Informatiile au fost preluate de pe: http://andilandi.ro/mambo/content/view/201/50/
Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria rațiune de a exista. – Albert Einstein
Pages - Menu
9/24/2008
Coaja de lamaie sau portocale - tratate cu substante chimice
9/16/2008
Ghiozdanele grele distrug coloana
Medicul primar Rodica Bulf, specialist în balneo-fizioterapie, spune că, în ultimii ani, scoliozele din cauza ghiozdanului purtat necorespunzător s-au înmulţit.
Cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale produsă de ghiozdane este scolioza. Medicul primar Rodica Bulf, specialist în balneo-fizioterapie şi recuperare medicală la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, explică din ce cauză ajung elevii să dezvolte această afecţiune.
Chiar dacă ghiozdanul este corespunzător şi se poartă corect pe ambii umeri, am observat că ele au acele barete care atârnă undeva foarte jos la nivelul spatelui şi atunci, ca să nu scape ghiozdanul, copilul are tendinţa să-şi adune umerii şi să facă poziţii cifotice. Bineînţeles că, iniţial, ele pot fi cifo-scolioze foarte uşoare, dar o atitudine permanentizată devine de-a dreptul scolioză.
Câte kilograme ar trebui să care un copil?
10% din greutatea corpului. De obicei, sunt puţini copiii foarte mici care îşi duc singuri ghiozdanele. Abia din clasa a cincea încep problemele. Vârsta cuprinsă între 9 şi 12 ani este cea mai critică, pentru că atunci apare perioada de prepubertate şi pubertate. Atunci copiii cresc în înălţime şi capătă deviaţii destul de frecvente ale coloanei vertebrale.
Care e poziţia ideală a ghiozdanului?
Ghiozdanul de spate se pune în prima jumătate a spatelui şi eventual partea care face corp comun cu spatele să fie mai dură. Pentru că în momentul ăla se creează o anumită stabilitate ghiozdanului şi copilul stă mai corect şi mai frumos. Am observat că cel puţin 70% din şcolarii care vin cu cifo-scolioze au o poziţie defectuoasă de menţinere a ghiozdanului pe timpul drumului de la şcoală acasă şi de acasă la şcoală.
Un ghiozdan pe roţi are o greutate redusă de tracţiune. Dar este o manevră asimetrică, pentru că se foloseşte o singură mână. Dar, repet, greutatea este redusă.
Numărul cazurilor de cifo-scolioză au crescut comparativ cu numărul de cazuri din urmă cu 17 ani. Eu cred că numărul a crescut pentru că şi depistarea în prezent e mai bună.
Există exerciţii speciale pentru creşterea trunchiului în concordanţă cu musculatura abdominală. Dacă fiecare copil ar face 15 minute de mişcare acasă, cred ca s-ar diminua foarte mult efectele unui purtat defectuos de ghiozdan.
Scolioze cu adevărat foarte grave fac puţini copii, însă scolioze uşoare au foarte mulţi. O scolioză gravă poate să fie determinată iniţial dintr-o postură necorespunzătoare, dar poate ajunge până la corset şi intervenţie chirurgicală. Sunt mulţi copii care poartă corset. Nu există o rezolvare 100% a unei scolioze grave.
Alimentaţia trebuie să fie bazată pe fructe şi legume, care ne asigură vitamina C, necesară la absorbţia calciului în tractul digestiv. Copiii trebuie să aibă şi o alimentaţie bogată în lactate. Mai ales în perioada şcolară trebuie să le administrăm calciu şi vitamina D.
Articolul a fost preluat de pe http://www.adevarul.ro/articole/ghiozdanele-grele-distrug-coloana/370589
15 mari pericole care pot distruge omenirea
Consumul mondial a depăşit producţia, ceea ce ar putea da naştere unui
conflict social la scară mondială, arată un raport recent.
Instabilitatea
socială şi violenţele generate de preţurile în creştere la energie şi alimente,
ineficienţa autorităţilor, penuria de apă, schimbările climatice, deşertificarea
şi intensificarea migraţiei sunt pericole care ameninţă omenirea pe termen
scurt.
Aceasta este concluzia raportului pe 2008 al Centrului Internaţional
de Cercetare "Millennium Project" din cadrul ONU. Raportul identifică 46 de
ţări, cu o populaţie de 2,7 miliarde de persoane, care se confruntă cu un risc
sporit de conflicte armate şi alte 56, cu o populaţie de 1,2 miliarde de
locuitori, care riscă instabilitatea politică.
Documentul avertizează că, în
ultimii ani, consumul mondial a depăşit producţia, iar factorii aflaţi la
originea creşterii preţurilor la alimente par să fie unii pe termen lung.
Lipsa apei ar putea afecta 3 miliarde de oameni până în 2025.
Criza alimentară afectează în prezent 37 de ... 46 de ţări cu o populaţie de 2,7 miliarde de oameni se confruntă cu un risc de conflicte armate în următorul deceniu, iar alte 56 sunt ameninţate de instabilitate politică
Jumătate din populaţia globului este vulnerabilă în faţa crizei energetice, penuriei de alimente şi apă sau schimbărilor climatice, relevă un raport recent.
Instabilitatea socială şi violenţele generate de preţurile în creştere la energie şi alimente, ineficienţa autorităţilor, penuria de apă, schimbările climatice, diminuarea rezervelor de energie şi alimente, deşertificarea şi intensificarea migraţiei sunt pericole care ameninţă omenirea pe termen scurt.
Aceasta este concluzia raportului pe 2008 al Centrului Internaţional de Cercetare "Millennium Project", din cadrul ONU.
În pofida acestor previziuni sumbre, raportul subliniază că „progresul înregistrat de ştiinţă, tehnologie, educaţie, economie şi administraţie ar putea permite lumii să funcţioneze mai bine".
Potrivit raportului, Centrul american pentru analize navale a identificat 46 de ţări, cu o populaţie de 2,7 miliarde de persoane, care se confruntă cu un risc sporit de conflicte armate, şi alte 56, cu o populaţie de 1,2 miliarde de locuitori, care riscă să fie afectate de instabilitate politică.
14 conflicte în prima parte a lui 2008
Până la jumătatea anului 2008 au avut loc 14 conflicte, soldate cu cel puţin 1.000 de morţi, dintre care cinci în Africa, patru în Asia, două în America, două în Orientul Mijlociu şi unul contra „extremismului mondial", arată raportul.
Raportul, bazat pe estimări ale FAO (organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură), menţionează că 37 de ţări se confruntă cu o criză alimentară din cauza creşterii cererii în ţările în curs de dezvoltare, a creşterii preţului la energie, a utilizării de culturi necesare producţiei de biocarburanţi, a costurilor la îngrăşăminte şi a speculaţiilor pieţei.
Ciocniri sociale de anvergură
Preţul la alimentele de bază s-a dublat în întreaga lume, relevă raportul. În cazul cerealelor, precum grâul sau orezul, preţurile au crescut cu 129% faţă de 2006.
„Cu peste trei miliarde de persoane trăind cu mai puţin de doi dolari pe zi, un conflict social mondial pe termen lung pare inevitabil în absenţa politicilor serioase privind alimentaţia, a progreselor ştiinţifice şi a schimbărilor alimentare", avertizează raportul.
Populaţia mondială urmează să depăşească 6,7 miliarde şi să atingă 9,2 miliarde în 2050, după care va urca la 9,8 miliarde, urmând apoi să coboare la 5,5 miliarde în 2100, potrivit previziunilor ONU.
Nevoia de hrană se va dubla până în 2013
Documentul avertizează că va fi nevoie de o cantitate dublă de hrană până în 2013, ceea ce va necesita mai multă apă, mai mult teren agricol şi mai multe îngrăşăminte. În ultimii ani, consumul mondial a depăşit producţia, subliniind că factorii aflaţi la originea creşterii preţurilor la alimente par să fie unii pe termen lung.
Apa este una din provocările majore. 700 de milioane de persoane suferă în prezent de penurie de apă, iar cifra ar putea depăşi trei miliarde de persoane până în 2025. Pe plan energetic, cererea mondială s-ar putea dubla în 20 de ani.
Raportul recomandă noi soluţii agricole, precum o reţea mai eficientă de irigaţii sau studii genetice pentru dezvoltarea de acvaculturi sau de specii rezistente le secetă.
În ceea ce priveşte încălzirea globală, raportul avertizează că Africa va fi continentul cel mai afectat, chiar dacă are cea mai mică contribuţie la generarea acestei probleme. Teritoriile din sudul continentului ar putea pierde 30% din culturile agricole până în 2030.
„Millennium Project" este o reţea mondială de instituţii din peste 100 de ţări, înfiinţată la iniţiativa Federaţiei Asociaţiilor din cadrul ONU.
3 miliarde
- de oameni ar putea fi afectaţi de criza apei până în 2025
Cele mai vulnerabile ţări ale lumii
Fie că este vorba despre o criză alimentară neaşteptată sau despre un uragan devastator, cele mai fragile state ale lumii sunt şi cele mai expuse în faţa dezastrelor.
Indexul statelor eşuate 2008, realizat de revista americană "Foreign Policy" identifică cele mai vulnerabile ţări în faţa pericolelor care ameninţă omenirea. FP a ierarhizat 177 de state, folosind 12 indicatori sociali, economici, politici şi militari.
Somalia îşi revendică poziţia deloc de invidiat de statul cu cel mai mare risc de eşec. Într-un fel, Somalia a eşuat deja, deoarece nepopularul guvern de tranziţie nu are control nici măcar asupra străzilor din Mogadishu - cu atât mai puţin asupra restului ţării.
Frământările din Mogadishu din acest an sunt ecoul potestelor cauzate de preţul alimentelor ce au erupt pe aproape toate continentele în ultimul an.
Africa Subsahariană, cea mai sensibilă
Haosul de aici este în general eclipsat de dezastrul umanitar din Darfur (Sudan), o situaţie ce iese în evidenţă prin remarcabila lipsă de progres.
Africa Subsahariană este zona unde există şapte dintre cele mai vulnerabile 10 state din acest an.
Situaţie disperată şi în Irak
În Irak, situat pe locul al cincilea în index, situaţia disperată a aproape 4 milioane de oameni alungaţi din casele lor, starea extrem de proastă a serviciilor publice şi discordia dintre facţiunile religioase nu dau semne de îmbunătăţire.
Creşterea securităţii şi progresul economic care s-au produs sunt dependente de factori fragili, pe termen scurt, care se pot destrăma în orice moment.
Ierarhizare
1. Somalia
Cercetările au descoperit că cele mai importante provocări sunt transnaţionale şi interdependente, în sensul că orice progres în rezolvarea uneia dintre provocări ajută la rezolvarea celorlalte. Ele nu pot fi rezolvate de niciun guvern sau instituţie acţionând pe cont propriu şi necesită colaborare între guverne, organizaţii internaţionale, corporaţii, universităţi şi ONG-uri. Mecanismele internaţionale care să se centreze pe aceste provocări lipsesc, afirmă raportul.
9/11/2008
Majoritatea fabricilor de bere din Romania folosesc un filtru care influenteaza calitatea berii
Aproape toate fabricile de bere din Romania folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur, roca sedimentara ce influenteaza calitatea berii, afectandu-i gustul, iar fierul continut de filtru oxideaza produsul, au declarat, pentru NewsIn, specialisti in sisteme de filtrare din industria alimentara."Utililizarea filtrelor cu kiselgur in industria berii are impact negativ asupra calitatii acestui produs, afectandu-i gustul. Compozitia chimica tipica a kiselgurului este 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu si 2% fier. Acesta din urma duce, in ce le mai multe cazuri, la oxidarea berii", a declarat Istvan Szommer, expert austriac in sisteme de filtrare din industria alimentara, care citeaza studii independente, printre care si cercetari efectuate la Universitatea din Berlin.In momentul de fata, in intrega lume, doar 15 producatori de bere au inlocuit sistemul de filtare cu kiselgur cu sisteme "kiselgur free", insa, in maxim cinci ani, sustine Andre Gtalid, managerul general pe Europa Centrala si de Est al Pall Corporation, companie multinationala specializata in filtre alimentare, "toate fabricile de bere vor renunta la filtrarea cu kiselgur".Istvan Szommer, specialist al Pall Corporation, a mentionat ca motivul pentru care fabricile de bere nu au renuntat inca la filtrarea cu kiselgur este reprezentat de costurile ridicate pe care le presupune schimbarea sistemului de filtrare. "Pentru o fabrica care produce un milion de hectolitri de bere pe an, investitia intr-un sistem de filtrare "kiselgur free" se ridica la trei milioane de euro", a spus reprezentantul Pall Corporation.Potrivit lui Szommer, aproape toate fabricile de bere din Romania folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur, roca sedimentara silicioasa, formata prin depunerea unor alge microscopice monocelulare."Doua fabrici de bere din Romania au adoptat noile sisteme de filtrare - "kiselgur free", insa toate celelalte fabrici inca folosesc kiselgur la filtarea berii", a precizat, la randul sau, Andre Gtalid. Expertul a afirmat ca cele doua fabrici de bere care au implementat noul sistem de filtrare al berii, fara kiselgur, sunt Albacher, de la Sebes, si una dintre fabricile Heineken din Romania, cea de la Craiova. in tara noastra activeaza 27 de fabrici de bere.Directorul Institutului Roman de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi s-a aratat rezervat in ce priveste efectele pe care kiselgurul le poate avea asupra berii, sustinand ca, pe langa oxidarea produsului, exista posibilitatea ca utilizarea rocii in filtrare sa aiba consecinte si asupra sanatatii. "Filtarea berii cu ajutorul kiselgurului ma nelinisteste din cauza compozitiei acestuia. Varietatea si variabilitatea materiei prime din care se obtine berea poate interactioana cu acest tip de filtru. Prezenta in cantitati mari a silicatilor si a celorlalte substante din kiselgur ar putea afecta negativ produsul filtrat, implicit ar putea avea efect asupra sanatatii", a precizat, pentru NewsIn, Gheorghe Mencinicopschi.Cei doi specialislti in sisteme de filtrare subliniaza ca expunerea si intrarea in contact cu kiselgurul, care contine cristale de siliciu, poate cauza, in functie de durata expunerii, cancer pulmonar, disfunctii pulmonare, precum si silicoza.
9/01/2008
Cum influenţează muzica Rock psihicul omenesc?
(DR. DMITRI AVDEEV, „De vorbă cu un psihiatru ortodox”, p.56-58)
Mitropolitul Hierotheos Vlachos din Grecia
Psihologia existentialista si psihoterapia ortodoxa