4/07/2018

Legende vechi despre inrosirea oualelor

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


Una dintre cele mai populare legende spune că Maica Domnului a venit să-și plângă fiul iubit care fusese răstignit și a adus un coș cu ouă pentru a-i îndupleca pe cei care îi chinuiau fiul. Aceștia însă nu au fost impresionați de darul ei și au râs. Îndurerată, Maica Domnului s-a așezat în genunchi în fața crucii pe care era răstignit Isus, a pus coșul cu ouă jos, iar acestea s-au înroșit datorită picăturilor de sânge ce cădeau din rănile lui Isus. Văzând aceasta, Domnul a spus celor care se aflau de față că: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.

În Europa Centrală, este cunoscută o altă legendă care spune că Maria Magdalena când a sosit la Roma i-a dat un cadou marelui împărat Tiberius – un ou de culoare roșie – care simboliza sângele lui Isus și bucuria învierii Mântuitorului. O povestire românească spune că Maria Magdalena ar fi vindecat-o și pe soția împăratului roman de orbire atingându-i ambii ochi bolnavi cu ouăle roșii vopsite pentru a aminti sacrificiul și învierea lui Isus.

O legendă tradițională europeana amintește despre replica evreilor că „Isus va învia din morți doar atunci când găina va face ouă roșii”. În momentul când Isus a înviat, se spune că toate găinile au făcut ouă roșii și astfel s-a confirmat adevărul acestei credințe creștine. Din acel moment a apărut un obicei ca primul ou pentru Paști să fie de culoare roșie și să fie păstrat până la Paștele din anul următor.

O altă legendă despre evrei spune că după moartea lui Isus, mari căpetenii și preoți evrei s-au așezat la masă sa se veselească, având printre bucate ciorbă de cocoș cu ouă fierte. Unul dintre meseni amintind despre credința creștinilor că Hristos va învia după moartea sa, a stârnit râsete printre mai marii evreilor și i-a făcut să afirme că „Isus va învia când cocoșul din mâncare va prinde viață și ouăle se vor înroși”. În câteva momente cocoșul a prins viață și i-a stropit cu ciorbă fierbinte pe față, iar ouăle au devenit roșii. De atunci se spune că evreii obișnuiesc să-și radă acea zona a capului unde au fost atunci opăriți și să-și lase părul mai lung la perciuni, unde nu ajunseseră picăturile fierbinți.

În tradiția populară se crede în puterea miraculoasă a ouălor de Paști: că ar proteja animalele de boli și spirite rele, că ar vindeca bolile oamenilor și că îi apară de toate relele.

Tradiția spune că toți creștinii trebuie să meargă la biserică în seara de înviere, să participe la slujbă și să ia lumină. Dimineața, când se întorc de la slujbă, membrii familiei se vor spala pe fata cu apa în care a stat un ou roșu și un bănuț de argint, apoi vor manca întâi ouă și pască sfințită și abia după aceea restul bucatelor. Cel mai vârstnic din familie va ciocni primul ou cu vârful ascuțit spre alt ou care este ținut de un alt membru al familiei și va rosti urarea „Hristos a înviat”, iar răspunsul ce-l va primi va fi „Adevărat a înviat”.

În satele din Bucovina, ouăle de Paști erau vopsite doar în roșu și erau numite „merișoare”. Cu timpul obiceiul s-a mai schimbat și astăzi ele sunt vopsite și în verde, galben sau albastru. Cu ani în urmă, pe vremea bunicilor se obișnuia ca ouăle de Paști să fie înroșite cu suc de sfeclă crudă, cu ceapă roșie pusa la fiert, sau cu plante lăsate la macerat în ziua de Duminica Floriilor.


Sursa: http://legendeleromanilor.ro/2012/04/legendele-oualor-rosii/
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger