Pages - Menu

2/26/2014

10 lucruri importante despre oua

Ele se numara printre cele mai populare si mai consumate alimente din intreaga lume, sunt foarte bogate in nutrienti, ideale la micul dejun si perfecte pentru a pregati o multime de mancaruri delicioase. De la deserturi, la aperitive sau feluri principale, cu cateva oua de gaina poti prepara bunatati pe placul tuturor. Si pentru ca ocupa un loc important in regimul nostru alimentar de zi cu zi, astazi va prezentam 10 lucruri pe care probabil nu le stiati pana acum despre oua.

1. Ouale pot fi pastrate si la temperatura camerei. Desigur, daca sunt tinute in carton, in afara frigiderului, se vor strica mult mai repede. De aceea, in acest caz, trebuiesc consumate in urmatoarele cateva zile. Ouale tinute la frigider raman proaspete de pana la sapte ori mai mult timp decat cele pastrate in camera. In plus, datele de expirare nu sunt tocmai exacte. Se spune ca ouale pot fi pastrate chiar si pana la doua saptamani dupa data de expirare inscrisa pe ele.

2. Conform ultimelor statistici, tara care consuma cele mai multe oua pe an este China cu peste 28,6 de milioane de tone, fiind urmata de Japonia, Monaco, Antigua si Babuda si Cehia.

3. Ouale se pot folosi ca produs cosmetic. Ele nu sunt doar gustoase, dar pot fi folosite cu succes si pentru infrumusetarea parului datorita continutului bogat in proteine. Daca ai parul foarte uscat, este indicat sa folosesti doar galbenusul, iar daca ai parul gras este recomandat sa folosesti doar albusurile. Lasa-le sa actioneze 20 de minute si clateste cu apa calduta.

4. O gaina obisnuita poate face, in medie, de la 250 pana la 280 de oua intr-un singur an. Destul de impresionant, nu-i asa?

5. Ai fiert ouale, dar nu stii sigur daca s-au gatit bine sau sunt inca crude? Lasa-le sa se raceasca si pune-le pe masa, apoi invarte-le. Daca se invart, inseamna ca sunt gatite bine. Daca nu, inseamna ca inca au lichid inauntru si mai trebuiesc fierte.

6. Vrei sa afli cat de proaspete sunt ouale pe care le-ai cumparat? Nimic mai simplu. Umple chiuveta pe jumatate cu apa si pune ouale inauntru. Daca sunt proaspete, ele se vor scufunda. Daca sunt vechi, vor pluti.

7. Ouale pot avea intre 7 si 17.000 de pori pe suprafata cojii si pot absorbi mirosurile din frigider. De aceea este recomandat sa pastram ouale in cartoane speciale.

8. Sunt o sursa buna de vitamina D. In general, se spune ca pentru a beneficia din plin de vitamina D trebuie sa ne expunem la soare. Totusi, mai exista o modalitate prin care putem obtine acest nutrient. Un singur ou consumat pe zi ne ofera 10 % din doza zilnica recomandata de vitamina D.

9. Culoarea galbenusului este determinata de dieta gainii. In functie de hrana pe care o primeste pasarea, galbenusul poate avea o culoare mai intensa sau mai pala.

10. Daca ai baut un pahar in plus de alcool, cel mai bun leac pentru a trata mahmureala este un mic dejun cu oua ochiuri. Acestea curata toxinele lasate de alcool in organism si ii ofera nutrientii de care are nevoie pentru a-si recapata tonusul.


Sursa: www.gustos.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.