8/04/2014

Schitul Soveja

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !



Schitul Soveja se află în zona geografică unde au fost ctitorite, în prima jumătate a secolului al XVII-lea două sfinte locașuri monahale: Schitul Babele și Mănăstirea Soveja. Primul a fost ridicat în anii 1633 – 1634 de către ieromonahul Partenie de la Mănăstirea Bisericani (din ținutul Neamțului), cu arhiereasca binecuvântare a mitropolitului Varlaam al Moldovei și a episcopului Evloghie al Romanului. Schitul a fost distrus în anul 1639 de către trupele muntene și cele de mercenari unguri ai principelui Transilvaniei (Gheorghe Rakoczy I), aliat al lui Matei Basarab împotriva lui Vasile Lupu, domnul Moldovei, care urmărise să-l alunge din scaun pe domnitorul Țării Românești.

După înfrângerea lui Vasile Lupu, Matei Vodă, cu prilejul împăcării, nu numai că l-a ajutat pe ieromonahul Partenie să refacă Schitul Babele, dar, ca semn al păcii statornicite între el și Vasile Lupu, va ridica tot în aceste locuri Mănăstirea Soveja, numită și Dobromira, în anii 1644 – 1645. Schitul Babele a dispărut în prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind distrus. Mănăstirea Soveja, închinată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea Patriarhiei Ierusalimului, va fi desființată ca locaș monahal în 1864, prin secularizarea aplicată de Alexandru Ioan Cuza, principele României, devenind biserică a Parohiei Soveja, situație în care se află și astăzi.

În amintirea acestor două așezăminte călugărești și în vederea refacerii vieții monahale pe aceste meleaguri, în anul 2001, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Epifanie, al Buzăului și Vrancei, a înființat Schitul Soveja, de călugărițe, aflat la șase kilometri de comuna Soveja. Schitul a fost construit prin contribuția financiară a familiei Constantin și Maria Nistoroiu din Focșani, pe un teren dat în folosință de Primăria comunei Soveja.

            Acest schit se află situat pe malul stâng al pârâului Șușița, între localitățile Câmpuri și Soveja, la o distanță de 42 km de orașul Panciu.

În aprilie 2002 s-a început un corp de chilii, apoi s-a pus temelia bisericii-paraclis cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, biserică care a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Epifanie Norocel în 21 mai 2005. Ulterior, ctitorii au construit și o clopotniță și o troiță la marginea șoselei. Toate aceste construcții au fost făcute din lemn de brad, în stil arhitectonic moldovenesc, având aplicat în exterior lambriu din scândură de brad care imită cărămida. După anul 2006 s-a construit o casă pentru părintele duhovnic și un altar de vară. Obștea Schitului Soveja este formată din șase viețuitoare, în frunte cu maica egumenă, monahia Irina Nuță.

În seara zilei de 8 martie 2012, corpul de chilii care adăpostea chiliile, bucătăria și sala de mese a ars, în urma unui incendiu izbucnit la coșul de evacuare al centralei termice și care s-a extins rapid la întrega construcție de lemn. Nu s-a putut salva nimic din ce era în chiliile maicilor. În prezent, se construiește noua casa monahală care va fi ridicată din zid și acoperită cu tablă.

Întrucât posibilitățile financiare ale schitului sunt reduse, obștea Schitului Soveja face, cu smerenie, un apel către dvs pentru un ajutor în vederea finalizării lucrărilor de construire a casei monahale. Orice ajutor este binevenit iar pe toți cei care ne vor spijini și ajuta în această lucrare îi vom pomeni în rândul ctitorilor la slujbele bisericii. Toți cei care doresc sa contribuie la ridicarea chiliilor o pot face fie în contul bancar al Schitului Soveja, prin poșta sau prin redirecționarea a 2%.

DATE DE CONTACT:
SCHITUL SOVEJA, com. Soveja, jud. Vrancea
Cod fiscal: 16050676
Cont în lei:  RO49 BTRL 0400 1205 I949 05XX
Cont în eur: RO24 BTRL 0400 4205 I949 05XX
Banca Transilvania, Agenţia Panciu
Cod Swift: BTRL RO22

Telefon: 0726 488 111


Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger