4/10/2016

Pr. Savatie Bastovoi: despre Smerenie si Trupa Taxi

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Redam mai jos cuvintele parintelui Savatie Bastovoi de pe contul sau de Facebook:

Chiar v-a deranjat atit de mult acest clip? Mie mi-a placut. Faptul ca toti acesti oameni, despre care nu stiam ca il cauta pe Dumnezeu, L-au gasit in sfirsit, intr-un loc mic, nu poate decit sa ma bucure. E adevarat ca Dumnezeu prefera si piatra, si pamintul, nu doar lemnul, chiar si pajistile deschise, si pustiul - prefera orice loc in care omul se roaga din inima smerita. Dar faptul ca atitia oameni isi spun o parere, nu e ceva de ocarit. Sint smeriti sau nu, Dumnezeu sa judece. Cei care petrec in smerenie vor gasi folos in orice mustrare. Nu in zadar au spus Parintii pustiei: pina nu vei ramine in lume doar tu si Dumnezeu nu vei avea liniste.

Cum e casa lui Dumnezeu, mare sau mica, de lemn sau de piatra? Unde locuieste Dumnezeu? Aceasta intrebare i-a pus-o lui Hristos un carturar. Dar Iisus i-a răspuns: Vulpile au vizuini şi păsările cerului cuiburi; Fiul Omului însă nu are unde să-Şi plece capul.

Monologul ortodoxului smerit:

"Numai cineva care nu pricepe nimic in smerenie poate spune despre mine ca nu sint smerit!"

Ma uit cu amaraciune cum e posibil sa se savirseasca pacatul judecarii in grup, in numele apararii Catedralei Neamului. Se spun foarte multe lucruri urite despre acei oameni care nu mai au legatura cu textul cintecului lor. Daca au zis gresit, sa li se spuna unde e greseala in cuvintele lor, iar daca nu au zis rau, atunci de ce ii ocariti. Am aflat ca au vile, ca sint grasi, uriti, strimbi, lipsiti de smerenie, avari dupa bani si altele ca acestea. Acest fel de a infrunta se numeste judecare si este un pacat pentru care se pierde mintuirea.

Sfintul Dorothei al Gazei a fost intrebat cum este sa vezi un om beat si sa nu-l judeci. Sfintul a raspuns: daca vei zice "acesta s-a imbatat", nu judeci, ci faci o constatare, dar daca zici: "iata un betiv", cazi in judecata, caci fapta lui de a se imbata acum o raspindesti asupra intregii sale vieti si-l identifici cu ea.

Nu este mai mare semn al smereniei decit a nu-l judeca pe celalalt in caderea sa.

Eu cred ca tocmai ambitia unei catedrale imense a dat prilej autoritatilor ateiste sa trinteasca o moscheie la fel de imensa. Daca e sa ne batem in bani cu lumea musulmana, vom pierde. Cred ca moscheia e o replica la Catedrala Neamului si vor fi construite ambele. Cu cit mai multa rivna se arata la construirea Catedralei Neamului, cu atit mai multe pietre seculare se pun la temelia moscheii. Ortodocsilor li s-a intins capcana: sau renunta la catedrala si isi pastreaza dreptul (cetatenesc) de a pretinde oprirea construirii moscheii, sau construiesc catedrala si accepta si moscheia. Logica lumii acesteia, n-ai ce face.


"Nu este mai mare semn al smereniei decît a nu-l judeca pe celălalt în căderea sa." Savatie Baștovoi

Despre SMERENIE. Avva Dorotei


Un bãtrân a zis cã mai mult decât orice avem trebuinţã de smerenie. La tot cuvântul ce auzim sã zicem: Iartã! Cãci smerenia strica toate meşteşugurile vrãjmaşului. Sã cercam şi noi şi sã vedem ce putere are cuvântul bãtrânului. Pentru ce mai întâi de toate trebuie sã avem smerenie şi nu înfrânare, mai ales cã şi apostolul zice: cel ce se sârguieşte spre toate, are înfrânare. Sau pentru ce sã nu avem frica de Dumnezeu, cãci zice Scriptura: Începutul...


«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger