7/28/2016

Vorbe ale părinților ce rănesc copilul, chiar și spuse în glumă

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Exista unele vorbe ce ranesc copilul, vorbe spuse de parintii sai in gluma, la nervi, din suparare sau enervare si chiar vorbe care nu sunt indreptate asupra micutului, dar la care este martor! Cauti sa il feresti pe copil de orice pericol si expunere; insa te-ai gandit la expunerea la vorbele toxice? O glumita care tie ti se pare inofensiva, o mica critica sau un apelativ ironic va face copilul sa sufere, chiar daca nu o arata. Si el sufera pentru ca aceste vorbe sunt spuse chiar de catre parintele sau…

Vorbe ce ranesc copilul:

Glumite “inofensive”. Parintii poate ca nu isi dau seama, insa anumite glumite care lor li se pot parea amuzante chiar ii ranesc pe copii. Si chiar daca nu se vede, copilul isi aminteste de acestea mereu. O simpla gluma il poate face sa sufere, dar si sa isi schimbe parerea despre voi! Ce fel de glume – cele despre el! Glume de tipul: “nu poti sa vezi din cauza nasului mare”, “mai poti tine numaratoarea cosurilor de pe fata?”, “tunsoarea asta te face sa arati a broscoi”, “si eu credeam ca eu nu sunt bun la fotbal”, “te pricepi sa stai degeaba” etc. Doar niste glumite, nu-i asa? Ei bine, pentru un copil sensibil si influentabil, asemenea glumite venite tocmai de la parinti dor. In comunicarea cu copii, ironiile si sarcasmul nu au ce cauta.

Apelative. Unii parinti tind sa gaseasca porecle sau sa foloseasca apelative “amuzante” pentru copii. Insa unele dintre aceste apelative il ranesc si jignesc. Porecle sau apelative precum “balonel”, “pitic”, “dolofan”, “pipisor”,“prostanac”, “plangacios”, “lenesila”, “uratel”…

Critici. Vorbele ce ranesc copilul sunt si criticile, chiar spuse in gluma, de catre parinti. “nu poti sa faci nici asta ca lumea?”, “sper ca nu gresesti iar”, “esti in stare sa…”, “ma dezamagesti”… A iti critica copilul nu il ajuta pe acesta sa incerce sa fie mai bun, nu il ambitioneaza, cum ar crede unii. Din contra, il fac sa creada in aceste critici, sa creada ca nu este in stare de mai bine – deci ii afecteaza grav imaginea de sine. Copilul se stimuleaza pozitiv, prin sustinere, sprijin si apreciere. Daca ceva nu ii reuseste, o critica nu va face decat ca el sa aiba o parere si mai proasta despre sine si sa sufere, crezand ca nu poate face nimic. Dar il poti ajuta si stimula cu adevarat, zicand ceva de genul “mai incearca si o sa reusesti, ai sa vezi”, “nu-i nimic daca nu reusesti din prima, mai incerci”.

Ordine. Da, tu esti parintele si copilul trebuie sa te asculte! Insa te-ai gandit la importanta politetii – nu il poti invata sa fie politicos decat fiind tu la randul tau politicos cu el! Nu ii poti cere sa te respecte decat daca il respecti tu pe el in primul rand! Anumite ordine, in special spuse pe un ton autoritar si strict, sunt vorbe ce ranesc copilul, il fac sa se simta un sclav, bun sa iti aduca paharul ce apa si atat… Fara “ia si du gunoiul”, “adu-mi acum apa din frigider”, “du-te la chiosc sa iei ziarul”! Incercati un “te rog”, un “fii amabil”… Doar asa copilul se va simti valoros si va invata sa se comporte cu altii.

Cuvinte negative. Tipete. Nu numai vorbele ranesc copilul, ci si tonul pe care sunt spuse! Asadar, incearca sa mentii un ton calm si linistit, chiar daca il certi si dezaprobi. Nu tipa isteric, pentru ca nu ai efectul dorit! Se stie ca daca doresti sa impui si sa dezaprobi un comportament, mult mai util este un ton calm, jos, coborat, strict, nu tipete isterice. Nu iti pierde controlul in fata unui copil. Da, uneori esti coplesit(a) de toate treburile zilei si copilul poate fi acea ultima picatura care te face sa o iei razna. Insa controleaza-te de fata cu el, ia o pauza si respira, vorbeste-i calm si descarca-te apoi in singuratate cum poti… Nu te gandi ca a tipa la copii este normal si ca toata lumea o face! Multi adulti isi amintesc cu neplacere si isi spun “eu nu voi tipa cum facea mama”… Rezolvi ceva cu adevarat tipand?…

Amenintari. Cateodata, parintii nu au idei mai bune si nu stiu cum sa impuna copilului decat prin amenintari! In special atunci cand copilul nu asculta, poti fi tentat sa te impui in fata sa amenintand. “Fara televizor o saptamana”, “mergi in camera ta”, “nu capeti desert”, “daca nu esti cuminte, vine bau-bau” sau un clasic si oribil “daca nu faci ce iti spun, te dau la tigani”! Acestea sunt vorbe ce ranesc copilul si nu il fac sa te respecte. Un mic secret: nu il convingi sa faca ce vrei tu prin amenintari! Poate ca te asculta momentan, dar planuieste in secret sa se razbune si isi spune in gand (sau cu voce tare) cat de mult te uraste. Pentru a incerca sa il convingi sa faca ceva ce refuza, mai utila, mult mai utila este ascultarea activa si incercarea de a afla ce simte copilul, de ce refuza o anumita sarcina.

Injuraturi. Chiar adresate jucatorilor la TV, colegilor de serviciu la telefon, soferului din fata, injuraturile si cuvintele vulgare nu isi au locul de fata cu un copil. Nu numai ca le va invata si bineinteles le va imita, insa injuraturile creeaza o atmosfera tensionata, incarcata negativ care ii afecteaza dispozitia. In nici un caz nu folositi intre membrii familiei injuraturi – copilul va crede ca nu va iubiti si nu va respectati!

Laude si comparatii. Exista si anumite vorbe ce ranesc copilul, insa nu ii sunt adresate lui direct. Acestea sunt anumite laude adresate altor copii – frati sau colegi. De exemplu, cand o mama spune “ce bine se descurca fratele tau”. Sau cand un tata spune “ce bine joaca fotbal colegul ala al tau”. Copilul intelege din aceste laude ca celalalt copil este mai bun, mai valoros, mai pretuit de catre parintii sai decat el! Incercati sa nu laudati alti copii de fata cu micutul. Si in special incercati sa nu il comparati cu alti copii. Comparatia intre frati starneste rivalitate si resentimente. Iar comparatia cu alti copii din jur nu il face decat sa se invete sa se compare constant singur cu altii, sa vada cu ce e mai bun si mai rau decat altii. Dar a invata sa iti construiesti imaginea de sine prin comparatie sociala nu este sanatos. Imaginea de sine trebuie sa fie construita din interior si nu prin comparatii cu altii.

Vorbe urate intre parinti. Atunci cand va certati si va adresati vorbe urate intre voi, iar copilul va poate auzi, acestea il afecteaza in mare masura. Pentru copil, un camin stabil si sigur inseamna comunicare armonioasa. Tipete si cuvinte urate adresate de un parinte altui parinte il fac temator si chiar suparat pe parintii sai. De ce nu se pot intelege? De ce nu vorbesc frumos? De ce nu se respecta? Copilul care isi aude parintii certandu-se sau injurandu-se sufera!


Sursa: http://familist.ro/vorbe-ce-ranesc-copilul

Va prezint cateva carti deosebite de psihologie care trateaza problemele psihice din punct de vedere crestin. Veti putea vedea c\efectele pacatului asupra sufletului. Psihoterapia crestina nu exclude tratamentul medicamentos ci identifica problema - si vindeca rana lasata de pacat prin metodele Sfintilor Parinti. E de remarcat faptul ca Psihologia ca si Stiinta a aparut destul de recent. Probleme psihice au existat de cand e lumea si au fost tratate ca atare.

Pentru a afla mai multe lucruri despre carti sau pentru a le comanda dati click pe titlu.



Iata o serie de carti scrise de Dr. Dmitri Avdeev, un excelent psihoterapeut din Rusia:

NERVOZITATEA - click pentru comanda





Crestinul in fata bolii, suferintei si mortii




elefant.ro carturesti.ro top-shop.ro libris.ro
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger