Pages - Menu

5/13/2019

Prispa, cerdacul si veranda casei romanesti din Moldova


Cerdacul sau Prispa este intalnit în toată țara dar în special în Moldova. El arată două lucruri:
1. omul este locuitor în casă dar cu privirea spre natură și spre vecini.
2. dorința de comunicare cu natura și vecinii.


Este în același timp și o intimitate a casei dar și o deschidere a ei.

Există și un aspect practic. Cerdacul sau prispa era o perdea de umbră și de ploaie abundentă.

La mănăstire apare pridvorul.

Prispă închisă cu geam devine Verandă. Prispa e închisă cu geam pentru a câștiga căldură fizică, dar o pierde pe cea a comunicării.

Parafrazări din cuvântul PF Daniel la Conferința Preoțească din 13.05.2019 București.

10 mai: Ziua Regalității - ziua in care Carol I a depus jurământul și a fost proclamat „domnitor al tuturor românilor”


Ziua de 10 mai, cunoscută și ca Ziua Regalității, este o zi cu mare conotație istorică pentru România, o zi în care se spune că „am obținut Domn, Independență şi Regat!”. 

De ce este importantă aceasta zi pentru istoria noastră națională? 

Pentru că în 10 mai 1866 principele Carol I a intrat în București, fiind primit de o mulțime entuziastă până în dealul Mitropoliei, unde a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon, care a oficiat o slujbă religioasă, după care s-a mers la Camera Deputaților unde Carol I a depus jurământul și a fost proclamat „domnitor al tuturor românilor”. 

Tot în ziua de 10 mai 1877, acelaşi Principe Carol I a promulgat legea prin care s-a proclamat Independenţa de Stat a României realizându-se astfel visul de secole al românilor. Și în fine, în 10 mai 1881 România va deveni Regat, iar principele Carol I va deveni rege al românilor fiind încoronat cu coroana de oţel a unui tun turcesc cucerit în Războiul de Independență din 1877. De asemenea, timp de peste opt decenii, din 1866 şi până în decembrie 1947, ziua de 10 mai va fi şi Ziua Naţională a României și numai regimul comunist ce încerca să înlăture urmele monarhiei din ţară, a schimbat ziua națională din 10 mai în 23 august. 

Până la venirea regimului comunist, ziua de 10 Mai era sărbătorită de toți românii ca zi națională, iar în București mulțimea lua parte la celebra ,,bătaie de flori” de la Șosea, însă în timpul dictaturii comuniste, această sărbătoare a fost ştearsă deliberat din memoria colectivă. Manualele de istorie nu o menţionau și nu era amintită niciodată public de teamă ca românii să nu afle ceva despre rege și regalitate. 

Astăzi, 10 Mai este ziua Regalităţii şi este sărbătorită de familia regală şi de simpatizanţii ei, dar şi de cei ştiu cât datorează România regilor pe care i-a avut.

Daniel Buzdugan primeste in Athos raspunsul la intrebarea: "Ce trebuie să facă un părinte pentru copiii săi?"



„Niciodată nu este prea târziu să-L pui în inima copilului tău pe Hristos.”

„Un călugăr din Sfântul Munte Athos m-a întrebat dacă știu ce trebuie să facă un părinte pentru copiii săi. I-am dat vreo zece răspunsuri: că trebuie să le asigure un trai decent, să petreacă mai mult timp liber cu ei, să-i educe pentru a fi cât mai civilizați, să ajute și alți oameni, ș.a.

Călugărul mi-a spus că este suficient doar un singur lucru: să-L așezi în inima copilului tău pe Iisus Hristos!

Banii, casele, mașinile pot dispărea, bolile, dezamăgirile, răutățile oamenilor vor veni şi acelea mai devreme sau mai târziu în viața copilului mare, dar avându-L pe Iisus Hristos în inimă, acel copil nu va deznădăjdui, nu va cădea în depresie, apoi în patima alcoolului, a drogurilor, a gândului sinucigaș.
Suntem diferiți între noi mai ales prin felul în care noi, oamenii, ne raportăm la durere. Un om care Îl are pe Hristos în suflet nu va capitula în fața răului sau a durerii. Niciodată! Va nădăjdui în Dumnezeu și va birui! Niciodată nu este prea târziu să-L pui în inima copilului tău pe Hristos.”

de Daniel Buzdugan