8/03/2015

MOTIVELE PENTRU CARE TINERII CONSUMA DROGURI

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

        Utilizatorii de droguri sunt in mare masura copii si tineri. Infiorator ! Am auzit chiar astazi 14 mai 2004 ca numai in Bucuresti sunt 12.000 de consumatori de droguri in varsta de pana la 25 de ani, dintre care cca. 8000 in varsta de pana la 14 ani! Cat de groaznica este aceasta situatie! Ce se va alege de viitorul acestora?

       Aproximativ 75% dintre consumatori sunt baieti. 

       Tinerii consuma droguri din mai multe motive:
- dificultati de comunicare (cu parintii, profesorii);
- lipsa fricii de Dumnezeu manifestata prin teribilism;
- pentru a fi acceptati intr-un anturaj, intr-un grup, sub influenta exercitata de anturaj;
- aprecierea nerealista a realizarilor personale, mai ales de catre parinti, ceea ce ii indeamna spre pacatul deznadejdii, care le da sentimentul de inferioritate si inutilitate;
- lipsa de credinta in Dumnezeu si chiar de incredere in sine;
- educatia in pacate si nu in implinirea poruncilor lui Dumnezeu din unele familii;
- lipsa virtutii rabdarii necazurilor si a ispitelor;
- curiozitatea: diavolul indeamna astfel: fa pacatul numai o data; ia doar odata din drog, sa vezi cum este. Apoi spune: mai ia o data, sa nu fii in urma celorlati. Nu vezi ca rad de tine? Ia, ca te-ai simtit bine. Si ia a doua oara si astfel e doar un pas pana la dependenta.
- lipsa unor scopuri, idealuri in viata.
- imitarea modelelor vazute in filme.
       Un rol important in preintampinarea consumului de droguri il au parintii, care trebuie sa-si educe copiii corespunzator din punct de vedere moral si spiritual, pregatindu-i pentru a face fata realitatilor dure ale vietii. Atmosfera sanatoasa din familie, dragostea, afectiunea, comunicarea intre parinti si copii, constituie astfel principalul aliat in lupta impotriva acestui flagel.
       Fara a se recurge la drama sau la predica, este bine ca parintii sa prezinte copiilor drogurile cu care se pot intalni, ce efect pot avea asupra lor si care pot fi urmarile legale ale consumului de droguri. Drogurile  degradeaza corpul si pot duce la modificari psihice. Majoritatea acestor substante au efecte secundare. Drogurile pot fi periculoase sau chiar fatale, mai ales daca se amesteca sau se iau in mod regulat. Chiar si in doze mici, drogurile reduc controlul asupra muschilor, maresc timpul de reactie si diminueaza concentrarea. Daca, de exemplu, conduceti masina, puteti reprezenta un real pericol atat pentru dumneavoastra cat si pentru cei din jur. Categoria drogurilor cuprinde, in mod generic o mare diversitate de substante lichide, solide si gazoase, precum medicamentele (amfetaminele si barbituricele, in special), alcoolul, tigarile, dar si cele unanim recunoscute ca fiind ilegale (heroina, cocaina, L.S.D. etc.). Daca in familie s-ar discuta si astfel de probleme, fara indoiala ca ar mai scadea numarul consumatorilor de droguri, poate chiar semnificativ.

SEMNE DUPA CARE SE POATE RECUNOASTE O PERSOANA CARE CONSUMA DROGURI

       Exista unele indicii care pot sugera ca o persoana consuma droguri:
-- schimbarea brusca a comportamentului ; schimbari recente, vizibile, de personalitate;
-- treceri fara motiv de la veselie la tristete, uneori chiar agresivitate neobisnuita;
-- pierderea apetitului alimentar;
-- pierderi de memorie, lapsusuri;
-- lipsa de coordonare motorie si in vorbire; 
-- pierderea gradata a interesului pentru scoala, munca, hobby-uri, sporturi, prieteni;
-- stari de somnolenta si apatie necaracteristice; 
-- disparitia banilor sau a unor obiecte de valoare din casa;
-- pete neobisnuite, mirosuri ciudate pe piele sau imbracaminte;
-- schimbarea grupului de prieteni, precum si tendinta de tainuire a acestor "prieteni";
-- schimbari importante in programul cotidian, absente nejustificate de acasa, de la scoala sau de la locul de munca;
-- cheltuieli mari si nejustificate;
-- urme de intepaturi pe corp, mai ales pe maini;
-- halucinatii, idei delirante;
-- aparitia unor obiecte specifice: fiole, seringi, tablete, prafuri;
-- ochi iritati, tuse cronica; 
-- acuzarea unor stari neplacute in mod frecvent, fara gasirea unor explicatii de ordin medical; 
-- uneori alergii cutanate ( blande pe piele).
              
        Daca cineva observa o combinatie a acestor simptome la o persoana pe care o iubesc sau la care tin, utilizatorul trebuie sa fie pus in fata acestora si indrumat sa se trateze.
           
 Adevarul despre droguri

·         Drogul nu te face liber
·         Drogul este inselator, produce foarte repede obisnuinta
·         Drogul nu usureaza comunicarea
·         Drogul exclude individul din orice activitate familiala si profesionala
·         Drogul nu rezolva problemele

·        Folosirea drogurilor este o alegere gresita, iar lupta cu stresul vietii de fiecare zi reprezinta o parte inevitabila a experientei umane, lucru asociat cu dezvoltarea si maturizarea persoanei.

DE CE CONSUMUL DE DROGURI ESTE PACAT?

            Putem spune ca din aceleasi motive ca si fumatul. Cei care se drogheaza savarsesc urmatoarele pacate:

1. Pacatul sinuciderii, pentru ca asa cum am vazut, rapid, consumatorii de droguri isi distrug sanatatea lor pogorandu-se in iad de vii daca mor in acest pacat, fara sa se pocaiasca si sa se opreasca de la acest pacat. Drogul te scoate dintr-o stare de normalitate, sau de tulburare, te introduce in lumea falsei bucurii, dupa care te arunca cu brutalitate in cumplitele chinuri ale iadului, afectand atat sufletul, cat si trupul. Efectele drogului sunt stari false de fericire; desarte si trecatoare ca toate placerile lumii acesteia. Sunt stari viclene si periculoase create de diavoli, cu multa minutiozitate. Inselatoria merge pana acolo incat una dintre substantele deosebit de periculoase, heroina, se numeste chiar "pudra ingerilor". Se poate numi si asa, dar a ingerilor negri, a diavolilor. Ei sunt atat de vicleni, incat pana la un punct, ofera stari asemanatoare cu cele pe care le da rugaciunea. Ii ofera consumatorului de droguri, posibilitatea de a ajunge intr-un rai fals, dupa care victima se prabuseste in adancul intunericului. Aici il asteapta stari cumplite de depresie, anxietate, confuzie, delir, asociate cu dureri fizice greu de suportat, dupa cum am vazut la efectele drogurilor. Modalitatea de a iesi din acest iad? Inca o doza! Si inca una! Pana cand organismul cedeaza si sufletul se pierde pentru totdeauna in cazul in care moartea vine in urma unei supradoze.

2. Pacatul risipei banilor dati de Dumnezeu, pe ceva nefolositor nici pentru trup, nici pentru suflet: ”Pentru ce folositi argintii vostri pentru un lucru care nu va hraneste si castigul muncii voastre pentru ceva ce nu va satura" (Isaia 55;2).

3. Pacatul profanarii trupului, in care locuieste Duhul lui Dumnezeu si care devine prin aceasta patima salas al diavolului: ”Nu stiti oare ca voi sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? De va strica cineva templul lui Dumnezeu, il va strica Dumnezeu pe el, pentru ca  sfant este templu lui Dumnezeu care sunteti voi "(1 Corinteni 3;15-17). In fiecare dintre noi exista un loc care nu poate sta niciodata gol: ori este plin de Duhul Sfant impreuna cu ingerul cel bun, ori este plin de pacate impreuna cu diavolii lor, pacatele alungand pe Duhul Sfant. Trupul unui toxicoman ajunge o epava infioratoare. Trupul acela pe care Dumnezeu l-a dat pentru a fi "templu al Duhului Sfant", devine batjocura diavolului. Am vazut mai sus ce efecte dezastruoase au drogurile asupra sanatatii trupurilor noastre.

      Impresia ca drogul il salveaza pe toxicoman este o mare inselare, o batjocura a duhurilor necurate. Pentru a scapa cu adevarat de acest cosmar, toxicomanului ii trebuie multa vointa si stapanire de sine, dar si mult ajutor si intelegere din partea celor apropiati. Intoarcerea unui toxicoman inseamna foarte mult, este ca si cum ai reda viata unui om. Un toxicoman scos din ghearele iadului se naste a doua oara. Din punct de vedere spiritual, toxicomania poate fi considerata un fel de posedare de duhuri necurate. In perioada de sevraj, consumatorii de droguri capata infatisari diabolice, devin fiare, au manifestari uneori identice cu cele ale demonizatilor. In momentele acelea, in ei nu mai exista nici un gram de dumnezeire. Nu au mila, nu au dragoste, nu au jena, iar de rabdare nici nu poate fi vorba. Atunci au un singur scop: obtinerea de bani pentru procurarea drogurilor, chiar daca ar fi sa calce toate poruncile lui Dumnezeu. Daca nu fac rost de bani prin violenta, cuprinsi de durerile fizice si psihice, se gandesc la sinucidere sau chiar multi dintre toxicomani, apeleaza la aceasta metoda considerata de ei scapare de aceste chinuri. In general, toxicomanii, in perioada de sevraj, nu mai au sentimente. Lovesc fara mila chiar in oamenii care au facut sacrificii pentru a-i ajuta intr-o anumita perioada a vietii. Sunt marginalizati si de neinteles tocmai din cauza comportamentului lor. Multora dintre noi le e greu sa-i accepte ca pe niste oameni bolnavi. Ei sunt considerati oameni de nimic, oameni pe care nu te poti baza niciodata. Sunt acceptati de anumite grupuri din mila, din obligatie sau din interes, dar totdeauna planeaza suspiciuni asupra lor. Simtind aceste lucruri, toxicomanii, in loc sa lupte, cedeaza, intorcandu-se in mijlocul vechilor "prieteni", hotarati la inceput sa nu mai consume droguri.

         Rugaciunea iti ofera adevarata bucurie si stabilitate, adevarata putere. Efectele rugaciunii vor fi totdeauna purificatoare. Aici exista starea de fericire adevarata. Nu drogurile aduc fericirea! La capatul rugaciunii nu vom intalni niciodata stres, panica si depresie. Aici ne asteapta credinta, nadejdea si dragostea.... Toxicomanii care au incercat si varianta rugaciunii s-au regasit, si-au eliberat sufletul si au calcat in picioare arvuna data iadului prin consumul de ierburi ale diavolului. Tot ei au spus: "drogul este o minciuna, rugaciunea este adevar". Prin rugaciune curata chiar si durerile fizice dispar, chiar si bolile se vindeca. De ce? Pentru ca "cele ce sunt cu neputinta la oameni, la Dumnezeu sunt cu putinta ".
         In rugaciune fiind, sa nu ne punem increderea in noi, ci in Dumnezeu. Diavolul ne da uneori o siguranta de sine foarte mare, mai mare ca nadejdea in Dumnezeu. Mai ales la inceput, cand un consumator de droguri se hotaraste sa puna punct acestui lucru, intalnirea cu vechii prieteni poate fi foarte periculoasa (puteti citi in acest sens o poveste cutremuratoare scrisa  de cineva pe forumul acestui site ; apare acolo cu titlul "Droguri, moarte iad, sa fie asa?"). Focul "poftei" de droguri se aprinde oricum, pentru ca diavolul te santajeaza cu ceea ce te are la mana. Dar daca te mai arunci si in mijlocul flacarilor, atunci sigur te arzi. Unii dintre toxicomani spun: "ma voi intoarce si ii voi convinge sa se lase!". Si asta e viclenia diavolului, caci este asa cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur: "Viclenia diavolului consta in aceea ca isi ascunde capcanele". Cel ce a parasit un anume pacat mai simte dulceata inselatoare a desfatarii. Este de ajuns exemplul personal. Prezenta in mijlocul lor este un pericol pentru sufletul abia purificat. Aceasta este o capcana pe care unii o ignora, uitand ca una din sursele prin care ne vin ispitele este lumea, semenii nostri pacatosi. Mirajul inselator al falsului rai il acapareaza pe toxicomanul abia spovedit, iar diavolului nu-i trebuie mult sa-i sopteasca: "mai fa-o odata". Apoi te spovedesti si te lasi". Recaderea il poate intoarce pe drumul pierzaniei, facandu-l sa rupa legatura cu duhovnicul si sa uite de rugaciune. Tocmai de aceea sfatul duhovnicului trebuie sa fie: "Ocoliti locurile si oamenii care ar putea fi prilej de ispita!"

SFATURI PENTRU TINERI

--Informati-va despre droguri.--Fiti foarte atenti la alegerea prietenilor. „Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti”, zice un proverb romanesc.--Judecati singuri ceea ce se intampla in jurul vostru. Modul de percepere a problemelor nu trebuie sa fie intotdeauna identic cu cel al prietenilor.--Aveti taria de a va sustine parerile personale.--Spuneti "NU" cu fermitate si curaj, atunci cand este cazul. Vorbiti-le prietenilor despre consecintele consumului de droguri.--Respingeti propunerile prietenilor de a participa la anumite "actiuni".--Nu absentati de la scoala pentru a merge sa va "distrati" cu prietenii.--Nu va dovediti "maturitatea" prin consumul de alcool, tutun sau alte droguri.--Vorbiti cu parintii, fiti sinceri cu ei, spuneti-le imediat daca vi s-a propus sa consumati droguri sau ati fost martorii unor asemenea fapte.--Nu ezitati sa contactati politia daca sunteti implicati intr-o astfel de problema - orice intarziere poate agrava consecintele asupra voastra si asupra altora.

SFATURI PENTRU PARINTI

--Informati-va despre droguri.--Fiti un model pentru copiii dumneavoastra. Comportamentul parintilor are un mare efect asupra copiilor. Discutati sincer si deschis cu ei. Acest lucru ar putea face ca drogurile sa-si piarda atractia de lucru secret, misterios. Evitati prezentarea unei imagini "catastrofale"  a consumului de droguri.--Daca va confruntati cu problema consumului de droguri de catre copiii dumneavoastra, nu treceti direct la concluzii; e bine sa ascultati mai intai explicatiile copiilor, pentru a cunoaste cauzele care i-au determinat sa consume droguri si apoi incercati sa le inlaturati sau sa-i ajutati pe copii sa le inlature ei insisi.--Incercati sa cunoasteti cercul de prieteni al copiilor dumneavoastra si modalitatile de petrecere a timpului lor liber. In cazul in care observati prezenta unor persoane dubioase in anturajuI copiilor dumneavoastra, atrageti-Ie atentia asupra acestui lucru cu fermitate si tact, fara interdictii, reprosuri si critici.--Observati atent, dar discret, comportamentul copiilor si sesizati eventualele schimbari negative intervenite in modul lor de viata (nepasare, irascibilitate, obraznicie, agresivitate, absente nejustificate de la scoala sau de acasa, cheltuieli mari, detinerea unor sume mari de bani sau a unor obiecte de valoare). Identificati cauzele acestor schimbari si discutati cu ei despre acestea, determinandu-i sa-si normalizeze comportamentul.--Mentineti permanent legatura cu scoala si interesati-va periodic despre activitatea scolara a copiilor dumneavoastra, despre rezultatele scolare obtinute de catre ei. In caz de nevoie solicitati ajutorul institutiilor specializate (politie, institutii medicale, organizatii nonguvernamentale). Colaborati cu scoala, politia, institutiile medicale si sociale in derularea unor programe care au in vedere prevenirea consumului de droguri.          
        
-- Majoritatea copiilor ajung sa consume droguri deoarece au o educatie pacatoasa. Copiii fara educatie in spiritul implinirii poruncilor lui Dumnezeu cad usor in pacate care-i duc la consum de droguri (cititi mai sus capitolul MOTIVELE PENTRU CARE TINERII CONSUMA DROGURI). Cautati ca niciodata copiii dvs. sa nu aiba vreun astfel de motiv !

DROGURILE SI LEGEA

LEGEA 143/2000 PRIVIND COMBATEREA TRAFICULUI SI CONSUMULUI ILICIT DE DROGURI
Art. 2. - (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 3. - (1) Introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 
 (2) Daca faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 4. - Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani.

Art. 5. - Punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinte sau a oricarui alt loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 ani si interzicerea  unor drepturi.

 Art. 6. – (1) Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intentie, de catre medic, fara ca aceasta sa fie necesara din punct de vedere medical, se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si eliberarea sau obtinerea, cu intentie, de droguri de mare risc, pe baza unei retete medicale prescrise in conditiile prevazute la alin. (1) sau a unei retete medicale falsificate.

Iti recomand si articolul: Crezi ca stii totul despre droguri? 
Poate va este util si acest site cu produse naturiste utile pentru depresie: clic aici.vitamix.ro
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Popular Posts

top navigation

       
   

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog