9/29/2016

Retrospectiva proiectului "Antim Ivireanul - ctitor de cultura romaneasca" - CNMV

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca anul 2016 sa fie Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Am dorit si noi, catedra de religie si catedra de limba si literatura romana de la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Bucuresti, sa aducem cinstire acestui mare ierarh al Bisericii noastre, ctitor al culturii nationale si al limbii literare romanesti! In acest sens, am initiat proiectul intitulat „Antim Ivireanul – ctitor de cultura romaneasca”.


In cadrul acestui proiect la inceput am organizat un pelerinaj „Pe urmele Sfantului Antim Ivireanul” in parteneriat cu agentia de pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Romane. Am vizitat m-rea Snagov, episcopia de la Ramnicul Valcea si m-rea Antim, ctitoria marelui mitropolit. Elevii nostri au avut ocazia sa inteleaga rolul lui Antim Ivireanul in evolutia culturii romane, mai ales cu ocazia vizitarii expozitiei de tiparituri antimiene organizata la biblioteca Sfantul Sinod. 

În ziua de joi 21 aprilie 2016 elevii Colegiului Național "Mihai Viteazul" din București au plecat pe urmele unui mare om de cultură și mare mitropolit al Țării Românești, Sfântul Antim Ivireanul.  Pelerinajul a fost organizat prin sărguința profesorilor Săvulescu Codina (profesoară de limba și literatura română), Iordăchescu Constantin (profesor de religie ortodoxă) și Ilian Aura (profesoară de limba și literatura română).

Au fost marcate 4 puncte turistice deosibit de importante ce au legătură cu viața și activitatea Sfântului Antim Ivireanul:

1.       Mănăstirea Snagov
Aici ne-a întâmpinat și ne-a vorbit cu multă căldură părintele stareț Varahil Bănățeanu.








2.       Arhiepiscopia Rîmnicului
Din păcate nu ne-a putut întâmpina IPS Varsanufie deoarece era plecat la Ierusalim. Ghidajul a fost asigurat de părintele Kiril.






3.       Mănăstirea Sfântul Antim din București
Aici am avut ocazia de a avea un ghid deosebit, tânăr și plin de entuziasm în cele ale istoriei și ale vieții duhovnicești, pe părintele Antipa.









4.       Biblioteca Sfântului Sinod
Aici părintele Policarp Chițulescu, un om de o cultură deosebită, prin cuvântul și mica expoziție pregătită cu multă osârdie, a reușit să întipărească în inimile elevilor portretul marelui cărturar, autor, tipograf, sculptor, teolog, episcop și mitropolit Antim Ivireanul.








Al doilea moment al acestui proiect a fost vernisarea expozitiei "Antim Ivireanu - ctitor de cultura romaneasca", organizata de elevii colegiului nostru. Ea contine copii dupa tipariturile mitropolitului Antim Ivireanul obtinute de la Biblioteca Sfantului Sinod al Bisericii pentru care ii multumim parintelui Policarp Chitulescu, directorul acestei Biblioteci si gazda noastra de astazi.



Un alt moment al proiectului nostru este reprezentat de concursul de eseuri  cu acelasi nume "Antim Ivireanu - ctitor de cultura romaneasca". Concursul a fost organizat in parteneriat cu Arhiepiscopia Bucurestilor, Sectorul Invatamant si Activitati cu Tineretul. Au participat elevi si profesori din marile licee din Bucuresti cu un nr de aproximativ  50 de eseuri dupa o bibliografie stabilita de organizatori. Au ramas in concurs aproximativ 25 de eseuri.

La festivitatea de premiere au participat: Parintele Consilier Patriarhal David Pestroiu, parintele Horia Malusanu si nu in ultimul rand parintele Policarp Chitulescu, directorul acestei Biblioteci si gazda noastra evenimentului nostru! 

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger