Daca ar fi sa credem toate
reclamele pe care le vedem la televizor, tot ce ar trebui sa facem ca sa avem
un par frumos si sanatos este sa schimbam samponul si balsamul sau sa ne
cumparam o masca mai buna. Insa ingrijirea exterioara conteaza doar intr-o
proportie de 30 %, spune dermatologul Jessica Wu, in timp ce dieta si stilul de
viata influenteaza decisiv aspectul podoabei noastre capilare.
“Intocmai cum pielea si ochii tai
isi pierd stralucirea dupa cateva saptamani de munca grea sau dupa nopti de
nesomn, asa si parul iti este influentat de un stil de viata dezordonat”, spune
doctorita, intr-un articol din Daily Mail. “Desi parul care creste in
exteriorul scalpului este mort, radacina lui – foliculul – este cat se poate de
vie. Aceste mici organe care produc firele de par functioneaza adanc inauntrul
pielii. Ele sunt inconjurate de vase de sange care le scalda in nutrienti si le
ajuta sa produca o substanta numita keratina. Aceasta ajunge apoi de-a lungul
firelor de par, imbracandu-l pe fiecare in parte intr-o pelicula protectoare.
Daca nu ai o dieta echilibrata – si nu le asiguri foliculilor substantele
hranitoare de care au nevoie – parul tau va avea de suferit. Va deveni mai fin
si se va deschide la culoare, iar cuticula se va deteriora mai usor, astfel ca
parul va capata o textura aspra si va fi mai predispus la despicare”, continua
Jessica Wu. Doctorita recomanda, pe cat posibil, consumul de alimente organice,
mai ales cand vine vorba de cele pe care nu le decojim – mere, struguri, salata
sau rosii – al caror invelis ar putea fi contaminat cu pesticide. Totodata,
crede medicul, merita sa investim in carne si lactate organice, care ne vor
feri de pericolul absorbtiei de hormoni artificiali, de crestere. Iata,
concret, sfaturile dermatologului pentru un par sanatos!
Intareste-ti podoaba capilara
Mananca mai multe alimente bogate
in aminoacidul numit cisteina: carne de porc, pasare, oua, ardei rosii,
usturoi, ceapa, varza de Bruxelles, lactate si broccoli. Cisteina este
principalul aminoacid care stimuleaza producerea keratinei. Alte alimente
recomandate pentru cresterea rezistentei parului sunt cerealele integrale,
fasolea verde, spanacul si cate un pahar ocazional de bitter.
Pentru fire de par mai groase
Este important sa mananci
alimente care contin fier si zinc: carne de vita sau miel, porc, curcan si
spanac. Zincul este esential in producerea keratinei, iar persoanele care au
lipsa de zinc au si un par fin si fragil. Totodata, deficienta de fier este una
dintre cele mai raspandite cauze ale subtierii firului de par, mai ales la
femei. Medicul mai atentioneaza ca, desi consumul de peste este binevenit
pentru sanatatea organismului, unele feluri de peste pot avea un continut
ridicat de mercur, ceea ce va duce la caderea parului.
Incearca sa previi aparitia
firelor albe
Un truc naturist, spune
dermatologul, este sa mananci cate un pumn de migdale in fiecare zi.
Cercetarile recente arata ca foliculii capilari nu stopeaza producerea
melaninei (pigmentul care da culoare parului) odata cu varsta, ci isi pierd
capacitatea de a mentine acel pigment. Cu toate astea, s-a descoperit ca
migdalele incurajeaza producerea pigmentului capilar pentru o perioada mai
lunga de timp. De asemenea, fructele si legumele intens colorate pot incetini
procesul de albire a parului, caci contin antioxidanti care lupta impotriva
radicalilor liberi. “Pentru ca dureaza luni de zile pana ce un fir de par
creste la lungimea sa completa, nici cea mai sanatoasa dieta din lume nu poate
imbunatati calitatea lui instantaneu, insa fii sigura ca alimentatia corecta va
avea efect incepand de la radacina. Avand grija de parul tau si protejandu-l de
efectele soarelui si ale coafarii zilnice, vei reusi sa ai o podoaba capilara
mai frumoasa si mai sanatoasa pana la vara”, incheie dermatologul Jessica Wu.
Sursa: http://www.revistatango.ro/stil-de-viata/frumusete-si-sanatate/secretul-sta-in-alimentatie-ce-sa-mananci-ca-sa-ai-un-par-sanatos-si-frumos-3592.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.