11/06/2007

Acţiunea în Covasna-Harghita

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Care este situaţia în aceste două judeţe?
Românii sunt în minoritate în aceste două judeţe. Până şi la magazin îţi vorbeşte în maghiară şi nu în română. Situaţia istorică ne arată că prin anii 1700 când vine Impreiul Austro-Ungar peste Transilvania, românii erau majoritari. Izvoarele istorice ne relatează faptul că în ciuda faptului că românii erau majoritari la ei în ţară, cu toate acestea nu aveau mai nici un fel de drepturi. Minorităţi precum ungurii catolici sau saşii calvini sau lutherani se bucurau de tot felul de drepturi, dar românii majoritari nu. Cum se face că peste numai 300 de ani, românii devin minoritari? Acest lucru se explică prin faptul că mulţi români au acceptat de bună voie să facă anumite compromisuri pentru a se bucura şi ei de drepturile celorlalţi. Dar marea majoritate a românilor au fost maghiarizaţi cu forţa. Au trebuit astfel, să înveţe limba maghiară şi chiar să treacă la catolicism sau calvinism sau lutheranism. Aşa se explică faptul că într-un sat unde toată lumea vorbeşte maghiară şi scrie în maghiară, totuşi toţi sunt ortodocşi şi nu catolici sau calvini sau lutherani!!!
Cine organizează acţiunea?
Acţiunea este organizată de către Institutul Nicolae Colan din oraşul Sf. Gheorghe în colaborare cu Arhiepiscopia Covasnei şi Harghitei şi LTCOR Sf. Gheorghe. Noi, ASCOR Bucureşti ca şi alte filiale ASCOR: Târgovişte, Sibiu, Braşov, participăm la acţiunea pe care cei mai sus amintiţi ne-o propun. Astfel, noi ne însuşim acţiunea lor ca fiind şi acţiunea noastră.
În ce constă acţiunea? Momentele ei.
29.11.2007
Plecarea pe la amiază din Bucureşti spre oraşul Sf. Gheorghe unde vom fi cazaţi.
30.11.2007
Mergem într-un sat sau oraş unde românii sunt minoritari. Azi este Sf. Ap. Andrei. Îmbracaţi în costume naţionale şi purtând tricolorul românesc, mergem în sat la Sf. Liturghie. În timpul chinonicului, colindăm. După predica părintelui paroh, conducătorul grupului ţine un cuvânt care să justifice prezenţa noastră în mijlocul lor. După cuvânt împărţim localnicilor cărţi, icoane şi CD-uri religioase primite prin sponsorizări. Urmează o masă pregătită de localnici. Apoi ieşim afară din Biserică pentru a interpreta nişte cântece patriotice şi a încinge o horă.
01.12.2007
Sf.Liturghie la Catedrala din oraşul Sf. Gheorghe
Congres istoric despre însemnătatea zilei de 1 decembrie.
Slujba de Te-Deum în Catedrală
Marş cu fanfare, cai şi călăreţi înspre Piaţa Mihai Viteazul.
Depunerea de coroane. Doi reprezentanţi ASCOR, un băiat şi o fată vor depune coroana, iar ceilalţi membri vor merge în spatele lor.
Cântece Patriotice şi Hora Unirii
02.12.2007
Acţiunea se termină în ziua de 1 decembrie. Acum pe 2 decembrie mergem şi noi la plimbare. Poate pe la Lacul vulcanic Sf. Ana, Băile Tuşnad şi Miercurea Ciuc, după care ne întoarcem înapoi în Bucureşti.
Cine poate participa la această acţiune?
Orice tânăr creştin-ortodox cu frică de Dumnezeu în limita locurilor disponibile. Vor avea însă prioritate membrii activi ai ASCOR-ului.
Cum pot învăţa colindele vechi tradiţionale şi cântecele patriotice pe care le vom cânta în decursul pelerinajului?
Se vor face repetiţii pentru colinde şi cântece patriotice în fiecare joi. Repetiţiile se vor face în fiecare joi la ora 18.30 în sediul ASCOR. Prima repetiţie este joia aceasta în 17.11.2007. Prezenţa este obligatorie pentru cei care intenţionează să meargă în acest pelerinaj pentru a participa la acţiunea mai sus amintită.
IMPORTANT!
Poate cunoaşteţi sponsori care să ne ajute cu un ban pentru organizarea acestei acţiuni. Cât poate fiecare. Ca persoană de contact: Constantin Iordăchescu 0746.106.781 io_conss@yahoo.com. Vă mulţumim!

Înscrierile încep de luni 12.11.2007. Veţi găsi în sediul ASCOR o listă la avizier pe care să vă treceţi nume, prenume şi număr de telefon.

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Popular Posts

top navigation

       
   

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog