8/30/2010

Poze si Impresii din Pelerinajul in Transilvania din 28-29 aug. 2010

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Daca iti doresti cu adevarat ceva, poti sa reusesti! Dumnezeu e gata sa te ajute!

Luna lui august. Poate si luna concediilor. 28-29 august au fost doua zile pline de o incarcatura emotionala si duhovniceasca deosebita. Pelerini din Bucuresti, din Suceava si de peste granite, din Bucovina noastra pierduta - din Bologa Cernauti au venit cu multa evlavie sa se inchine la mormantul parintelui Arsenie Boca la Manastirea Prislop. Noi ca organizatori avem convingerea ca parintele Arsenie ii cheama pe oameni la el si le ofera si oportunitatea de a merge cu cineva. Evlavia poporului pentru parintele Arsenie Boca este nemasurata, impresionabila. Daca anul trecut au venit la parastasul parintelui milioane de oameni... De fiecare data cand am ajuns duminica la mormantul parintelui la Sfanta Liturghie am gasit aici multe autocare si zeci de masini mici, deci sute de oameni se aduna duminica de duminica la aceasta manastire. Voi reveni putin mai incolo la Manastirea Prislop.

Am plecat din Bucuresti la ora 5.45 de la Poalele Dealului Patriarhiei.

Primul popas l-am facut la Dealul Negru in jurul orei 8.00 unde am servit cafeau de dimineata si micul dejun si cativa mici deliciosi.

La ora 14.00 ajungeam in Alba Iulia. Un oras foarte foarte curat. Ce ma surprinde mereu cand ajung aici este faptul ca orasul e aproape pustiu... Centrul orasului Alba Iulia, e asa de linistit! Nu sunt masini multe care sa faca o poluare fonica insuportabila ca cea din Bucuresti. Oamenii si ei sunt linistiti. Nu vorbesc tare, nu isi dau aere cum vezi la tot pasul in Bucuresti. Cred ca au un psihic de fier. Doamne ce liniste!

Aici am vizitat catedrala ortodoxa "Reintregirea Neamului", cea catolica unde se afla si mormantul lui Iancu de Hunedoara, catedrala foarte impunatoare de o valoare culturala egala cu cea de la Notre Dame din Paris. Ne-am indreptat apoi pasii catre Cetatea Celor 3 fortificatii din Aba Iulia. Poate cea mai bine pastrata cetate din tara dar si din Europa. De ce a celor 3 fortificatii? Aici e secretul care face aceasta cetate un unicat, anume faptul ca peste un Castru Roman datand din anul 106 d. Hr., s-a construit in sec. XVI-XVII o Cetatea Medievala. Mai pe urma, in Sec. XVIII se construieste peste cele doua, Cetatea Alba Carolina, fortificatie de tip Vauban. 3 in 1. Pozele vor vorbi mai mult.

Ca masa de pranz am servit fiecare o delicioasa pizza. Am avut si un moment aniversitar. George Nedea colegul meu si-a serbat ziua de nastere. A ajuns la venerabila varsta de 90 de ani!! Scuze! 30 de ani! :) Am servit fiecare un paharel de vin in cinstea lui.

La ora 17.00 ajungeam la manastirea Rapa Robilor de la Aiud. Multi nu au auzit de aceasta manastire insa aici a fost o adevarata lectie de istorie. In persoanele detinutilor politici martirizati de sistemul comunist in inchisori, am gasit adevarate modele vrednice de urmat. Ei au stiut ca comoditatea si lepadarea de Dumnezeu sunt niste piedici reale in castigarea imparatiei lui Dumnezeu. Ei au inteles ca totul nu se termina pe acest pamant. Ei cunosteau istoria acestui popor roman presarata cu sangele mucenicesc al bravilor nostri eroi si martiri si le-au urmat exemplul! Ne-am inchinat la sfintele moaste si am primit untdelemn de la Icoana Maicii Domnului din osuar care se spune ca este vindecator. Aici puteti gasi un articol unde sunt adunate o parte din multele minuni ce s-au facut cu sfintele moaste ale acestor detinuti politici: http://memoriacomunismului.blogspot.com/2008/11/minunile-martirilor-din-inchisorile.html

Am ajuns la Manastirea Ramet in jurul orei 19.30. Peisajul mirific si aerul curat, neobisnuit de curat pentru Bucuresteni si cantarile duioase ale maicilor adunate la Privegherea pentru ziua Duminicii si a Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul, ne-a adus linistea de care aveam nevoie cu totii. Istoviti dupa o zi lunga, dupa ce ne-am cazat, cu ultimele puteri am stat si noi la slujba. Unii mai neputinciosi, doborati de oboseala nu am reusit sa stam pana la finalul slujbei. Peisajul era mirific si datorita faptului ca de aici se vad Cheile Rametului dar mai ales datorita arhitecturii deosebite a cladirilor manastirii. Fostul duhovnic al manastirii Ramet, parintele Dometie a fost cel care a luptat din greu pentru ca manastirea sa capete infatisarea pe care ea o are acum. Ce suflet, ce arhitect, ce mana, ce exemplu! El insusi a muncit cu mainile lui si cu maicile la noua infatisare a manastirii. El oarecum a rectitorit manastirea.

Dimineata la ora 6.30 plecam spre Manastirea Prislop. Inainte de a ajunge la manastire, am oprit autocarul sa luam niste flori sa le ducem parintelui Arsenie. Mormantul lui..., impresionant! Cate flori!! Cati crini albi imperiali! Puteti vedea in poze. Cati oameni au venit la parintele... ! Fiecare cu offul lui. Sunt sigur ca rugaciunile lor nu raman neascultate de parintele. Am urcat si la pestera Sf. Ioan de la Prislop, un loc unde s-ar ajunge cam cu anevoie daca nu ar fi acele bare de fier puse special pentru ca sa te sprijini. Ca sa ajungi aici treci pe o fasie cam subtire de pamant . Daca nu ar fi acele bare, din neatentie ai putea aluneca foarte usor in rapa. Sf. Ioan de la Prislop pe vremea cand manastirea era de calugari, si-a sapat aici o chilie in stanca. La Sfanta Liturghie maicile au cantat corala cum se obisnuieste aici. Putine manastiri mai practica cantarea corala. Au cantat maicile ingereste.

In jurul orei 15.00 eram la Manastirea Lainici unde cu greu am reusit sa facem rost de o masa pentru sofer in mainile caruia era viata noastra. Am facut mai apoi si un popas la un restaurant unde am servit o masa calda de post.

La ora 23.00 ajungeam in Bucuresti. Istoviti, dar plini de putere duhovniceasca adunata cu migala in acest pelerinaj de neuitat!Manastirea Cozia
Prin Alba Iulia
Catedrala Ortodoxa "Reintregirea Neamului"Catedrala Catolica
La cetatea celor Trei Fortificatii din Alba Iulia (Alba Carolina)

castrul roman (106 d.Hr.) renovat
Manastirea Rapa Robilor de la Aiud
Biserica Maosoleu
In Biserica
In osuar, Icoana Maicii Domnului de la care se ia untdelemnul vindecator

In osuar, Sfinte moaste ale detinutilor martirizati
Manastirea Ramet

Manastirea PrislopClopotnita construita de parintele Arsenie Boca dupa un model din Sfantul Munte Athos
la pesterea Sf. Ioan de la Prislop

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

4 comentarii:

Marian spunea...

Doamne Ajuta !

As dorii sa incep prin a adresa multumiri organizatorilor, pentru eforturile depuse de a organiza perfect si pot sa confirm ca le-a reusit .

Pelerinajul a fost unul deosebit, m-a facut sa fiu mai aproape de Dumenzeu .

Sunt asezamante monahale care merita toata osteneala din lume pentru a fi vizitate, as amintii Manatirea Ramet si Prislop.

Voi mai participa si cu alte ocazii !

Doamne aajuta si sper ca toate Rugaciunile sa fie ascultate si indeplinite !

Mariana spunea...

Buna ziua,

Mi-a placut foarte mult pelerinajul in Transilvania. Mi-a placut Alba Iulia (cetatea , catedrala superba, orasul foarte curat si cu foarte multe flori). Mi-as fi dorit sa vizitez si Muzeul de Istorie din Alba Iulia si mai multe din Cetatea Alba Iulia. Mi-a placut natura din Alba si din jurul Manastirii Ramet. Mi-a placut natura din Hunedoara si Manastirea Prislop (are o natura superba , iar mormantul parintelui Arsenie Boca si pestera sunt superbe si pline de flori). Am putut urca la mormantul parintelui si la pestera fara dureri (desi aveam probema cu degetul mare de la picior). Mi-a placut foarte mult si Manastirea Lainici cu superba icoana a MAICII DOMNULUI care imi dadea o stare de frumusete (parea o oglinda de cristal venetian).
Am intalnit oameni milosi, dispusi sa ma ajute la greu si pe aceasta cale doresc sa le multumesc. Doresc sa ne mai vedem si mai mergem in pelerinaj. Sper pe viitor
ca organizarea sa o intreaca pe cea de acum.

Cu bine,
MAriana Costache

Iulian spunea...

Doamne Ajuta! Pelerinajul a fost binevenit,deoarece demult doream sa ajung la mormantul parintelui Arsenie Boca de la manastirea Prislop.Am vizitat locuri minunate din tara noastra:manastirea Cozia,orasul Alba Iulia,dealtfel un oras curat si linistit,manastirea Rapa Robilor de la Aiud unde am aflat lucruri foarte interesante despre jertfa Sfintilor marturisitori din inchisorile comuniste,manastirea Ramet unde iti poti gasi oricand linistea sufleteasca si manastirea Lainici.Singurul meu regret este ca timpul a trecut prea repede.Le multumesc organizatorilor care si-au dat interesul ca pelerinajul sa decurga conform programului stabilit,soferului si intregului grup de pelerini.Numai bine.

Sinziana spunea...

Mi-a placut foarte mult acest pelerinaj in care am avut ocazia sa vad locuri deosebite.
M-au impresionat in special schitul "Inaltarea Sfintei Cruci" de la Aiud si mormantul Parintelui Arsenie.
In cazul meu a fost a doua oara cand mergeam pe acelasi traseu, cu aceeasi organizatori si m-am bucurat sa vad ca din ce in ce mai multi oameni doresc sa ajunga la mormantul Parintelui Arsenie.
Multumiri organizatorilor si sper sa se mai vedem si in alte pelerinaje la fel de reusite!

Popular Posts

top navigation

       
   

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog