2/14/2022

Valentine's Day. Cine a fost Sfantul Valentin?

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !



Viața Sfântului Valentin

Valentines Day

 

Februarie a fost sărbătorită vreme îndelungată ca luna romantismului. Înainte de creștinarea imperiului, romanii sărbătoreau, în februarie sărbătoarea Lupercalia (”frații lupului”, provenind de la substantivul lupus). Aceasta era organizată ca un festival al fertilității închinat zeului roman al agriculturii Faunus, dar și al fondatorilor Romei, Romulus și Remus.

Preoții zeului Faunus se adunau într-o peșteră sacră, unde se credea că au fost crescuți copiii Romulus și Remus de către lupoaică. Aici se sacrifica o capră în numele fertilității și un câine, pentru purificare. Blana caprei era tăiată în fâșii care erau înmuiate în sângele jertfelor. Cu ea, se umbla pe stradă și se plesneau, ușor, femeile, dar și recoltele și terenurile agricole.

Femeile nu se temeau la atingerea blănii de capră, din contră credeau ca vor fi mai fertile în anul ce urma. Mai târziu, în aceeași zi, toate tinerele fete din oraș își scriau numele pe bilețele introduse într-o urnă. Iar flăcăii singuri alegeau, fiecare, numele fetei cu care va forma un cuplu în acel an. Totuși, soarta făcea ca cele mai multe dintre aceste unirii, organizate și haotice deopotrivă, să se încheie cu o căsătorie.

Lupercalia a supraviețuit doar pentru o scurtă vreme creștinării Imperiului Roman. Considerată păgână, s-a dorit ”creștinarea” sărbătorii. Așadar, la sfârșitul secolului al V-lea, în anul 496, Papa Gelasius a declarat 14 februarie ziua în care este celebrat Sfântul Valentin. Epoca contemporană, numără, în total 11 Sfinți Valentin. Până la momentul creării sărbătorii, existaseră, totuși, doar trei Sfinți Valentin, însă Papa nu a specificat care dintre aceștia urma a fi sărbătorit. Curios este că toți cei trei au trăit în aceeași perioadă și au murit în același fel. Or fi una și aceeași persoană?

Astăzi însă, pe 14 februarie nu se găsește nici în calendarul ortodox nici în cel catolic nici un Sfânt Valentin. Sfântul Valentin a fost scos din calendar catolic în 1969 din cauza ambiguității datelor referitoare atât la persoana sa, cât si la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. În prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinții Chiril și Metodie.

În calendarul Ortodox, Sfântul Valentin este prăznuit pe 30 iulie.  În anul 2005 o parte din moaștele Sfântului Mucenic Valentin au fost dăruite de Episcopia din Terni, Italia, Bisericii Delea Nouă – Calist din București.

 

Viața Sfântului Sfințit Mucenic Valentin ne introduce în atmosfera primelor trei secole de creștinism, o perioadă tristă a Bisericii, un răstimp al persecuțiilor și al prigoanei împotriva creștinilor. Sfântul Valentin s-a născut în jurul anului 175, în localitatea romană Interamna (astăzi localitatea Terni, din regiunea Umbria, Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno. Datorită vieții sale virtuoase, Valentin va fi ales Episcop de Interamna, fiind hirotonit de către papa Victor I, în anul 197.

Cu rugăciunile pe care le îndrepta către milostivul Dumnezeu, el tămăduia neputinţele şi bolile oamenilor. Multora dintre cei necredincioşi le arăta care este adevărata închinare, îndemnându-i să renunţe la păgâneasca închinare la idoli. Tinerii soseau la el pentru a primi fericita binecuvântare a căsătoriei, căci prin rugăciunile sale Sfântul Valentin era socotit ocrotitor al acestora.

Tot în acele timpuri, în cetatea Romei trăia un preaînţelept şi iscusit învăţător cu numele Craton. Deşi cunoscut şi cinstit de mulţi, acest învăţător avea în sufletul său şi o mare tristeţe, căci fiul său iubit Herimon era tare bolnav, iar suferinţa îi gârbovise spatele, astfel încât capul îi ajunsese la genunchi. Toţi doctorii chemaţi n-au putut să-i aducă nici o alinare. În casa lui Craton a sosit un tribun cu numele Fronton, care, văzând suferinţa lui Herimon, le-a vorbit celor aflaţi acolo despre vindecarea pe care o primise fratele său de la Episcopul Valentin din Interamna.

Cuprins de dragoste şi nădejde, Craton i-a trimis la bătrânul Episcop pe prietenii săi ca să-l roage să vină la Roma pentru a-l vindeca pe fiul său, ale cărui neputinţe trupeşti nu-i îngăduiau să facă un drum atât de lung.

Ajuns la Roma, în casa lui Craton, a fost rugat să-l tămăduiască pe Herimon. Ştiind durerea tatălui, Sfântul Valentin i-a răspuns: “De vrei tu, fiul tău se va tămădui”. Întărit în nădejde, Craton a promis că-i va da Sfântului Episcop jumătate din averea sa pentru vindecarea fiului său. Însă Sfântul Valentin l-a îndemnat să-şi împartă averea săracilor, iar pentru vindecarea fiului său să-şi clădească sufletul în credinţa lui Dumnezeu şi să primească Sfânta Taină a Botezului, căci prin credinţa unuia se poate aduce vindecare altuia. Credinţa tatălui poate să aducă sănătate fiului. Toată casa lui Craton a primit credinţa şi Sfântul Botez. Chiar şi trei dintre ucenicii săi, elevi de neam din Atena, cu numele Proclu, Efir şi Apolonie, ce căutau înţelepciunea omenească, dar cunoscând acum cine este adevăratul Învăţător, au îmbrăţişat şi ei credinţa în Hristos.

Sfântul Valentin l-a luat pe Herimon şi, aşezându-l pe rasa sa aspră, s-a rugat toată noaptea lui Dumnezeu. La miezul nopţii, a strălucit în camera de rugăciune o lumină cerească şi, la puţin timp, copilul s-a sculat sănătos, lăudând şi slăvind cu glas mare pe Dumnezeu. Cu toţii primind Sfântul Botez, s-au ataşat de duhovnicescul Episcop.

Exemple de trăire, cei din casa lui Craton îi îndemnau pe şcolarii tineri să-i urmeze lui Hristos.

Remarcabil propovăduitor al Cuvântului lui Dumnezeu, făcător de minuni și vindecător, Sfântul Valentin a fost foarte iubit de către toți credincioșii săi. Mai mult, datorită credinței sale puternice și a bogatei activități taumaturgice, episcopul a convertit la creștinism importanți dregători romani.

Nu trebuie omisă nici minunea vindecării tânărului Avundie, fiului eparhului cetății, precum nici blândețea cu care Mucenicul lui Hristos, Valentin, a binecuvântat prin Taina Sfintei Căsătorii legătura dintre o tânără creștină cu un soldat păgân, proaspăt convertit la credința în Hristos. De altfel, acest din urmă eveniment i-a adus Sfântului Valentin calitatea de ocrotitor al iubirii și al familiei creștine.

Trăind într-o perioadă a persecuțiilor împotriva creștinilor – este vorba de domnia împăratului Marcus Aurelius – Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius. Împreună cu Valentin au primit sfârșitul mucenicesc și ucenicii acestuia: Procul, Efiv și Apolonie, în anul 273. Cinstitele trupuri ale celor patru martiri au fost aduse și îngropate în cetatea Interamna, în glas de rugăciune al poporului dreptcredincios adunat să-i întâmpine pe acești vrednici mucenici ai lui Hristos.

 

O legendă catolică spune că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul al treilea la Roma. Când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbații singuri sunt soldați mai buni decât cei cu soții și familii, el a interzis căsătoria tinerilor. Valentin, dându-și seama de nedreptatea decretului, l-a sfidat pe Claudius și a continuat să facă căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți în secret. Când acțiunile lui Valentin au fost descoperite, Claudius a ordonat să fie omorât.

Semnificația numelui de Valentin Valentin provine din limba latină, de la cuvântul „valere”, – care poate fi tradus ca „puternic” sau „curajos” – sau de la cuvântul „valens” care înseamnă „plin de forță”.

 

Sfântul Valentin a îndemnat tinerii din vremea sa să se căsătorească înaintea lui Dumnezeu și nu să trăiască în păcatul desfrânării. Astăzi, din păcate, tinerii îl serbează tocmai prin păcatul curviei. Cine dorește să îl cinstească cu adevărat pe acest sfânt indiferent de ziua lui de prăznuire 14 februarie sau 30 iulie, ar trebui întâi să îi cunoască viața și să îi urmeze credința!

Sfântul Valentin să lumineze tinerii din ziua de azi!

Surse folosite:

https://basilica.ro/sfantului-sfintit-mucenic-valentin-aparator-al-valorilor-familiei-crestine/

https://www.libertatea.ro/lifestyle/sfantul-valentin-in-calendarul-ortodox-3965635

https://bisericadeleanouacalist.ro/sfantul-valentin/


evomag.ro melimeloparis.ro
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger