1/19/2017

Câmpulungeanca Sylvia Hoişie, cercetătoarea care a dat românilor medicamentul Polidin


Unul dintre cele mai cunoscute medicamente româneşti a fost Polidinul, un stimulator al imunităţii utilizat zeci de ani de milioane de români pentru tratarea infecţiilor respiratorii, naso-faringiene, ginecologice şi ca adjuvant în terapia cancerului.

Ceea ce este mai puţin cunoscut este că unul dintre cercetătorii care au inventat şi brevetat Polidinul este un medic originar din Câmpulung Moldovenesc, dr. Sylvia Hoişie.

Din cei 89 de ani de viaţă, 61 i-a dedicat medicinii şi cercetării. Pe când era o puştoaică fără griji în Câmpulung Moldovenesc, Sylvia îşi dorea să devină profesoară. În 1940, când era în clasa a III-a gimnazială, a constatat cu stupoare că este privită altfel, că eleva premiantă apreciată de profesori şi colegi a devenit paria şi a fost aşezată în spatele clasei, separată printr-o bancă goală de ceilalţi. ”Jidaucă” a aflat că este. ”Când am fost dată afară din şcoală am fost fericită. Nu mai aveam parte de cuvinte urâte, de jigniri şi de înjurături. Am continuat să învăţ acasă”, povesteşte cu voce egală Sylvia. Deportarea în Transnistria i-a schimbat opţiunile profesionale şi la întoarcerea din ghetou a studiat medicina.

În octombrie 1941, foştii vecini, colegi de şcoală, unii consideraţi chiar prieteni, au dat iama în casele celor deveniţi brusc indezirabili. ”Asta e cea mai dureroasă amintire. Mai presus de foamea, frigul şi bolile îndurate în Transnistria, a fost durerea provocată de vecini, de colegi, de cei de lângă noi, pentru care am devenit jidanii care trebuiau îndepărtaţi”.


De la Sylvia Hoişie am aflat istoria Polidinului, un medicament sută la sută românesc, fabricat la Institutul Cantacuzino din Iaşi, a cărui producţie a început cu zece fiole şi a ajuns la 15 milioane de fiole pe an. Tot de la ea ştim că de aproape 70 de ani locuieşte în Iaşi, însă „acasă” este tot la Câmpulung Moldovenesc, deşi aici nu mai are pe nimeni. Doar amintiri. Iar la Cantacuzino, astăzi porţile sunt zăvorâte şi iarba creşte înaltă pe alei.

Sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-12-17/Ei-sunt-sucevenii-din-Top-10-2016Va recomandam si urmatoarele carti:


Istoria evreilor in terile noastre - Nicolae Iorga
Istoria Evreilor Din Romania (1866-1938) - Gabriel Asandului


Munca obligatorie a evreilor din Romania - Ana Barbulescu, Alexandru Florian
Alte carti despre evrei puteti gasi aici.

       
   

Vizite pe blog

Vizitatori

Labels