6/16/2016

Condamnarea lui Pontiu Pilat de catre Cesarul Romei

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


Mai veche decat apocriful precedent (Sentinta lui Pilat) este scrisoarea lui Pilat catre Tiberiu (sau Claudiu), Cesarul Romei, care ni s-a pastrat sau incorporata in versiunea latina a Evangheliei lui Nicodim, sau adaugata la sfarsit, in versiunea greceasca, sau independent de Evanghelia lui Nicodim, ca un opuscul de sine statator.

De scrisoarea lui Pilat catreCesarul din Roma prin care-l vesteste de condamnarea Mantuitorului in urma staruintelor norodului si de semnele aratate atunci (intunecarea soarelui, cutremurul etc.), m-am ocupat in vol. I al acestei publicatii (p. 171). O copie de pe traducerea romaneasca a acestei scrisori se pastreaza in manuscriptul nr. 469 din Biblioteca Academiei Romane, alcatuit in secolul al XVII-lea.

In 1929, cand a aparut intaiul volum al acestei lucrari, manuscriptul nu se gasea in Biblioteca Academiei, asa incat am fost nevoit sa ma marginesc la datele sumare pe care le dadea Gaster.

Acum in urma, Academia reintrand in posesia colectiei de msse. si documente trimise pe timpul razboiului la Moscova, am putut cerceta de aproape manuscriptul si am putut constata ca, in afara de scrisoarea lui Pilat, semnalata si de Gaster, se mai gaseste aici si alt text - nu mai putin important - numit de la Tischendorf incoace: Paradosis Pilati (paradosiw = predarea, osandirea).

Textul incepe prin a povesti ca Tiberie, citind scrisoarea lui Pilat, fu cuprins de spaima pentru semnele aratate, si trimise oastea sa ca sa aduca pe Pilat la Roma. Cand procuratorul fu adus, Cesarul cu tot "soborul" si cu multime de "Ramliani" luara loc pe o "tatra", inaintea templului (in ms.: "bisericei"). Infruntandu-l, imparatul il intreaba cum a putut, dupa ce a vazut atatea semne si minuni, sa omoare un om nevinovat cu moarte si sa puna, prin aceasta, in cumpana pieirii, intreaga lume.

Pilat se apara, spunand ca el n-a putut tine piept furiei multimii care il invinovatea ca le strica legea, fiindca nesocoteste Duminica (corect Sambata), si se numeste pe sine "Imparatul jidovilor"; tot norodul jidovesc striga: "alt imparat nu avem, fara numai Chesarul". Tiberie intreaba atunci din nou pentru ce nu i-a scris toate acestea inainte de a rastigni pe Mantuitorul si l-a vestit abia acum, dupa ce l-a omorat. Si indata, la aceasta intrebare a Cesarului, idolii din templu au cazut si s-au facut praf. Imparatul si cei ce erau impreuna cu el, cuprinsi de spaima, amana judecata pentru alta data.

In rastimp, Cesarul, maniat impotriva "necuratilor jidovi" trimise un "capitan" al sau anume Luchil - in alte locuri ale textului: Luchian - sa "bata latura aceea despre Rasarit", sa darame cetatile, sa lege pe jidovi si sa-i vanda robi paganilor. Apoi, dupa aceasta, ceru sa fie adus din nou la judecata Pilat si porunci sa i se taie capul. Pilat, vazand moartea cu ochii, se ruga lui Dumnezeu, cerand mila, si marturisi nevinovatia sa. In acea clipa, se auzi un glas din cer, menind ca toate neamurile pamantului sa-l fericeasca pe Pilat, fiindca astfel a incheiat proorocirea despre Mantuitorul, si el va fi marturie in ziua judecatii din urma, cand Domnul va veni sa judece viii si mortii si pe cei ce n-au crezut in El si n-au marturisit in numele lui. Dupa ce Pilat cazu, ucis de sabie, sotia lui, Procla, care crezuse in Mantuitorul, muri si ea pe loc si astfel fura ingropati amandoi in acelasi mormant.

Sursa: N. Cartojan, Cartile populare in literatura romaneasca, Vol II - Epoca influentei grecesti, Editura Enciclopedica Romana, Bucuresti, 1974, p. 111-113Procla, sotia lui Pilat si vita de vieIn apocriful analizat mai sus, se vorbeste despre Procla, sotia lui Pilat, care crezuse in Mantuitorul si careia Dumnezeu i-a luat sufletul odata cu moartea sotului ei. Paradosis Pilati nu lamureste insa imprejurarile in care Procla a fost adusa sa creada in puterea divina a Mantuitorului. Explicarea acestui moment important din viata Proclei, pus in legatura cu vita de vie, o aflam intr-un vechi text romanesc despre care a mai fost vorba pana...


Condamnarea lui Pontiu Pilat de catre Cesarul RomeiMai veche decat apocriful precedent este scrisoarea lui Pilat catre Tiberiu (sau Claudiu), Cesarul Romei, care ni s-a pastrat sau incorporata in versiunea latina a Evangheliei lui Nicodim, sau adaugata la sfarsit, in versiunea greceasca, sau independent de Evanghelia lui Nicodim, ca un opuscul de sine statator. De scrisoarea lui Pilat catre Cesarul din Roma prin care-l vesteste de condamnarea Mantuitorului in urma staruintelor norodului...


Sentinta lui Pilat din PontEste un apocrif relativ modern, poate de aceea nu si-a gasit loc in culegerile de scrieri apocrife editate de Fabricius, Tischendorf, Thilo. Chiar in titlu se spune ca a fost descoperita - in unele versiuni - in 1400, in altele, in 1580. Gaster n-o cunoaste in literatura romaneasca decat din textul modern, tiparit la un loc cu Minunile sfantului Sisoe. Asupra originalului, el face urmatoarea presupunere: "In literatura romaneasca pretinde...


Disputa lui Iisus cu SatanaAceasta legenda se pastreaza in Biblioteca Academiei Romane in codicele nr. 130, f.93. manuscriptul de origine ardeleneasca a fost daruit Academiei de V. Mangra in 1895 si dateaza din sec. XVIII. Legenda, care este o copie dupa un text mai vechi poarta titlul: "Invataturi can(d) s-au pricinuitu S[tanacu Dumnezeu". Punctul de plecare al acestei legende apocrife este un fragment din Evanghelia lui Matei (cap.4, 1-12), care povesteste ca, dupa...

Scrisoarea lui Pilat catre Tiberiu, imparatul Imperiului RomanRaportul este scris de Pilat (guvernatorul Iudeii) catre  Tiberiu (imparatul Imperiului Roman) imediat  dupa Rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos             Raportul lui Pilat a fost găsit în una din  bibliotecile Vaticanului de către un student  german care se afla la Roma pentru studii  teologice. Dar studentul acesta nu l-a  găsit prea important...
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Popular Posts

top navigation

       
   

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123