4/02/2016

Parcul Morarilor - Bucuresti, Sector 2. Istoric. Video

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Parcul Morarilor este cel mai mare parc din cuprinsul cartierului Pantelimon, o oază de verdeață. Aproximativ în centrul parcului este un lac, LACUL MORARILOR, străbătut de un pod acoperit cu piatră cubică. De aici se pot vedea plutind pe lac rate salbatice dar si broaste testoase. In lac se mai pot vedea si pestisori ce sunt hraniti adesea de copii de pe pod.

Au fost plantați copaci printre care multe magnolii ce arată superb primăvara. Parcul în sine, aduce un aer mai proaspăt și ce te ajuta sa te deconectezi si sa te relaxezi. Parcul nu este foarte mare in comparatie cu marile parcuri Herastrau, Cismigiu sau IOR, insa nici mic nu e!

Un părculeț deosebit de frumos, cu locuri de joacă pentru copii, cu mese pentru table, șah, fotbal, cu o zonă specială pentru câini, spațiu amenajat cu aparate pentru sport, chioșcuri cu dulciuri și alte masinute, trenulete automate atractive pentru copii

Din noiembrie 2013  a fost dată în folosință fântâna cu numele “Sfântul Nicolae”. Apa din această fântână este potabilă și vine dintr-un puț de 208 m adâncime. Mai sunt si alte fantani asemănătoare în parcurile Florilor, Bucur Obor si Plumbuita. Ele au fost construite la initiativa vrednicului primar Neculai Ontanu si a consiliului local al Sectorului 2.

Din toamna anului 2015 au fost stransi aproape toți câinii vagabonzi. Prin urmare, te poti plimba linistit prin parc!

Iata o serie de informatii interesante legate de istoricul parcului Panteliom culese de pe situl http://makeapoint.ro/:

Primele informații culese despre Pantelimon sunt din 1955, despre zona Socului. Pe atunci, casa de pe strada Sitarului, despre care se povesteşte a fost făcută cu împrumut de la bancă, de către meşteri italieni, casă de cărămidă, cu un etaj (demolată în 1983). Strada avea doar patru case.

Amintirile despre Şoseaua Pantelimon se concentrează asupra spaţiului din cartier. Şoseaua era mult mai largă având următoarele repere : Spitalul Sf. Pantelimon s-a construit pe loc viran, la marginea străzii; Biserica de la Morarilor era chiar la şosea; strada era până la Încerc; blocul cu Ambianţa (de mobilă) a fost construit luând din şosea.

La început şoseaua era pavată cu piatră albă, iar trotuarele erau nepietruite, fiind prevăzute cu alei de pământ. În acea perioadă nu erau încă blocuri, numai case fără etaj, cu grădini, ”aşezate, nu garduri măreţe cum erau în Foişor, în zonele mai bogate”(D.V.). Dezavantajul acestei perioade şi a acestor case era că nu aveau apă şi canalizare. Apa se lua de la cişmeaua din curte. Atmosfera era de sat, liniştită, cu copii care se jucau pe străzi. Maşini erau puţine, în schimb erau tramvaie care “circulau foarte bine, din cinci în cinci minute”. O altă amintire din acea perioadă este despre lacul Morarilor care pe atunci era neamenajat, cu stufăriş şi se vedea de la şosea (din tramvai). Tot aici se găsea o moară, în dreptul actualelor blocuri D1-D2. Cineva menţionează că ceva mai târziu acestei perioade, în dreptul podului de pe lac erau nişte clădiri unde îşi aveau sediul arhivele statului.

Poveştile copiilor care au crescut în Pantelimon sunt cel mai des legate de Parcul Morarilor: săniuşul – “era periculos iarna să nu ajungi în lac de pe deal, nu era gard, părinții ne spuneau că au murit copii în lac”; erau doar câteva leagăne de fier – “dar inventam noi jocuri cu ele”; copii care reuşeau să scape de supravegherea adulţilor făceau baie în lac, la pod: “mă speria bunica că sunt lipitori”.

Locurile preferate erau podul sau pe deal , unde se juca fotbal (”unde sunt acum tunurile”), un alt loc fiind fântâna din Parcul Florilor care nu funcţiona “şi ne jucam înăuntru, ne dădeam cu rolele”. O mamă îşi aminteşte că în parcul copiilor (în Parcul Morarilor) era numai praf, că nu mai era nisip şi că era foarte murdar. Despre acest parc am surprins o relatare interesantă înainte să fie amenajat: “Era dubios, noaptea trebuia să traversezi pe lânga el [pe Şoseaua Morarilor], nu era lumină şi mereu se auzeau zgomote, ţipete.” Şi despre parcul Florilor se povesteşte cum era neamenajat, “cu mulţi boschetari şi oameni dubioşi”.

Un istoric interesant al cartierului Pantelimon gasiti aici:

http://makeapoint.ro/blog/wp-content/uploads/2011/12/CartierulPantelimon_RaportCercetare.pdf
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger