ȘTIAȚI CĂ...
Elevii și profesorii japonezi au program de curățenie obligatoriu în școli și licee. Ei participă împreună în fiecare zi, timp de 15 minute, la un program de curățenie generală în liceele și școlile frecventate. În acest fel, noua generație este învățată să respecte ordinea și curățenia.
Cetățenii japonezi care dețin animale de companie au întotdeauna asupra lor pungi speciale pentru strângerea fecalelor eliminate de acestea pe străzi, în parcuri etc. Grație spiritului de responsabilitate, grija pentru curățenie în Japonia a ajuns la un înalt grad în codul de comportament japonez. Angajații la salubritate (gunoierii japonezi) sunt numiți „inginerii sănătății”. Au un venit lunar echivalent cu 19.500-33.000 RON, iar pentru această muncă participă la serioase examene scris și oral.
Japonia este vitregită de resurse naturale. Anual, este supusă la uriașe valuri marine (tzunami), uragane și cutremure, dar a ajuns, prin muncă și responsabilitate, a doua putere economică din lume.
Hiroshima a fost reconstruită industrial și economic complet în 10 ani de la bombardamentul nuclear al SUA din 6 august 1945, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În Japonia este interzisă folosirea telefoanelor celulare în trenuri, restaurante și în orice spații închise. Prin această măsură, se respectă dreptul la intimitate și liniște al celorlalți din aceea încăpere.
Școlarii japonezi învață încă din clasele primare despre etică și relațiile interumane.
Deși poporul japonez este unul dintre cele mai bogate și civilizate din lume, familiile japoneze nu angajează femei de serviciu pentru curățenie în casă. De aceasta răspund părinții și copiii din familie.
În școlile japoneze nu există examene până în clasa a 3-a. Scopul educației japoneze este de a dezvolta personalitatea și gândirea copiilor, prin conștientizarea faptelor și a regulilor de bază ale vieții, și nu memorarea și redarea automată a celor învățate.
În restaurante, bufete, terase, japonezii mănâncă sănătos alimente de calitate și doar în cantitatea necesară, pentru a nu arunca și face risipă... Așa, arată respect față de hrană, resursa vieții umane.
Întârzierea anuală în medie a unui tren japonez este de 7 secunde. Japonezii au un mare respect față de timpul celorlalți; din acest motiv, sunt preciși și punctuali la secundă!
După pauza de masă, copiii școlari se spală obligatoriu pe dinți. De la vârste fragede, au grijă de sănătatea și igiena dentară. Pauza pentru masa de prânz a școlarilor și a studenților este de minimum 30 de minute, pentru a se asigura o bună și corectă digestie a alimentelor.
Când sunt întrebați în legătură cu acest program școlar, japonezii răspund:
- Această nouă generație, astfel educată și formată, reprezintă viitorul Japoniei...
Autostradă japoneză refăcută în 4 zile
Imaginea publicată pe un blog Forbes este uimitoare nu numai pentru români, ci şi pentru alte naţiuni. În numai patru zile, o porțiune de autostradă distrusă de cutremurul devastator de acum doi ani a fost refăcută din temelii. Și nu a fost vorba doar despre turnarea unui strat de asfalt, ci despre refacerea terasamentului înghiţit în urma cutremurului violent. Și toate acestea s-au făcut în condiţiile în care Japonia se confrunta cu cel mai grav dezastru natural din istorie. Autorităţile trebuiau să ţină sub control reactoarele nucleare de la Fukushima, să încerce să asigure furnizarea de utilităţi în zonele afectate, să caute eventualii supravieţuitori, să-şi îngroape miile de morţi. Unde au găsit materiale de construcţie, cum le-au transportat, cine a avut forţa să lucreze, rămâne un mister... Și mai observați: japonezii, inventatorii ikebanei, specialiştii detaliului şi frumosului, iubitorii de natură, au plantat zeci de copăcei pe fâşia de pământ dintre benzile de mers! Nu au făcut numai un drum, l-au făcut estetic.
SHARE
Un comentariu:
Este prea mare comparatia, este prea departe !
Trimiteți un comentariu