Dacă stiti ce inseamna caldura imbratisarii parintilor, o masa calda preparata ca la mama acasă, un sfat bun dat din grija plină de dragoste a mamei sau vreo abilitate învătată de la tatăl priceput sau daca ati simtit gustul expresiei „unde-i mai bine ca acasă”, gânditi-vă că există copii si oameni care au fost lipsiti de o astfel de mângâiere. . . cât de puternici acesti oameni... sau oare ce forme au urmele de durere lasate pe sufletele lor datorită oamenilor din jur si a acelora care ar fi trebuit sa-i crească frumos si drept din toate punctele de vedere.
Ati fost vreodata singur? V-ati simtit vreodata abandonat, uitat, nebagat in seama sau bun de nimic? Cum ar fi fost daca... v-ati fi trezit in aceasta viata singur, fara mama, fara tata? Ce ati fi facut? Ar fi fost aceeasi viata ca si aceea pe care azi o traiti? Aveti de toate azi? Ati fi avut oare ce aveti azi, daca ati fi fost singur, fara mama, fara tata, fara surori, fara frati, fara sprijin, fara afectiune? Ati fi avut putere sa treceti peste greutatile vietii fara nici un fel de sprijin? Intrebarile ar putea continua la nesfarsit. Am pus aceasta problema a vietii in contextul lansarii unei carti inedite: „Destinul Unui Tânăr Crescut În Orfelinat”.
Joi 20 mai 2010 în sala1, parter, a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti, situată în Strada Schitul Măgureanu, Nr. 2-10, Sector 5, Bucureşti începând cu orele 18,00 va avea loc lansarea de carte oficială în premieră a volumului intitulat „DESTINUL UNUI TÂNĂR CRESCUT ÎN ORFELINAT” de către drd. Gheorghe Nedea. Autorul acestui volum vă propune un program surpriză şi oameni aleşi din ţară şi de peste hotare.
Dedicată românilor de pretudindeni, cartea vede lumina zilei ceva mai devreme, dar se doreşte a fi prezentată exact de la 3 ani de la lansarea proiectului. Gândită ca o nouă formă a realităţii orfelinatului românesc autorul vine în sprijinul studenţilor, profesorilor de ştiinţă, lucrătorilor sociali dar şi factorilor de decizie, străinilor care trebuie să ne cunoască identitatea într-un nou ambalaj de calitate.
Publicaţie unică editată în 150 de pagini, reprezintă cartea de vizită a celor crescuţi în orfelinatele româneşti în perioada comunistă şi post decembristă, care au trăit şi simţit marginalizarea socială până-n zilele noastre. Politicile aplicate acestei categorii fiind unele de interes dactilografic în faţa unor instituţii precum Uniunea Europeană, NATO, etc.
Programul evenimentului:- 18,00: Primirea invitaţilor;
- 18,30: Deschiderea oficială a evnimentului;
- 18,40: Scurt program al Grupului Psaltic al Patriarhiei Române.
- 19,00: Dezbaterea temelor:
- „Integrarea tinerilor care urmează să părăsească orfelinatele”;
- „Problema obţinerii locuinţelor sociale a tinerilor din orfelinate”;
- „Rolul Bisericii Ortodoxe în orfelinate”.
- „Tinerii care au părăsit orfelinatele şi au plecat în Diaspora, aducerea lor în România?”
- Adina Ştefan -Jurnalist Adevărul;
- Conf. Dr. Doru Buzducea – Prodecan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială.
Mijloace de transport in comun:
Mihail Kogalniceanu – 61, 66, 90, 90, 601
Gara de Nord – B-dul Dinicu Golescu – 44
Metrou – Statia Izvor
Prezentarea cartii
Viata pare si mai scurta daca e privita din perspectiva scrierii acestui tânar. E o carte in care se prezinta trairile unui suflet chinuit. E cartea vietii. E dorinta de a face cunoscut oamenilor un alt mod de a trai intr-o lume de gheata. Viata din orfelinat sta pe loc. Zilele nu trec asemeni gândului, ci devin roci neclintite. Timpul si locurile exterioare sunt mirifice, asemeni basmului, pentru cei care incearca sa-si creeze o ″viata″ intr-o inchisoare.
In acest loc, parca uitat de lume, sunt vieti omenesti, sunt copii nedoriti de familiile lor. Parintii, daca pot fi numiti astfel, isi parasesc copiii in speranta ca cineva le va putea oferi ceva mai bun. Dar, oare ce poate fi mai bun decât o mama care te saruta dulce pe frunte si un tata care te imbratiseaza?
Sunt multe lucruri care te fac fericit in viata. Iubirea este cel mai nobil sentiment. A fi iubit de cineva, e visul fiecarui copil din orfelinat. Dar, indiferenta si rautatea oamenilor ii domina, le spulbera inocenta. Cresc, ajung maturi si tot nu inteleg cum ar putea dobândi fericirea pentru ca nu a vrut nimeni sa le arate sau sa-i invete despre aceasta nobila traire sufleteasca. Fericirea au dobândit-o din scrierile bisericesti. Dumnezeu e Parintele care i-a supravegheat mereu, Unicul care le-a imprimat gândul si speranta ca poate va fi mai bine, le-a dat puterea sa lupte, sa reziste.
Sunt copii ai nimanui.
Plâng, dar n-are cine sa-i aline.
Sufera, dar nimeni nu-i aude.
Sunt flamânzi dupa fericire si bucurie, dar nimeni nu-i asculta.
Si daca râd, imediat sunt certati si criticati.
Oamenii spun despre ei ca sunt rai, dar indiferenta lor i-a transformat pe unii astfel. Toti ii judeca pe cei de la casele de copii, dar pe nedrept, iar Gheorghe Nedea, cel care a indraznit sa-si prezinte viata pe scurt in aceasta scriere, e exemplul cel mai evident ca acesti copii sunt deosebiti, pot face aceleasi lucruri ca si ceilalti copii, ba chiar mai mult. Pot si ei sa aiba vise, teluri si dorinte pe care doresc sa le implineasca.
In Ceruri, când vom merge cu totii, Dumnezeu nu ne va judeca in functie de culoarea pielii sau dupa locul in care am crescut, ci judecata va fi dreapta, in functie de faptele noastre, caci ″credinta fara fapte bune e moarta″.
Gheorghe Nedea, tânarul de 26 ani, este cel care si-a dorit foarte mult sa-si puna gândurile pe hârtie. Scrierea e scurta, dar spune multe adevaruri triste.
A crescut in orfelinat si viata crunta a cunoscut-o de la o vârsta prea frageda. E trist ca un copil sa treaca prin atâtea suferinte din cauza parintilor, pentru ca ei sunt singurii vinovati. Aduc pe lume un suflet si il parasesc din diferite motive, dar ei nu stiu ca nimic nu e mai valoros decât viata, viata propriului tau copil. Dumnezeu iti daruieste o asemenea minune si, printr-un asemenea fapt, abandonul, il transformi intr-un lucru banal.
Acesti parinti sunt oameni care nu merita nimic, au stiut sa-si bata joc de propriii copii. Statul le-a fost parinte de mic copil, nu mama sau tatal sau, cei care trebuiau sa-l sustina cu atât cât aveau, nu sa-l paraseasca. Stiau prin ce trece copilul lor in acel orfelinat, dar nu l-au sustinut nici macar moral, daca financiar era aproape imposibil.
Având o credinta puternica in Bunul Dumnezeu si in Fecioara Maria, acest tânar a reusit sa invinga toate piedicile vietii si, fara nici un ajutor din partea nimanui, a realizat multe lucruri demne de admirat. Acum, la vârsta de 26 de ani, este student in ultimul an la Facultatea de Istorie si Geografie, la specializarea Geografia Turismului din cadrul Universitatii ″Stefan cel Mare″ din Suceava si in continuare presedintele Asociatiei ″Protin″, Asociatie pentru tinerii proveniti din Casele de Copii – Suceava.
Pentru ca stie intr-adevar ce inseamna viata rece si dura, acest tânar formidabil, incearca sa-si largeasca portile asociatiei, deschizându-i filiale in toate judetele tarii. Sa speram ca Bunul Dumnezeu ii va asculta dorinta si il va ajuta sa-si implineasca visul, acela de a ajuta, la rândul lui, pe alti copii care sufera zi de zi, fara ca cineva sa stie.
Aceasta carte nu e menita pentru un public anume. E pentru tinerii din orfelinate, pentru cei care au iesit din institutiile de ocrotire, asa cum e Gheorghe in acest moment, dar mai ales pentru cei care nu au trait nici macar o zi intr-un orfelinat. Cartea e pentru a arata lumii cum au trait acesti copii, cum e viata in caminele de copii, mai ales ca ei nu au un viitor sigur.
Nu e deloc usor viata copiilor orfani, sunt marginalizati si jigniti de toata lumea, chiar si de educatorii si profesorii lor, cei care ar trebui sa-i ocroteasca. Tot ce se vede din afara este doar in aparenta, in realitate lucrurile sunt total diferite, numai ura, bataie, certuri si multe rautati pe care, noi, ceilalti, nici nu ni le imaginam.
Toate acestea le suporta bietii copii din orfelinate, acesta e pretul pe care il platesc pentru ca au fost abandonati, pentru ca nu au pe cineva care sa-i incurajeze, care sa le spuna o vorba buna atunci când au nevoie.
Cu banii care vor iesi de pe aceasta carte, Gheorghe doreste sa construiasca un amplasament destinat tinerilor care au iesit din sistemul de protectie, deoarece dorinta tinerilor este de a avea o locuinta dupa terminarea studiilor si, cu ajutorul dumneavoastra, poate vom reusi sa le redam increderea ca vor avea o casa, lucru pe care l-au visat intreaga viata.
Dascalu Elvira
Haideti să vedem si să cunoastem acest om care s-a ridicat la nivelul de trai al omului normal, sau poate chiar mai mult. Haideti sa-i aflam scrierile cartii, adica ceea ce l-a durut mai mult in aceasta lupta cu nedreptatea suferită, luptă pentru demnitatea de om, de crestin si de român in care doar Tatăl Ceresc i-a fost susutinator prin cativa oameni, ... si poate vom invata sa pretuim si noi mai mult ceea ce înseamnă căminul, familia, părintii.Descoperiti viata grea a copiilor, a tinerilor din centrele de amplasament, descoperiti secretele din interior care nu se spun, descoperiti adevarate vieti de mucenici si adevarate minuni, adevarate drame si traume.
Pentru participarea la acest eveniment va rog să confirmaţi la adresa de mail: io_konstant@yahoo.com unde si puteti comanda cartea la un pret de 20 lei incepand din data de 20 mai dupa lansare. Cine doreste sa sprijine financiar aceasta lansare, ne poate contacta la aceeasi adresa.
Iata un scurt metraj despre aceasta lansare:
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu