2/14/2013

Icoanele aplicate nu sunt kitsch

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Nu de multe ori am auzit aceasta afirmatie, anume ca "icoanele aplicate sunt kitsch".

Iata ce scrie in Dex ce este un kitsch:

KITSCH, kitschuri, s. n. Termen folosit pentru a determina un obiect decorativ de prost gust. ◊ Reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate și valorificate comercial. [Pr.chici] – Din germ. Kitsch.

Este sau nu este inaintea lui Dumnezeu icoana un kitsch?

O icoana aplicata este intr-adevar o reproducere, defapt o copie identica. E in fapt originalul icoanei aplicat pe un lemn. In nici un caz nu este o icoana aplicata un lucru de prost gust!

Am mai auzit pe unii extremisti ca numesc icoanele acestea de tip rusesc care sunt mai stralucitoare tot kitsch. Aceasta afirmatie vine pe premiza ca se foloseste un auriu si argintiu artificial. Dar oameni buni tot reprezentarea Maicii Domnului si a Sfintilor este!

Nu oricine isi permite sa cumpere o icoana pictata autentica. Si cand zic icoana pictata autentica, ma refer la o icoana pictata dupa canoanele ortodoxe bizantine, ma refer la o mana de mester iconar autentica. Asa sunt multi pictori, care nu isi dau prea mult interes sau nu au un talet extraordinar, dar daca iese banul... atunci merge!

O icoana pictata autentic costa! Costa de la 100 de euro in sus. Si nu oricine isi permite!

Dar poate sunt unii cititori care nu stiu ce este o icoana aplicata?
O icoana aplicata este o poza foarte reusita, facuta dupa o alta icoana pictata. Aceasta imagine este printata digital si aplicata pe lemn sau inramata. 

Am auzit de multe icoane aplicate care sunt facatoare de minuni!

Am cunoscut personal pe nepoata doamnei care a donat icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la M-rea Sihastria Putnei. Pe vremea aceea, aceasta nepoata era prietena unui amic al meu foarte apropiat. Ea mi-a marturisit istoria acestei icoane:

Icoana a fost in casa bunicii sale, care era o femeie foarte credincioasa. Nu era o icoana pictata, ci era o litografie - o poza a unei alte icoane probabil din Rusia. Icoana aceasta a inceput sa izvorasca mir. Intr-o zi, a venit la batrana acasa Parintele Steret Nectarie a M-rii Sihastria Putnei. Batrana i-a cerut sa isi aleaga parintele din casa o icoana care o vrea el. Parintele Nectarie a cerut icoana Maicii Domnului fara insa sa stie ca icoana este facatoare de minuni. Icoana insa l-a atras in mod special. Asa a ajuns icoana la M-rea Sihastria. Pe icoana se vad niste zgarieturi. Din cate am auzit, aceste zgarieturi au fost facute de o demonizata. Icoana este izgonitoare de demoni.

Iata ca o icoana litografie este facatoare de minuni.

Alt caz:

Am citit de curand de icoana izvoratoare de mir a Sfantului Efrem cel Nou care se afla la un parinte Onufrie pe care il cunosc de ceva timp. Aceasta icoana a cumparat-o parintele din Grecia. Este o litografie aplicata pe lemn. Minunile pe care le-a facut Sf. Efrem cel nou prin aceasta icoana le gasiti intr-o mica cartulie aparuta recent la editura Areopag: "Minunile Sfantului Efrem cel Nou prin icoana sa izvoratoare de mir".

Cateva lucruri trebuie sa mentionez si despre rugaciunea de sfintire a icoanei.

Rugaciunile pentru sfintirea icoanelor au aparut dupa perioada iconoclasta din stricta necesitate a recunoasterii oficiale din partea Bisericii ca respectiva icoana este buna pentru inchinare, este zugravita canonic. De ce s-a ajuns aici?

In perioada iconoclasta, inchinarea la icoane atinsesera niste extreme. Oricine picta icoane. Apoi, se ajunsesera pana intr-acolo incat se razuia icoana Mantuitorului si se punea in Sfanta Impartasanie. Aceste extreme adusesera in sanul Bisericii marea lupta impotriva icoanelor. Aceste lucruri, ii determinase pe unii sa renunte definitiv la icoane, lucru care era tot o extrema. Si stim prea bine ca extremele nu sunt de la Dumnezeu!

Sinodul VII Ecumenic a hotarat ca inchinarea la icoane nu este idolatrie. 

De ce icoana nu este idol?
Deoarece idolii din paganism erau niste personaje imaginate de unii oameni neavand existenta reala. Ori Mantuitorul, Maica Domnului si Sfintii au existenta reala. Ei chiar exista. O poza, este imaginea unei persoane care exista. Bine, icoana nu este o simpla poza, e chiar mai mult decat atat. Este o fereastra spre Dumnezeire dupa cum o numesc marii parinti ai Bisericii noastre.

Rugaciunea de sfintire a unei icoane se face si la icoanele aplicate!

Mai mult decat atat, daca ai in mana o icoana litografiata cu Maica Domnului spre exemplu, si este sfintita, nu poti spune ca in icoana respectiva nu este Maica Domnului. Nu poti indrazni sa calci in picioare icoana pentru ca nu e sfintita sau pentru ca ti se pare tie ca este kitsch. Daca Dumnezeu accepta icoana si chiar face minuni prin ele, tu de ce sa nu o accepti?

Poza sau tabloul bunicilor tai, nu cred ca este pentru tine un kitsch!

Acum, tehnologia a avansat si ne ofera multe posibilitati. Fiecare dintre noi putem cumpara ce carti dorim. Fiecare dintre noi putem avea o icoana frumoasa in casa, fiecare dupa posibilitatea lui financiara. Pe vremea bunicilor nostri, nu gaseai in casele lor icoane pictate. Putine erau familiile crestine care aveau in case icoane pictate. Bunicii nostri aveau cateva icoane printate pe hartie si inramate. Nu aveau multe icoane. Dar, pretuiau foarte mult credintia stramoseasca, si respectau cu multa evlavie acele putine icoane pe care le aveau. Imi zicea cineva de bunica sa, ca avea o icoana cu Mantuitorul pe veranda si de fiecare data cand trecea pe acolo facea o plecaciune la icoana. Iata credinta autentica! Si era doar o icoana aplicata...

Inca o minune vreau sa mai relatez. Am citit intr-o carte (nu mai retin exact in care dar cred ca la Parintele Paisie Aghioritul) ca un calugar a mers la slujba. Inchinandu-se la icoane, era si o icoana mica pe care nu a mai bagat-o in seama si nu a mai sarutat-o. In ziua aceea, parintele respectiv a avut o vedenie: i s-a arata Sfantul din icoana pe care nu a sarutat-o si l-a mustrat pentru acest lucru. Iata, cat de mica ar fi icoana nu trebuie sa o desconsideri! La fel nu trebuie sa desconsideri o icoana nici daca este veche si roasa de timp, nici daca este litografie, nici daca nu cunosti cine este reprezentat pe ea.

Deci, renuntati la orice gand din partea satanei ca icoana aplicata este un kitsch!

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger