1/18/2017

Cercetătorul Yoshinori Ohsumi: Prin procesul autofagiei (stimulat prin post si exercitii fizice), celulele corpului se detoxifiază şi repară singure

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a câştigat premiul Nobel pentru medicină pe 2016 pentru ”descoperirea mecanismelor autofage”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm. Yoshinori Ohsumi, 71 de ani, este profesor la Centrul de Cercetare Frontier din cadrul Institutului Tehnologic din Tokyo.

Ce este autofagia?

Autofagia este un proces fundamental pentru degradarea şi reciclarea componentelor celulare. Termenul ”autofagie” îşi are originea în cuvintele greceşti ”auto” (”de la sine”) şi ”phagein” (”a mânca, a devora”). Prin urmare, ”autofagie” înseamnă "auto-devorare",  consumarea propriilor ţesuturi de către un organism.

Descoperiri ştiinţifice

Acest concept a apărut în anii 1960, după ce oamenii de ştiinţă au remarcat că celulele vii pot să îşi distrugă propriile componente, înconjurându-le cu membrane, formând vezicule în forma unor saci microscopici, care sunt apoi transportaţi în compartimentul de reciclare - denumit ”lipozom” – unde aceştia sunt descompuşi.

Într-o serie de experimente desfăşurate la începutul anilor 1990, cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a folosit drojdia de panificaţie, pentru a identifica genele esenţiale în procesul de autofagie. Apoi, savantul nipon a descoperit mecanismele din spatele autofagiei în cazul drojdiei şi a demonstrat că un mecanism similar, dar mai sofisticat, este folosit şi de celulele umane.

Cercetările lui Yoshinori Ohsumi au condus la descoperirea unei noi paradigme a felului în care celulele îşi reciclează conţinutul. Descoperirile sale au deschis calea spre o înţelegere mai bună a importanţei fundamentale pe care autofagia o are în multe procese fiziologice, precum adaptarea organismului la înfometare sau reacţia la infecţie. Yoshinori Ohsumi a fost premiat pentru analizarea modului în care celula biologică lucrează în autofagie - cum celulele corpului se detoxifiază şi repară singure.


Perturbările din procesul autofagiei au fost legate de boala Parkinson, diabetul de tip 2, cancer şi alte afecţiuni care apar odată cu îmbătrânirea. Mutaţiile produse în genele autofage pot cauza boli genetice. Cercetări intense au loc în prezent pentru a dezvolta medicamente care să declanşeze procesul autofagiei în diferite boli.

Autofagia şi vindecarea organismului

Dr. Colin Champ, medic oncolog și profesor asistent la University of Pittsburgh Medical Center, explică, pe scurt, acest proces: „Gândiți-vă ca la un program de reciclare înnăscut al corpului nostru. Autofagia ne transformă în mașini mai eficiente pentru a scăpa de piesele defecte, prin oprirea dezvoltării celulelor canceroase și stoparea disfuncțiilor metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul“. Prin stimularea procesului de autofagie a corpului tău, poți diminua inflamația, poți încetini procesul de îmbătrânire și optimiza funcția biologică. O autofagie eficientă în țesuturi ar trebui să însemne mai puține celule deteriorate și dezorganizate, care ar trebui să se traducă într-un organism mai sănătos și mai longeviv.

Exercițiile fizice stimuleaza autofagia

Exercițiile fizice creează daune ușoare la nivelul mușchilor și țesuturilor, pentru ca organismul să le repare ulterior, devenind astfel mai puternic. Exercițiile ajută, de asemenea, la eliminarea toxinelor prin transpirație și sunt de folos pentru orice program de detoxifiere. De exemplu, dr. George Yu, care a fost implicat în studiile clinice pentru detoxifierea soldaților în Războiul din Golf, recomandă o combinație între exerciții fizice, saună și suplimente cu niacină (B3) pentru a maximiza eliminarea toxinelor prin piele. Exercițiile reprezintă o componentă importantă deoarece determină vasodilatație și creșterea fluxului sanguin. Se recomandă între 150 și 450 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână, ceea ce conduce la o scădere a riscului de deces precoce cu până la 39%.

Unul dintre cele mai cunoscute moduri de inhibare a autofagiei este prin consumul unor cantități mari de proteine. Acesta este motivul pentru care se recomandă limitarea proteinelor la aproximativ 40-70 de grame pe zi, în funcție de masa corporală.

Cheia în prevenirea bolilor și încetinirea îmbătrânirii

Mitocondriile sănătoase stau la baza prevenirii multor boli și a menținerii stării de sănătate. Leziunile mitocondriale pot declanșa mutații genetice care pot contribui la apariția cancerului, iar optimizarea stării de sănătate a mitocondriilor este o componentă-cheie de prevenire a cancerului. Autofagia este o modalitate de a elimina mitocondriile deteriorate, dar biogeneza este procesul prin care noi mitocondrii sănătoase pot fi multiplicate. Interesant este faptul că exercițiile fizice au un dublu rol, pentru că stimulează autofagia, dar sunt și un stimulator puternic al biogenezei mitocondriale. În esență, cheia pentru prevenirea bolilor și încetinirea procesului de îmbătrânire constă în optimizarea funcției mitocondriale și creșterea numărului de mitocondrii. Din fericire, exercițiile fizice te ajută să le realizezi pe amândouă.

Postul intermitent: O altă modalitate de stimulare a autofagiei

Postul reprezintă un alt factor de stare biologic care produce multe rezultate benefice, inclusiv pentru autofagie. De fapt, cel puțin unele dintre beneficiile asociate postului (cum ar fi riscul redus de diabet zaharat sau boli de inimă) pot fi atribuite acestui proces. Există dovezi care arată că alimentarea mitocondriilor cu combustibil atunci când acestea nu au nevoie de el produce scurgeri mari de electroni, care eliberează specii reactive de oxigen ca radicali liberi. Acești radicali liberi deteriorează mitocondriile și ADN-ul. Postul intermitent, precum și mesele cu maximum 3 ore înainte de culcare, trebuie asociate cu un consum suficient de grăsimi sănătoase pentru a eficientiza autofagia. Cu o autofagie eficientă (mecanismul de curățare internă al organismului), celulele stem păstrează capacitatea de menținere și reparare a țesuturilor. Așadar, pentru o sănătate optimă și o prevenire a bolilor ai nevoie de mitocondrii sănătoase și o autofagie funcțională (curățare celulară și reciclare), realizate prin trei factori-cheie ai stilului de viață: ceea ce mănânci, când mănânci și câte exerciții fizice practici.


Surse:
http://suntsanatos.ro/premiul-nobel-2016-savantul-yoshinori-ohsumi-a-dovedit-ca-postul-este-benefic-pentru-organism-4201.html
http://www.descopera.ro/stiinta/15757471-yoshinori-ohsumi-a-castigat-premiul-nobel-pentru-medicina-in-2016
http://www.ziaruldesanatate.ro/articole/nutritie/autofagia-secretul-tineretii-si-al-prevenirii-bolilor/

vegis.ro vegis.ro plantum.ro vitamix.ro
cufarulnaturii.ro
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger