O jenă sau chiar o durere vie poate apărea, uneori, în podul călcâiului, mai rar în spatele acestuia, la stat în picioare sau la primii paşi pe care îi faceţi dimineaţa. Senzaţia pe care o resimţiţi este aceea că se calcă într-un cui sau pe o pietricică, acest lucru incomodând, mai mult sau mai puţin, mersul.
Aşa-numiţii pinteni ai călcâiului reprezintă osificări ale capătului de prindere a muşchilor pe osul călcâiului şi, deşi aceste modificări sunt de mult timp formate, ele se resimt abia atunci când sunt iritate şi inflamate ţesuturile, chiar şi în urma unei rosături a pantofului.
Aceste necazuri apar la anumite persoane, fie din cauza greutăţii corporale, fie din cauza statului mult în picioare sau în urma deformării picioarelor din cauza bolii. De asemenea, aceşti pinteni apar şi la persoanele ce poartă încălţăminte grea, cu talpă rigidă sau tare, precum şi fără toc, astfel încât toată greutatea este preluată de călcâi.
Pentru a preveni apariţia acestor modificări sau pentru a nu le deranja, este necesară o grijă deosebită pentru încălţăminte, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Pantoful trebuie să fie uşor, cu toc de 3-4 cm, din cauciuc elastic, în interior să fie căptuşit cu materiale moi, cu susţinătoare plantare, indicat a fi utilizate şi la un picior normal, nu numai la picioare plate sau deformate. De asemenea, trebuie evitat statul prelungit în picioare sau trebuie alternat cu repausul pe scaun şi trebuie să intre în obişnuinţa noastră duşul şi masajul la sfârşitul unei zile de muncă.
Dacă durerile au apărut deja, este necesar să vă menajaţi şi să evitaţi mersul pe jos timp îndelungat. De asemenea, nu purtaţi greutăţi şi nu faceţi băi fierbinţi la picioare. Puteţi face din burete sau din blană de oaie nişte tălpici decupaţi după piciorul dumneavoastră, pe care să le puneţi în pantof pentru amortizarea presiunilor. În prezent, astfel de accesorii se găsesc şi la magazinele de tehnică medicală. Susţinătoarele plantare trebuie puse într-un pantof mai larg, iar piciorul trebuie acomodat progresiv, timp de câteva săptămâni, după care pot fi purtaţi în pantofii pe care îi încălţaţi în mod curent. Dacă aceste măsuri indicate nu dau rezultate şi dacă durerea devine de nesuportat este indicat să vă adresaţi medicului reumatolog sau balneolog pentru măsuri mai radicale, însă este bine să ştiţi că nu vă puteţi aştepta la minuni.
Cum alegem pantofii potriviţi
Pentru ca încălţămintea să fie sănătoasă trebuie să îndeplinească anumite condiţii:
- să protejeze piciorul de traumatisme;
- să-l izoleze mai ales de frig şi de umezeală;
- să fie adaptată ca formă şi ca mărime piciorului;
- să nu fie grea şi rigidă;
- să fie dintr-un material care să permită aerisirea, descărcarea electrică.
De asemenea, este importantă utilizarea şi întreţinerea pantofilor, ghetelor, cizmelor, dar şi a papucilor de casă, dacă vrem să ne menţinem sănătatea. Astfel, este bine să folosim alternativ două perechi de pantofi, astfel ca o pereche să fie lăsată în repaus să se usuce, să se aerisească, să fie dezinfectaţi în interior cu alcool sau cloramină, iar pe deasupra să fie daţi cu o cremă pentru înmuiat şi impermeabilizat. Nu trebuie să uitaţi să reparaţi şi să corectaţi la cizmar deformările pantofilor, mai ales la tocuri, pentru a avea o poziţie cât mai normală a piciorului şi pentru a înlocui talpa dinăuntru, astfel încât să nu vă provoace rosături sau bătături.
Tocurile foarte înalte sunt moderne şi frumoase, iar feţele metalice sunt economicoase, dar aceste avantaje vor fi plătite mai târziu cu dureri şi deformări ale picioarelor şi chiar la şolduri şi la coloana vertebrală.
dr. Vlad-Dorin BEJAN, medic primar reumatolog
Preluat de pe:
http://www.ziarullumina.ro/articol.php?wid=0&actual=1&editia=492&fsize=0&duminica=0&test=test&article=7238&title=%C3%8Enc%C4%83l%C5%A3%C4%83mintea%20nepotrivit%C4%83%20poate%20deforma%20picioarele
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.