Pages - Menu

2/18/2015

10 motive sa te lasi de fumat. Cum inlaturam simptomele biologice cauzate de lipsa nicotinei


Ţigara este un drog care acţionează asupra creierului care interpretează că are nevoie de nicotină. Odată ce se renunţă la fumat apare sevrajul nicotinic. Simptomele neplăcute durează câteva zile la intensitate maximă, dar se estompează treptat şi dispar în maxim o lună.

Intensitatea sevrajului depinde de la caz la caz. Fumătorii înrăiţi, cei care au fumat ani de zile vor resimţi mai puternic simptomele. Ţigara este un drog şi acţionează asupra creierului. În timp se dezvoltă tot mai mulţi receptori care transmit corpului că au nevoie de nicotină. Când drogul nu mai este administrat, creierul se resimte şi dă semnale neplăcute asupra corpului.

Principala simptomă a sevrajului apare în 48 de ore de la renunţarea la fumat. Practic fostul fumător simte o nevoie acută de afuma, este agitat şi extrem de nervos. O altă senzaţie care apare este nevoia de a mânca foarte de des pentru a înlocui ticul fumatului. Această senzaţie dispare total în 2-3 săptămâni. La unii fumători pot apărea senzaţii de frustrare şi chiar depresie, dar şi crize de nervi.

„Simptomele de sevraj sunt normale la persoanele care renunţă la fumat. Cele mai greu de suportat dintre simptome sunt cele psihice. Agitaţia şi senzaţia de anxietate sunt destul de puternică. Se recomandă ca persoana să se ferească de locuri unde se fumează, să încerce să îşi umple timpul cu cât mai multe activităţi şi să facă plimbări lungi în aer liber. Practic orice pentru a uita de nevoia de ţigară. Pentru cei care au nevoie de un ajutor în plus, pe piaţă există produse farmaceutice care pot înlocui efectul nicotinei şi atenua simptomele de sevraj. 

Produsele sunt sub formă de gumă de mestecat, plasturi cu nicotină, spray inhalator, dar şi pilule care trebuie ţinute sub limbă de câteva ori pe zi. Un tratament durează între 8 şi 12 săptămâni timp în care nevoia de a trage un fum de ţigară dispare. În general aceste produse dau rezultate, dar cel mai important tratament vine din voinţa fumătorului care vrea să renunţe la ţigări. Dacă simţiţi nevoia de ajutor, înainte de a folosi unul din aceste produse pentru a renunţa la fumat trebuie însă să cereţi sfatul medicului. În general, produsele nu au reacţii adverse, dar în unele cazuri au apărut iritaţii bucale sau nazale“, a spus Adrian Horţan, medic pneumolog.

Simptome biologice

Pe lângă simptomele de ordin psihologic şi organismul este afectat şi fizic. Odată cu renunţarea la fumat fluxul sanguin către creier creşte în intensitate şi pot apărea dureri de cap sau chiar migrene. Mulţi dintre cei care renunţă la fumat spun că îşi simt capul greu şi au ameţeli destul de puternice. De asemenea poate apărea un tremor al mâinilor, un simptom clasic al sevrajului. Un alt simptom biologic este constipaţia, dar care trece după o săptămână.

„Nu toate persoanele resimt şi neplăceri biologice. Ca orice toxină, nicotina trebuie eliberată din organism. Se recomandă ca persoana care renunţă la fumat să mea multă apă (6-8 pahare în prima săptămână) şi să consume fructe şi legume, pentru a-şi întări organismul. De asemenea trebuie să renunţe la orice excitant. De aceea recomand ca în prima lună după renunţarea la fumat să se reducă la minim şi consumul de cafea“, a mai spus medicul Adrian Horţan.

Tusea este un alt simptom care poate apărea odată cu renunţarea la fumat deoarece căile respitatorii încep să se refacă. O astfel de tuse poate dura mai mult de o lună. În prima lună după ce se renunţă la fumat pot apărea şi tulburările de somn.

10 motive să renunţaţi la fumat:

1. Ţigara ucide încet, dar sigur. Anual, 4 milioane de oameni mor în lume din cauza fumatului
2. Renunţarea la fumat poate prelungi viaţa şi cu 25 de ani
3. Ţigara conţine 4.000 de substanţe chimice, dintre care 60 sînt cancerigene.  
4. După cinci ani de renunţare la fumat, riscul de criză cardiacă scade la jumătate, iar după zece ani şi posibilitatea de a face cancer pulmonar se reduce cu 60%.
5. Dacă renunţaţi la fumat veţi putea urca mai uşor scările şi nu veţi mai avea probleme de respiraţie la efort.
6. Fumatul poate duce la ulcer şi la osteoporoză deoarece slăbeşte organismul.
7. Ţigara poate duce la infertilitate şi chiar impotenţă la bărbaţi
8. Renunţatul la fumat vă scapă de dantura îngălbenită şi poate preveni apariţia de noi carii dentare
9. Dacă renunţaţi la fumat veţi arăta mai bine. Studiile arată că fumătorii arată mai îmbătrâniţi cu cei puţin cinci ani.
10. Odată ce aţi renunţat la ţigări bugetul familiei se măreşte şi veţi putea economisi bani.

Autor: Simona Suciu
Sursa: adev.ro/njyoke


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.