Pages - Menu

10/10/2011

Sfestania - sfaturi practice


Daca doriti sa faceti o sfestanie a casei, trebuie sa aveti pregatite urmatoarele lucruri:
  • un vas maricel cu apa (mai mare pentru ca sa va mai ramana si dumneavoastra ceva din el)
  • 3 lumanari (nu conteaza de care)
  • un pomelnic de Vii, nu de morti caci la sfestanie se pomenesc doar cei vii. Pe pomelnic treceti mai intai pe cei ce locuiesc in casa, apoi puteti sa treceti si alte persoane apropiate
  • o catuie pentru tamaiat
  • carbuni din comert (la biserici veti gasi niste carbuni special pentru tamaiat. Nu trebuie sa va mai complicati cu bete de chibrit sau cu vata si spirt. Carbunele se aprinde imediat si ramane jar)
  • tamaie (de preferat sa nu puneti din aceea traditionala pe care o foloseau bunicii nostri deoarece se topeste foarte repede si stinge carbunele)
  • un paharel cu ulei (daca faceti pentru prima data sfintirea casei)
  • un betisor cu vata de ureche (tot daca faceti sfintirea casei pentru prima data)
  • diferite prinoase pe care le folositi zilnic in alimentatie (faina, zahar, ulei, fruncte)
Daca faceti sfestanie, va sfatuiesc sa ii spuneti de la bun inceput preotului pentru ce anume va rugati. Sunt anumite rugaciuni care se adauga slujbei sfestaniei in functie de nevoile credinciosului. Sunt rugaciuni de sanatate, de izbavire de farmece si vraji, pentru buna intelegere in casa daca sunt certuri, etc.

Nu cereti preotului sa va faca Molitfele Sfantului Vasile cel Mare! Cu acestea nu e de joaca. Intr-adevar sunt niste rugaciuni foarte puternice! Dar daca il zadarasti pe diavol aiurea, s-ar putea sa nu iti fie prea bine! Daca crezi ca ti s-au facut vraji, sunt alte rugaciuni speciale. Molitfele Sf. Vasile se citesc pentru cei indraciti, sau pentru casele unde se intampla lucruri ciudate. Ele nu se citesc oricum! Trebuie o anumita pregatire atat din partea preotului cat si din partea credinciosilor. Acestia trebuie sa fi postit si sa se fi spovedit.

Sfestania insa nu trebuie sa se limiteze doar la un simplu ritual. Trebuie sa o luati mai in serios si sa incercati pe cat posibil sa va si spovediti ori inainte ori dupa sfestanie (la Biserica, nu acasa) pentru ca folosul duhovnicesc sa fie unul real!

3 comentarii:

  1. as dori sa stiu daca sfestania se face doar in luna martie ?
    cu multumiri snticipate...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sfestania se face oricand, indiferent de timp, zi sau anotimp, indiferent daca e sau nu zi de post. Sfestania se face cand simte nevoie credinciosul sa o faca. Nu e neaparat sa faceti o singura sfestanie in an. Puteti sa faceti de mai multe ori. Insa pentru ca rugaciunea sa fie bine primita, e necesar sa faceti si o curatire launtrica prin taina spovedaniei. Sfestania e o curatire a casei, dar trebuie sa curatim si launtrul nostru caci omul sfinteste locul.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.