11/06/2018

Să fim oameni. Viața și Cuvântul Patriarhului Pavel al Serbiei

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


Patriarhul Pavel al Serbieia fost un adevărat sfânt în viață. El refuza sa primeasca salariul cuvenit, multumindu-se numai cu o modesta pensie, primita ca fost episcop de Raska si Prizren. Pentru marea sa smerenie, patriarh fiind, nu se sfia sa isi coasa mantia si sa isi repare singur incaltamintea. Ce mai ramane din pensie, el impartea celor nevoiasi. In anul 1962, cand niste episcopi au cerut sa li se mareasca salariile, patriarhul a spus: "Dar de ce, de vreme ce nu suntem in stare sa cheltuim nici ceea ce am avut pana acum?!"

In toate calatoriile sale, patriarhul mergea cu autobuzul si pe jos, refuzand adesea a fi condus cu masina. Odata, in plina vara, diaconul sau s-a aratat ingrijorat de lumea imbracata indecent din autobuz, cerand patriarhului sa mearga cu masina. La aceasta, fericitul Pavel a spus: "Stiti, parinte, fiecare vede ceea ce doreste!"

Dupa ce lua masa, nu lasa sa se arunce nici macar o faramitura de paine, adunand cu atentie totul, desi avea cine sa faca ordine. Spunea ca hrana a fost facuta cu energia dumnezeiasca, prin razele Soarelui, si pomenea cuvintele Mantuitorului, cand a spus sa se adune toate faramiturile care au ramas dupa minunata hranire a celor cinci mii de oameni, cu doi pesti si cinci paini.

In cadrul slujirii sale patriarhale, fericitul Pavel a inaltat si a restaurat numeroase biserici ortodoxe, a pus capat schismei din Biserica Ortodoxa Sarba, a facut vizite canonice in aproape toate Bisericile locale si i-a intampinat pe toti intaistatatorii lor, dimpreuna cu delegatiile lor, a vizitat toate eparhiile sarbesti din Europa, America, Australia si fosta Iugoslavie si a reusit sa scrie si cateva carti teologice foarte insemnate.

Iovan Ianici, autorul acestei cărți a făcut foarte bine când a dat manuscrisul acestei cărţi chiar Patriarhului Pavel pentru a-l citi şi pentru a primi binecuvântare spre publicare. Patriarhul l-a citit, dar, din pricina smereniei sale, l-a reţinut multă vreme. Totuşi, până la urmă şi-a dat binecuvântarea să apară cartea. Şi eu am citit-o încă din manuscris şi nu am găsit nimic ce-ar fi trebuit îndreptat.

Domnul Iovan Ianici a depus o muncă impresionantă pentru a aduna date despre Patriarhul Pavel şi pentru a scrie această carte pe care poporul a primit-o cu multă bucurie, fapt adeverit şi de numărul mare al reeditărilor. Acum deja se traduce şi în alte limbi…

Rareori se întâmplă să apără cărţi despre personalităţi care sânt încă în viaţă, dar Iovan Ianici a simţit nevoia să scrie această biografie încă din timpul vieţii patriarhului – şi cred că bine a făcut. Citind-o, se poate vedea că a fost scrisă cu o mare dragoste pentru Sfinţia Sa, păstrând totuşi obiectivitatea. Toţi care o vor parcurge vor avea parte de un mare folos în creşterea duhovnicească. (protodiacon Momir Lecici)

Aceasta carte deosebita o puteti comanda AICI.

Surse:
https://www.crestinortodox.ro/parinti/patriarhul-pavle-serbiei-136448.html
http://www.cuvantul-ortodox.ro/anunturi/2011/04/19/carte-de-la-predania-sa-fim-oameniviata-si-cuvantul-patriarhului-pavel-al-serbiei/

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger