Pages - Menu

12/12/2014

In cautarea vinului perfect prin America de Nord


          Frumoasa meserie au “Sommelierii” (degustatori profesionisti si cunoscatori indeaproape al producerii, comercializarii vinului si nu numai): degusta vinuri pe care uneori nu le-ar cumpara (din pricina costului), calatoresc, socializeaza si ajuta consumatorul sa-si gaseasca un nou vin favorit pe care altminteri nu l-ar lua in considerare.

        Intrand in domeniul restaurantalor imediat dupa terminarea liceului, nu mi-a fost greu sa gasesc puncte comune cu industria vinului. Lucrand intr-o crama pentru sase luni am cunoscut indeaprope ce inseamna vinul varsat de “buturuga”, ce inseamna curatarea unui butoi si binenteles partea cea mai frumoasa… degustarea.

       In restaurante am inteles ca fiecare fel de mancare poate avea un partener lichid (fie ca vorbim de vin, bere, tuica, sake, cocktail, etc.) care asociat in functie de moment (prieteni), ingrediente sau bunul gust (simt) poate creea o experienta memorabila.  Dupa cativa ani pe meleagurile noastre am avut ocazia de a calatorii si a lucra peste ocean in America.  Acolo cultura gastronomica de “fine dining”  te impinge spre intoarcerea la materialele didactice pentru a ramane pe un nivel ascendent!

      Intre hot dog si hamburgeri am gasit timp (si bani) si pentru experiente culinare mai elaborate incercand sa ma bucur de micile momente ale vietii. Vinurile americane fac parte din “Lumea noua” (ex. America de Sud, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Australia), sunt de calitate internationala si pot concura cu brio vinurile din “Lumea Veche” (ex. Franta, Italia, Germania, Spania, Portugalia).

      Partea cea mai frumoasa erau degustarile de vinuri care erau saptamanal sustinute de distribuitorii de vinuri pentru a ne imbunatatii vocabularul oenologic si calitatiile de salesmanship care duceau spre o singura concluzie… ca si Sommelier sau profesionist ideal ar fi sa creezi  momente de neuitat clentilor localului, nu este important sa vinzi cel mai scump produs din meniu, dar este bine sa cunosti de ce are pretul atat de ridicat. Binenteles ca nu toate vinurile au preturi justificabile.  



         Vinul in America a avut de suferit in anii ’20 din cauza prohibitiei. In anul 1920 in SUA se interzice consumul vinului. Acesta era folosit doar in scopuri religioase  si medicinale. Industria isi revine in 1933, dupa abrogarea prohibitiei, si a prins aripi pe la mijlocul anilor ’60 cand “Napa Valley” devine prima denumire prestigioasa din America, prin fondarea cramei Robert Mondavi.

         Momentul decisiv pentru aparitia vinului american pe plan international s-a consumat in anul 1976  -  degustarea de la Paris aduce vinul californian pe un loc superior celui francez (Judecata de la Paris).      Degustarea de vinuri de la Paris din 1976 sau Hotărârea de la Paris a fost un concurs de vinuri organizat  la 24 mai 1976 de către Steven Spurrier (un negustor de vinuri britanic). La degustare, desfasurata in “orb”, au fost incluse vinuri cru classe de Bordeaux, deasemenea avand si vinuri californiene, acestea din urma fiind mai putin cunoscute. Specialistii au fost uimiti de calitatea vinului American. De atunci vinurile Lumii Noi sunt din ce in ce mai apreciate pretutindeni in lume. Spurrier a vândut doar vinul francez inainte de degustare  și a crezut că vinurile din California, nu au sanse sa câștige.

          Toate cele 50 de State ale Americii  produc vin, dar sunt doar patru mai importante: California, Oregon, Washington, New York. Principalele tipuri de struguri plantati sunt: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris (acelasi cu Pinot Grigio din Italia) pentru cei albi si Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Syrah, Zinfindel pentru cei rosii si nu numai.  

          Deoarece cultura vinului s-a dezvoltat asa de mult in ultimii 40 de ani, cand la inceputul anilor ’70 in America existau aproximativ 440 de vinarii iar in zilele nostre sunt deja peste 7000 de producatori de vinuri, fiecare crama incearca sa aduca consumatorului cea mai buna interpretare a strugurelui vinificat din punctul de vedere al maestrului pivnicer (oenolog), fie ca este vorba de vinificare in butoi de stejar sau “ou de ciment” sau alte metode.

           In principal vinurile  de California sunt concentrate, maturate in stejar, cu fructe de padure, condimente si binenteles de o calitate inalta si care pot atinge o varsta frumoasa in pivintele colectionarilor. Toate acestea sunt pe cale a fi schimbate de o mentalitate noua a tinerilor producatori de vinuri care au adus un val de schimbare in ultimii cativa ani fiind dornici de afirmare si iubind ceea ce fac.

           In functie de varsta de invechire al vinului sau procesele de vinificare, produsul obtinut poate bucura papilele gustative intr-o asociere cu un meniu culinar. Este uimitor cum un Sauvignon Blanc nematurat, proaspat, cu arome de grepefruit si ardei gras verde poate complimenta o portie de paste cu creveti si ierburi proaspete sau o salata de legume si un vinaigrette (sos) de citrice. 

          Binenteles ca in cultura gastronomica americana foarte multe produse si sosuri au un continut ridicat de zahar (si am cam fugit de ele), dar exista un vin pentru fiecare preparat in parte si binenteles pentru fiecare buzunar. Calitatea serviciilor este in principal ridicata, mai ales in sud, care este supranumit  “Southern hospitality”,  acolo unde ospatarul evolueaza intr-un mediu unde este incurajat sa treaca peste “fisa postului” pentru a asigura excelenta in servicii si satisfactia clientului.

          Excelenta in servicii  ajuta clientii sa se simta bineveninti dar binenteles ca ajuta si vinul, prin cunoasterea sa in detaliu, adugand inca un strat de service in creearea atmosferei perfecte!

          Vinul perfect este acela care te ajuta sa te bucuri de un moment anume, vinul perfect este acela care ii uneste pe oameni, vinul perfect este Acela care te indeamna sa lasi toate grijile deoparte si te ademeneste sa te cunosti pe tine… vinul perfect!

Degustator de vinuri profesionist TRICU MIRCEA
mircea_tricu@yahoo.com
0722.629.824

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.