1/17/2015

Savanţii ruşi şi sud-coreeni doresc sa cloneze un mamut lanos disparut acum cateva milenii

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Savanţii ruşi şi sud-coreeni doresc sa cloneze un MAMUT lanos (asemanator unui elefant mare, lanos), potrivit unui nou raport al CBC News, citat de Sputnik. Acest lucru ar putea deveni realitate cu ajutorul nucleelor "vizibil vii" ale unor celule de mamut descoperite in Siberia. Mamutul lanos ar fi disparut de pe Pamant în urmă cu câteva milenii.

"La începutul lunii august am descoperit în Siberia Orientală fragmente de ţesut de mamut, în care celulele şi-au conservat nucleele, iar acestea erau vizibil vii", a declarat Serghei Fedorov de la Universitatea Federală Rusă din nord-estul Republicii Iakuţia, membru al expediţiei.

"Am putut să observăm imediat la faţa locului cu microscopul nostru portabil faptul că nucleele anumitor celule erau colorate", a adăugat Fedorov.

"Dacă acest rezultat se confirmă în laboratorul din Seul, aceste nuclee de celule somatice care conţin genomul complet al acelor animale vor permite clonarea mamutului, aşa cum prevede acordul nostru cu Fundaţia Sud-Coreeană pentru Cercetări în Biotehnologie (SOOAM)", a adăugat savantul rus.

Acordul, semnat în martie între SOOAM şi Universitatea Federală Rusă, prevede o serie de cercetări comune în vederea clonării unui mamut, o specie dispărută în urmă cu aproximativ 10.000 de ani de pe Terra.

Fragmentele de ţesuturi - os, păr şi grăsime - găsite la o adâncime de 100 de metri în pergelisolul (permafrostul) siberian, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de oraşul Iakutsk, "vor fi expediate la sediul SOOAM în octombrie, după ce vom primi autorizaţia de a le scoate din Rusia", a adăugat Fedorov.

Cercetătorul sud-coreean Hwang Woo-Suk, un pionier în domeniul clonării şi o personalitate controversată care colaborează cu SOOAM, a participat la această expediţie.

Hwang Woo-Suk a anunţat că a realizat două "premiere mondiale" în 2004 şi în 2005, afirmând că a extras o linie de celule suşă din embrioni umani, obţinuţi prin clonare, în 2004, iar apoi că a reuşit să obţină 11 astfel de linii în 2005.

Oamenii de ştiinţă au dezvăluit însă la scurt timp după aceea că savantul sud-coreean şi-a falsificat rezultatele studiului şi că a obţinut în mod accidental acele celule, prin partenogeneză, nu prin clonare.

Hwang este în schimb autorul recunoscut al primului câine clonat, botezat Snuppy, în 2005.

Sursa 1: http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/clonarea-unui-mamut-aproape-de-a-fi-realizata-celule-cu-nuclee-vii-descoperite-in-siberia-10060337

Cu toate acestea, unii experți avertizează că acțiunea ar putea crea un precedent. Dr. Tori Herridge, un cercetator care a luat parte la o autopsie recentă a unui mamut bine conservat, poreclit "Buttercup", a avertizat pentru The Guardian, ca acesta ar fi un pas înapoi, deoarece procesul pune în pericol inutil elefanții, care s-ar putea confrunta cu riscuri mari, in urma maternitatii surogat. Mamutul clonat ar urma sa se dezvolte in uterul-surogat al unui elefant.

Dr. Tori Herridge subliniază ca, în opinia sa, clonarea cu succes a unui mamut lânos ar aduce sume mari de bani cercetătorului care va reusi asta. Din acest motiv, problemele elefanților, de care este nevoie pentru clonarea cu succes a mamutilor, ar putea fi ignorate.

Un program de televiziune intitulat "Cum să clonezi un mamut lânos", prezentat de Smithsonian Channel la sfarsitul anului trecut, a descris procesul întreprins în studierea unui mamut bine conservat recuperat în Siberia, care ar putea face posibila clonarea mamutilor, daca va fi gasita o celulă cu ADN-ul intact, dupa cum planuiesc cercetatorii coreeni. Cercetatorii americani studiază, în schimb, genomul elefant, pentru a fi produs ceva care sa semene cu un genom mamut, conform CBC News, citat de Sputnik.

Sursa 2: http://www.lonews.ro/stiri/stiinta-tehnica/17611-stiri-clonarea-mamutului-descoperit-in-siberia-naste-probleme-mari-de-etica.html#sthash.hHs1vTKP.dpuf


«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger