Veti fi nasi si nu stiti ce sa faceti sau deveniti in curand parinti si vreti sa stiti pasii pe care trebuie sa ii urmati.
Inainte de Nastere e bine ca viitoarea mamica sa mearga sa se spovedeasca si sa se impartaseasca, ca sa ii ajute Dumnezeu la nastere.
In prima zi dupa nastere, cineva din familie va merge cu o sticla de apa plata (de obicei 1.5-2 litri) sa o sfinteasca preotul. Pentru aceasta trebuie sa aveti nr de telefon al preotului. Mai sunt maternitati sau spitale care au Biserica lor. Deci, puteti trimite pe cineva la acea biserica sa se sfinteasca aceasta apa. La ce o veti folosi? Din aceasta apa sfintita va bea femeia lauza ca sa ii fie spre insanatosire si se va pune in baita copilului.
In timpul cat mama este internata in spital, tatal sau cineva din familie trebuie sa mearga la Primarie la Sectorul Social sa declare copilul si sa i se elibereze mai apoi Certificatul de Nastere. Ei va vor da ceva la mana, fara de care nu puteti iesi din spital.
La 8 zile se cheama preotul acasa sa i se puna numele copilului. Se citesc doua rugaciuni pentru mama, pentru ridicarea ei din pat si insanatosire si trei rugaciuni pentru copil de punere a numelui. La aceasta slujba aveti nevoie de niste aghiazma mica de la biserica (nu apa din prima zi) de carbune si tamaie.
La 40 de zile dupa nastere, merge mama la biserica cu pruncul in brate. E bine sa mearga si tatal copilului. Mama nu trebuie sa vina fara prunc la biserica cum se obisnuieste in unele parti. Randuiala de la 40 de zile contine o rugaciune pentru mama prin care ea poate participa din nou la slujbele bisericii si se poate impartasi cu trupul si sangele Domnului (fireste dupa ce s-a spovedit) si niste rugaciuni pentru prunc. Tot acum se face si imbisericirea pruncului cand se inchina pe la icoane. Baietii sunt inchinati si in sfantul altar. Rugaciunea se citeste in pridvorul bisericii. De aceea, e bine de stiut ca atunci cand veniti cu pruncul, sa nu intrati decat in pridvor. Dupa rugaciune, mama va merge sa se inchine la icoane dupa care va primi pruncul din mana preotului.
Botezul
Este bine ca botezul sa se faca dupa 40 de zile nu dupa cateva luni. Nu lasati sa treaca prea mult timp pana la botez deoarece pruncul va creste mai mare si nu va mai incapea in cristelnita botezului. Pe de alta parte, in caz de moare pruncul nebotezat, pacat si povara mare va cadea pe spatele familiei.
In cazul in care la spital copilul prezinta complicatii si e in pericol de moarte, acesta poate fi botezat chiar si de mama lui. Se ia niste apa in mana cu care se stropeste pruncul spunand:
"Se boteaza robul/roaba lui Dumnezeu .......... in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin."
Ce aveti nevoie pentru BOTEZ?
NASII
Trebuie sa fie obligatoriu crestini-ortodocsi si nu alte confesiuni crestine. Poate sa boteze si o singura persoana. Cuplurile care vor sa boteze trebuie sa fie casatorite. In caz de boteaza un cuplu care urmeaza sa se casatoreasca, in momentul botezului ei se inrudesc si nu se vor mai putea mai apoi casatori, fiind rude. E bine sa boteze doar o singura persoana din cuplul necasatorit. Altfel vor trebui sa mearga la Arhiereul locului sa le dea dezlegare pentru casatorie.
Dupa care se spune Crezul. In mod normal fiecare crestin trebuie sa cunoasca Crezul, este buletinul nostru de crestini.
Nasii ar fi bine sa ia de acasa Crezul si sa il invete. Multi nasi se fac de rusine la biserica nestiind nici macar sa citeasca Crezul cu cartea in mana. Nu va doresc asa ceva!
LUMANAREA
Se cumpara de obiecei de la o florarie care o si impodobesc.
Lumanarea se aduce la biserica si se va da paraclisierului.
Lumanarea o veti primi aprinsa din mana preotului dupa ce pruncul a fost afundat in apa. Ea simbolizeaza lumina lui Hristos, haina de lumina pe care pruncul a primit-o prin apa botezului (apa botezului este aproape ca si aghiazma mare).
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu