„Cei 7 ani de acasa” si „Prieteniile rele strica obiceiurile bune” sunt principalele idei pe care ma axez. Nu stiu daca sunt de vina parintii! Aparent sunt, dar va voi da doua exemple:
Primul exemplu: Am iesit intr-o zi in parc cu copilasii mei (nu elevii mei) la un loc de joaca pentru copii. Aici am intalnit mai multi copii. Cand am ajuns noi, un baietel X se dadea in leagan iar altul Y se plimba cu o tricicleta. Primul copil (X) s-a plictisit de leagan si a cerut tricicleta innapoi. Era tricicleta lui. Cand s-a suit in leagan, copilul Y pe care nu il cunostea, i-a luat bicileta fara sa intrebe daca are voie. Acum se plimba cu ea. Copilul Y nu dorea insa deloc sa innapoieze tricicleta. Atunci a intervenit mama copilului X. Suparat, copilul Y s-a dat jos de pe tricicleta a luat-o in maini, a ridicat-o si a aruncat-o cu putere spre copilul X. Noroc ca mama copilului X a fost atenta la aceasta miscare si a prins tricicleta. Altfel, negresit copilul X ar fi ajuns la spital. Copilul Y era insotit de bunica lui, care la toate aceste scene a stat nepasatoare pe banca. Mai departe, copilul Y s-a repezit asupra baiatului meu mai mare care avea in mana o minge sa i-a smulga. Am intervenit repede. Intre timp mingea ajunge in mana unui alt copilas tot de-al meu, mai mic doar de 1 an jumate. Copilul Y s-a repezit asupra lui mai sa il tranteasca la pamant. Am intervenit din nou. De aici a pornit scandalul. Bunica copilului Y statea tot nepasatoare. Am luat-o cu totii la intrebari. Raspunsul ei a fost socant: „Asa dorim sa ne crestem copilul in deplina libertate!”
In deplina libertate se dezvolta si tineretul din ziua de azi. Insa e o libertate prost inteleasa. In exemplul de mai sus, sinonimul termenului „libertate” este „salbaticie”. Ori noi oamenii sunt fiinte rationale. Iar actiunile noastre trebuie sa fie rationale. Ratiunea este cea care face diferenta intre animale si oameni.
Al doilea exemplu: Un amic mi-a povestiti viata sa. Pe scurt va voi creiona in linii mari unele lucruri care mi-au dat de gandit. In timpul scolii generale si a liceului, el a fost un „baiat de cartier”. Nu stia de frica nimanui, nici a profesorilor. La scoala nu invata suficient, chiulea mult, raspundea urat profesorilor... ca oricare elev de azi. Insa parintii au fost pionii care au contat foarte mult. Nu era dependent de ei. Dar prin faptul ca ei s-au impus cu tarie si prin faptul ca ei au fost oameni credinciosi care merg la biserica, se spovedesc si se impartasesc au reusit cu ajutorul lui Dumnezeu sa il readuca pe calea cea buna. Nu din cauza lor, baiatul a luat-o pe cai gresite, ci din cauza anturajului. Azi baiatul a facut o facultate si un master.
Acest caz, mi-a umplut inima de oarecare sperante de indreptare pentru tinerii de azi. Ei rad aiurea, vorbesc prostii si datorita faptului ca nu sunt inca maturizati, nu inteleg exact ce inseamna viata. Nu stiu cat de importante sunt cunostintele pe care le pot acumula la scoala.
Imi vine acum in minte o intalnire recenta cu un vecin de-al meu. L-am vazut imbracat in haine verzi si l-am intrebat: „Sunteti doctor?”; el mi-a raspuns: „Nu! Nu mi-a placut cartea! Sunt doar un om de servici!”
Tinerii din ziua de azi cred si spera ca in viata sa dea peste o mare comoara si sa se imbogateasca. Sau sa faca ei o afacere si sa devina bogati. Dar, toate acestea sunt doar visuri. Iar visurile se spulbera repede. Foarte putini vor putea atinge acest ideal. De ar putea intelege ei ca „Munca innobileaza omul”, ca „Nu tot ce zboara se si mananca”, ca „Fara carte, n-ai parte”, si s-ar pune pe invatat, atunci cu siguranta ar lua si bacul, ar face si o facultate si ar dobandi si o meserie. Una e sa ai facultate, si alta e sa ai doar liceu si acela fara BAC-ul luat! De aceea tinerii, uita si de Dumnezeu si de Bun Simt, deoarece nu le e frica de nimeni si de nimic. Daca le spui: „Nu stii nimic. Cat sa iti pun?”, el iti raspunde sec: „Puneti-mi 4!”. Nu zice si el: „Domn profesor, va rog sa ma iertati. Invat bine pentru data viitoare!”. Pe elevi nu ii mai intereseaza cartea. Orice altceva e important, numai scoala nu!
Intregul articol in gasiti sub titlul: "Arta de a fi cool" aici:
http://paginadefolos.blogspot.ro/2012/12/arta-de-fi-cool.html
Intregul articol in gasiti sub titlul: "Arta de a fi cool" aici:
http://paginadefolos.blogspot.ro/2012/12/arta-de-fi-cool.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.