustinere, care se incruciseaza in punctul cheie al boltii. Acoperisul are unul sau mai multe turnuri inalte,ascutite, terminate de obicei cu o sageata.

Elementele decorative ale bisericilor in stil gotic sunt: arcul frant ce incadreaza ferestrele, numeroase, mari si inalte, cu vitralii inglobate, terminate in forma de flacara. In bisericile gotice vitraliile au inlocuit pictura. Un alt element characteristic stilului gotic este rozasa - fereastra rotunda, ce mareste lumiozitatea spatiului interior si infrumuseteaza fatada exterioara.
Sculptura este utilizata atat in interior, cat si in exterior. Spre deosebire de stilul romanic, cele mai multe ornamente gotice au fost inspirate din natura. Statuile gotice sunt inalte, alungite si se armonizeaza cu liniile verticale ale cladirii.

Multe dintre catedralele construite in stil gotic sunt inchinate Sfintei Fecioare Maria: Notre Dame din Paris, Reims, Amiens. Alte constructii impresionante sunt Domul din Milano, Domul din Viena.

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona

 Catedrala Notre Dame din Paris



Catedrala Notre-Dame du Port din Clermont Ferrand - Franta



Catedrala Lincoln - Anglia

 

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger