Iata ca a sosit si cea mai frumoasa
sarbatoare a anului - Nasterea
Mantuitorului nostru Iisus Hristos sau
Craciunul. Este motiv de bucurie, este moment de innoire si clipa in care noi
ne strangem laolalta cu parintii, bunicii, rudele si prietenii, sa oferim si sa
primim fiecare recunostinta si dragostea fata de cei aflati alaturi de noi! Si
care poate fi licoarea care ii apropie pe oameni cel mai mult daca nu vinul sau
produsele fermentate din struguri sub toate formele sale!
Bucataria noastra traditionala a
capatat de-a lungul timpului ceva influente international, dar soiurile
autohtone pot crea o experienta placuta in asocierea si cu preparatele de pe
alte meleaguri.
Pentru aperitive as alege o Busuioaca
de Bohotin sau un vin spumant de pe la noi sau un vin spumant “Cava” de Spania (care
are calitate deosebita la un pret accesibil).
Salata de boeuf poate fi asortata cu
o Cramposie sau o Feteasca Alba. Pestele, fructele de mare si carnea alba se
impaca foarte bine cu un alt soi autohton………. Sarba. Soi extraordinar, cu
aciditate crescuta, aromat si fructat care cu siguranta poate surprinde!
“Pomana porcului” poate fi asociata usor cu un
vin rosu fiert (vin rosu, cuisore, batoane scortisoara, anason stelat, feli de
portocale care poate fi indulcit cu zahar sau miere dupa gust) sau un pelin de Urlati. Aromele sarate creeaza
un mariaj perfect cu cele dulci, iar cele grase cu cele amare. Vinurile cu
nivel de alcool ridicat sau cu aciditate crescuta pot fi de asemenea un
partener perfect pentru produsele mai grase.
Sarmalele sunt bucuroase sa aiba
alaturi un vin rosu sec precum Merlot sau Cabernet Sauvignon.
Fripturile din carne de porc, vita,
oaie sau vanat cu diverse ierburi si condimente se impaca de minune cu o
Fetesca Neagra mai corpolenta, Syrah sau
Cabernet Franc.
La desert, ideal ar fi ca vinul sa
fie mai dulce dacat produsul cu care dorim sa-l asortam. Un vin rosu demisec
fructat poate complimenta un cozonac cu nuca si stafide. Grasa de Cotnari dulce
poate complimenta o prajitura cu branza dulce si stafide si nu numai.
Atentie! Daca aveti un produs culinar
pentru care nu gasiti o asociere potrivita cumparati o sticla de Sampanie si
bucurativa de moment!
Dar bineinteles, cel mai important
ingredient in reusita asocierilor culinare este starea noastra interioara si
persoanele care ne sunt aproape!
Va doresc sa fiti Frumosi, Sanatosi
si Voiosi alaturi de cei dragi! Bucurii Sfinte!
Craciun Fericit !!!
TRICU MIRCEA, degustator profesionist de vinuri
mircea_tricu@yahoo.com
0722.629.824
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.