Nutriţioniştii recomandă
părinţilor să înlocuiască zahărul din dulciuri, cum ar fi şi ciocolata, cu
zahărul din natură, precum cel ce se regăseşte în fructe. Asta pentru că în
ciocoltată, favorita multor micuți, sunt extrem de multe componente dăunătoare.
Reprezentanţii Asociaţiei
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi
Strategiilor din România (ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri
conţin mărcile de ciocolată puse în vânzare pe piaţa autohtonă.
Aceşti aditivi sunt blamaţi în
totalitate de nutriţionişti, care recomandă înlocuirea dulciurilor oferite
copiilor cu fructele şi legumele. Metoda de lucru a celor de la “Protecţia
Consumatorului” după care au întocmit clasamentul ciocolatei în funcţie de numărul
de E-uri a fost simplă: s-a luat eticheta şi s-a calculat numărul de substanţe
considerate dăunătoare care se află în conţinutul acestor dulciuri.
“Scopul acestei acţiuni a fost
acela de a atrage atenţia consumatorilor asupra importanţei citirii informaţiilor
pe care le au la îndemână”, a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant
relaţii publice în cadrul organizaţiei.
Novatini şi Poiana – opt E-uri, Anidor şi Lindt – zero E-uri
Conform studiului, pe primul loc
în acestă ierarhie a E-urilor conţinute de ciocolată, cu maximul de opt, se
afla Novatini (cu cremă căpşuni şi friscă) şi Poiana (cu lapte şi cremă cu
aromă de vişine). Şapte E-uri conţin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh
Lemon, Novatini (cea cu caramel şi cea cu vişine) şi Heidi Grand Or Florentine.
În schimb, Primola Fresh Mint,
Novatini Cappuccino, Africana (cu cremă de capşune), Africana (cu cremă de rom)
şi Poiana (cu frişcă şi căpşune) au în compoziţie câte şase E-uri.
Cinci astfel de aditivi conţin
Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes şi amer), Primola (cu
caramel sau cu căpşuni), Novatini (cu coniac şi cu rom), Africana (cu cremă de
banane) şi Milka Raspberry Cream.
În continuare urmează Africana
(cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi
cea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry,
Carrefour – Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.
Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar “un E”.
În schimb, Anidor Intense Noir cu
80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale),
Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22%
cu alune) nu conţin niciun E.
“Astfel de dulciuri trebuie înlocuite cu legume şi fructe”
În ceea ce priveşte ciocolata,
medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi ne-a declarat că acest produs este
în general periculos pentru sănătate, mai ales pe termen lung.
“E-urile din ciocolată produc
dezechilibre ale organismului mai ales pe termen lung, nu produc neapărat
efecte imediate. Trebuie să ne ferim de astfel de substanţe care nu fac bine
sănătăţii. Cu toate acestea, întreaga industrie de gen se bazează pe astfel de
aditivi şi conservanţi”, a explicat specialistul.
Cei mai des întâlniţi aditivi din
compoziţia ciocolatei sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid
carminic, E200 – acid sorbic, E1103 invertază, respectiv E322 – lecitină din
soia, E476 poliglicerol poliricinoleat şi E 330 acid citric. Dintre cei opt,
primii cinci sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate.
“Aceste E-uri sunt nocive şi
periculoase. Eu aş recomanda părinţilor şi bunicilor să nu mai dea copiilor
dulciuri, să înlocuiască total dulciurile cu fructele. Sigur, copiii cer
dulciuri, dar trebuie educaţi că adevăratele dulciuri sunt cele din fructe, nu
cele din astfel de produse. De vină pentru că se consumă dulciuri de la vârste
fragede este şi mediul familial”, este de părere Gheorghe Mencinicopschi.
E-urile nocive provoacă alergii şi tulburări ale ficatului
Printre pericolele care pândesc
organismul în urma consumării acestor substanţe considerate suspecte se
regăsesc alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile
intestinale şi ale ficatului, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase
şi creşterea colesterolului.
Aditivul sorbitol E420 din
ciocolată are mai multe întrebuinţări în industria alimentară şi este întâlnit
în multe produse. O cantitate mare de E420 consumată poate provoca probleme ale
intestinelor şi dureri de stomac.
În schimb, E476 este folosit doar
în alimentele sărace în grăsimi sau în dulciuri pe bază de cacao, cum ar fi
ciocolata. La animalele de laborator a produs efecte hepato şi nefrotoxice.
În ceea ce priveşte E270 (acidul
lactic), nu ar trebui dat bebeluşilor sau copiilor mici, deoarece aceştia nu au
încă dezvoltate enzimele care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.
Acidul carminic (E120) produce o
creştere a hiperactivităţii. Se mai utilzează în cosmetică. E200 se află în
unele alimente şi se regăseşte şi sub formă de acizi graşi naturali. Poate
produce iritaţii dermice, alergii, distruge vitamina B12. Consumul frecvent nu
este recomandat.
“Eu aş recomanda părinţilor să nu mai dea dulciuri copiilor, acestea să
fie înlocuite cu fructele.“
GHEORGHE MENCINICOPSCHI, nutriţionist
2 mărci de ciocolată au reuşit
recordul negativ de a avea opt E-uri în compoziţie
“Utilizează ce este înscris pe etichetă”
Aceasta este recomandarea oferită
de reprezentanţii ANPCPPS. Astfel, pe lângă sfatul dat consumatorilor de a
observa numărul de E-uri din dulciuri şi din orice alt tip de produs alimentar,
se mai recomandă să se verifice de asemenea şi conţinutul caloric .
Nu în ultimul rând, trebuie
urmărit şi ce proteine, glucide, lipide, lipide saturate şi sodiu au ciocolatele
cumpărate de pe raft. “Fii un consumator informat şi utilizează informaţiile pe
care le ai la îndemână, chiar pe etichetă!”, este sfatul acordat consumatorilor
de către ANPCPPS.
Organizaţia pune la dispoziţie şi
website-ul e.o9atitudine.ro, accesibil de pe computer sau telefonul mobil, prin
intermediul acestuia consumatorul putând afla uşor ce tip de E-uri
(conservanţi, aditivi etc.) conţin produsele pe care le achiziţionează. Mai
multe informaţii despre astfel de studii se găsesc pe pagina www.teste-comparative.ro
şi protectia-consumatorilor.ro.
Sursa: http://www.doctorulzilei.ro/cele-mai-nocive-marci-de-ciocolata-din-romania/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.