Una dintre cele mai populare
legende spune că Maica Domnului a venit să-și plângă fiul iubit care fusese
răstignit și a adus un coș cu ouă pentru a-i îndupleca pe cei care îi chinuiau
fiul. Aceștia însă nu au fost impresionați de darul ei și au râs. Îndurerată,
Maica Domnului s-a așezat în genunchi în fața crucii pe care era răstignit
Isus, a pus coșul cu ouă jos, iar acestea s-au înroșit datorită picăturilor de
sânge ce cădeau din rănile lui Isus. Văzând aceasta, Domnul a spus celor care
se aflau de față că: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii întru aducere
aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.
În Europa Centrală, este cunoscută
o altă legendă care spune că Maria Magdalena când a sosit la Roma i-a dat un
cadou marelui împărat Tiberius – un ou de culoare roșie – care simboliza
sângele lui Isus și bucuria învierii Mântuitorului. O povestire românească
spune că Maria Magdalena ar fi vindecat-o și pe soția împăratului roman de
orbire atingându-i ambii ochi bolnavi cu ouăle roșii vopsite pentru a aminti
sacrificiul și învierea lui Isus.
O legendă tradițională europeana
amintește despre replica evreilor că „Isus va învia din morți doar atunci când
găina va face ouă roșii”. În momentul când Isus a înviat, se spune că toate
găinile au făcut ouă roșii și astfel s-a confirmat adevărul acestei credințe
creștine. Din acel moment a apărut un obicei ca primul ou pentru Paști să fie
de culoare roșie și să fie păstrat până la Paștele din anul următor.
O altă legendă despre evrei spune
că după moartea lui Isus, mari căpetenii și preoți evrei s-au așezat la masă sa
se veselească, având printre bucate ciorbă de cocoș cu ouă fierte. Unul dintre
meseni amintind despre credința creștinilor că Hristos va învia după moartea
sa, a stârnit râsete printre mai marii evreilor și i-a făcut să afirme că „Isus
va învia când cocoșul din mâncare va prinde viață și ouăle se vor înroși”. În
câteva momente cocoșul a prins viață și i-a stropit cu ciorbă fierbinte pe
față, iar ouăle au devenit roșii. De atunci se spune că evreii obișnuiesc să-și
radă acea zona a capului unde au fost atunci opăriți și să-și lase părul mai
lung la perciuni, unde nu ajunseseră picăturile fierbinți.
În tradiția populară se crede în
puterea miraculoasă a ouălor de Paști: că ar proteja animalele de boli și
spirite rele, că ar vindeca bolile oamenilor și că îi apară de toate relele.
Tradiția spune că toți creștinii
trebuie să meargă la biserică în seara de înviere, să participe la slujbă și să
ia lumină. Dimineața, când se întorc de la slujbă, membrii familiei se vor
spala pe fata cu apa în care a stat un ou roșu și un bănuț de argint, apoi vor
manca întâi ouă și pască sfințită și abia după aceea restul bucatelor. Cel mai
vârstnic din familie va ciocni primul ou cu vârful ascuțit spre alt ou care
este ținut de un alt membru al familiei și va rosti urarea „Hristos a înviat”,
iar răspunsul ce-l va primi va fi „Adevărat a înviat”.
În satele din Bucovina, ouăle de
Paști erau vopsite doar în roșu și erau numite „merișoare”. Cu timpul obiceiul
s-a mai schimbat și astăzi ele sunt vopsite și în verde, galben sau albastru.
Cu ani în urmă, pe vremea bunicilor se obișnuia ca ouăle de Paști să fie
înroșite cu suc de sfeclă crudă, cu ceapă roșie pusa la fiert, sau cu plante
lăsate la macerat în ziua de Duminica Floriilor.
Sursa: http://legendeleromanilor.ro/2012/04/legendele-oualor-rosii/
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu