3/12/2008

„Psihoterapia ortodoxă este vindecarea sufletului prin suflet“

Niciun comentariu:
Psihiatrul rus Dmitri Avdeev a fost recent în ţara noastră. Personalitate marcantă a lumii medicale şi a comunităţii ortodoxe din Rusia, Avdeev este recunoscut drept unul dintre marii psihiatri care se bazează în practica medicală pe credinţa în Hristos. Metoda sa este aşa-numita „psihiatrie ortodoxă“. Am avut privilegiul să-i punem câteva întrebări pe tema conlucrării medicului cu Dumnezeu, la care ne-a răspuns cu amabilitate.

Care sunt principiile psihoterapiei ortodoxe?
Principiile fundamentale ale psihoterapiei ortodoxe sunt trei. În primul rând, mărturisirea credinţei creştine din partea psihoterapeutului însuşi, pe care trebuie să o aducă în demersul terapeutic pentru a se raporta la sufletul pacientului ca la chipul lui Dumnezeu. Mai apoi, bazarea activităţii sale pe temeiuri patristice, însoţită de instruirea pacienţilor în vederea obţinerii deprinderilor duhovniceşti şi a educaţiei morale. Şi în sfârşit, să elimine din activitatea sa acele metode care coboară omul, fiinţă complexă, la nivelul unui organism văzut eminamente biologic, asemănător maşinii, să se renunţe la metodele legate de constrângerea persoanei, la psihotehnicile mistico-oculte de tip mecanic, precum programarea sau codarea, de exemplu.

Psihoterapia ortodoxă şi isihasmul

Cum priveşte comunitatea medicală psihoterapia ortodoxă?

Medicii, ca şi oamenii de rând care sunt credincioşi, privesc psihoterapia ortodoxă cu optimism, cu înţelegere, consideră că este necesară, iar cei care sunt necredincioşi se uită în mod potrivnic, acuzându-i pe psihoterapeuţi că nu sunt ştiinţifici.

Care sunt cel mai des întâlnite boli psihice în societatea contemporană?

Medicina psihiatrică lucrează cu două concepte. Există marea psihiatrie, care cuprinde boli ca schizofrenia, depresiile maniacale, psihozele, bolile legate de senectute, iar proporţia acestor maladii a fost aceeaşi în toate timpurile. Şi există mica psihiatrie, care ca volum este mai mare decât prima şi unde intră nevrozele, bolile psiho-somatice, tulburările adictive, dependenţa de alcool, de droguri, de jocuri pe calculator, fumatul. Această grupă este foarte extinsă şi este legată de păcat, de modul de viaţă păcătos, iar numărul acestor afecţiuni creşte pe zi ce trece.

Ce legătură există între psihoterapia ortodoxă şi „tehnicile“ isihaste?

Nu cred că există compatibilitate între cele două. Isihasmul este o lucrare monahală, iar psihoterapia este o activitate în perspectivă ortodoxă, care are în vedere oamenii cu probleme, bolnavii.

„Dacă omul pune la baza vieţii sale o maşină scumpă şi nu o va obţine, va fi deprimat“

În ce măsură psihoterapia poate fi însuşită de un preot pentru a fi folosită în pastoraţie?

Preotul are nevoie să cunoască nu doar noţiuni de psihoterapie ortodoxă, ci şi de psihiatrie. Există o carte, care a apărut de curând şi în traducere românească, „Depresia ca patimă şi ca boală“. Depinde ce cauzează această depresie. Iar aceasta determină tactica care trebuie folosită în vindecare. Într-un caz trebuie tratată depresia ca boală, care este un deficit în structurile creierului, cum sunt dopaminele, serotonina, noradrenalina, şi în alt fel trebuie tratată depresia cauzată de patimi. Atunci ea este considerată păcat. Stabilind clar cauzele apariţiei depresiei, poţi aplica şi tactica potrivită cazului respectiv. Acum intervine psihoterapia ortodoxă, care poate fi numită vindecarea sufletului prin suflet. Psihoterapeuţii ortodocşi pot lua un bun exemplu de la marii stareţi , de la duhovnicii experimentaţi, care erau psihologi la un nivel intuitiv, având în inima lor iubirea creştină.

Care ar fi cauzele principale care declanşează depresia?

Atât de multe persoane suferă de această boală încât catalogul antidepresivelor care există la ora actuală este o carte ce depăşeşte în grosime trei centimetri. Numărul mare al bolnavilor a făcut să crească şi numărul medicamentelor care se folosesc în tratarea acestor suferinţe. În 2010, depresia va ajunge pe locul întâi în topul bolilor invalidante. Adesea, cauza acestor afecţiuni este o orientare axiologică incorectă. Dacă omul pune la baza vieţii sale o maşină scumpă, un colier de briliante, o casă mare şi nu le va obţine, va fi deprimat. De asemenea, o altă cauză generală este viaţa lipsită de har şi de Dumnezeu.

„Astăzi, dacă cineva are o mică zgârietură, îi chinuie pe toţi din jurul lui“

Depresia ţine de singurătate şi de lipsa de iubire?

Am spus că depresiile sunt diferite. Există o depresie care este condiţionată biologic şi alta care are la bază factori nevrotici. Nevroza este un conflict între ceea ce este dorit şi realitate. Totul depinde aici de om. Cunoaştem sfinţi care au stat toată viaţa în pat plini de răni şi de bube şi care erau bucuroşi, erau plini de har, erau cu Hristos. Astăzi, dacă cineva are o mică zgârietură, vai!, îi chinuie pe toţi din jurul lui.

Ce importanţă au mediul familial şi moştenirea genetică în declanşarea bolilor psihice?

Când vorbim de marea psihiatrie, atunci genetica are un cuvânt greu de spus, o importanţă mare. În cazul nevrozelor, este o problemă psihologică, duhovnicească. Există o manifestare a bolii, pe de o parte, şi nişte factori de mediu care pot duce la apariţia bolii, pe de altă parte. Dacă omul trăieşte în nişte condiţii normale din punct de vedere duhovnicesc şi sufletesc şi duce un mod de viaţă sănătos, nu va dezvolta această boală.

Oamenii credincioşi se îmbolnăvesc de boli psihice?

Putem considera mândria sau alte patimi sau păcate drept cauza căderilor psihice?

Mândria reprezintă, pe lângă alte cauze, principalul factor care stă la baza tulburărilor psihice. În cazul psihozelor, ea este catalizatorul care face ca boala să fie cât mai manifestă. Iar în stările de borderline, mândria este singura care declanşează afecţiunea psihică.

Aţi întâlnit la cabinetul dumneavoastră oameni credincioşi practicanţi care suferă de boli psihice sau vă vizitează doar cei pentru care ortodoxia nu înseamnă nimic?

De 17 ani, majoritatea celor cu care mă întâlnesc la consultaţii la cabinet sunt credincioşi. Şi ortodocşii se pot îmbolnăvi. La cabinet vin şi oameni care vor să cunoască un medic ortodox. Nici omul ortodox nu e liber de păcat.

Un preot ortodox american, Charlie W. Sheed, spunea în cartea sa, „Sfaturi către o tânără căsătorită“, că viaţa este 90% aşa cum ţi se dă şi 10% aşa cum ţi-o faci. Este corectă această afirmaţie?

Nu aş fi de acord cu o asemenea proporţie. Nu există nici un fel de predeterminare în ceea ce îl priveşte pe om. Trebuie să-l iei pe fiecare om ca persoană capabilă de a-şi ordona propria viaţă. Dacă de mâine se va ruga mai mult, dacă va face mai multe fapte bune, dacă se va purta în societate cum se cuvine, va fi un alt fel de om. Dacă, însă, de mâine va bea câte două sticle de vin pe zi, va avea un alt mod de viaţă.

Spovedania vindecă

Care este rolul Sfintelor Taine în vindecare?

Ştiu cazuri care în urma spovedaniei profunde s-au vindecat de boli psihice de nevindecat. În cazul stărilor de borderline şi de nevroză, spovedania şi o viaţă duhovnicească corectă pot să vindece şi să schimbe viaţa omului.

Psihoterapia ortodoxă ar trebui practicată de clerici sau de laici?
Practica pastorală determină şi o anumită influenţă psihoterapeutică, dar posibilităţile preotului sunt limitate. Este o colaborare între psihoterapeutul ortodox şi preot. Asemeni relaţiei între Hristos şi Înaintemergătorul Său. Psihoterapeutul este ca Sfântul Ioan, care aduce oa-menii la pocăinţă pregătindu-i pentru întâlnirea cu Hristos.

Rugăciunea unei mame a înviat fiul mort

Aţi avut cazuri în care bolnavi care erau indiferenţi faţă de Biserică şi care, în urma bolii, s-au apropiat de Dumnezeu?

Vă pot spune povestea unei femei şi despre întoarcerea la viaţă în chip minunat a fiului ei. Această întâmplare s-a petrecut cu mulţi ani în urmă. Fiul acestei femei, internat la spital într-o stare critică cu diagnosticul de meningită, murise de câteva minute. Eforturile medicilor de a-l întoarce la viaţă au fost zadarnice. Ieşind din secţia de reanimare, medicul curant a prezentat condoleanţe şi a intrat în oficiul medical. Nu se poate descrie starea prin care trecea mama în acele clipe. În acel moment, trecea pe coridor una dintre asistentele medicale, o femeie profund credincioasă. Ea era la curent cu starea sănătăţii fiului bolnav, dar nu ştia că acesta murise. Această asistentă s-a apropiat de mamă, spunându-i încet, dar hotărât: „Rugaţi-vă Maicii Domnului! Rugaţi-o să vă tămăduiască fiul“. Mama celui decedat nu se rugase până atunci niciodată. Dar atunci a făcut-o. A început să se roage fierbinte. În acel moment, a trecut pe acolo tocmai medicul curant. Văzând rugăciunea disperată a mamei, a hotărât să mai injecteze o doză de adrenalină intracardiacă. Şi ...băiatul a înviat!. Şi este viu şi sănătos până astăzi. Slavă Domnului! Iar mama şi-a recăpătat nu doar fiul, ci şi o credinţă puternică!

Cine este Dmitri Avdeev

Dmitri Avdeev Alexandrovici, medic psihiatru, psihoterapeut şi specialist în psihologie medicală, a studiat psihoterapia şi psihologia la institutul de cercetare psihoneurologică „V. M. Behterev“ din Sankt Petersburg, la Academia de formare medicală post-universitară din Moscova, apoi în clinici din Germania şi alte ţări europene. Născut în 1964, în Rusia, dr. Avdeev este membru a diverse societăţi şi asociaţii profesionale şi a participant la congrese naţionale, europene şi mondiale de psihoterapie şi psihologie medicală. Este autorul a numeroase articole publicate în peste 200 de publicaţii, a 42 de cărţi şi broşuri editate în mai multe limbi. În limba română au apărut la Editura Sophia mai multe cărţi: „De vorbă cu un psihiatru ortodox“, „Când sufletul este bolnav“, „Nervozitatea la adolescenţi şi la copii“, „Probleme actuale ale psihoterapiei ortodoxe“, „Depresia ca boală şi ca patimă“. Din 1991, a elaborat un model de psihiatrie ortodoxă.
Augustin Păunoiu

Preluat de pe:
ziarullumina.ro

Pentru a afla mai multe lucruri despre carti sau pentru a le comanda dati click pe titlu.

Mitropolitul Hierotheos Vlachos din Grecia

Psihologia existentialista si psihoterapia ortodoxa 


Iata o serie de carti scrise de Dr. Dmitri Avdeev, un excelent psihoterapeut din Rusia:

NERVOZITATEA - click pentru comanda





Încălţămintea nepotrivită poate deforma picioarele

Niciun comentariu:
Pantofii incomozi şi statul prelungit în picioare, la fel ca obişnuinţa de a merge pe tocuri înalte, sunt factori care pot duce, în timp, la apariţia unor osificări la nivelul călcâiului, ce poartă denumirea de pinteni. În articolul de astăzi vă prezentăm câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi seama atunci când vă alegeţi încălţămintea, tocmai pentru a preveni eventualele neplăceri.


O jenă sau chiar o durere vie poate apărea, uneori, în podul călcâiului, mai rar în spatele acestuia, la stat în picioare sau la primii paşi pe care îi faceţi dimineaţa. Senzaţia pe care o resimţiţi este aceea că se calcă într-un cui sau pe o pietricică, acest lucru incomodând, mai mult sau mai puţin, mersul.
Aşa-numiţii pinteni ai călcâiului reprezintă osificări ale capătului de prindere a muşchilor pe osul călcâiului şi, deşi aceste modificări sunt de mult timp formate, ele se resimt abia atunci când sunt iritate şi inflamate ţesuturile, chiar şi în urma unei rosături a pantofului.
Aceste necazuri apar la anumite persoane, fie din cauza greutăţii corporale, fie din cauza statului mult în picioare sau în urma deformării picioarelor din cauza bolii. De asemenea, aceşti pinteni apar şi la persoanele ce poartă încălţăminte grea, cu talpă rigidă sau tare, precum şi fără toc, astfel încât toată greutatea este preluată de călcâi.
Pentru a preveni apariţia acestor modificări sau pentru a nu le deranja, este necesară o grijă deosebită pentru încălţăminte, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Pantoful trebuie să fie uşor, cu toc de 3-4 cm, din cauciuc elastic, în interior să fie căptuşit cu materiale moi, cu susţinătoare plantare, indicat a fi utilizate şi la un picior normal, nu numai la picioare plate sau deformate. De asemenea, trebuie evitat statul prelungit în picioare sau trebuie alternat cu repausul pe scaun şi trebuie să intre în obişnuinţa noastră duşul şi masajul la sfârşitul unei zile de muncă.
Dacă durerile au apărut deja, este necesar să vă menajaţi şi să evitaţi mersul pe jos timp îndelungat. De asemenea, nu purtaţi greutăţi şi nu faceţi băi fierbinţi la picioare. Puteţi face din burete sau din blană de oaie nişte tălpici decupaţi după piciorul dumneavoastră, pe care să le puneţi în pantof pentru amortizarea presiunilor. În prezent, astfel de accesorii se găsesc şi la magazinele de tehnică medicală. Susţinătoarele plantare trebuie puse într-un pantof mai larg, iar piciorul trebuie acomodat progresiv, timp de câteva săptămâni, după care pot fi purtaţi în pantofii pe care îi încălţaţi în mod curent. Dacă aceste măsuri indicate nu dau rezultate şi dacă durerea devine de nesuportat este indicat să vă adresaţi medicului reumatolog sau balneolog pentru măsuri mai radicale, însă este bine să ştiţi că nu vă puteţi aştepta la minuni.

Cum alegem pantofii potriviţi

Pentru ca încălţămintea să fie sănătoasă trebuie să îndeplinească anumite condiţii:
- să protejeze piciorul de traumatisme;
- să-l izoleze mai ales de frig şi de umezeală;
- să fie adaptată ca formă şi ca mărime piciorului;
- să nu fie grea şi rigidă;
- să fie dintr-un material care să permită aerisirea, descărcarea electrică.
De asemenea, este importantă utilizarea şi întreţinerea pantofilor, ghetelor, cizmelor, dar şi a papucilor de casă, dacă vrem să ne menţinem sănătatea. Astfel, este bine să folosim alternativ două perechi de pantofi, astfel ca o pereche să fie lăsată în repaus să se usuce, să se aerisească, să fie dezinfectaţi în interior cu alcool sau cloramină, iar pe deasupra să fie daţi cu o cremă pentru înmuiat şi impermeabilizat. Nu trebuie să uitaţi să reparaţi şi să corectaţi la cizmar deformările pantofilor, mai ales la tocuri, pentru a avea o poziţie cât mai normală a piciorului şi pentru a înlocui talpa dinăuntru, astfel încât să nu vă provoace rosături sau bătături.
Tocurile foarte înalte sunt moderne şi frumoase, iar feţele metalice sunt economicoase, dar aceste avantaje vor fi plătite mai târziu cu dureri şi deformări ale picioarelor şi chiar la şolduri şi la coloana vertebrală.

dr. Vlad-Dorin BEJAN, medic primar reumatolog


Preluat de pe:

http://www.ziarullumina.ro/articol.php?wid=0&actual=1&editia=492&fsize=0&duminica=0&test=test&article=7238&title=%C3%8Enc%C4%83l%C5%A3%C4%83mintea%20nepotrivit%C4%83%20poate%20deforma%20picioarele

6 cazuri de leucemie si 6 atacuri cerebrale pe scara unui bloc deasupra caruia se afla antene GSM

Niciun comentariu:
de Ionut Baias HotNews.ro
Marţi, 11 martie 2008, 0:03 Revista Presei Radio TV

Ziaristul Silviu Alupei a prezentat in cadrul emisiunii "Miezul Problemei" (National TV) situatia unui bloc din Capitala pe care se afla antene GSM. Numai pe o singura scara a respectivului bloc s-au inregistrat in ultima perioada 6 cazuri de leucemie si 6 cazuri de atacuri cerebrale si infarct miocardic. Locatarii isi pun problema daca exista vreo legatura cu efectele nocive ale radiatiilor electromagnetice.

Printre cei care au decedat in respectivul bloc se numara si specialistiul in drept Nicole Filipas, cel care incerca cu disperare cu numai doua luni in urma sa avertizeze in legatura cu pericolul reprezentat de acele antene.

Antenele firmei de telefonie mobila Orange au fost montate pe bloc neavand acordul majoritatii persoanelor din bloc si nici acordul tuturor lacatarilor de la ultimul etaj, asa cum cere Legea 50/1991. In plus, cu toate ca legislatia impune verificare periodica a nivelului de radiatii dupa instalare, respectiva firma nu a mai realizat niciodata masuratorile.

Echipa National TV s-a deplasat la fata locului cu un specialist care a masurat nivelul de radiatii din zona. Daca la parter nivelull radiatiilor era unul la limita el crestea odata cu urcarea fiecarui etaj pentru ca la ultimul etaj acul aparatului sa fie dat peste cap.

Dupa ce HotNews.ro a prezentat pe 5 martie un memoriu adresat Asociatiei pentru Protectia Consumatorului (APC) de 17 familii din Ocna Sibiului, numarul plangerilor care vizeaza antenele GSM a crescut foarte mult. Desi specialistii nu s-au pus de acord in ce priveste gradul de nocivitate al antenelor GSM, pe piata aparand tot felul de studii contradictorii, numarul celor care spun ca sanatatea le-a fost marcata negativ de campul electromagnetic al acestora este tot mai mare.

Legislatia romaneasca este prea permisiva. Sa fie oare intamplator?

Firmele de telefonie mobila profita de legislatia romana extrem de permisiva si incearca sa-i maximizeze profitul punand antenele pe blocuri (evitand astfel cheltuielile cu achizitionarea unui teren sau ridicarea cadrului antenei) sau in intravilan (nemaifiind nevoie astfel sa traga cablurile de energie in extravilan, sa plateasca despagubiri pentru proprietarii terenurilor peste care vor trece etc.).

Legislatia internationala prevede ca amplasarea antenelor gsm nu se poate face la o distanta mai mica de 200 de m de orice locuinta si la mai putin de 500 de m de orice gradinita, scoala sau spital. La noi nu exista astfel de interdictii.

Un alt punct slab din legislatia romaneasca il constituie faptul ca s-a fixat prin lege un nivel permis al radiatiilor de noua ori mai mare (4,5 w/mp) decat in Occident, astfel incat firmele de telefonie mobila nu vor fi niciodata in postura de a incalca legea.

Prof. dr. Vlad Ciurea: "Am vazut tumori dezvoltate la persoane care vorbeau 5-6 ore pe zi la telefonul mobil"

Niciun comentariu:

Invitat la emisiunea "Miezul problemei" (National TV), profesorul doctor Vlad Ciurea a vorbit despre problema antenelor GSM amplasate pe blocuri sau in curti. El a recunoscut ca situatia creata in imobilul unde s-au inregistrat in ultima perioada 6 cazuri de leucemie si 6 cazuri de atacuri cerebrale si infarct miocardic reprezinta un grav si periculos caz medical care ar trebui investigat minutios de catre autoritatile statului.

Profesorul Ciurea a declarat: "Am vazut tumori dezvoltate la persoane care au recunoscut ca au vorbit 5-6 ore pe zi la telefonul mobil". Profesorul recunoaste totusi ca telefonul mobil este un rau necesar si am ajuns sa fim dependenti de el, dar indeamna la o folosire moderata.

Locul cu cel mai mare camp electro-magnetic din capitala este la Casa Presei

La emisiune a mai participat si deputatul Dan Nica, fost Ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care a prezentat informatiile unor studii internationale privind radiatia emisa de antenele GSM si sfaturile autoritatilor europene de a nu se amplasa antene de telefonie mobila in zone puternic populate sau in zone cu persoane sensibile (scoli, spitale). Deputatul a mai precizat ca un raport al UE arata ca in 10 ani de utilizare a telefonului mobil riscul de tumori aparute la nervul auditiv a crescut de 4 ori.

De asemenea, Dan Nica a mai prezentat recomandarile Comisiei Europene pentru Protectia impotriva Radiatiilor Ionizante care spune ca, pentru o putere de 600w, distanta minima dintre antenele GSM si locuitori trebuie sa fie de 3,2 metri, dar ca in Belgia distanta recomandata este de 6,5 m, in Italia de 21 m, iar in Elvetia de 33 m.

Fostul Ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a precizat ca locul cu cel mai mare camp electro-magnetic din capitala este la Casa Presei, fosta Casa Scanteii, completat de Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorului (APC) care a mentionat ca "zilnic peste 700 000 de bucuresteni intra intr-un cuptor cu microunde, deoarece trei operatori de telefonie mobila au amplasat antene GSM la metrou".

Locatarii pot castiga in instanta in fata operatorilor GSM

Costel Stanciu a mai declarat ca APC a primit numeroase sesizari ca operatorii de telefonie mobila nu tin cont de refuzul locatarilor si a tinut sa precizeze ca acesti locatari pot castiga in instanta in fata operatorilor GSM, dand ca exemplu un proces castigat de APC in decembrie 2006. Stanciu a continuat spunand ca asociatia pe care o conduce a inceput o campanie de constientizare privind efectele nocive alte telefoanelor mobile si ale antenelor GSM.

Referitor la situatiile in care operatorii de telefonie mobila instaleaza relee pe blocuri fara sa tina seama de locatari, ziaristul Silviu Alupei a declarat: "Una e sa lucrez la Casa Presei, sa-mi asum eu niste riscuri si sa primesc niste sporuri, si alta e sa ma trezesc in casa mea ca vine cineva si-mi monteaza antene deasupra capului".

S-au montat antene pana si pe biserici sau maternitati

De-alungul emisiunii telespectatorii au trimis mesaje cu diverse cazuri in care antene GSM au fost amplasate pe spitale, pe scoli, chiar si pe o maternitate, iar in comuna Stefan cel Mare, judetul Olt, s-a montat o antena de telefonie mobila pe turla bisericii.
"Ne intrebam de unde apar cazurile de cancer la copii, pai nu vedeti ca s-au amplasat antene pe o maternitate?", a declarat profesorul doctor Vlad Ciurea.

Contactata telefonic, Irna Csiki, directorul institutului de Sanatate Publica Bucresti, a declarat: "Nivelul campului electro-magnetic in orasele in care s-au facut masuratori sunt mult sub limitele admise in Romania si in Europa, de la 2w/mp in zona de 400 de Mhz crescand la 10 w/mp in zona de 2000 Mhz. In Bucuresti si in celelalte orase masuratorile au aratat maxim 10% din 2w/mp. Nu numai antenele GSM emit camp electro-magnetic. Daca s-ar opri antenele GSM campul electro-magnetic nu ar scadea nici cu 50%. La noi nu exista 15 ani de antene GSM deci nu exista posibilitatea unor tumori dezvoltate de la acestea."

In finalul emisiunii, profesorul doctor Vlad Ciurea a tinut sa dea un sfat telespectatorilor sa nu foloseasca telefonul mobil mai mult decat au nevoie, maxim o ora pe zi, si sa utilizeze sistemele hands-free pentru a minimaliza efectele nocive, iar pe timpul noptii sa nu-l tina deschis in dormitor.

Articolul a fost preluat de pe:

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-2558367-prof-vlad-ciurea-vazut-tumori-dezvoltate-persoane-care-vorbeau-5-6-ore-telefonul-mobil.htm

de Victor Cozmei HotNews.ro
Miercuri, 12 martie 2008

"Miezul Problemei"
Foto: Hotnews

Cartile domnului profesor doctor (dati clik pe titluri pentru detalii):

Actualitati in tumorile intracraniene


3/07/2008

INDEMN LA LUPTÃ

Niciun comentariu:
de Radu Gyr


Nu dor nici luptele pierdute,
nici ranile din piept nu dor,
cum dor acele brate slute
care sa lupte nu mai vor.

Cat inima in piept iti canta
ce’nseamna’n lupta-un brat rapus ?
Ce-ti pasa’n colb de-o spada franta
cand te ridici cu’n steag, mai sus ?

Infrant nu esti atunci cand sangeri,
nici ochii cand in lacrimi ti-s.
Adevaratele infrangeri,
sunt renuntarile la vis.

(Inchisoarea Aiud)
Continuarea se pune aici.


libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger