3/27/2017

Decalogul unei vieti sanatoase, Sfaturile doctorului Vlad Ciurea

Niciun comentariu:
Pe lângă alimentaţie sănătoasă şi mişcare, mai este nevoie şi de alte "ingrediente" pentru a putea trăi fericiţi şi sănătoşi până la adânci bătrâneţi. Odihna şi zâmbetul sunt doar două dintre ele. Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea face un "decalog" al unei zile sănătoase:



Cartile domnului profesor doctor (dati clik pe titluri pentru detalii):

Actualitati in tumorile intracraniene


3/14/2017

Despre ateism: „Du-te acasă şi întreabă-te când ai avut nevoie pentru prima oară ca Dumnezeu să nu existe!”

Niciun comentariu:

Uneori, omul devine necredincios pentru faptul ca acesta este unicul sau scut impotriva constiintei. Mi-a venit acum in minte povestirea unui preot foarte inteligent, fin si cultivat din Paris. Cindva a fost „ateu”, adica traia fara Dumnezeu si se considera prea elevat si inteligent pentru a-si permite sa gindeasca despre convertirea la credinta. A discutat mai apoi cu un preot. Preotul fiind de la tara, fara cine stie ce studii deosebite, care a emigrat din Rusia, dupa ce l-a ascultat mult timp, i-a spus doar doua lucruri: „In primul rind, Sasa, nu este chiar atit de important faptul ca tu nu crezi in Dumnezeu – Lui nu I se poate intimpla nimic de la asta, minunat insa este ca Dumnezeu crede in tine”. Si altul: „Tu, insa, Sasa, mergi acasa si gindeste-te, cind anume ai pierdut credinta, anume cind ai avut nevoie ca Dumnezeu sa nu existe?”

Sasa a venit acasa si se gindea; era nedumerit de o astfel de prezentare a problemei: se astepta la un discurs misionar sau la niste instructiuni pentru consultarea unor tratate, iar in loc – nu mai intelegea nimic. Si el, dupa cum spunea mai tirziu, a cautat cauzele mai intii in cunostintele primite la Facultatea de Teologie din Paris, apoi in perioada prerevolutionara de la Facultatea din Rusia, apoi altundeva si nicidecum nu putea gasi, pina a ajuns la timpul cind avea sase ani. Locuia intr-un oras din Rusia, era un baietel dragut, mergea la biserica in toata duminica si era considerat a fi un copil evlavios: intra, facea semnul crucii, se oprea in mijlocul bisericii, in fata, si se ruga lui Dumnezeu. In fiecare duminica primea un banut, pe care era dator sa-l puna in caciula cersetorului orb. Punea banutul si mergea la biserica cu sentimentul ca a savirsit o fapta buna, de dragoste, i-a acordat orbului atentie si poate sta acum linistit in fata lui Dumnezeu.

Odata, inaintea sarbatorilor de Craciun, plimbindu-se cu mama prin oras, a descoperit un magazin unde a vazut un minunat calut de lemn care costa sase banuti. A rugat-o pe mama sa i-l cumpere, ea l-a refuzat, iar el a venit acasa foarte trist. Duminica urmatoare, pe cind mergea la biserica, ajungind in fata cersetorului, s-a gindit ca, daca nu-i va da de sase ori acest banut, si-ar putea cumpara calutul. Zis si facut. A procedat astfel de patru ori, iar a cincea oara s-a gindit: daca ar fi sa iau de la el un banut, atunci voi cumpara cu doua saptamini mai devreme calutul. Si a furat de la orb banutul. Dupa care, intrind in biserica a simtit ca nu poate sta in fata: daca Dumnezeu il va observa? S-a dus si s-a ascuns intr-un colt al bisericii. Dadaca a venit cu el acasa si a povestit totul parintilor acestuia, care au fost profund uimiti: pina acum era mic, statea in fata lui Dumnezeu, iar acum s-a adincit in sine, viata lui in Dumnezeu a devenit mai interiorizata, el cauta un loc ascuns unde ar putea in tacere si contemplare sa fie cu Dumnezeu (era o mamica destul de optimista!).

Iar Sasa simtea ca situatia se inrautateste si ca trebuie sa se ascunda de Dumnezeu. Si iata ca de la universitate a venit fratele sau mai mare, incarcat de cunostinte ateiste, care s-a apucat sa-i demonstreze ca, de fapt, Dumnezeu nu exista. Si Sasa mi-a spus: m-am agatat de aceasta idee. Daca nu este Dumnezeu, atunci nu are importanta daca am furat banutul si n-am pus in caciula acei cinci. Acesta a fost inceputul „ateismului” sau: invatatura despre faptul ca Dumnezeu nu exista copilul a primit-o ca pe un colac salvator importiva propriilor mustrari de constiinta.

Mitropolitul Antonie Bloom al Surojului

Traducere din ruseste de Ludmila Tudos

Sursa: Pelicanul din Pustiu

3/06/2017

Mesopotamia Antica

Niciun comentariu:




Avem aici o harta biblică care ne va ajuta să ne formăm o privire de ansamblu asupra poziţionării statelor antice. În Sfânta Scriptură se spune că după Potul lui Noe s-a petrecut peste toată suprafaţa pământului. Interesant că aproape toate mitologiile antice conţin mituri referitoare la un mare potop. Pe intreg globul pamantesc se gasesc sute de mitologii despre un Potop. Se spune ca la sfarsitul potopului Arca lui Noe s-a oprit pe varful unui munte Ararat. (Aratam pe harta muntii Ararat in Turcia). Experţii biblişti au presupus ca Raiul ar fi fost mai jos de aceşti munţi. Interesant este ca Noe coboară din nou in locul unde a fost Grădina Raiului. Noe imparte lumea fiilor sai astfel: SEM primeste Asia, Ham primeste Africa si Iafet primeste Europa.

Conform Sfintei Scripturi Facere cap.11 primul oraş construit după potop a fost oraşul BABILON. Intemeierea acestui oras este datata in a doua jumatate a mileniului al III lea i.Hr. Aici oamenii au construit un turn urias pentru a se feri de un alt eventual viitor cataclism.

O alta cetate foarte importanta construita foarte aproape de Babilon este cetatea UR. De aceste doua cetati se leaga o frumoasa si interesanta istorie a unui spatiu amplu denumit de istoricii greci MESOPOTAMIA.

μέσος mesos = ""între""
ποταμός potamos =  ""râu""
MESOPOTAMIA = intre rauri (se face referire la zona dintre râurile Eufrat și Tigru)

In realitate, nu a existat niciodata in istorie un Imperiu sau un Regat cu acest nume! De-a lungul istorie in aceasta zona vor trai unele dintre cele mai importante civilizații din lumea antică precum sumerienii, akkadienii, chaldeeni, babilonienii, și asirienii.

Sa facem un exercitiu de imaginatie!

Ne aflam in mileniul 3 i.Hr. Suntem pe malurile mlastinoase ale fluviului Eufrat. Se ridica in fata ochilor nostri zidurile semete ale orasului UR. Cele doua porturi ale orasului si palatele aliniate pe tarm sunt puse in umbra de zigurat, un templu cu trei trepte care este vizibil de la mari departari. In jurul ziguratului se gaseste un complex de constructii ce sunt inima orasului. In incinta complexului existau principalul locas de cult dedicat zeului Nanna, un al doilea templu numit Giparu unde era venerata sotia lui Nanna, Ningal si locuintele preotilor si preoteselor. Tot aici se gasim palatul si tezaurul regal. De aici pornesc bulevarde largi si stradute inguste. Am ajuns in cartierele aglomerate, de unde poti vedea case cu acoperisuri plate, multe dintre ele cu curti interioare si etaj. Strazile sunt zgomotoase, marginite de mici ateliere si taverne. Cetatea UR va deveni capitala unui mare imperiu din timpul regelui Ur-Nammu (2111-2094). Din aceasta cetate va pleca patriarhul Avraam (circa 2150 - 2000 î.Hr.) la indemnul lui Dumnezeu.


Civilizatia sumeriana
Sumerienii traiau din munca campului si cresterea animalelor. Cultivau diverse tipuri de cereale, in special orz si grau, plante precum pastaia si mazarea, diverse legume, Curmali si pomi fructiferi. Cresteau animale precum: vite, oi, capre, porci pentru carne, magari ca animale de povara. Din rauri si mlastini prindeau peste. Pentru a avea roade bune au construit canale de irigatii care preluau apa din fluviile Tigru si Eufrat si din afluentii lor.

ORAŞELE
-          Organizate ca oraşe – stat;
-          Conduse de un en sau ensi (un fel de rege) ajutat de sfatul bătrânilor;
-          Semănau între ele;
-          Înconjurate de un zid de apărare;
-          Materialele de construcţie folosite – cărămizile – de lut uscat la soare. Acestea nu erau rezistente. Din aceasta cauza multe zigurate nu s-au pastrat fiind foarte fragile in contact cu apa.
                                                                                                                        – arse (mai rare datorită faptului că se ardea mult lemn şi acesta se importa)
-          Aveau o zeitate protectoare căreia i se construia un templu;
-          În centru se afla templul şi palatul regelui;

TEMPLUL
-          Centru cultic, economic şi cultural;
-          Centru de observare a astrelor şi stabilire a calendarului;
-          Avea un număr mare de preoţi;
-          Se aduceau sacrificii de animale şi fructe;
-          Se aducea de mâncare zeilor de 2 ori pe zi;
-          Ridicat pe o terasă făcută din cărămizi de pământ, mai sus decât clădirile din jur.

ZIGGURATUL
-          O parte foarte importantă a templului;
-          Asemănător unei piramide în 3 trepte;
-          Vizibil de la mari depărtări;
-          Dedicat zeului Lunii – Nanna şi soţiei acestuia – Ningel;
-          În el se aflau locuinţele preoţilor şi preoteselor, palatul şi tezaurul regal;
-          De aici începe zona rezidenţială a oraşului;
-          Vârful zigguratului era locul unde se întâlnea cerul cu pământul şi de unde preoţii citeau în stele. Ei au inventat Zodiacul si Horoscopul.

AKKADIENII

-          Grup semitic venit în Mesopotamia în anul 3000 î. Hr. din Est, din deşertul sirian;
-          S-au contopit cu sumerienii fără ciocniri majore;
-          Foarte pricepuţi în mânuirea arcului cu săgeţi
-          Primul rege akkadian a fost Sargon
-          Construieşte capitala Akkad
-          Cucereşte multe oraşe care îi plătesc tribut;
-          Domneşte între anii 2340 – 2284 î. Hr.

AMORIŢII

-          vin în Mesopotamia în jurul anului 2000 î. Hr;
-          organizează raiduri dinspre deşertul sirian;
-          preiau mai multe oraşe – stat între care şi oraşul Babilon
-          Neobişnuiţi cu viaţa civilizată cu grâne, case, cetăţi, stăpâniri = oameni ai deşertului;
-          Vor transforma regatul in ruine;
-          Aveau reşedinţa în munţii Basar;
-          Dau pe regele Hamurabi (1750 î.Hr.) care domneşte 43 de ani.

Limba și scrierea
Prima limbă scrisă din Mesopotamia a fost limba sumeriană, o limbă izolată. Mai apoi, o limbă semitică, limba akkadiană, a devenit limba dominantă, deși limba sumeriană a fost păstrată în scopuri administrative, religioase, literare și științifice. Diferite varietăți de akkadiană au fost folosite până la sfârșitul perioadei neobabiloniene. Apoi, limba aramaică, deja mult vorbită în Mesopotamia, a devenit limba oficială a Imperiului Persan. Limba akkadiană a fost apoi foarte puțin folosită, ca și limba sumeriană, doar în temple, pentru câteva secole.

Dezvoltarea scrisului
De la anul 3.000 până la secolul al VIII-lea î.Hr. se poate vorbi despre începuturile istoriei. Acum se inventeză scrierea care constituie o decisivă etapă in istoria umanitătii. Istoria scrierii începe cu Sumer, o tară in Orientul Mijlociu, în sudul Mesopotamiei. Scrierea cuneiformă, inventată de sumerieni, își datorează numele aspectului ei sub formă de cuie. Este utilizată până în era creștină și răspândită în diferite tinuturi ale Orientului Mijlociu. Această scriere a inspirat heroglifele în est, în India și în China. Scrierea era în serviciul templului și al palatului. Aceasta scriere este considerata cea mai veche. Insa, in tara noastra a fost descoperite la Tartaria (judetul Alba) niste tablite cu o scriere necunoscuta. Aceasta a fost datata de specialisti datate prin metoda cercetării cu carbon radioactiv, la o vechime de aproximativ 7.000 de ani deci cu peste un mileniu mai “bătrâne” decât cele de la Sumer.

Zeitati
3300 de zeitati
Fiecare cetate avea un zeu tutelar si o multime de zei secundari. Zeul tutelar alunei cetati depindea de influenta politica. Fiecare regim isi alegea alt zeu tutelar.
O parte din zei erau personificari ale unor astri sau a unor constelatii.
Soarele (zeul Şamaş) luna (zeul Sin) si planetele sunt zei cei mari stapani peste armonia cosmica.
Shamash, zeul soarelui, era fiul lui Sin, deoarece, după concepția orientală, lumina se naște din întuneric și ziua din noapte. Ca zeu al luminii și al zilei, Shamash era zeul dreptății și judecătorul suprem al oamenilor, întocmai ca Osiris la egipteni. El era de asemenea inspiratorul legilor, protectorul celor slabi, zeul sănătății și al fericirii. Tot în virtutea naturii sale de zeu al luminii, Shamash era și patronul ghicitorilor babilonieni.

Tot ce se intampla pe pamant este scris dinainte prin miscarea astrelor.
Iștar, numită în Biblie Astartea, era cea mai populară zeiță din panteonul babilonian. Spre deosebire de alte zeițe, care erau adorate în calitatea lor de soții ale zeilor, Iștar a avut de la început un cult independent, nefiind căsătorită. Era o zeitate complexă, cu numeroase atribuții, dintre care cele mai importante erau aceea de zeiță a fecundității și aceea de zeiță a războiului. În prima sa calitate avea un cult desfrânat, fiind și patroană a prostituției, care era practicată ritual, în special la templul său din Uruk. În a doua calitate era adorată de războinicii asirieni, care i-au construit temple la Ninive și în alte orașe.
Zeii sunt reprezentati cu chip uman, singura diferenta dintre zei si oameni este faptul ca zeii sunt nemuritori. Doar 2 oameni au devenit nemuritori: Utnapiştim şi soţia sa.
Vechii sumerieni credeau in existenta demonilor. Oamenii prin pacat se indeparteaza de zeul protector si ajung pe mana demonilor. Ca protectie impotriva lor se faceau incantaţii şi vrăji.
Preoţii pe langă slujbele ritualice săvârşite, se ocupau şi cu ghicitul sau interpretarea unor semne din natură.
Dintre mituri amintim: Epicul Creaţiei şi Epopeea lui Ghilgameş care cuprinde o versiune babilonică a potopului mult asemănătoarei celei din Vechiul Testament.
Zeul Marduk a devenit în perioada de hegemonie a Babilonului, zeul principal al babilonienilor.
Baal este una din zeitatile mitologiei Orientului Mijlociu, fiind deseori menţionată şi în Vechiul Testament. El este considerat zeul fertilitatii si fecunditatii, dar si al furtunii.

Bibliografie:
Cartea Istoria Ilustrata a lumii, Inceputurile Civilizatiei din preistorie pana in 900 i.Hr., Editura Reader's Digest, Bucuresti 2010
Istoria Religiilor pentru învăţământul preuniversitar, Pr. Conf. Dr. Alexandru STAN, Prof. Dr. Remus RUS, Editura IBMBOR, Bucureşti, 1991, pp. 79-83
http://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/102007410#h=24
https://ro.wikipedia.org/wiki/Nabucodonosor_I
https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Babel
http://dictionarbiblic.blogspot.ro/2011/11/amoriti.html
http://secretele-mele.board-idea.com/t381-mitologia-orientului-mijlociu
https://quadratus.wordpress.com/tag/popor/
http://www.certitudinea.ro/articole/istorie/view/tAbliTele-de-la-tArtAria-cea-mai-veche-scriere-de-pe-pamant

http://secretele-mele.board-idea.com/t381-mitologia-orientului-mijlociu

    Aici gasiti o prezentare pe larg a zeitatilor:















    A se vedea materialul in engleza si de aici: http://world4.eu/ancient-assyrian-culture/

    3/05/2017

    Ce inseamna prescurtarile BC, AD, BCE, CE si CIRCA

    Niciun comentariu:


    Aceste prescurtari englezesti se traduc astfel:

    B.C. = Before Christ = Inainte de Hristos

    A.D. = Anno Domini (Anul Domnului) = Dupa Hristos

    B.C.E. = Before the Common Era = Inaintea erei noastre

    C.E. = The Common Era = Era noastra

    CIRCA = Around


    3/04/2017

    O româncă a călătorit în „Tărâmul Nemuritorilor” unde oamenii traiesc 130 de ani

    Niciun comentariu:

    O româncă a călătorit în Valea Hunza, în „Tărâmul Nemuritorilor”. Cu ce informații a venit de la populația care trăiește până la 130 de ani?

    Un loc vizitat acum multă vreme și de Henri Coandă, venit aici pentru a face experimente științifice de graniță, Valea Hunza sau Tărâmul Nemuritorilor, după cum mai este numită această zonă, este ca un fel de oază spirituală și de sănătate într-o lume bântuită de materialism și boală.

    Aici speranța de viață țintește în mod obișnuit 110-120 de ani, la 80 de ani oamenii considerându-se încă în floarea vieții. Ce anume îi face pe acești oameni să trăiască atât de mult? Ce proprietăți speciale are acest spațiu, încât boala nu își găsește loc aici? Ce anume mănâncă și care este viața lor?

    După o călătorie făcută în Valea Hunza, cunoscuta exploratoare româncă Uca Marinescu a venit să ne împărtășească această experiență, cu detalii fascinante, în emisiunea Mistere la Granițele Cunoașterii, difuzată la Nașul Tv.

    În Pakistan, o comunitate de 5-6 milioane de oameni, cu o structură genetică diferită de a celorlalți locuitori ai acestei țări, trăiesc într-un fel de lume paralelă, într-un fel de "Tărâm al Nemuritorilor".

    Vizionare cu folos!

    Daniel Roxin

    Emisiunea Mistere la Granițele Cunoașterii poate fi urmărită, la Nașul Tv, în fiecare duminică de la ora 19:00 și în reluare miercurea, de la ora 12:30, și sâmbăta, de la ora 19:00.

    Cum ne afectează folosirea îndelungată a telefonului mobil? Viața sănătoasă în era poluării electromagnetice

    Niciun comentariu:

    Cum ne afectează folosirea îndelungată a telefonului mobil? Despre viața sănătoasă în era poluării electromagnetice. Incertitudini, riscuri și precauții. Realizatorul emisiunii Lumina celui Nevazut: Prof. Dr.  Diac. Sorin Adrian Mihalache



    Parintele profesor a lansat doua carti extrem de interesante pe care vi le puteti procura si dumneavoastra: 

    Lumina Celui Nevazut vol.1


    PS: Dati clic pe titlurile cartilor pentru detalii!

    Se cauta voluntari pentru un proiect de cercetare in neurostiinte

    Niciun comentariu:

    In perioada 15 martie - 31 iulie 2017, in Bucuresti, in cadrul Laboratorului de Neurostiinte din Catedra de Fiziologie (Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti) si la Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative – CINETic (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematrografica "I.L. Caragiale") se va desfasura un proiect de cercetare ce vizeaza efectele vietii spirituale asupra activitatii cerebrale.

    Pentru aceasta, avem nevoie de 50 de voluntari, de preferabil studenti la medicina, cu varste cuprinse intre 24 si 35 de ani.

    Conditii preliminare:
    - sa nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni;
    - sa nu aiba nicio forma de deificit cognitiv sau de atentie;
    - anterior, sa nu fi practicat cu regularitate rugaciunea sau activitati cu caracter filantropic, care sa presupuna experienta compasiunii.

    Protocolul de cercetare prevede, in linii mari, urmatoarele:
    - doua grupuri de voluntarii urmeaza sa participe la o sesiunea de initiere privind exprimarea compasiunii
    - alte doua grupuri de voluntari urmeaza sa participe la o sesiunea de initiere in practicarea rugaciunii specifica traditiei crestin-ortodoxe. Pregatirile dureaza 4 zile, in decursul a 2 saptamani, urmate de o saptamana pentru follow-up;
    - toti voluntarii urmeaza sa desfasoare, timp de 8 saptamani, un set de activitati, timp de 25 de minute in fiecare zi;
    - inainte si pe parcursul cercetarii, voluntarilor nu li se administreaza substante.

    Persoanele care doresc sa participe la selectie, sunt rugate sa trimita un email pe adresa:

    neurostiintelevietiispirituale@gmail.com

    Toate celelalte detalii privind continutul protocolului de cercetare, procedeele de selectie precum si completarea documentatiei necesare desfasurarii proiectului vor fi clarificate ulterior.

    Echipa proiectului:
    - prof. dr. Leon Zagrean, seful Catedrei de Fiziologie si Neurostiinte Fundamentale, UMF "Carol Davila";
    - prof. dr. Ovidiu Bajenaru, directorul Departamentului Neurostiinte Clinice, UMF "Carol Davila",
    - dr. Ioana Mandruta, asis. univ., Catedra de Neurologie, UMF „Carol Davila”, cercetator stiintific la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti.
    - drd. Adrian Sorin Mihalache.

    Cercetarea este parte a tezei de doctorat NEUROSTIINTELE VIETII SPIRITUALE, in curs de pregatire la UMF "Carol Davila", Bucuresti (drd. Adrian Sorin Mihalache, coordonator prof, dr. Leon Zagrean).


    Conferinta Diac. Sorin Mihalache la Biserica Icoanei 2017

    Niciun comentariu:

    Tema conferintei a fost: "Viata spirituala in epoca fiului risipitor"



    Aici puteti urmari intreaga conferinta:



    Parintele profesor a lansat doua carti extrem de interesante pe care vi le puteti procura si dumneavoastra: 

    Lumina Celui Nevazut vol.1


    PS: Dati clic pe titlurile cartilor pentru detalii!

    3/01/2017

    Conferinta Pr. Constantin Necula la Biserica Icoanei 28 februarie 2017

    Niciun comentariu:

    Marti 28.02.2017 Parintele Constantin Necula, profesor la facultatea de teologie Andrei Saguna din Sibiu, a sustinut la Biserica Icoanei din Bucuresti o memorabila conferinta pe tema "Pocainta in textele canonului mare".

    Conferinta a avut loc in cadrul manifestarilor religioase si culturale desfasurate in perioada 27 februarie - 5 martie 2017 sub numele "Icoana, fereastra spre Dumnezeu".

    Evenimentul a fost transmis in direct de Trinitas TV si il puteti urmari si dumneavoastra aici:






    Orfelinatul si Caminul de batrani de la Manastirea BIC

    Niciun comentariu:
    Minunile de la Bic. Viața Monahală și misiunea de mamă (25 02 2017)

    libris.ro
    carturesti.ro

    Popular Posts

    OOKE

    ookee.ro

    top navigation

           
       
    interlink.ro

    Pagina de folos in lume

    Labels

    Inscris pe

    Bloguri, Bloggeri si Cititori

    Vizitatori pe blog

    123

     
    Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
    Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger