Pages - Menu

12/23/2014

Vinul potrivit pentru Craciunul perfect


Iata ca a sosit si cea mai frumoasa sarbatoare a anului  - Nasterea Mantuitorului nostru  Iisus Hristos sau Craciunul. Este motiv de bucurie, este moment de innoire si clipa in care noi ne strangem laolalta cu parintii, bunicii, rudele si prietenii, sa oferim si sa primim fiecare recunostinta si dragostea fata de cei aflati alaturi de noi! Si care poate fi licoarea care ii apropie pe oameni cel mai mult daca nu vinul sau produsele fermentate din struguri sub toate formele sale!

Bucataria noastra traditionala a capatat de-a lungul timpului ceva influente international, dar soiurile autohtone pot crea o experienta placuta in asocierea si cu preparatele de pe alte meleaguri.

Pentru aperitive as alege o Busuioaca de Bohotin sau un vin spumant de pe la noi sau un vin spumant “Cava” de Spania (care are calitate deosebita la un pret accesibil).

Salata de boeuf poate fi asortata cu o Cramposie sau o Feteasca Alba. Pestele, fructele de mare si carnea alba se impaca foarte bine cu un alt soi autohton………. Sarba. Soi extraordinar, cu aciditate crescuta, aromat si fructat care cu siguranta poate surprinde!

“Pomana porcului” poate fi asociata usor cu un vin rosu fiert (vin rosu, cuisore, batoane scortisoara, anason stelat, feli de portocale care poate fi indulcit cu zahar sau miere dupa gust)  sau un pelin de Urlati. Aromele sarate creeaza un mariaj perfect cu cele dulci, iar cele grase cu cele amare. Vinurile cu nivel de alcool ridicat sau cu aciditate crescuta pot fi de asemenea un partener perfect pentru produsele mai grase.  

Sarmalele sunt bucuroase sa aiba alaturi un vin rosu sec precum Merlot sau Cabernet Sauvignon.

Fripturile din carne de porc, vita, oaie sau vanat cu diverse ierburi si condimente se impaca de minune cu o Fetesca Neagra mai corpolenta, Syrah  sau Cabernet Franc.

La desert, ideal ar fi ca vinul sa fie mai dulce dacat produsul cu care dorim sa-l asortam. Un vin rosu demisec fructat poate complimenta un cozonac cu nuca si stafide. Grasa de Cotnari dulce poate complimenta o prajitura cu branza dulce si stafide si nu numai.

Atentie! Daca aveti un produs culinar pentru care nu gasiti o asociere potrivita cumparati o sticla de Sampanie si bucurativa de moment!

Dar bineinteles, cel mai important ingredient in reusita asocierilor culinare este starea noastra interioara si persoanele care ne sunt aproape! 

Va doresc sa fiti Frumosi, Sanatosi si Voiosi alaturi de cei dragi! Bucurii Sfinte!

Craciun Fericit  !!!

TRICU MIRCEA, degustator profesionist de vinuri 
mircea_tricu@yahoo.com
0722.629.824



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.