Se apropie sarbatoarea Marii Uniri. Azi a fost Sfantu Andrei, maine e 1 decembrie. Aceste doua mari sarbatori imi aduc in fiecare an aminte de un eveniment exceptional de frumos la care participam cu Ascorul pe vremea cand era vicepresedinte in Ascor Bucuresti.
In fiecare an, plecam din Bucuresti un autocar de tineri in orasul Sf. Gheorghe, judetul Covasna. Aici veneau si alte filiale ASCOR (Sibiu, Targoviste) precum si alte asociatii. Ce atmosfera?! Nu stiu cum sa o descriu in cuvinte. Cred ca acolo am trait adevarate lectii de patriotism.
De sarbatoarea Sfantului Andrei, mergeam toti imbracati in costume populare cu steaguri romanesti in satele din judetele Harghita si Covasna unde romanii sunt minoritari. Sunt minoritari, nu pentru ca au disparut ca etnie ci pentru ca in timpurile stravechi, ei au fost maghiarizati cu forta. Li s-a impus religia catolica tot cu forta daca doreau sa ramana liberi si sa nu li se confiste toate averile, viata si copii.
In aceste sate participam cu totii la Sfanta Liturghie. Ne asteptau romanasii nostri de pe aceste meleaguri cu sufletul la gura. In cadrul Liturghiei, noi ii colindam intonand frumoase colinde vechi romanesti. Dupa Sfanta Liturghie, conducatorul grupului (eu-in cazurile in care insoteam eu grupul) tinea un discurs despre importanta acestor doua mari sarbatori pentru neamul nostru romanesc si arata si motivul pentru care tinerii ascoristi se aflau acolo. Dupa discurs, serveam cu totii o mica gustare formata din tartine de post. In cele din urma, ieseam afara din Biserica si intonam cantece patriotice fluturand steagurile nationale si intinzand Hora Unirii in jurul Bisericii.
Pe 1 decembrie dimineata se tinea un simpozion de istorie la care participau mari istorici, apoi se face in catedrala din Sf. Gheorghe un Te Deum pentru 1 decembrie. Dupa slujba, mergeam cu totii spre piata Mihai Viteazu intonand imne patriotice si fluturand steagurile nationale. In frunte mergeau calaretii, armata si famfara militara. Aici, in piata Mihai Viteazu din Sf. Gheorghe aveau loc depunerea de coroane din partea tuturor oficialitatilor statului si din partea tuturor organizatiilor si asociatiilor participante.
De organizarea propriu-zisa a acestui eveniment se ocupau cei din Sf. Gheorghe. Ei asigurau cazare si mese la diferite licee din oras. Noi ne ocupam sa gasim sponsori care sa ne ajute financiar sa ajungem la acest eveniment. Cu ajutorul sponsorizarilor, plateam autocarul ramanand ca tinerii sa plateasca o suma foarte mica de maxim 50 de lei.
De obicei, cand participam la acest eveniment, legam iesirea noastra si de vizitarea unor manastiri pe care nu ezitam sa le si colindam. Ce amintiri frumoase!
Astazi, din pacate Ascor Bucuresti nu mai participa la acest eveniment. Acum merg la Galati la hramul orasului sa il serbeze pe Sf. Andrei. Ce e drept, inca de pe cand eram vicepresedinte in ASCOR Bucuresti, ASCOR Galati insista mereu la Consfatuirile Nationale ale ASCOR-ului sa venim si noi la Galati de Sf. Andrei. Nu vreau sa spun ca ce se intampla la Galati nu este un eveniment frumos! Nu am participat niciodata, deci nu am de unde sti cum e. Insa, evenimentele din Covasna-Harghita cu ocazia zile de 1 decembrie mie unuia mi-au intrat adanc la inima.
Cu siguranta inca mai sunt vechi ascoristi care ar dori sa mai participe macar o data la un astfel de eveniment la Sf. Gheorghe. De aceea, imi propun ca la anu (in 2012), cu ajutorul lui Dumnezeu, sa mai fac inca o data acest traseu. Poate nu cu ASCORul, ci cu alta asociatie oarecare. Ultimul pelerinaj la Sf. Gheorghe cu ASCOR-ul l-am organizat tot eu. Am avut atunci marea ambitie sa merg cu doua autocare, nu doar cu unul cum mergeam initial. Oamenii mei au fost cazati regeste la o Pensiune unde era o herghelie de cai. Tinerii au ajuns si la Lacul Sfanta Ana avand parte de un peisaj mirific de iarna.
Voi adauga mai jos maine si cateva poze dintr-un astfel de eveniment.
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu