11/08/2018

Batrani cu chip de ingeri - marturia unui preot

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


Parintele Ioan Bădiliță a postat recent pe pagina sa de facebook o marturisire emotionanta:

Vizitând recent fosta parohie, dorul mi-a dat ghes să trec (pentru a nu știu câta oară) pragul celei mai fascinante persoane ce mi-a fost dat să cunosc.

Ea e tanti Anica, are 92 de ani de viață și vreo 40 de văduvie. Dumitru, bărbatul ei, iubea (pe lângă pahar[e]) multe femei din sat, mai puțin pe a lui. Vânătăile și nopțile dormite în ieslea vitelor, erau singurele declarații de dragoste pe care Anica le-a primit de la el. Fata ei, Georgeta, a murit de cancer. Hoții îi sar zilnic gardul pentru a-i mai șterpeli o greblă sau o găină. Bolile s-au îndrăgostit lulea de trupul ei. Dar, cu toate acestea, tanti Anica de 1.40 metri și 45 kg, e adamantină. În inima ei care, de când se știe ea, bate în ritmul liturghiei, și-a zidit Hristos o măreață catedrală a răbdării și a iubirii. Cât timp am slujit acolo, tanti era prima la biserică. Când nu reușea să ajungă iarna, în biserică se făcea frig, deși soba era încinsă. Podeaua din dreptul scaunului unde stătea, a luat forma genunchilor ei. Pe Dumitru îl pomenea mereu cu lacrimi în ochi. L-a iubit, cu alcool în sânge cu tot. Nu se poate împăca cu ideea ca bărbatul cu care s-a încununat, să sufere în iad. Face trei acatiste pe noapte, iar miile de lumânări aprinse pentru toate făpturile de sub cer, sunt pilonii care îi susțin casa înclinată. O certam adeseori că sapă în grădină, grijește, cară gunoi, repară garduri. Dar nu m-a luat în seamă. Are o putere prea mare, pe care o soarbe necontenit din colțișorul ei de rugăciune.

Când m-am dus în parohie, sfințenia era pentru mine doar o noțiune teologică. După ce am întâlnit această ființă nepământeană, am înțeles că fiecare parohie are un calendar nevăzut, de pe filele căruia sfinți și sfinte, cu hârleț în mâna stângă și prescură în cea dreaptă, coboară și umblă printre noi pentru a ne vorbi despre un Dumnezeu nespus de frumos și dulce.

Ca un alt Atlas, Tanti Anica ține lumea în spatele ei încovoiat.

Tanti Anica este dovada mea că Dumnezeu există.

Altceva nu îmi trebuie.

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger