Pages - Menu

1/14/2016

Rusia și Lukoil, producții record de petrol


Rusia a atins în ultima lună a lui 2015 un nivel record al producției de petrol. Este cel mai mare nivel de petrol produs de la destrămarea URSS. În decembrie anul trecut, în Federație au fost produse 10,82 milioane de barili de petrol pe zi. Astfel a fost depășit, cu 0,4%, precedentul record, stabilit cu doar o lună mai înainte. Potrivit informațiilor oferite de  Ministerul Energiei de la Moscova, citat de Agerpres, care preia agențiile internaționale, producția de petrol a Rusiei a crescut cu 1,4% în 2015, depășind 534 de milioane de tone metrice, adică 10,72 milioane de barili pe zi. Conform Agerpres, anul trecut exportul de petrol al Rusiei a fost de 5,25 milioane de barili pe zi, iar livrările către statele din afara spațiului ex-sovietic au depășit 4,42 milioane de barili zilnic.

La rândul său, Lukoil, al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia, a avut un nivel record al producției de țiței în 2015. Pentru prima dată în istoria grupului petrolier rus, producția a depășit anul trecut 100 de milioane de tone. Asta înseamnă aproximativ 2 milioane de barili pe zi. Potrivit datelor raportate oficial, avansul producției s-a datorat creșterii cantităților extrase din zăcămintele din Marea Caspică și din cele de la West Qurna-2 (Irak).

Datele din 2014 arată că Lukoil era, ca și acum, al doilea mare producător rus în domeniul petrolier. Producția totală de hidrocarburi a fost în acel an de 2,22 milioane de barili echivalent petrol pe zi. Lukoil este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia. Grupul furnizează aproximativ 16% din producția de țiței brut a țării și circa 17% din petrolul rafinat.

Aceste cifre pozitive vin însă, foarte probabil, în contextul scăderii dramatice a prețului petrolului în ultimele luni. Prețul unui baril a scăzut în 2015 cu peste 40%. Iar perspectivele nu sunt deloc promițătoare – miercuri, 6 ianuarie 2016, cotația petrolului Brent a atins cel mai scăzut nivel din 2004 până în prezent. Ieri, barilul de petrol Brent era comercializat sub „nivelul critic 35”, vânzându-se cu 34,83 dolari americani.

Șansele ca prețul petrolului să crească semnificativ în perioada următoare sunt extrem de reduse. La tendința generală, înregistrată în ultimul an la nivel global, de menținere a unui volum ridicat al extracției de petrol în lume (tendință controlată de principalii actori ai domeniului - SUA, cu petrolul de șist, și gigantul Arabia Saudită), se adaugă recentele tensiuni apărute între saudiți și iranieni. Tensiuni care nu par să aibă șanse de estompare prea curând. Și asta, în condițiile în care Arabia Saudită este cel mai mare producător mondial de petrol, iar Iranul este al doilea mare producător din cadrul OPEC.

Ori, Rusia se află deja în recesiune, pentru prima dată din 2009, după criza economică mondială. Șansele de creștere economică par la rândul lor reduse în actualul context. Guvernul rus a estimat că economia ar putea înregistra un avans de 0,7% în 2016, dar numai pe fondul unei cotații medii a petrolului de 50 de dolari pe baril. Mai realistă, banca centrală de la Moscova a estimat că recesiunea va continua în Federație și în acest an.

Federația Rusă a stabilit un nou record național la producția de petrol în ultima lună din 2015. La rândul său, Lukoil, a  doua mare companie petrolieră din țară, a anunțat o producție record pentru 2015. Din păcate pentru economia rusă, aceste realizări vin pe un fond extrem de negativ – prețul de referință al petrolului a atins miercuri, 6 ianuarie 2016, cel mai mic nivel din ultimii aproape 12 ani.

   (Iulian Marcus)


Sursa: http://www.welinkbusiness.ro/Federatia-Rusa-lukoil-record-productie-petrol.html

Va recomandam mai multe carti interesante pe care le gasiti accesand titlurile cartilor:

Vladimir Putin, un tar in cautarea unui nou imperiu - Angus Roxburgh





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.