Pages - Menu

5/14/2012

Romanii au descoperit Pawulownia. Cum sa "plantezi" 4.000 de euro si sa scoti 30.000



In tara, in care ne-am batut joc de paduri, exista oameni care au inteles ca poti face si altfel afaceri cu lemn. Au descoperit copacii din specia Paulownia, care cresc intr-un an cat altii in zece.

Lemnul obtinut din acest arbore este de o calitate superioara si se foloseste pe pietele de lux la iahturi, avioane usoare, instumente muzicale si mobila scumpa.

Fosnetul afacerii cu arbori Paulownia i-a trecut lui Adrian pe la urechi in urma cu 2 ani. Acum are deja plantatii in Galati, Braila, Tulcea, Brasov, Constanta si Cluj. Copacii lui nu sunt inca buni de taiat, dar deja a incheiat contracte sa-i exporte in strainatate, cand le va veni vremea.

Acest arbore "minune", creste in China de 3.000 de ani si este recunoscut pentru rezistenta lui.

Pe cinci hectare de teren se pot planta 600 de arbori cu o investitie initiala de 4.000 de euro. Fiecare dintre ei va ajunge cam la 15-20 de metri si atunci poate fi taiat si vandut. Se obtin cam 30.000 de euro din acest lot, dar partea buna e ca niciun copac nu trebuie plantat din nou: pur si simplu iese din vechea tulpina.

In judetul Cluj, pe o suprafata de mai bine de 20 de hectare, intre lanurile de porumb si grau, isi fac loc 12.000 de copaci paulownia - tot prea mici inca pentru taiere.

Investitori din tari precum Italia, Spania sau Franta au contractat deja cu trei ani inainte 70% din cultura omului de afaceri clujean. Restul de 30% ramane la noi in tara pentru centralele de biomasa.

Copacii Paulownia sau arborii energetici, cum mai sunt numiti, degaja foarte multa caldura cand sunt arsi la temperaturi ridicate. Doua kilograme din acest lemn echivaleaza cu 1 litru de motorina.

Pentru investitia initiala, un ajutor poate sa vina din fonduri europene neramburasbile. Se pot obtine pana la pana la 80% din valorea proiectului, bani care acopera aproape integral costul arbustilor. Apoi ei nu sunt greu de intretinut si, mai mult, pot fi folositi si in scop decorativ, pentru ca au flori foarte frumoase.


Sursa: Pro TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.