Pages - Menu

10/04/2014

Pentru un par sanatos 70% conteaza ce mananci si 30% mastile de par


Daca ar fi sa credem toate reclamele pe care le vedem la televizor, tot ce ar trebui sa facem ca sa avem un par frumos si sanatos este sa schimbam samponul si balsamul sau sa ne cumparam o masca mai buna. Insa ingrijirea exterioara conteaza doar intr-o proportie de 30 %, spune dermatologul Jessica Wu, in timp ce dieta si stilul de viata influenteaza decisiv aspectul podoabei noastre capilare.
“Intocmai cum pielea si ochii tai isi pierd stralucirea dupa cateva saptamani de munca grea sau dupa nopti de nesomn, asa si parul iti este influentat de un stil de viata dezordonat”, spune doctorita, intr-un articol din Daily Mail. “Desi parul care creste in exteriorul scalpului este mort, radacina lui – foliculul – este cat se poate de vie. Aceste mici organe care produc firele de par functioneaza adanc inauntrul pielii. Ele sunt inconjurate de vase de sange care le scalda in nutrienti si le ajuta sa produca o substanta numita keratina. Aceasta ajunge apoi de-a lungul firelor de par, imbracandu-l pe fiecare in parte intr-o pelicula protectoare. Daca nu ai o dieta echilibrata – si nu le asiguri foliculilor substantele hranitoare de care au nevoie – parul tau va avea de suferit. Va deveni mai fin si se va deschide la culoare, iar cuticula se va deteriora mai usor, astfel ca parul va capata o textura aspra si va fi mai predispus la despicare”, continua Jessica Wu. Doctorita recomanda, pe cat posibil, consumul de alimente organice, mai ales cand vine vorba de cele pe care nu le decojim – mere, struguri, salata sau rosii – al caror invelis ar putea fi contaminat cu pesticide. Totodata, crede medicul, merita sa investim in carne si lactate organice, care ne vor feri de pericolul absorbtiei de hormoni artificiali, de crestere. Iata, concret, sfaturile dermatologului pentru un par sanatos!

Intareste-ti podoaba capilara

Mananca mai multe alimente bogate in aminoacidul numit cisteina: carne de porc, pasare, oua, ardei rosii, usturoi, ceapa, varza de Bruxelles, lactate si broccoli. Cisteina este principalul aminoacid care stimuleaza producerea keratinei. Alte alimente recomandate pentru cresterea rezistentei parului sunt cerealele integrale, fasolea verde, spanacul si cate un pahar ocazional de bitter.

Pentru fire de par mai groase

Este important sa mananci alimente care contin fier si zinc: carne de vita sau miel, porc, curcan si spanac. Zincul este esential in producerea keratinei, iar persoanele care au lipsa de zinc au si un par fin si fragil. Totodata, deficienta de fier este una dintre cele mai raspandite cauze ale subtierii firului de par, mai ales la femei. Medicul mai atentioneaza ca, desi consumul de peste este binevenit pentru sanatatea organismului, unele feluri de peste pot avea un continut ridicat de mercur, ceea ce va duce la caderea parului.

Incearca sa previi aparitia firelor albe


Un truc naturist, spune dermatologul, este sa mananci cate un pumn de migdale in fiecare zi. Cercetarile recente arata ca foliculii capilari nu stopeaza producerea melaninei (pigmentul care da culoare parului) odata cu varsta, ci isi pierd capacitatea de a mentine acel pigment. Cu toate astea, s-a descoperit ca migdalele incurajeaza producerea pigmentului capilar pentru o perioada mai lunga de timp. De asemenea, fructele si legumele intens colorate pot incetini procesul de albire a parului, caci contin antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi. “Pentru ca dureaza luni de zile pana ce un fir de par creste la lungimea sa completa, nici cea mai sanatoasa dieta din lume nu poate imbunatati calitatea lui instantaneu, insa fii sigura ca alimentatia corecta va avea efect incepand de la radacina. Avand grija de parul tau si protejandu-l de efectele soarelui si ale coafarii zilnice, vei reusi sa ai o podoaba capilara mai frumoasa si mai sanatoasa pana la vara”, incheie dermatologul Jessica Wu.

Sursa: http://www.revistatango.ro/stil-de-viata/frumusete-si-sanatate/secretul-sta-in-alimentatie-ce-sa-mananci-ca-sa-ai-un-par-sanatos-si-frumos-3592.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.