Pages - Menu

1/26/2013

Programul Iconografic al Bisericilor Ortodoxe


Pictura bisericeasca este o arta deosebita de pictura profana. Arta bisericeasca se deosebeste fundamental de cea profana atat prin scopul si menirea ei, cat si prin formele sau mijloacele ei. Pictura bisericeasca nu a urmarit sa satisfaca gustul sau sentimentul estetic al credinciosilor, nu a avut o functie pur-decorativa. Ea a izvorat la inceputul biserici, dintr-un sentiment profund religios. Pictorii bisericesti, ei insisi oameni religiosi au aratat sa ilustreze istoria vieti crestine, continutul cartilor sfinte, invatatura de credinta a bisericii. Pictura si icoanele au un rol instructiv si decorativ.

La baza programului iconografic stau anumite reguli adunate de-a lungu timpului in manuale numite: Erminii (calauze) de zugravie sau de pictura bisericeasca. 

1. Turla bisericii

Infatiseaza biserica cereasca. Pe bolta turlei se zugraveste chipul lui Dumnezeu inconjurat de sfintii ingeri, de profeti si de apostoli. Jos pe cele 4 colturi de la baza turlei se zugravesc sfintii patru evanghelsti.


2. Altarul

Sus pe bolta se zugraveste Maica Domnului ca Imparateasa a Cerurilor, apoi scene din Vechiul si Noul Testament. Jos se zugravesc chipurile marilor sfinti ierarhi si Diaconi ai Bisericii.

3. Naosul

Se picteaza scene din viata si lucrarea Mantaitorului (in special Nasterea si Invierea), chipuri de sfinti de toate categoriile (mucenici, cuviosi, imparati, etc.)


4. Pronaus

Aici se zugravesc chipurile ctitorilor, voievozilor, marilor cuviosi si cuvioase precum si scene instructive si educative.

5. Pictura exterioara a bisericilor

Aici sunt pictati cei ce nu au avut sansa sa faca parte din biserica crestina: dreptii, patriarhii, proorocii Vechiului Testament, sibile sau profetese pagane, filosofi si intelepti din lumea veche care prin intelepciunea daruita lor de Dumnezeu au intrezarit venirea lui Hristos pe pamant.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.