10/07/2015

Influenta muzicii asupra psihicului uman

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Cu totii ascultam muzica mai mult sau mai putin. Pentru unele persoane, in special tineri, muzica ocupa foarte mult timp din viata. Ea este perceputa ca un mijloc de recreere, de destindere. Vad azi multi tineri pe strada, in metrou, in mijloacele de transport cu castile in urechi. Multi, cum ajung acasa din drumurile lor pornesc radioul sau televizorul pe posturile de muzica.

Muzica de orice gen ar fi ea are un compozitor. Compozitorul transmite prin muzica propriile trairi, sentimente si idei. Muzica creiaza astfel in sufletele ascultatorilor emotii. Emotiile pot fi pozitive sau negative.

Aici intervine influenta muzicii asupra psihicului uman. Imi amintesc de niste episoade din viata mea. Cand eram copil, de clasa a 6 a, in orasul meu Catalina Falticeni se organiza in centrul orasului discoteca in aer liber. Mergeam si eu mai mult ca sa ma intalnesc cu colegii mei. Intr-o zi a venit la mine fugind un coleg Daniel intrebandu-ma foarte agitat si revoltat: L-ai vazut pe Costel? Eu i-am raspuns ca nu l-am vazut. In clipa imediat urmatoare a si disparut din fata mea. Mi s-a parut ciudata reactia colegului sub influenta muzicii de discoteca.

Alte dati, mergand prin mijlocul multimii, am constatat ca am un mers balansat, de smecheras, ca ma simteam interesant, superior. Mergeam cumva in ritmul muzicii. Traiam niste sentimente de mandrie. Veneau ca niste ispite foarte greu de depistat si de controlat. Atunci am realizat pentru prima oara in viata mea faptul ca muzica are o influenta foarte mare in viata omului.

Sufletul uman este de o mare sensibilitate. Reactionam la cuvintele celor din jur care ne pot rani sau chiar incuraja sau vindeca. Si melodiile sunt ganduri in cuvinte si emotii in ritmuri.

Sunt melodii care transmit sentimente de mandrie, trufie. A se vedea muzica gen rap, hip hop. Muzica rock este de mai multe feluri. Unele genuri rock sunt ok dar altele sunt efectiv incantatii satanice, imnuri de lauda si venerare a diavolului. (a se vedea materialul de aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/_muzicarock.htm) Alte genuri de rock sau hip hop vin ca o revolta asupra sistemului. Transmit niste situatii realw, existente. Din pacate ele determina pe ascultatori sa devina un Gica Contra in foarte multe domenii de viata. Aceste persoane gusta din placerea mandriei si a slavei desarte. In acelasi timp devin insa niste persoane agitate care mereu au ceva de comentat. Nu e rau sa iti expui punctul de vedere, insa problema e cum ti-l prezinti. Vreau sa spun ca oamenii au nevoie de un echilibru launtric, si nu de agitatie. Aici este problema. Muzica gen rock hip hop creeaza o stare de agitatie, lucru nefast pentru sufletele lor si echilibrul launtric.

Luam alt gen de muzica: muzica pop sau manele. Multe din melodii transmit mesaje cu conotatii sexuale. La acestea se adauga ritmuri care aprind pofta trupeasca sau apetitul sexual. Astfel, unele melodii nasc sau hranesc patima desfranarii.

Muzica clasica este un alt gen de muzica. Oamenii de stiinta au demonstrat ca acei copii care asculta Mozard sau Bach devin foarte inteligenti. Muzica acestor compozitori si nu numai a lor este inspirata de Dumnezeu. Mozard avea in minte toata compozitia. Auzea in mintea lui melodiile pe care trebuia sa le compuna. A fost un geniu al muzicii.

Un alt studiu a demonstrat ca muzica clasica amelioreaza bolile psihice, pe cand muzica religioasa chiar le vindeca. Am cunoscut o persoana care a fost la spitalul de nebuni, iar din moment ce a luat calea Bisericii si-a revenit foarte mult.

Citeam mai demult cazul unui filosof grec care imbatandu-se la o petrecere, a rugat pe un violonist sa ii cante o melodie prin care sa isi revina. Lucru care s-a si intamplat. Prim urmare, muzica de poate purta prin multe sentimente. Cand eram mic parintii mei aveau casete cu muzica. Am pus o caseta cu romante. Romanta a fost atat de profunda incat m-a facut sa plang. Ultima strofa a romantei spunea ceva de genu: "iar voi plangeti ascultand romanta mea" (am parafrazat). Am ramas blocat cand am auzit. Iata cum compozitorii transmit intentionat anumite sentimente ascultatorilor.

Unele melodii contin mesaje subliminale. Acestea sunt niste sunete foarte inalte pe care oamenii nu le pot auzi dar subconstientul nostru le inregistreaza. Aceste mesaje in general privesc relatia omului cu Dumnezeu. Unele indeamna la revolta, la fugirea de cele sfinte. Va puteti intreba cum lucreaza ele? Citeam mai demult urmatorul caz: era o covrigarie peste drum de un cinematograf. Nu venea mai nimeni aici sa cumpere produsele lor. Prin urmare, patronul covrigarii a rezolvat problema punand in timpul filmuluu un mesaj subliminal: "Dupa film mergeti la covrigaria de peste drum". Dupa film toti spectatorii s-au ingramadit la covrigarie.


Consider ca s-ar potrivi o zicala de genul: „Spune-mi ce muzica asculti, ca sa iti spun cine esti”.

Prof. Iordachescu Constantin
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger