8/26/2013

Lansarea Cartii "Un altfel de albastru" - Câmpulung Moldovenesc, Poet Victor M. Ionescu

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

,,UN ALTFEL DE ALBASTRU

            Victor Ionescu a revenit acasă, la locul copilăriei și adolescenței sale, să le dăruiască câmpulungenilor ,,Un altfel de albastru”, volum de versuri create – după cum aprecia în postfaţă scriitorul Sorin Teodorescu, - cu gândul la albastrul de Voroneţ şi la atâtea feluri de albastru din natura Bucovinei lui dragi.
            De altfel, alături de poezia de dragoste, jumătate din volumul prezentat, de curând, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung Moldovenesc, este dedicat direct sau subtil locurilor pe care le cântă cu sensibilitate şi ,,neuitare” – Bucovina, Rarăul, Pietrele Doamnei, trăirile personale şi acum nostalgice, legate de aceste meleaguri.
            Un public, nu atât de numeros precum ar fi meritat (e doar vremea concediilor și căldura i-a mânat şi pe câmpulungeni la mare sau mai sus, la munte), iubitor de literatură, a venit să-l asculte şi să se bucure de creaţia ,,adolescentului rebel”, cum însuşi se denumeşte pentru perioada de atunci când activa în prestigiosul cenaclu literar ,,Ţara de Sus” de la Casa de Cultură din Câmpulung.
            Că a rămas acelaşi creator sensibil au spus-o cei ce au luat cuvântul (scriitorul George Bodea, primarul municipiului, Mihăiţă Negură, prof. Gheorghe Rusu, fost primar al comunei Sadova, publicistul Mihai Burduja, preotul Orest Babici, subsemnata, căreia i s-a acordat şi onoarea de a modera acţiunea).
            Analizând minuţios volumul ,,Un altfel de albastru”, pe care l-a şi prezentat, poetul George Bodea, cel care, în calitate atunci şi de preşedinte al Cenaclului ,,Ţara de Sus”,(unde V.I. şi-a desfăşurat activitatea literară de început), a contribuit la formarea şi promovarea autorului, - a reuşit să-i convingă pe cei prezenţi de frumuseţea versurilor din acest volum şi să-i îndemne la lectură:,,o poezie autentică, gravă, profundă”, apreciindu-i şi muzicalitatea versurilor, inteligenţa abordării tematice pe care şi-a propus-o, calitatea de a-şi deschide sufletul şi a ne provoca, - ,,poetul întorcându-se în timp, cu iubirile sale pentru Bucovina, pentru frumuseţile ei naturale, pentru oamenii pe care i-a iubit și care i-au rămas în suflet”. Autorul dedică în acest volum câteva pagini scrise, cu sentimente profunde de admiraţie şi iubire, poetului Constantin Ştefuriuc, dar mai cu seamă fostei sale colege de şcoală, Anca Parghel, sensibila interpretă de muzică de jazz, cunoscută şi apreciată pe plan internaţional, precum şi soţului acesteia, pictorul Virgil Parghel, grafica oferită cândva de aceştia, ilustrând volumul amintit ,,ca un adevărat dialog cu poezia scrisă”.
            Cei ce au luat cuvântul, apropiaţi sufletului său (părintele Orest Babici, coleg de clasă, Gheorghe Rusu, fost profesor, Mihai Burduja, cel care i-a fost alături şi în cenaclul literar, dar care l-a format şi ca şahist, V.I., ajungând până la titlul de candidat de  maestru, dar mai ales fostul său coleg de şcoală, ing. Mihăiță Negură, acum primarul municipiului), apreciindu-i calităţile şi-au exprimat speranţa unor noi întâlniri  prilejuite de lansarea viitoarelor sale creaţii.
            Aflat la a treia carte, autorul ne-a făcut surpriza prezentându-ne, prin părintele Orest Babici de la parohia Sf. Nicolae colegul său de clasă, - o parte din volumul său de poezie religioasă ,,Un înger de lumină priveghea”. Prin cuvinte frumoase şi talentul cu care a lecturat câteva poezii din volumul în lucru, părintele Babici a stârnit interesul publicului prezent şi dorinţa acestuia de a vedea cât mai repede volumul ieşit de sub tipar.
            Întors cu lauri, de la Festivalul internaţional de satiră şi umor, de la Macea, actorul Constantin Tiron a completat, prin lectura unor poezii din volumele prezentate frumuseţea acestei manifestări de suflet, ca multe altele, care se desfăşoară la Casa de Cultură, la Biblioteca municipală, muzeu sau în alte instituţi, oferind publicului prilej nu numai de relaxare ci şi de adevărată îmbogăţire spirituală.
                          Artemisia Ignătescu




                          Foto: Sebastian Cosmin Ciulei

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger