Pages - Menu

2/23/2018

Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor



Prima sambata din Postul Sfintelor Pasti este cunoscuta sub denumirea de Sambata colivelor sau Sambata Sfantului Teodor Tiron. Cu aceasta zi incep pomenirile celor trecuti in lumea vesniciei. Aceste pomeniri se vor face in fiecare sambata din Postul Sfintelor Pasti, pana in sambata Floriilor.



Praznicul Sfantului Mucenic Teodor Tiron este, dupa Karabinov, cea mai veche sarbatoare fixa deplasata in ciclul liturgic mobil. Marea popularitate a acestui sfant, al carui sanctuar din Euhaita atragea multimile, a facut ca pomenirea lui sa fie transferata in prima sambata a Postului Mare, dupa cum atesta Typikon-ul Marii Biserici.

Nu este insa vorba doar de un transfer al sarbatoririi praznuite de Triod. Caci, in timp ce Typikon-ul Marii Biserici nu indica decat sinaxa mucenicilor, Triodul comemoreaza in aceasta zi mai precis minunea colivelor, a carei naratiune e atribuita patriarhului Nectarie al Constantinopolului (sfarsitul secolului IV).

In timpul domniei tiranice a imparatului Iulian Apostatul, acesta a poruncit sa se stropeasca cu sangele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vandute pe piata cetatii imperiale, pentru a intina astfel prima saptamana din Postul Mare al crestinilor. Dar mucenicul Teodor s-a aratat in vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie (360-369), descoperindu-i planul lui Iulian si sfatuindu-l sa fiarba graunte de grau (kolva) si sa le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca acestia sa nu mearga sa cumpere de la piata.

Fiind astfel izbaviti de intinaciunea idolatriei gratie acestui mucenic surpator al idolilor, arhiepiscopul a poruncit credinciosilor sa serbeze in fiecare an, la incheierea primei saptamani a Postului Mare, un praznic care sa comemoreze acest eveniment. Aceasta prima sambata e, asadar, ocazia unei duble bucurii: incheierea primei perioade a postului si praznuirea mucenicului.

"Sa ne odihnim in sambata de astazi, oamenilor, incetand ostenelile cele de ieri, pentru Cel ce a binecuvantat aceasta zi cu odihna si cu praznuirea cea de acum a mucenicului".

Praznicul mucenicului e dublu si el, pentru ca in el ne bucuram atat de minunea colivelor, cat si de nevointele mucenicesti ale Sfantului Teodor. De aceea, slujba zilei nu are "Aliluia" pentru adormiti, ca in celelalte sambete, ci "Dumnezeu este Domnul". Imnologia cuprinde piese rezervate laudei lui Teodor si altele inchinate minunii colivelor. Lectura sinaxarului care relateaza aceasta minune e completata de cea a panegiricului Sfantului Teodor atribuit Sfantului Grigorie al Nyssei.

Comemorarea mucenicului Teodor Tiron intr-o sambata in mod normal consacrata memoriei colective a sfintilor si a martirilor apare, asadar, drept o specificare a acesteia, inscriindu-se ca un fel de concluzie a seriei celor trei sambete festive: Sambata Mortilor, Sambata Ascetilor si Sambata lui Teodor.

Pe de alta parte, cu exceptia Sambetei Acatistului, celelalte sambete din Postul Mare nu vor cuprinde comemorari deosebite, sarbatoarea colivelor ingaduind astfel evidentierea caracterului privilegiat al primei saptamani. La incheierea acesteia din urma, adunarea mucenicilor reprezentata de Sfantul Teodor se asociaza, asadar, prin rugaciunile si exemplele ei eforturilor intreprinse de credinciosi, pentru a-i ajuta pe calea ce le ramane de parcurs in saptamanile urmatoare.

"Postul cel curat si fara prihana la noi acum ajungand, a adus cu sine savarsire de minuni mucenicesti. Caci prin post ne curatim de intinaciunile si de necuratiile cele sufletesti iar prin dovezi si lupte vitejesti asupra patimilor ne imbarbatam. Pentru aceasta si cu darul sfintei postiri luminandu-ne si cu minunile mucenicului Teodor intarindu-ne in credinta intru Hristos, cerem de la El sa dea mantuire sufletelor noastre".

Ca si in Sambata Mortilor, dupa Vecernie (si Liturghia Darurilor mai inainte sfintite) de vineri se trece la Panihide si la binecuvantarea colivelor, dar aici semnificatia e putin diferita. E vorba mai putin de supravietuirea vechilor ospete funerare ale primilor crestini, cat de un oficiu festiv comemorand minunea colivelor si biruinta impotriva planului perfid al Iui Iulian Apostatul, gratie interventiei miraculoase a mucenicului Teodor.

Aceasta diferenta apare si in structura Panihidei: aceasta nu mai cuprinde Psalmul 90 si "Aliluia" ca la Panihida adormitilor, ci Psalmul 142 si "Dumnezeu este Domnul" festiv, un canon al Sfantului Ioan Damaschinul la aceasta minune, binecuvantarea colivelor si apolisul Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite, la sfarsitul careia se reintra in procesiune in trapeza pentru prima masa oficiala a saptamanii.

Obiceiul lavrei Sfantului Sava cel Sfintit si al chinoviei Sfantului Eftimie era ca in cursul acestei mese sa se acorde o dispensa de vin si untdelemn intru cinstirea sfantului zilei, dar Typikon-ul tiparit precizeaza ca a fost desfiintat din pricina respectului datorat primei saptamani a Postului Mare.

Ieromonahul Makarios Simonopetritul
Triodul explicat : mistagogia timpului liturgic - Makarios Simonopetritul, Editura Deisis
Sursa: https://www.crestinortodox.ro/parastas/sambata-sfantului-teodor-a-colivelor-70664.html

2/21/2018

Drob de legume – Reteta de Post



Ingrediente:

2 morcovi
1 telina
4 cepe
3 catei de usturoi
3 cartofi
1 cana de orez
200 g de ciuperci
100 g de masline
1 legatura de patrunjel
1 legatura de marar
1 legatura de spanac
50 g de pesmet
sare
piper
oregano
boia dulce

Mod de preparare:

Mai intai, pregatim doua cratite. Intr-una punem la fiert cartofii in coaja (bine spalati inainte), cu apa cat ii cuprinde, iar in cealalta, orezul. La 1 cana de orez, se pun 2 cani de apa. Dupa primele clocote, se pune capacul peste orez, si se lasa 10 minute, fara sa ridicati capacul, apoi se inchide focul si se mai lasa 10 minute, cu capacul acoperit. In acest interval, orezul va absorbi apa ramasa, si va fi bine fiert.
Intre timp, se curata ceapa si usturoiul, se toaca fin, si se calesc in putin ulei. Se adauga si ciupercile taiate marunt. Se calesc 15 minute.
Spanacul se spala bine si se opareste scurt. Morcovii si telina se dau pe razatoare. Maslinele se taie feliute. Patrunjelul si mararul se spala bine si se toaca marunt.
Dupa ce s-au racorit putin, cartofii se curata de coaja, si se paseaza, ca la piure.

Intr-un vas incapator, se amesteca toate ingredientele: piureul de cartofi, orezul fiert, ceapa, usturoiul si ciupercile undite, patrunjelul si mararul, pesmetul si condimentele. Amestecati bine, pentru a obtine o compozitie cat mai omogena.
Pentru a coace drobul, puteti folosi doua tavi de chec, o tava rotunda, sau o tava dreptunghiulara sau patrata, in functie de cum doriti sa arate drobul. Tava aleasa se tapeteaza cu hartie de copt, si in ea se pune compozitia. Nivelati bine deasupra, pentru a obtine o suprafata neteda. Puteti aseza deasupra felii de rosii sau fasii de gogosar rosu. Coaceti drobul in cuptorul preincalzit circa jumatate de ora, sau pana cand se rumeneste.
Dupa ce scoateti drobul din cuptor, lasati-l sa se racoreasca bine, apoi dati-l la frigider 3-4 ore, apoi serviti-l. Se va inchega mult mai bine. Nu-l taiati cald, deoarece se va sfarama.

2/19/2018

Medicul care a fost în moarte clinică. Ada Calciu: Ca medic, nu-mi pot explica faptul că trăiesc


interviul cu doamna doctor Ada Calciu a avut loc la Manastirea Magureanu in cadrul emisiunii Voi cu Voicu.

Prajitura de post cu lamaie si crema de caramel



Prajitura cu lamaie si crema de caramel este un desert de post. Se face repede si este delicios, iar familia ta o sa fie incantata de gustul desavarsit.

INGREDIENTE

Pentru foi:

– 12 linguri apa
– 12 linguri ulei
– 12 linguri zahar
– 2 linguri suc rosii
– o lingurita bicarbonat de sodiu
– faina cat cuprinde
– un praf sare

Pentru crema de lamaie:

– 500 ml apa
– 200 g zahar
– 130 g gris
– 200 g margarina
– o lamaie
– 150 g rahat
– un praf sare

Pentru crema caramel:

– 500 ml apa
– 200 g zahar
– 130 g gris
– 200 g margarina
– o fiola esenta vanilie
– un praf sare

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu lamaie si crema caramel (de post):

Foi

Intr-in vas se amesteca uleiul, apa, zaharul si sucul de rosii pana la topirea completa a zaharului. Se adauga bicarbonatul stins cu putin otet si faina cat cuprinde. Trebuie sa rezulte un aluat mai tare si nelipicios. Se intind 3 foi care se coc pe fundul tavii in cuptorul preincalzit la 160 grade, pentru aprox. 15 min.

Crema cu lamaie

Se pun pe foc apa rece impreuna cu grisul, zaharul si lamaia intreaga data la robot (fara partea alba care este amara). Cand grisul este gata, cu mixerul se incorporeaza margarina si rahatul taiat in bucati mici.

Crema caramel

Se caramelizeaza zaharul, se adauga jumatate din cantitatea de apa si se fierbe pana la toprea completa a caramelului, apoi se adauga grisul amestecat cu restul de apa. Cand grisul este gata se incorporeaza margarina si esenta.

Asamblare

Se lipesc foile cu crema si se da la rece. Se taie a doua zi.

Pofta buna!

Sursa: https://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-lamaie-si-crema-caramel-de-post-59013.html


Fise religioase de colorat cu Dumnezeu, Maica Domnului, Preznice si Sfinti

Pentru activitatile cu copii va propunem cateva fise religioase pentru colorat. Acestea pot fi folosite si acasa in particular, cat si la scoala in cadrul orelor de religie.