5/30/2012
Apartamente cu rate direct la Dezvoltator
5/25/2012
PARINTELE PORFIRIE - cugetari memorabile
*"Sa nu te indignezi, nici macar in tine, pentru nici o acuzatie nedreapta ce ti s-ar aduce. Este un lucru rau. Si raul incepe prin ganduri rele. Cand te amarasti si te indignezi, fie doar cu gandul, iti strici atmosfera duhovniceasca. Impiedici Sfantul Duh sa lucreze si ingadui diavolului sa mareasca raul. Tu trebuie sa te rogi totdeauna, sa iubesti si sa ierti, alungand de la tine orice gand rau."
"Sa te rogi fara neliniste, in pace, cu incredere in grija si iubirea lui Dumnezeu. Nu te osteni cand te rogi.[...] Sa-l rogi pe Dumnezeu sa te faca vrednic de iubirea Sa.[...] Sa faceti cate metanii puteti in rugaciune, chiar daca asta va oboseste. Cand rugaciunea este insotita de sacrificiul nesilit, se face mai placuta si mai roditoare in fata lui Dumnezeu."
"Omul lui Hristos trebuie sa-L iubeasca pe Hristos, si cand Il iubeste pe Hristos, scapa de diavol, iad si moarte."
"Deschide-ti inima cu simplitate, nesilit, spontan, inaintea Domnului nostru.[...] Sa fii placut. Sa iubesti tacerea, pentru ca doar astfel inima ta va vorbi lui Hristos. Spune vorbe putine, dar cu miez. Sa iubesti osteneala trupului si oboseala, fiindca acestea intaresc trupul si sufletul deopotriva.[...] Tacerea sa-ti fie tainica, adanc in inima. Nu-ti vadi tacerea sa o priceapa toti. Spune doua-trei cuvinte, dar launtric nu conteni a te ruga Domnului pentru toti."
"Sa spui mereu adevarul. Sa faci totul cu calm. Sa te rogi pentru a deveni mai bun."
"Sa faceti mereu binele, fiindca altminteri e vai de voi!"
"Zadarnicie e tot ce iei din egoism. Vesnicie este tot ce dai din iubire. Iar cea mai generoasa vesnicie este sa primesti cu iubire, pentru a darui bucuria reciprocitatii aceluia ce ti se ofera cu iubire."
"Sa nu stai in spatii inchise, ci sa iesi in mijlocul naturii."
"Iubiti-l pe Hristos . Hristos este totul, este izvorul vietii. Toate cele frumoase salasluiesc în Hristos. Iar departe de Hristos, tristetea, melancolia, mânia, supararea, amintirea ranilor ce le-am primit în viata, a greutatilor si a ceasurilor de agonie. Iubiti-L pe Hristos si sa nu vreti nimic în locul iubirii Lui".
"Fiule, de Hristos trebuie sa ne apropiem nu de teama ca nu stim ce va fi dupa ce vom muri. Lui Hristos trebuie sa-I deschidem inimile noastre si, asa cum tragem perdeaua, lasand soarele sa intre in casa, trebuie sa-L lasam si pe Hristos sa vina la noi si sa-L iubim cu iubire adevarata. In felul acesta ne putem apropia cel mai bine de El".
"Oricat ai fi de obosit sa nu uiti niciodata, seara inainte de culcare, sa faci rugaciunile de seara."
5/15/2012
ORTODOXIA ROMÂNEASCĂ LA PARIS. Interviu cu Pr. Razvan Ionescu
“Darul cel mai de preţ pe care îl putem oferi noi, românii, francezilor, este (re)descoperirea Ortodoxiei”, mărturiseşte părintele Răzvan Andrei Ionescu, parohul parohiei Sfânta Parascheva - Sfânta Genevieva din Paris, în interviul pe care ni l-a acordat la sfârşitul lunii trecute.
Biserica Saint Sulpice este situată ultracentral în Paris, în « 6ème », unul dintre cele mai scumpe şi mai bine cotate arondismente. Datorită dimensiunilor sale impresionante, eşti tentat să-i spui catedrală, deşi este limpede că, chiar dacă o întrece în lăţime, singura catedrală catolică din capitala Franţei rămâne « Notre Dame de Paris ». La Saint Sulpice, ortodocşii români au la dispoziţie ca lăcaş de cult provizoriu o criptă situată la demisol, un fel de « catacombă » pariziană care te duce cu gândul la rânduiala primilor creştini. Aici se roagă românii, şi nu numai, de mai bine de zece ani, cu nădejdea că vor putea avea cândva o biserică a lor. Parohia, care poartă numele a două sfinte, Parascheva de la Iaşi şi Genoveva, ocrotitoarea Parisului, este păstorită de părintele Răzvan Andrei Ionescu. Absolvent al Departamentul de Ştiinţe Inginereşti (filiera engleză) din cadrul Universităţii « Politehnica » Bucureşti (1995) şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă (secţia Pastorală) din cadrul Universităţii Bucureşti (2000), părintele este pasionat de dialogul între teologie şi ştiinţă şi, în consecinţă, autor şi/sau coautor de studii şi cărţi de ştiinţă şi religie. Pasiunea sa nu numai că nu îl împiedică, dar chiar îl motivează să fie slujitorul altarului, la care îşi găsesc alinarea sufletească şi vorbele tămăduitoare toţi credincioşii care, împinşi de necazuri, îşi deschid inima, prin intermediul duhovnicului, către Dumnezeu. Părintele Răzvan consideră că această slujire este răspunsul său personal de trăire a vieţii creştine în acest loc de întâlnire între Ortodoxie şi Occident. Convorbirea cu Sfinţia Sa a fost pentru noi o sărbătoare a spiritului, iar pentru părintele Răzvan Ionescu a constituit o invitaţie la o radiografiere a vieţii spirituale a românilor instalaţi în Occident şi, deopotrivă, un bun prilej de a le povesti cititorilor noştri despre ce înseamnă să fii ortodox la Paris.
De la „Pif” la Sfânta Scriptură
Reporter: - O să încep prin a afirma că sunteţi un privilegiat…Cine nu şi-ar dori să fie preot în « Oraşul Luminilor »? Totuşi…Cum a-ţi ajuns aici ?
Părintele Răzvan Ionescu: - Dumnezeu a rânduit instalarea noastră în Franţa într-un chip uimitor. De la primele plecări ale tatălui meu – profesor universitar şi, după revoluţie, prorector al Universităţii Politehnice Bucureşti – în interes de serviciu la Paris, şi, apoi, şi în alte centre universitare franceze – asta se întâmpla spre sfârşitul perioadei comuniste şi mult mai mult după aceea, Franţa a intrat cumva în casă la noi de o manieră simţită ca un fel de tărâm al făgăduinţei, de unde veneau lucruri care nu existau în România şi care aveau darul să deschidă anumite orizonturi. Dacă Franţa copilăriei mele însemna Pif, Rahan şi alte reviste cu benzi desenate, Franţa adolescenţei a înseamnat deja primul walkman, primul calculator (ZXSpectrum, „strecurat” prin vamă), primul video, etc.
Am ajuns prima oară în Franţa pe la vârsta de douăzeci şi unu de ani. Deja începuse în forumul meu interior transformarea pe care o iniţia Domnul cu mine încă de pe băncile facultăţii tehnice: eram în plină căutare spirituală. La vremea respectivă se petrecuseră primele spovedanii. Ajuns în Paris şi găzduit fiind pentru câteva nopţi la mama unui prieten, ajung, din întâmplare, la biserica Saint Sulpice...
Reporter: - Ştiţi bine că nimic nu este întâmplător pe lumea asta. Probabil că era rânduit de sus să ajungeţi, la timpul potrivit, la întâlnirea cu destinul. Rectific: nu cu destinul, ci cu voia lui Dumnezeu. De fapt, ce v-a determinat prima oară să treceţi pragul acestei biserici ?
Pr. R.I.: - Eram apăsat de o stare lăuntrică ciudată, care nu mai trecea, aşa că am intrat aici, la Saint Sulpice, în zona de confesional si am văzut că preotul din acea cămăruţă cu pereţi de sticlă vorbeşte engleza (pe atunci nu ştiam limba franceză!). Aşadar, am intrat şi i-am spus problema mea: „Dacă mi-am schimbat atitudinea, dacă fac fapte bune, de ce nu-l simt pe Dumnezeu în suflet? Dimpotrivă! Eu acum am o stare groaznică, deşi nu am făcut nimic rău între timp. Ce greşesc? De ce simt aşa”? Îmi amintesc şi astăzi răspunsul său : „Dumnezeu este peste această condiţionare, în care dacă faci x, primesti y. E mult mai mult decât atât.” Seara, acasă, a izbucnit în mine un fel de bucurie, care m-a făcut să ies din starea rea şi să înţeleg că Dumnezeu a primit cumva frământarea mea şi a răspuns în chipul în care ştie cel mai bine să o facă: a schimbat direct starea inimii mele. Iată, în câteva cuvinte, prima mea întâlnire cu Saint Sulpice.
Minunatele lucrări ale lui Dumnezeu
Reporter: - Putem spune că a fost un început bun…
Pr. R.I.: - Da, a fost momentul unui început de drum care mă uimeşte şi astăzi din punct de vedere existenţial : dacă mi-ar fi spus cineva, în acele momente, că voi termina cu bine facultatea tehnică, în pofida restanţelor, ar fi fost credibil, m-ar fi bucurat, dar dacă mi-ar fi spus că voi intra la Facultatea de Teologie, aş fi putut primi? Dar dacă mi-ar fi spus că peste şapte-opt ani, proaspăt absolvent de teologie, voi fi hirotonit preot, şi nu oriunde, ci aici, în Franţa, chiar la biserica Saint Sulpice? Nu mi s-ar fi părut o aberaţie? Gândiţi-vă că atunci vizitam Franţa pentru prima oară şi alergam pe străzile Parisului ca să văd cât mai mult (gândind că nu se ştie dacă mai ajung vreodată pe aici), cum era să-mi închipui că, în viitorul apropiat, mă voi instala în Franţa şi voi rămâne preot paroh la Saint Sulpice? Nu-i aşa că părea un scenariu care ar fi depăşit şi cea mai fertilă imaginaţie?! Acum însă ştiu că Dumnezeu nu poate lucra decât minunat, şi că acest minunat se petrece în chip necesar peste puterea de proiectare intelectuală a omului ...
Reporter: - Întâi de toate s-ar fi cuvenit să vă rugăm să ne faceţi cunoştinţă cu familia dvs ...
Pr.R.I.: - Cu soţia m-am întâlnit pe „baricadele” Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Prezenţa mea în această facultate este întrucâtva expresia pocăinţei pe care îmi doream s-o pun în faţa lui Dumnezeu pentru păcatele mele. Numai că în interiorul acestei facultăţi am descoperit şi lucruri care nu ţineau totdeauna de cele sfinte. Din această cauză am intrat în vâltoarea evenimentelor şi am fost ales reprezentant de an, ca să pot duce către factorii de decizie din facultate nevoile colegilor mei. Am încercat să pun umărul pentru a urni lucrurile spre bine, de la corectitudinea examenului de admitere până la ceea ce ţinea efectiv de viaţa noastră ca studenţi, cu toate plusurile şi minusurile ei. Spun „baricade”, pentru că, efectiv, era o luptă cu inerţia sistemului şi cu propriile neputinţe. Soţia mea, reprezentantă de an la Litere-Teologie, mi-a fost un ajutor preţios. Cu binecuvântarea sfintei Xenia, al cărei acatist voiam – în premieră pe atunci – să-l publicăm în limba română, am simţit că ea va fi aleasa inimii mele, aşa că ne-am căsătorit imediat după terminarea facultăţii. Trei săptămâni mai târziu veneam împreună la Paris, pentru continuarea studiilor. Cu siguranţă a fost o rânduială de la Dumnezeu: eu am prins o bursă de la guvernul francez, care s-a arătat a fi nu de un an, ci de patru, iar ea o bursă de la guvernul român, de nouă luni…Şi asta încă nu e tot: ajunşi în toamna lui 2000 pe pământ francez, primeam, fără nici o pregătire prealabilă, o cameră situată într-un loc minunat din Paris, asta în condiţiile în care, după cum ni se spusese, mulţi au plâns pe culoarele de aici pentru că nu aveau cazare. Ce mai, Dumnezeu a vrut să fim aici!
Reporter: - Aţi fost binecuvântaţi şi cu urmaşi ?
Pr.R.I.: - În ceea ce priveşte copiii noştri, istoria e limpede: după ce în primii cinci ani de la căsătorie soţia mea continua să nu rămână însărcinată, în plin bilanţ de infertilitate şi cu avertismentul medical că dacă nu rămâne în anul acela e posibil să nu mai poată fi mamă niciodată, rugăciunile stareţului Efrem de la mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte – astăzi întemniţat şi suferind pentru Hristos ca un mărturisitor din vremurile vechi – au făcut ca la zece zile după întoarcerea mea din Sfântul Munte soţia mea să primească darul zămislirii. Maria e numele roadei acelei binecuvântări – de altfel, ce nume i-aş fi putut pune decât pe al celei care mi-a dăruit-o – adică Maica Domnului? Vasile a apărut şi el puţin după aceea, la un an şi ceva... numele său vine de la sfântul Vasile cel Mare, un trăitor al dialogului între teologie şi ştiinţă.
Ortodox în Occident
Reporter: - Am auzit, părinte, mai multe persoane care afirmau că parohia aceasta este una mai deosebită, mai inedită ...Oare ce au vrut să spună cu asta ?
Pr.R.I.: - Este o parohie cu mulţi tineri, o parohie vie, o parohie în care ne străduim să învăţăm să fim vii. Mulţi îmi vorbesc despre sentimentul de « acasă » pe care îl resimt aici. Personal cred că suntem acasă oriunde resimţim harul lui Dumnezeu, iar cripta noastră este un loc tare bun în acest sens. O fi darul sfântului Sulpiciu, mort în anul 670 – deci ortodox la vremea cu pricina! – o fi ocrotirea sfintelor noastre Parascheva şi Genoveva, or fi toate acestea şi încă altele despre care nu ştim, cert este că simţim binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noastră şi o anume intimitate care provoacă la simţirea tainei lui Dumnezeu. Pe la noi trece multă lume, sunt mulţi care excelează în domeniile lor şi aduc ceva din bogăţia pe care o trăiesc, punând-o aici, la picioarele lui Hristos...Toate acestea ne fac, la nivel comunitar, bogaţi, aş spune chiar răsfăţaţi. Este deosebit ce se întâmplă prin faptul că Dumnezeu a rânduit să ne cultive ca pe nişte seminţe, pe noi, ortodocşii de azi din Occident, spre a întoarce cumva Occidentului vechea sa tradiţie liturgică şi bisericească, de a-şi redescoperi ortodoxia pe care a trăit-o în primul mileniu...
Reporter: - Este greu să fii ortodox în Occident?
Pr.R.I.: - Greu? Cum aşa ? Este minunat! Doamne, să-ţi fi încredinţat Dumnezeu misiunea şi bucuria de a pune în faţa occidentalului de astăzi, înstrăinat de har prin felul în care şi-a trăit credinţa, nişte unelte eficiente, care să-l poarte către îmbunătăţirea vieţii sale, către sfinţirea ei ? Cum ne-am simţi în vizită la cineva atunci când îi aducem un cadou vital pentru viaţa lui? Nu e o minune? În plus, lumea de aici ne ajută să conştientizăm propria noastră identitate, poate într-un chip care nu era la fel de eficient în România. Nu pot decât să le fiu recunoscător pentru nevoia lor de Dumnezeu şi pentru faptul că acceptă să primească, prin preoţia mea, mărturia pe care le-o dau. Iar recunoştinţa lor, personal, îmi dă aripi, simt că trăiesc cu folos. Sunt atâtea de făcut aici…
Reporter: - Concret, ce e de făcut?
Pr.R.I.: - Viaţa de parohie presupune să asiguri o permanenţă ca prezenţă, prin slujbe, prin spovedanii, prin tot ce înseamnă interacţiunea ta cu propria-ţi familie în Hristos, care este parohia. Este locul concret al mântuirii tale şi al celor din jurul tău. E locul nevoinţei tale, prin care te străduieşti să devii Om. Este locul şlefuirii tale prin prezenţa celorlalţi. Şi mai este locul în care cel rănit de viaţă se tămăduieşte, mai ales prin spovedanie, şi descoperă o nouă trăire în căutarea lui Hristos, prin Har. Sunt prezent aici după cum sunt o dată pe lună şi la Rouen, o altă parohie în care am fost paroh timp de zece ani. Apoi, mai sunt alte activităţi complementare. Sunt în curs de a descoperi caravanele cu români romi, care trăiesc în condiţii incredibile şi care au şi foarte mulţi copii. Şi romii sunt semeni de-ai noştri şi au mare nevoie de ajutor duhovnicesc şi material. Câţi nu trebuie botezaţi, cununaţi, întăriţi, hrăniţi? Sunt enorm de multe de făcut, noi, practic, nu am făcut încă nimic pentru miile de oameni care trăiesc în astfel de condiţii mizere la marginile Parisului. Apoi, este Centrul „Dumitru Stăniloae”, unde răspund de direcţia „Teologie ortodoxă şi ştiinţă”, unde am actualmente câte o intervenţie lunară de introducere în problematica ştiinţă-religie, transmisă pe www.apostolia.tv. Apoi, pe parte universitară, trebuie să-mi termin teza de teologie începută acum zece ani, mai predau nişte laboratoare de „semnale şi sisteme”, la universitatea Versailles-Velizy...Voi demara acum, în premieră cred pentru Paris şi Ile-de-France (regiunea pariziană), un curs de introducere în „Religie şi ştiinţă” la o facultate tehnică, Saint Louis, din Cergy-Pontoise...Sunt atâtea de făcut încât uneori ajung aproape de marginea deznădejdii pentru că nu mai ştiu cum să le gestionez, dar Dumnezeu rânduieşte putere şi cu întărirea Lui merg înainte...
Biserica din sufletul oamenilor
Reporter: - Cum sunt românii din Paris în relaţia cu Biserica?
Pr.R.I.: - Cred că trăirea românească ortodoxă în Franţa, sau, cel puţin aici, la Paris, s-a schimbat radical odată cu venirea ÎPS losif ca arhiereu. Prezenţa lui îmi pare providenţială. Este omul care, prin gesturi de o mare delicateţe personală şi de ancorare în harul lui Dumnezeu, ocroteşte comunitatea românească, împlinind dimensiunea de Părinte. Am spus prea puţin fiindcă, de fapt, există şi un mare număr de ortodocşi de alte naţionalităţi care îl caută ca Părinte – şi care sunt de pe cuprinsul unei largi părţi din Europa. Sigur că în Occident există mulţi români, situaţia diferind de la ţară la ţară. Se pare că cei mai mulţi sunt în Italia, apoi în Spania. Franţa ar fi cumva pe locul trei, patru...Dar pentru noi, cei de aici, felul în care ÎPS Iosif a imprimat direcţia parohiei noastre este odihnitor şi invită la o largă participare. Pentru că parohia trăieşte prin prezenţa oamenilor, care, la rândul lor, trăiesc prin prezenţa parohiei. Parohia oferă un anumit ritm de viaţă, dat de slujbe. La noi, de pildă, sunt patru liturghii pe săptămână. Şi sunt câteva zeci de persoane care vin aproape la toate. Cum să nu-ţi sporească Dumnezeu cele ale casei, ale familiei, dacă tu cauţi întâi de toate împărăţia lui Dumnezeu? Oare toate acestea după care alergăm nu ni se vor adăuga nouă?
Reporter: - Câţi credincioşi păstoriţi în parohia de la Paris?
Pr.R.I.: - Duminică de duminică suntem poate un pic peste două sute, uneori chiar mai mulţi. De Paşti cred că cinci-şase sute, cu menţiunea că înainte eram şi mai mulţi, era un adevărat puhoi de oameni afară, care nu mai încăpeau înăuntru. Dar ceea ce mă bucură în schimb este faptul că dintre aceştia, acum, în număr mult mai mare ca înainte, rămân toată noaptea la slujbă şi se împărtăşesc. Asta înseamnă că tot mai mulţi pricep sensul efortului nostru din Postul Mare ca drum către Înviere. Iar dacă îi numărăm pe toţ cei care „gravitează” într-un chip sau altul în jurul parohiei, venind sporadic, mai des sau aproape deloc, sunt cu certitudine minim câteva sute.
Reporter: - Cum este să slujeşti lui Dumnezeu din catacombele Parisului?
Pr.R.I.: - Este super ! Vă dați seama ce răsfățați suntem? Pe de altă parte, va veni poate şi momentul ieşirii noastre din catacombe, odată ce ne va fi ajutat Domnul să fi zidit mai întâi bisericile din sufletele oamenilor. Deopotrivă, glumind serios, prezenţa noastră la subsolul, la „baza" bisericii catolice este mărturia pe care o dăm de fundament creştin neperisabil, necesar tuturor creştinilor. Noi mărturisim chipul din totdeauna al Bisericii, şi am conştiinţa că suntem în Occident nicidecum numai pentru noi, emigraţia, ci poate ca gest de întărire, de susţinere a creştinismului întreg, în valorile lui de trăire esenţiale. De fapt, Galia a trăit ea însăși ortodoxia până la Schismă, deci prezenţa noastră aici nu face decât să-i pună pe urmașii ei mai deplin în relaţie cu propriul trecut, cu propria mărturisire. Luați exemplul sfintei Genoveva de Paris, nu este ea o mărturie ortodoxă vie în Franța ? Este ocrotitoarea Parisului, dar și a parohiei noastre. Catacombici sau nu, cert este că Dumnezeu a îngăduit locușorul nostru pe harta Parisului.
Nebănuitele căi ale Domnului
Reporter: - Când vor avea credincioşii pe care îi păstoriţi o biserică a lor? Mă refer la una nouă, ortodoxă. Aveti fonduri? Aţi inceput demersuri pentru a obţine aprobările necesare? Care e situaţia?
Pr.R.I.: - Sunt tentat să vă răspund la întrebare: când va îngădui Dumnezeu. Pentru că, în fond, cu situaţia pe care o avem la nivel financiar, noi, cei din parohie, raportat la ora actuală la sumele concrete care se vehiculează pe piaţa imobiliară pariziană, pentru a-ţi putea permite un asemenea proiect, cu ce reuşim să punem deoparte pe an, cred că în varianta optimistă ne va lua câteva sute de ani… glumim, dar glumim, din păcate, serios. Chiar dacă facem un efort substanţial şi încercăm să punem deoparte măcar vreo 20.000 – 30.000 de euro pe an, faţă de cele poate zece-cincisprezece milioane necesare, suntem încă foarte departe. Şi, totuşi…Eu ştiu că Dumnezeu are posibilităţi nebănuite. Şi noi, fiindcă suntem împreună cu El. Proiectul nostru este îndrăzneţ pentru ca în Hristos nu poţi să fii decât îndrăzneţ. Şi, sincer, nu mai sunt alte parohii româneşti plasate în Paris « intra-muros », în afară de aceasta, deci nu văd cine ar mai putea propune un proiect similar.
Reporter: - Se simte acut lipsa unei biserici ortodoxe ?
Pr.R.I.: - Ce lipseşte cel mai mult la ora actuală este stăruirea noastră în a fi următori lui Hristos, printr-o viaţă jertfelnică, care să-L mărturisească. Sunt uimit să constat, măcar din când în când, cât de puţin ştim să fim misionari. Or, omul de astăzi, câtă nevoie are el de mărturia unui mod de viaţă care să-l călăuzească pe calea propriei sale împlini, către sfinţire ! Acesta este rostul nostru primordial, de a da această mărturie prin propriile noastre vieţi, şi, dacă împlinim rugăciunea şi mărturia noastră în faţa lui Dumnezeu, vor veni şi zidurile care ne trebuie ca să ne adăpostească. Recunosc faptul că de zece ani, de când conduc parohia, am pus accentul întâi de toate pe construirea oamenilor în Hristos, şi nu atât pe ziduri, dar a venit acum timpul să le urmărim în paralel, pentru că parohia, în ultimă instanţă, va supravieţui pentru generaţiile care vin în măsura în care va avea şi un loc propriu, configurat pentru nevoile ei. La fel şi oamenii : vor supravieţui în Hristos dacă vor avea locul lor, adică o parohie.
Reporter: - Şi aici, la Paris, birocraţia se manifestăla fel ca la Bucureşti ?
Pr.R.I.: - Aici, în Paris, nu e cu un noian de aprobări. Ţi-o dă cineva şi gata! Acţiune! Numai că nu ne dă nimeni nimic decât, cel mult, cu împrumut sau chirie. Nu există teren de construit decât la sume foarte mari, totul e monument istoric şi nici măcar nu prea poţi modifica clădirile, mai ales în centrul Parisului, unde căutăm noi. Poate să gasim la un preţ mai mic decât cel pentru locativ un imobil industrial, pe care să îl modificăm…Ideea este să poţi cumpăra o clădire căreia, eventual, să-i laşi faţada şi să zidesti biserica înăuntru, aşa cum şi-au făcut grecii catedrala. Noi nu avem puterea ruşilor, ca să cumpărăm la preţ forte un teren ultra bine situat şi să facem catedrala. Avem însă puterea lui Dumnezeu, care va rândui pentru noi, cei mici, ceva care să ne odihnească şi în nevoia noastră.
Anevoioasa Cale spre inima lui Iisus
Reporter: - Ni se pare nouă, celor aflaţi în ţară, sau este adevărat faptul că în Occident credinţa suferă un fel de laicizare?
Pr.R.I.: - Nu cumva în România actuală se întâmplă asta? Ştiţi că în ţara noastră omorârea prin avortare a pruncilor – şi ei chipuri ale lui Dumnezeu, ca oricare dintre noi – a atins proporții de genocid? Asta este mai bine decât manifestarea necredinței unor occidentali? Dar care e credința noastră ? Şi ce se întâmplă acum în Grecia? Au ajuns să se lupte și azi cu icoanele, ca să nu mai adaug grozăvia de a-și arunca proprii sfinți în închisori. Nişte icoane vii ale lui Hristos, cum este cazul părintelui stareț de la Vatoped. În acest context mai poate fi mănăstirea ortodoxă model la ora actuală în lume ? Mă înfricoșează triumfalismul Ortodoxiei pe plaiurile mioritice, care nu ezită - prin vocea unuia sau altuia – să pună etichete la modul grăbit peste realități care nu-i sunt poate atât de cunoscute. Dacă, de exemplu, aici, în parohia noastră, încercăm să ne spovedim o dată pe lună – şi nicidecum din An (Nou) în Paşti, sau o dată pe an, sau de patru ori, sau după alte „reţete” – şi încercăm deopotrivă să ne împărtăşim mai des, sub patruzeci de zile – pentru că există canon dat de Sinodul Apostolic, valabil şi astăzi, îndrăznesc să afirm, care rânduieşte ca acela care trei duminici la rând nu participă la liturghie împărtăşindu-se, dacă nu are motiv serios, să fie adus în faţa Bisericii şi excomunicat, adică înlăturat de la împărtăşire – deci, dacă procedăm aşa, suntem consideraţi „catolicizaţi”. Altfel spus, noi lovim în parohia noastră tocmai în tendința străină de spiritualitatea ortodoxă de a-i ține pe oameni departe de împărtășire. Te duci în câte o parohie din țară și te iei cu mâinile de cap: nu se împărtășește nimeni, niciodată. Poate eventual de Paști, pentru că a venit cumva sorocul. Cum să reziști însă așa în lumea de astăzi, fără spovedanie și fără Hristos intrat în tine în chip și euharistic? Măcar copiii, ei de ce nu sunt împărtășiţi? Nu cumva pentru că nu știm să îi conducem, liturgic, către Hristos ? Noi ne străduim în direcția asta nu pentru că suntem catolicizați și ignorăm înălțimea Tainei, ci, dimpotrivă, din nevoia concretă de Dumnezeu în tumultul în care trăim.
Reporter: - Mi-e teamă să nu cădem în cealaltă extremă şi să dăm de înţeles că Occidentul a devenit un fel de „rai" al Ortodoxiei…
Pr.R.I.: - Poate să vă pară inedit ce spun, dar, efectiv, regiunea pariziană este centrul Ortodoxiei în Occident. O spun în sensul că aici își au reședința episcopii care răspund de toți creștinii ortodocși din Europa occidentală, din toate jurisdicțiile. Trăim la modul concret panortodoxia, mie îmi pare o bogăție spirituală și o șansă deosebită. Acuma, cum o trăim, aici e întrebarea…În orice caz, ne folosim mult de trăirea celor din țările tradițional ortodoxe, avem infinită nevoie de sprijinul părinților duhovnicești, de binecuvântarea lor, de mărturiile diverșilor oameni angajați în viața Bisericii... Şi nu pot decât să mă bucur că unii dintre ei calcă și prin parohia noastră. În general vizitezi Parisul, cândva, în viață, și asta le dă prilejul, în dăruire către cei de aici, să aducă folos prin trecerea lor...
Nobleţea aparte a Ortodoxiei
Reporter: - Ne iertaţi că insistăm, dar se poate vorbi în Occident despre o altfel de ortodoxie?
Pr.R.I.: - Altfel în ce sens ? Faţă de cea traită în România ? Sper din tot sufletul că Ortodoxia este una, este trăirea în Biserica lui Hristos cea una, sfântă, sobornicească şi apostolică. Restul, moduri diferite de a trăi Ortodoxia, acestea cred că sunt posibile ca exprimând ethosul unui popor anume, o cale a sa de a fi gasit ritmul trăirii în Hristos. Există poate, dacă înţeleg bine întrebarea, şi diferenţe între trăirea Ortodoxiei în România şi în Occident, aceasta o spun în măsura în care încă se mai poate vorbi de o Românie neoccidentală. Eu pot afirma că trăirea ortodoxiei în Occident are ceva de o nobleţe aparte, în fond eşti chemat să dai o mărturie de viaţă într-un context care nu i-a mai cunoscut cum se cuvine puterea sfinţitoare, şi de care are atâta nevoie. Ortodoxia produce şi azi sfinţi, asta e puterea ei şi cuvântul său fundamental pentru omul de azi. E cale către sfinţire, către îndumnezeire. Occidentul este foarte eficient în studiul lumii înconjurătoare, are însă nevoie şi de ştiinţa omului lăuntric care cunoaşte pe Dumnezeu pe calea despătimirii şi a umplerii mistice cu Hristos. Într-un fel simt că occidentalii au multă stimă şi dragoste pentru ceea ce le aducem, cred că îşi dau seama că noi completăm prin trăirea teologică ceva ce în Occident nu este cum avem noi, sau câteodată lipseşte acut până la a nu fi aproape deloc. Iar pentru noi, ortodocşi în Occident, găsesc palpitantă această întâlnire între a trăi cultural ca occidental şi teologic ca ortodox: viaţa creştină produce în interiorul culturii în care este invitată bogăţii care pot servi omului de-a lungul veacurilor în chip neperisabil. Duhovnicescul este infinita valoare într-un Occident al ideilor şi al discursurilor. Lumea e obosită azi de atâta discurs, dar simte prospeţimea mărturiei duhovniceşti, câteodată când te aştepţi mai puţin. Pe scurt, pentru mine a fi ortodox în Occident este un prilej de a-mi adânci şi trăi propria identitate într-un context unde diferenţa faţă de ceilalţi devine prilej de a înţelege mai bine specificitatea şi bogăţia vieţii Bisericii faţă de zise « alternative » de viaţă. Sunt fericit că sunt ortodox şi exprim această fericire şi aici, în context occidental.
Reporter: - Planuri de viitor ?
Pr.R.I.: - Mă rog lui Dumnezeu să nu se piardă nimeni pe drum din cei cărora le sunt părinte. Viaţa duhovnicească presupune şi pierderi, şi căzuţi în război, sunt conştient de asta. Şi dacă nu ne îngrijim, dăm putere celui viclean să ne facă neoameni şi să ratăm astfel propria noastră viaţă. Sunt tot mai conştient că anii trec repede, că îmbătrânim. În acelaşi timp, dacă punem valoare duhovnicească în vieţile noastre, aceasta nu ne-o va lua nimeni. De Hristos nu ne poate despărţi nimeni, nici măcar împrejurările vitrege. El este punctul de sprijin consistent. La ora actuală sunt depăşit de toate câte le-aş putea face ca preot aici : de cultivat viaţa duhovnicească a parohiei noastre, de cercetat românii din periferiile Parisului, care dorm în barăci, de cercetat pe ai noştri din închisori, de sprijinit Centrul Dumitru Staniloae din Paris prin cercetare teologică şi cursuri, care vor depune mai târziu o mărturie consistentă despre prezenţa Ortodoxiei româneşti trăitoare în Occident, de formarea noastră, a tuturor, pentru nevoile specifice ale pastoraţiei de aici…În paralel, trebuie cultivată legatura temeinică de apropiere cu Sfântul Munte, ca exerciţiu concret de înrădăcinare a noastră în Tradiţia vie a Bisericii (îl vizităm anual cu o seamă de credincioşi…), de publicat, de investit în familie şi în creşterea copiilor (pentru că dacă nu-i ocroteşti de mici în sens creştin, vor ajunge la un mod de funcţionare prin păcat, fiindcă Occidentul are atâtea tentaţii simţite de la vârstele cele mai mici), şi, poate, si încă multe altele. Prezentul deja mă copleşeşte, de viitor ce să mai vorbesc ?
Omul propune şi Dumnezeu rânduieşte
Reporter: - Sigur, înţelegem că vă este foarte greu, însă bănuim că v-aţi făcut o listă de priorităţi…
Pr.R.I.: - Numai Domnul ştie ce voi reuşi din urgenţele care ni se înfăţişează astăzi, eu aproape că nici măcar nu mai am putere să mai spun ce îmi propun să fac … poate, eventual, până la capătul vieţii să reuşesc să salvez o biserică din cele catolice, care se vinde câteodată pe aproape nimic şi devine altceva. E un semn al timpurilor în care trăim, bisericile se transformă în locuinţe, în muzee, în spaţii de tot felul etc…Eu, personal, nu-mi doresc decât ca fiecare din cei care mă asumă ca duhovnic să devină un mărturisitor, nu atât cu gura, cât cu modul de viaţă, cu felul de a fi. Iată un adevărat plan de prezent către viitor.
Reporter: - În popor (mă refer la poporul român, părinte) se spune să-ţi faci cât mai multe planuri dacă vrei să-l vezi pe Dumnezeu râzând…
Pr.R.I.: - Viitorul…Mă gândeam odată, venind la biserica Sfântului Sulpiciu – un model de misionar aici, în Franţa, care a trecut la cele veşnice prin anul 670 – că parcă aş vrea să fiu ca el, să pot să răspândesc larg trăirea lui Dumnezeu prin preoţia mea. Şi gândul mi s-a îndreptat imediat către gheron Iosif din Sfântul Munte, care a avut câţiva ucenici, şi care a stat izolat toată viaţa pentru a putea trăi dorul de Dumnezeu în liniştea sa isihastă. Ce a reuşit prin izolarea lui? Mai mult ca Sfântul Sulpiciu, mie îmi pare că ucenicii ucenicilor lui au schimbat faţa Sfântului Munte la ora actuală, şi cred chiar că a întregii ortodoxii. Cum? Trăind autentic pe Hristos acolo unde se aflau, în continuitate cu « bunicul » lor duhovnicesc pe care, în vremea vieţii sale, nu l-a cunoscut decât puţină lume.
Reporter: - Cu parohia cum rămâne ?
Pr.R.I.: - Ce îmi propun, deci, cu parohia noastră ? Să fim un mediu viu, în care să-L trăim pe Hristos, deschiderea în afară operându-se prin calitatea a ceea ce ştim să facem înăuntru. Să simtă omul care intră la noi acel « acasă » pe care îl resimţi în proximitatea harului dumnezeiesc. Să fim, prin slujbele noastre, plasaţi în gest de închinare şi rugăciune în faţa Celui care are putere să schimbe în chip minunat vieţile noastre. De restul se va ocupa El. El ştie déjà despre copiii noştri dacă vor putea fi viitorii mărturisitori, preoţi, profesori de teologie…şi dacă aici se va naşte sau nu o înnoire duhovnicească prin seminţele pe care le punem noi astăzi…În orice caz, lumea are nevoie de viul şi de autenticul pe care Ortodoxia singură îl poate da. Să fim ortodocşi plăcuţi lui Dumnezeu şi îmi pare că viitorul ne va surâde prin taina harului Său. E nadejdea mea cel puţin…
Reporter: - În final, doriţi să transmiteţi un mesaj special cititorilor noştri ?
Pr.R.I.: - Da: Să caute „înţelegerea cea duhovnicească”, cea pentru care ne rugăm în timpul Sfintei Liturghii.
Popular Posts
-
Media se calculeaza astfel: nota examen x 3 +nota inspectie, totul impartit la 4 = .... Exemplu: Nota de examen = 6 Nota...
-
Neurochirurgul Vlad Ciurea explică într-un interviu pentru ziarul Libertatea metodele pentru stimularea și odihnirea creierului. ...
-
Un cot, standardul primitiv de lungime cel mai longeviv, folosit pentru prima dată în jurul anului 3000 î.Hr., reprezenta lungimea bra...
-
Concertul Extraordinar de Crăciun susținut pe 18 decembrie 2016 la Ateneul Român de Corul Național de Cameră "Madrigal-Marin Consta...
-
Pe Magyara Rudolf Leonard l-am cunoscut pe 11 martie 2015 pe Facebook. A acceptat să ne dea un interviu pentru blogul nostru Pagina de f...
-
Tong Phuoc Phuc este un bărbat din Vietnam care a arătat lumii întregii ce înseamnă să trăiești și pentru alții, nu doar pentru tine. ...
-
AM - ante meridian intre ora 0 si 12 PM - post meridian intre ora 12 si 24 atentie se pune AM si PM numai daca scrii orele cu 1, 2......
-
Exista unele vorbe ce ranesc copilul, vorbe spuse de parintii sai in gluma, la nervi, din suparare sau enervare si chiar vorbe care ...
-
1. Colericul , ca urmare a predominării excitaţiei este neechilibrat, oscilând între entuziasm exagerat, consumând energie mare, ş...
-
Îţi ceri iertare de la toţi cei din casă, înainte de a pleca spre slujba de la biserică? Închizi telefonul mobil, nu vorbeşti şi nu te...
Postari utile
Pagina de folos in lume
Labels
- "Inaltarea Sfintei Cruci" din Comana
- „La Aguacatal” în Calarca
- 1 Septembrie
- 150 ani CNMV
- 1935
- 2 % din impozit
- 2% din impozit
- 2015-2016
- 2016
- 2017
- A treia Roma
- A.S.C.O.R.
- Academia de Stiinte din New York
- Academicianul Emilian Popescu
- Acatiste ale sfintilor
- Acatiste si Paraclise
- Acatistele Maicii Domnului
- Acatistul Acoperamantul Maicii Domnului
- Acatistul Adormirii Maicii Domnului
- Acatistul Maicii Domnului Pantanassa - Vindecatoarea de Cancer
- Acatistul Mantuitorului Iisus Hristos
- Acatistul Sf. Teodora de la Sihla
- Acatistul Sfantului Efrem Sirul
- Acatistul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava
- Acatistul Sfantului Voievod Stefan cel Mare
- Acatistul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
- Acatistul tuturor Sfintilor
- Accident
- Acoperamantul Maicii Domnului
- Acte
- Acte necesare
- Actiuni ASCOR Bucuresti
- Activitati
- Activitati extrascolare
- Activitati filantropice
- Activitati pentru copii
- Actori
- Actorul american Elijah Wood
- AD
- Adevarata prietenie
- Aditivi alimentari
- Admitere 2015
- ADN-ul
- Adolescenta
- Adrian Păunescu
- Aerul conditionat
- Agartha
- Agathon nebunul de la Kavsokalivia
- Agentia Femeile ONU
- Aghiazma mare
- Aghiazma mica
- Agricultura
- Ajutoare pentru refugiati
- Ajutor
- Al 3 lea razboi mondial
- Al doilea rayboi mondial
- Alba Iulia
- Alcolism
- Alegerile de presedinte in SUA
- Alexandru Cantacuzino
- Alfred Sisley
- Alimentatie
- Alimente tratate chimic
- Alogalmin
- Altar
- Alteritate
- Am invatat
- AM si PM
- Amalia Șerban
- Amatrice
- Amenda
- Amenzi
- Amenzi de circulatie
- America de Nord
- Amintiri
- Amintiri din temnita
- Amy Donewald
- Amzacea
- ANAF
- Ananas
- André Rieu
- Andrea Hernandez
- Andrei Plesu
- Angajati
- Angajatori de TOP
- Angelina Jolie
- Anglia
- Anhedonie
- Anne Graham
- Anne Henry
- Antartica
- Anticonceptionale
- Antim Ivireanul - ctitor de cultura romaneasca
- Antim Ivireanul – ctitor al literaturii române vechi
- Anton Pann
- Anunturi
- Anunturi umanitare
- apa calda eco
- Apa imbuteliata
- Aparat de facut cafea
- apartamente
- Apartamente cu rate direct la Dezvoltator
- Apel
- Apicultura
- Arabia Saudita
- Aratari minunate
- Arca lui Noe
- Argumente laice impotriva avortului
- Argumente laice impotriva avortului; Liviu Airinei
- Arheologie Biblica
- Arhiepiscopia Bucuretilor
- Arhiepiscopia Ramnicului
- Arhim. Nectarie Clinci
- Arhim. Serafim Alexiev
- Arhitect Camil Roguski
- Arhitectura
- Arme
- Arta
- Arta Cuvantarii
- Arta laica
- Arta religioasa
- Artă
- Articole
- Articole de Folos
- Articolele mele
- ASCOR
- Ascultarea de parinti
- Asemanare
- Asistenti medicali
- Asociatia Falticeni Cultural
- Asociatii crestin ortodoxe
- Asociaţia Fălticeni Cultural
- Asortarea hainelor
- Aspiratoare Rowenta pareri
- Assad
- Asteptari
- ASUR
- Așezământului Social-Educațional “Sfântul Efrem cel Nou”
- Atacuri impotriva Bisericii
- Atacurile demonice
- Atat iubesti cat daruiesti
- Ateism
- Ateliere de creatie
- Atentie Romani!
- Ateul convertit
- Audio
- Aulin
- Autism
- Autofagia
- Autoritatile si vaccinarea obligatorie
- Ava Dorotei
- Avem Timp
- Avertizari
- avort sau ucidere
- Avrig
- Avva Dorotei
- Avva Ioan
- Backgrounds wallpapers
- Backup
- Banane
- Banci
- Bani pe Net
- Banii de pe pieptul mortului
- Banii si puterea
- Batjocora unora
- Batrani
- Bazilica Sfanta Praxeda din Roma
- BC
- BCE
- Benalgiu
- Beneficiile postului
- Benzenul
- Benzi de radiofrecventa
- Betie
- Bibilonia
- Biblia
- Biblia lui Cornilescu
- Biblia Ortodoxa
- Bibliografia
- bibliografie
- Biblioteca Academiei Romane
- Biblioteca Sfantului Sinod
- Biblioteca Vaticanului
- Biblioteci ale lumii
- bijuterii
- Bilete de avion
- Billy Joel
- Bioetica
- Biografia
- Biserica
- Biserica Catolica
- Biserica fortificata de la Valea Viilor
- Biserica fortificata din Biertan
- Biserica Icoanei
- Biserica Luterană din Letonia
- Biserica Lutherana
- Biserica Ortodoxa
- Biserica Ortodoxa Romana
- Biserica Ortodoxă Română
- Biserica San Vitale din Ravenna
- Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena
- Biserici
- Biserici Catolice influentate de Bizant
- Biserici din Lume
- Biserici fortificate din judetul Sibiu
- Biserici vechi
- Black Friday
- Blestemele copiilor
- Blestemele parintilor
- Blog
- Blogger
- Boala si vindecare
- bogat
- Bogatia
- bogatie sufleteasca
- Boli
- Bolsevicii
- BOR
- Bottcielli
- Brad Pitt
- Bradul de Craciun
- Brancoveanu si Ivireanul
- BRD
- Brukenthal
- Bucovina
- Bucur Obor
- Bucuresti
- Buletinul Procedurilor de Insolventa
- Bulgaria
- Buna Vestire
- Bunele maniere
- Business Insider Australia
- Calamitati
- Calatorii
- Caldura eco
- California
- Calugarie
- Camera ascunsa
- Camera pentru copii
- Caminele de Batrani ale Bisericii Ortodoxe Romane
- Campanii
- Campulung
- Canaan
- Cancer
- cancer pulmonar
- Cancerul mamar
- Cand este Black Friday 2016
- Cand nu se fac nunti
- Cand se schimba ora
- Candida
- Canoanele Bisericii Ortodoxe
- Canonizari 2018
- Canonul Invierii
- Canonul Sfantului Andrei Criteanul
- Cantari bisericesti
- Cantinele sociale ale Bisericii
- Cantitate si calitate
- Capitel
- Capra din Bucovina
- Cari de folos
- Cariera
- Cartagina
- Cartea Judecatorilor
- Cartea recordurilor
- Cartea Recordurilor Guinness
- Cartea Roșie
- Cartela
- carti
- Carti de citit
- Carti de rugaciune
- Carti de specialitate
- Carti despre comunism
- Carti Duhovnicesti
- Carti pdf
- Carti pentru copii
- Casa de copii
- Casa Mea
- Casa Regala
- Casatoria
- Cascada Clocota
- Cascade
- Case vechi
- Casele de ajutor reciproc
- Castiguri Online
- Cat masoara un cot
- Catacombe
- Catalin Donca
- Catavasiile Invierii
- Catedra de Fiziologie
- Catedrala Mantuirii Neamului
- Catedrala Mântuirii Neamului
- Catedrala Patriarhala
- Catedrala Reintregirii Neamului
- Catedrala Saint-Sulpice
- Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol
- Catedrala Sfantul Vladimir din Sevastopol
- Catedrale
- Categorie
- Catehetica
- Catehetica si Omiletica
- Cateheza
- Catehism
- cavit
- Cazuri
- Călătorie către Sărbătoarea Luminii
- Câmpia Turzii
- Ccuter
- CE
- Ce este constiinta. Manastirea Sihastria Neamtului
- Ce inseamna a te pocai?
- Ce prinoase/daruri se aduc la Sfantul Altar
- Ce sa faci pentru a avea copii
- Ce se intampla cand ne rugam
- Ce trebuie sa pregatesti pentru o sfestanie sau aghiazma mica
- Ceapa
- Ceaslov
- Ceasuri
- Ceausescu
- Cedar Anderson
- Cele 10 Porunci
- Cele mai bune colegii nationale din Bucuresti
- Cele mai majestuoase biblioteci ale lumii
- cele mai vandute carti
- Celula umana
- Centrala verde
- Cercetari stiintifice
- Cercetatoarea Emilia Moroșan
- Cercetatori
- Cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi
- Cercul Militar National
- Cerdac
- Cereale
- Cerere
- Cerere religie 2015-2016
- Cerere religie 2016-2016
- Cereri pentru numiri cadre didactice
- Cetatea Fagaras
- Cetatea Ninive
- Cetatea Rasnov
- Cetatea Sighisoarei
- Charles Dickens
- cheltuieli
- Chevron
- Chic
- ChildLine
- Chimioterapia
- China
- Ciherean Gavrilă Ioan
- Cimitir
- Cimitir de copii avortati
- Cimitire
- cimittirul parohial
- Cine este George Soros?
- Cine leagana copilul?
- Cinematografia
- Cinstirea sfintelor moaste
- Cinstirea sfintilor
- Ciocolata
- Cipurile RFID
- CIRCA
- Citate
- Citate motivationale
- City Break
- Clasamente
- Clasamentul european al ateismului
- Claudiu Tarziu
- Clonare
- Club Creativ
- Clubul Colectiv
- Cneazul Milos
- CNMV
- Codul Rutier
- Colaboratori Pagina de Folos
- Colegii Nationale
- Colegiul Medicilor din Romania
- Colegiul National "Mihai Viteazul"
- Colegiului National "Mihai Viteazul"
- Colegiului Național "Mihai Viteazul"
- Colinde
- Colinde Bizantine
- Colinde Corale
- Coliva
- Combaterea avortului
- Comotia cerebrala
- Completarea normei didactice
- Complexe arheologice
- Complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere
- Comportamentul in biserica
- comuna Poiana Stampei
- Comunicare
- Comunicari stiintifice
- Comunicate de presa
- Comunism
- Comunitatea terapeutica din inchisoarea Jilava
- Concerte
- Concerte de colinde
- Condamnarea lui Pontiu Pilat
- Conducerea unei masini
- Confectionare
- Conferentiari
- Conferinte
- Confesiuni
- Confiscarea averilor
- Confucius
- Constantin Brancusi
- constructii
- Constructii marete
- Cont de Gmail
- Contact si Pret
- Contraventii
- Controlori
- Controlul populatiei
- Convertirea la Islam
- Convertiti la Ortodoxie
- Convingeri religioase
- Copii
- Copii abandonati
- Copii infiati de Biserica
- Copii infiati de preoti
- Copii orfani
- Copii salvati de avort
- Copii si parinti
- Copilul meu
- Copola Bizantina
- Cora Pantelimon
- Coranul
- Corectitudine
- Corina Gabriela Ionita
- Corul CNMV
- Corul Madrigal
- Coruri din Romania
- Coruri liceale
- Cosmote
- Costinesti
- Costion Nicolescu
- Costume populare
- Cotidianul Monitorul de Suceava
- Cotul
- Covasna
- Covrigi
- Craciunul
- Craiova
- Cravate
- Creare cont gmail
- Credinta
- Credinta in Dumnezeu
- Creierul uman
- Cresc salariile
- Cresterea copiilor
- Crestinii in perioada comunista
- Crestinism
- Cristiano Ronaldo
- Criza financiara din Rusia
- Crucea Rosie
- Cu colinda
- Cugetari
- Cuibul Artistilor
- Cultele
- Cultul ortodox
- Cultura
- Cultura generala
- Cultura si Istorie
- Cum anulezi un proces verbal de amenda
- Cum aprinzi un carbune
- Cum asortam culorile
- Cum creezi un site web gratis de top
- Cum creiezi un blog
- Cum creiezi un guler pentru o rochie
- Cum desfunzi o ureche
- Cum dezvolti un blog
- Cum ii afecteaza divortul pe copii
- Cum imi aleg un aspirator? Aspiratoare bune
- Cum micsorezi un link
- Cum ne apropiem de Dumnezeu
- Cum ne asortam
- Cum ne putem salva in caz de cutremur
- Cum poti scapa de fumat? Remedii
- cum poti scapa de muste
- Cum prescurtezi un link
- Cum sa ne intelegem cu adolescentii
- Cum sa ne rugam
- Cum sa salvezi familia de la divort
- Cum sa te afirmi
- Cum sa te ingrasi
- Cum se calculeaza media la titularizare?
- Cum se face o cafea cu spuma de lapte
- Cum se face o lucrare stiintifica
- cum se foloseste un expressor
- Cum se scrie un pomelnic
- Cum stergi un backup
- Cum te pot insela altii
- Cum te poti lasa de fumat
- Cunoscutul necunoscut
- Cuplu
- Curatirea prin aghiasma - Pr. Ilarion Felea
- Curiozitati
- curmale
- Cursuri
- Cursuri de vara pentru copii
- Curtea Constitutionala a Romaniei
- Cutremure
- Cutremurul din Italia
- Cuv. Paisie Olaru
- cuvant
- Cuvant catre preoti
- Cuvinte de Duh
- Cuvinte de Folos
- Cuvinte despre Dumnezeu ale copiilor
- Cuvinte din înţelepciunea Sfinţilor Părinţi
- Cuvinte din taceri
- Cuvinte intelepte
- Cuviosul Gavriil Georgianul
- Cuviosul Paisie Aghioritul
- Cuviosul Paisie Olaru
- Dali
- Dan Bittman
- Dan-Cristian Popescu
- Dance Mihailescu
- Dania lui Constantin cel Mare
- Daniel Buzdugan
- Daniel Radcliffe
- Daniel Roxin
- Daruri pentru biserica
- Dascalu
- Datorii fata de sine
- Datorii fata de suflet
- Datorii fata de trup
- David Cameron
- Davinci
- DDAP
- De care moarte ne-a izbavit Hristos
- De ce o ducem rau?
- De unde sa imi fac cumparaturile? Lucruri ieftine
- Dealul Negru
- Decalogul
- Decizii importante in lumea crestina
- Declaratia unei victime Gardasil
- Degustari de vinuri
- Delta Dunarii
- Demersuri didactice
- Demonul Amiezei
- Den Trumbull
- Deosebiri dintre biblia ortodoxa si cea sectara
- Deosebirile dintre predica si cateheza
- Dependenta de alcool
- Dependenta de droguri
- Depresia
- DESCARTES
- Descopera Romania
- Descoperiri
- Descoperiri arheologice
- Descoperiri recente
- Desene animate
- Deserturi
- deshumari
- Despre activitatea cerebrala
- Despre amor
- Despre apa
- Despre ascultarea celorlalti
- Despre ateism
- Despre avort
- Despre batjocora
- Despre batjocorirea lui Dumnezeu
- Despre blesteme
- Despre cainta
- Despre caterisirea preotilor
- Despre catolici
- Despre cocalari
- Despre confuzie
- Despre credinta
- Despre darnicie
- Despre depunerea din treapta preotiei
- Despre diabet
- Despre divort
- Despre droguri
- Despre durere
- Despre faptele oamenilor
- despre fatarnicie
- Despre femeie
- Despre fericire
- Despre frumos
- Despre furt
- Despre iad
- Despre Icoane
- Despre iertare
- Despre Illuminati
- Despre intelepciune
- Despre israeliti
- Despre iubire
- Despre jertfa
- Despre jignire
- Despre lipsa oricarei placeri
- despre mandrie
- Despre manie
- Despre mantuire
- Despre materiile fecale
- Despre milostenie
- Despre minciuna
- Despre moarte
- Despre moda
- Despre monahism
- Despre nadejde
- Despre necazuri
- Despre pacate
- Despre petrol
- Despre pocainta
- Despre pomeniri
- Despre Post
- Despre preotie
- Despre prietenie
- Despre pustnici
- Despre rabdare
- Despre rautate
- Despre rugaciune
- Despre rugaciunea neincetata
- Despre sfestanie
- Despre sfintirea apei
- Despre Sinucidere
- despre smerenie
- Despre spovedanie
- Despre stiinta
- Despre stima de sine
- Despre suferinta. Despre golul din suflet
- Despre supărări și frustrări
- Despre șmecherie
- despre tamaiere
- Despre tineri
- Despre titei
- Despre tristete
- Despre urat
- Despre vindecarea diabetului
- Despre vrajitorie
- Destinul Unui Tânăr Crescut În Orfelinat
- Dezastre naturale
- Dezumidificator
- Dezvoltarea invatamantului romanesc
- Dialogul dintre stiinta logica filosofie si religie
- Dialoguri ASCOR
- Dialoguri DOXOLOGIA
- Dialoguri Trinitas
- Dictionar Medical Ilustrat
- Didactic
- Didactica Ortodoxa
- Diferenta dintre preot si popa
- Diferente
- Diferente interconfesionale
- Diferentele dintre ortodocsi si catolici
- Digestie
- Din Cuvintele Sfintei Scripturi
- Disputa lui Iisus cu Satana
- Diversitate
- dl Vasile Banescu
- Dmitri Avdeev
- Dobri Dobrev
- DOC
- Doctor Pavel Chirila
- Doctori
- Doctori cariologi
- Doctori Ginecologi
- Doctorul Bradu Fotiade
- Documentare
- Documentare crestine
- Documente
- Documente Istorice
- Documente word si pdf
- Domnitori romani
- Donald Trump
- Donatii
- Donatio Constantini
- Download
- Dr. Bernard Nathanson
- Dr. Costel Stanciu
- Dr. Dimitrie Avdeev
- Dr. ginecolog Dan Păscuţ
- Dr. Herdea Valeria
- Dr. Ioana Mandruta
- Dr. Ionel Cioată
- Dr. Katherine Albrecht
- Dr. Lentila
- Dr. Mencinicopschi
- Dr. Olimpia Oprea
- Dr. Ovidiu Tudoran
- Dr. Rath Health Foundation
- Dr. Richard Day
- Dr. Teofil Lung
- Dr. Teolog Stelian Gombos
- Dr. Tullio Simoncini
- Dragobete
- Dragonul Rosu
- Dreptatea lui Dumnezeu
- Drepturi si obligatii
- Drepturile soferilor
- Drepturile şi obligaţiile profesorilor şi părinţilor
- Drob de legume
- Droguri. Jilava
- Drumuri spre manastiri
- Duhovnic
- duhovnicesc
- Duhovnici
- Duhovnicie
- Duminica dinaintea Floriilor
- Duminica Infricosatoarei Judecati
- duminica nu se lucrează
- Durerea
- E-uri cancerigene din paine
- E-urile alimentare
- Ecaterina Andronescu
- Ecologizare
- Economistul Vasile Turcu
- Ecumenism
- edu
- Educatia copiilor
- Educatie
- Educaţie
- Efectele rugaciunii
- Efectele televiziunii asupra mintii umane
- Egalitate
- Egoismul
- El Greco
- Elefant.ro
- Elemente de iconografie
- Elev la Seminar
- Eleva la Seminar
- elevi
- Emisiunea "Miezul problemei"
- Energaz
- Energie Electrica
- Enterocolita
- Epistola 1 Corinteni
- Epoca lui Machiavelli
- Erezii
- Erminii de zugravire
- Esee
- Etapa nationala
- Etapele redactarii unei cateheze
- Etapele redactarii unei predici
- Europa
- Evenimente
- Evenimente 2016
- Evenimente Bucuresti
- Evenimente in Campulung Moldovenesc
- Evenimente pentru copii
- Evrei deportati
- Examen
- Examen parazitologic
- Examenul de duhovnicie
- Excese
- Exegeza biblica
- Exemple de viata
- Exercitiile fizice
- Exercițiul desăvârșirii
- Exista Dumnezeu?
- Existenta vietii dupa moarte
- Experienta de viata
- experiente
- Experiente de dincolo de moarte
- Experiment suedez
- Experimentele copilariei
- Expressor Beko
- Extraterestri
- Fabrici de incaltaminte
- Factori de mediu
- Facultatea de Inginerie Bucuresti
- Facultatea de teologie ortodoxa Bucuresti
- Faliment
- Falsa Fericire
- Falticeni
- Familia
- Familia Ortodoxa
- Familia Rockefeller
- Familia Rothschild
- Familie
- Fapte
- Faptele credintei
- Fălticeni
- Fălticeni - oraşul meu natal
- femeia barbat
- Femeia inviata din morti
- Femeia masculinizata
- Fenomene normale si paranormale
- Fenomenul OZN
- Fericirea
- Festivalul "Amintiri din Copilarie"
- Festivalul George Enescu
- Festivalul Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii din Cişmigiu
- ffuter
- Fifty Shades of Grey
- Filme artistice crestine
- Filme cu Vietile Sfintilor
- Filme despre Perioada Comunismului
- Filme documentare
- Filme ortodoxe
- Filme pentru copii
- Filme Romanesti
- Filme rusesti
- filme subtitrate
- Filocalia
- filologie bilingv
- filologie romana
- Fisc
- Fise de Colorat
- Fise religioase
- Foarte important!
- Folclor
- Folosul pelerinajelor
- FONTENELLE
- forbal
- Formatia Taxi
- Formele crucii
- Formular 230
- Fotomodele
- Franta
- FREE DOWNLOAD
- Frumoasa Romanie
- Frumusetea trupeasca
- Frumusetile naturii
- fumat
- Fumatul
- Functionarea buna a creierului
- Fundatia „Buna Vestire”
- Fundaţia „Sfânta Irina”
- Fundația Nektarios
- Fusul Orar
- Gabriel Cotabita
- Gabriel Garcia Marquez
- GALILEO GALILEII
- Gandul
- Ganduri de mangaiere
- Ganduri dupa ganduri si intre ganduri
- Gazele de sist
- gânduri
- Gândurile rele
- Genii
- Geoagiu-Băi
- Geografie
- Geologie
- Germania
- Ghana
- Ghete
- Ghidaje
- Ghimbir
- GIORDANO BRUNO
- Globalizarea
- Glume nobile
- Glume sau seriozitate
- Glutamatul de Sodiu
- Gomora
- Goodbye to Gravity
- Gradinite adrese si telefoane
- Gradinite de stat
- Gradinite din sectorul 2
- Grecia
- Greutate
- Grigore Lese
- Grupari religioase
- Grupul Tronos
- Grupuri de pe Facebook
- Gulere
- Gunnar Garfors
- Gunoaiele de pe malul Someşului
- Gustave Eiffel
- Hacker
- Halloween
- Harap Alb
- Harry Potter
- Hegel
- HENRIC al VIII lea
- Heruvic
- Hirotonirea femeilor
- Hititii
- Hititii din Canaan
- hobbyuri
- Hollywood
- Homeopatia
- Homesexualitatea
- Homosexualitatea
- Hoteluri
- hram
- Hrana sanatoasa
- Iarna
- Iasi
- Icoanele in Biserica
- Icos
- Idei
- Idei contemporane
- Idei de activitati educative
- Idei de cadouri
- Idei de vacante
- Idei interesante
- Identitatea poporului roman
- Iedera
- Ierarhie valorica
- Ignazio Perrucci
- Iisus Hristos
- Iisus Hristos persoana istorica
- Ilie Dobre
- Imagini remarcabile
- Imbalsamarea mortilor
- Imobiliare
- Impacarea omului cu Dumnezeu
- Imparatul Justinian cel Mare
- Imparatul Tiberiu
- Imparatul Traian
- Imperiul Hitit
- Imperiul Roman
- Important de stiut
- Importanta Icoanei
- Importanta parintilor in educatia copilului
- Impresii din Pelerinaje
- Impresionant
- Impresionism
- In loc de dulce
- In lume
- In romania
- In tara
- Inaltime
- Incercari
- Incondeierea oualelor
- Increstinarea Rusilor
- Indemn la rugaciune
- Indreptar de Spovedanie
- Indreptarea romanilor
- Indrumarul duhovnicului
- Industria farmaceutica
- Industria show-business-ului
- Industria vinului
- Infiere
- Infiintarea unei plantatii de nuci
- Influentele muzicii
- Informatii didactice
- Informatii Utile
- ing. Iosif Kiss
- Inginerul Gheorghe Panculescu
- Inimile curate
- Initiative proprii
- Injuraturi
- Inmormantarea
- Inrosirea oualelor de Pasti
- Inselaciuni
- Inselaciuni din Africa
- Inselarea draceasca
- Institutul Britanic de Film
- Institutul de Cercetare si Dezvoltare Psihoneurologica “Behterev”
- Institutul Rutherford
- instrainare
- Intalnirea cu Dumnezeu
- Intalniri conjugale
- Intelegere
- Intelepciune
- International DMB Progresul Group
- Internet
- Interpretari artistice
- Interviuri dialoguri conferinte
- Interviuri Pagina de Folos
- Intoarcerea la Hristos
- Invata engleza
- Invatamantul prescolar
- Invatamantul primar
- Invatamantul Romanesc
- Invatarea la copii
- Invazia musulmanilor
- Investitii
- Invidia
- invidie
- Invierea Domnului
- Invierea lui Lazar
- Invieri din morti
- Ion Neculce
- Ion Creanga
- Ion Neculce
- Ionel Florin Dimofte
- Ionut Grama
- Iordachescu Constantin
- IPOTEZA MORTII APARENTE
- IPOTEZA VIZIUNII
- IPS Mitropolit Ierotheos Vlahos
- IPS Pimen Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor
- Iradierea
- Isaac si Iacov
- ISIS
- Ispite
- Istoria colivei
- istoria falsa a comunistilor
- Istoria machiajului
- Istoricul roman Velleius Paterculu
- Istorie
- Istorioare cu folos duhovnicesc
- IT
- Italia
- Itemii Obiectivi si Semiobiectivi
- Itemii pedagogici
- ITO 2016
- Iubirea jertfelnica
- Iubirea lui Dumnezeu
- Iudaismul
- iulie 2019
- Izvorul tamaduirii
- îmbogățire
- Întoarcere din cealaltă viaţă
- Japonia
- Jean-Claude Larchet
- Jean-Claude Van Damme
- Jertfa pe Cruce
- Jertfirea de sine
- Jihadisti
- Jihadistii ISIS
- Jill Bolte Taylor
- Jimmy Savile
- Jocuri de Noroc
- Jocuri pentru copii si parinti
- Jodie Foster
- Jucarii
- Judecarea celor care au murit
- Julianne Moore
- Keira Knightley
- Kevin Bacon
- Kevin Rudd
- Kiev
- Kilowatt
- KRISTINE BARNETT
- La Liceu
- la lucru duminica
- Lacrimi de mir
- Lamaie
- Lansare de carte
- Lansari de carte
- Lavra Pecerska
- Lectii de istorie
- Lectii de viata
- Lectiile de religie
- Legea bail-in-ului
- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
- Legea salarizarii
- Legende
- Legi
- Legi absurde
- Legile lui Zalmolxe
- Legislatia rutiera
- Legume si fructe
- Leguminoase
- Lemnul si spatiile mici
- Lemnul și spațiile mici
- Lentile
- LEONARDO DA VINCI
- Leucemie
- Li Ching – Yuen
- Lia Mills
- Liana Stanciu
- Libertate si optiune
- Licee de prestigiu
- Licee din Bucuresti
- Licee Ortodoxe
- Liceu
- Like pe Facebook
- Liliana Toderiuc
- Limitele diversitatii
- Linkuri utile
- Lista cultelor recunoscute in Romania
- Lista tuturor tarilor
- Liste
- Literatura romaneasca
- Literatura Stiintifico - Fantastica
- Litoralul Romanesc
- Lituania
- Liturgica
- LIV 52
- Livia Maria Sirbu
- loc de veci concesionat
- Locasurile de cult
- Locuitorii de la Bloc
- locuri
- locuri de inmormantare
- Locuri de pescuit din Bucuresti - Ilfov
- Locuri de veci
- lucru in zi de sarbatoare
- Lucruri de calitate
- Lucruri pierdute
- Lugansk
- Lukoil
- Lumea de dincolo
- Lumea pagana
- Lumina celui Nevazut
- Lumina lui Hristos
- Lunile anului
- Lupta gandurilor
- Lupta impotriva comunismului
- M-rea Hilandaru
- M-rea Neamt
- M-rea Sihastria Neamtului
- Madeleine Murray O'Hare
- Magazin
- Maghiarii din Transilvania
- Maghiarizarea numelor
- Magura Codlei
- Magyara Rudolf Leonard
- Mahomedanismul
- Maica Domnului Panaghia Saidnaya
- Maicutele cu brate de fier
- Mall
- Mama si copilul
- Mamaia
- Mamutul lanos
- Manastirea Antim
- Manastirea BIC
- Manastirea Caldarusani
- Manastirea Cernica
- Manastirea Cozia
- Manastirea Crasna
- Manastirea Ghighiu
- Manastirea Govora
- Manastirea Horezu
- Manastirea Marcus
- Manastirea Moldovita
- Manastirea Prislop
- Manastirea Putna
- Manastirea Ramet
- Manastirea Rapa Robilor - Aiud
- Manastirea Saidnaya din Siria
- Manastirea Secu
- Manastirea Sf. Elena de la Mare
- Manastirea Sihastria Neamtului
- Manastirea Sihastria Putnei
- Manastirea Solovat
- Manastirea Tiganesti
- Manastirea Valaam
- Manastirea Voronet
- Manastiri
- Manastiri din Bucovina
- Manastiri Ortodoxe
- Manele
- Manuscrise
- Manuscrise apocrife
- Mao Tse-tung
- Maramures
- Marea Britanie
- Marea Unire
- Marelbo
- Mari filosofi greci ai antichitatii
- Maria Chirilescu
- Maria Dolores dos Santos Aveiro
- Marii initiați ai Indiei și Părintele Paisie
- martie 2016
- Martiri
- Martiri in Siria
- Marturia unei foste rockerite
- Marturii
- Marturii de dupa moarte
- Marturii din temnitele comuniste
- Masacre
- Masca de protectie
- Masini
- Masoneria
- Mass Media
- Masti de par
- Matematicianul Florian Colceag
- Materiale didactice
- Maxime
- Mănăstirea Podu Coşnei
- Media notelor
- Medicamente
- Medicamentul Polidin
- Medici ginecologi
- Medicina
- Medicul Ada Calciu
- Medicul japonez Shigeaki Hinohara
- Medicul necredincios
- Meditatii
- Megawatt
- Melancolie
- Mentalitatea de crestere
- Mersul la biserica
- Mesaje
- Mesaje spam
- Mesajul prim-ministrului Australiei către musulmani
- Mesopotamia
- Messa catolica
- Metastaza
- Meteo
- Metocul Balan
- Metode de slabit
- Metode ingenioase
- Metodologie
- Metrou
- Metrul
- Michelangelo
- Microscop pentru copii
- Micul Prinț
- Mierea de albine
- MIGRATIA SI TRAUMELE POST-EMIGRARE
- Mihai Eminescu
- Mihai Tarnoveanu
- Mihai Viteazul
- Mihail Buca
- Mijloace de transport
- Mike Lambert
- Mila
- Ministerul de Interne
- Ministrul Educatiei Sorin Cîmpeanu
- Mintea umana
- Minuni contemporane
- Minuni si false minuni
- Minunile Maicii Domnului
- Minunile ortodoxiei
- Miracolul cunoasterii
- Mirel Banica
- Miscari liturgice
- MISHU
- Misiunea Bisericii
- Mitropolia Bucovinei
- Mitropolia Moldovei si Dobrogei
- Mitropolia Transilvaniei
- Mitropolitul Anastasie Crimca
- Mitropolitul Andrei Saguna
- Mitropolitul Antim Ivireanul
- Mitropolitul Antonie Bloom al Surojului
- Mitropolitul Dosoftei al Moldovei
- Mitropolitul Hierotheos Vlachos
- Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk
- Mitropolitul Irineu
- Moara Domneasca
- Moara Vlasiei
- Moartea Clinica
- Moartea pe lemn in vechime
- Modele de viata
- Modelul sotiei crestine
- Momente memorabile
- Monahism
- Monica Anghel
- Monitorul Oficial
- Monsson Group
- Morala Ortodoxa
- Morga
- Morgan Freeman
- Mort
- Motociclist
- Mountain View
- MTR
- Municipiu
- Munitii
- Muntele Athos
- Muntele Polley
- Muntii Ararat
- Muntii Fagaras
- Muste
- Musulmani
- Muzee
- Muzica
- Muzica Bizantina
- Muzica Clasica
- Muzica religioasa
- Muzica Rock
- Nana Kwome
- Naos
- Napoleon
- NARAL
- Nasterea Domnului
- Nasul TV
- Natalitatea in Romania
- NATO
- Ne vorbeste parintele Cleopa Ilie
- Neamt
- Nebuni pentru Hristos
- Necredinta ateilor
- Nedea Gheorghe
- Nefiresc
- Neglijenta medicilor
- Nemultumirea de sine
- Neolitic
- Neortodocsi
- Neurochirurgul Vlad Ciurea
- Nevoia de miracol
- NEWTON
- Niccolo Machiavelli
- Nicolae Manolescu
- nicotina
- Noaptea pătimirilor
- Nodul de la Cravata
- Noi sfinti
- Normalitatea
- Northside Independent School District
- note de subsol
- Noul Cod Fiscal 2016
- Noul Regulament Scolar 2015
- Noutati
- Novalgin
- NU avorturilor!
- Nuci
- Numar ascuns
- Numar necunoscut
- Nutritia
- Oameni de stiinta
- Obama
- Obiceiuri de Craciun si Anul Nou
- Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca
- Occident
- Ochelari
- Ochelarii fermecati
- Ochi sanatosi
- Octavian Paler
- Odihna creierului
- Oferte
- Olga Tudorache
- Olimpiada de Religie
- Olimpiade 2015
- Olimpiade 2016
- om mare
- Omiletica
- omor şi umor
- omul duhovnicesc
- Ora de religie
- Ora de vara si de iarna
- Ora in lume
- Ora pe glob
- Orase din Romania
- Orase Romanesti
- Orasul Ierusalim
- Orasul Rasnov
- Orasul Sfantul Gheorghe
- Orasul Sighisoara
- ordine
- Orfelinatele Bisericii Ortodoxe Romane
- Orfelinatele din Romania
- Organismul uman
- Organizarea Bisericii Ortodoxe Romane
- Ortodox de stil nou
- Ortodox de stil vechi
- Ortodoxia in China
- Ortodoxie
- Osemintele domnitorului Mihai Viteazul
- Ostrov
- Otrava mentala
- oua
- Ovidiu Cuncea
- Pacat si Patima
- Padurea Letea
- Paine
- Paisie Olaru
- Palatul Brukenthal. Castelul Brukenthal
- Palmira
- Pandantivi
- Pantanassa
- Pantelimon
- Panteonul asiro-babilonian
- Panteonul Persan
- Panteonul Sumerian
- Papa Francis
- Par sanatos
- Paraclisul Maicii Domnului
- Parada Gay
- Parbrizul masinii
- Parcul Kiseleff
- Parcul Morarilor
- Parcuri
- Parcuri din Bucuresti
- Parintele Alexandru Toader
- Parintele Cleopa Ilie
- Parintele Constantin Coman
- Parintele Flaviu Flester
- Parintele Iachint Unciuleac
- Parintele Ieremia de la Putna
- Parintele Ioan Badilita
- Parintele Mihai Negrea
- Parintele Paisie Olaru
- Parintele Porfirie
- Parintele Proclu Nicau
- Parintele Rafael Noica
- Parintele Savatie Bastovoi
- Parintele Sofian Boghiu
- Parintele Vichentie Malau
- Parinti duhovnicesti
- Parinti si copii
- Parintii care refuza vaccinarea
- Paris
- Parizerul cancerigen
- Parohia "Parcul Calarasi"
- Parohia Adormirea Maicii Domnului
- Parohia Balaceanca
- Parohia Iancu Vechi Matasari
- Parteneriate
- Partituri
- Partituri bizantine
- Partituri colinde
- Partituri de psalmi
- Partizani basaraeni
- Partizanul basarabean Ion Amariei
- PASCAL
- Pasii incepatorului
- Pasinuni
- Pasiune pentru matematica
- Pastele de Dinti
- Pastorala 2018
- Pasul Ciumârna
- Pasul Palma
- Patalagina
- Patericul Egiptean
- Patimi
- Patriarhia Moscovei
- Patriarhia Romana
- Patriarhii Avraam
- Patriarhul Kiril al Moscovei
- Patriarhul Pavel al Serbiei
- Patrick Buchanan
- Pawulownia
- păcat
- Părintele Dan Damaschin
- părintele Viorel Dădârlad
- Pedeapsa lui Dumnezeu
- Pedofilia
- Pelerin
- Pelerinaj
- Pelerinaj in Ucraina
- Pelerinaje
- Penticostalii
- Perioada comunista
- Perioada pasoptista
- Permisul de conducere
- Persecutii comuniste
- Persecutii crestine
- Perseverenta; Sfatul specialistilor
- Persoaneje Istorice
- Personaje Istorice
- Personalitati
- pescuit sportiv
- Pestera lui Zamolxis
- Pestera Polovraci
- pesticide
- PH-ul
- Piafen
- Piară economică
- Picătura de mir
- Pictori Celebri
- Pictura Bisericeasca
- Picturi
- Pierderea timpului
- Piese de teatru
- Pilde
- Pilde crestine
- PITAGORA
- Plan de predica
- Plantatia de nuci
- Plante aromatice
- Plante medicinale
- Plante textile
- Plimbari
- Pliniu cel Tanar
- Plugusorul
- Pocainta in viziunea Sfintilor Parinti
- Podgorii
- Podul lui Dumnezeu
- Poeme
- Poezii
- Poezii Religioase
- Policarp Chitulescu
- Politia
- Politica
- Polonia
- Poluarea electromagnetica
- Pomenirea Mortilor
- Pontiu Pilat
- Popa Sever
- Poporul amoritilor
- Poporul evreu
- Poporul hititilor
- Poporul iudeu
- Pornografie
- Portrete de vrednici slujitori sfinti
- Postari pe blog
- Postul
- Postul in viata noastra
- Postul Mare
- Postul Paștilor
- Povestea unei femei ce s-a intors din lumea de dincolo
- Povestea unei mame care a crescut un geniu
- Povestea vorbei
- Povesti adevarate
- Povesti pentru copii
- Poze
- Poze de altadata
- Poze din pelerinaje
- Poze uimitoare
- Pr. Adrian Fageteanu
- Pr. Arsenie Papacioc
- Pr. Augustin Varvaruc
- Pr. Cleopa Ilie
- Pr. Constantin Holban
- Pr. Constantin Necula
- Pr. Florin Danu
- Pr. Ilarion Argatu
- Pr. Ilarion Felea
- Pr. Iordachescu Constantin
- Pr. Liviu Mihaila
- Pr. Mihai Negrea
- Pr. Nicodim Mandita
- Pr. Nicolae Tanase
- Pr. Paisie Olaru
- Pr. Petru Craciun
- Pr. Proclu Nicau
- Pr. Prof. Univ. Acad. Mircea Păcurariu
- Pr. Vasile Liviu Mihăilă
- Pr.Proclu Nicau
- Prajitura de post Shutterstock
- Prajituri de post
- Prea Fericitul Daniel
- Preafericitul Daniel
- Predarea Religiei
- Predica
- Predici
- Prefix
- Prefixe telefonice
- Prefixele tarilor
- Premierea olimpicilor
- Premii
- Premiul nobel
- Preot Serghie Filimonov
- Preot Vasile Gordon
- Preoti
- Preoti binefacatori
- Preotul Boldeanu Vasile
- Preotul Gabriel Radu-Ichim
- Preotul Ionuţ Rădulescu
- Preotul Vasile Rus
- Prepay
- Presa Scrisa
- Prescurtari si abrevieri
- Preturi
- Prezentare Persoane
- Prezentari
- Prezentari de Manastiri
- Prezentari Licee
- Pricesne
- Prietenie
- Prim-ministrul Marii Britanii
- prima pagina
- Primatul Papal
- Primul spital din Moldova
- Principesa Margareta
- Principii
- Prinoase
- Printul Charles
- Prispa caseu
- Privatizarea Petrom
- Priveghere
- Priveghi
- Pro Life
- Problemele familiei
- Problemele tinerilor
- Proces verbal
- Procla sotia lui Pilat si vita de vie
- Procrearea
- Produse de la Noriel
- Prof. Dr. Diac. Sorin Adrian Mihalache
- Prof. dr. Leon Zagrean
- Prof. Dr. Neurolog Dumitru Constantin Dulcan
- Prof. Dr. Neurolog Leon Dănăilă
- Prof. dr. Ovidiu Bajenaru
- prof. Ungureanu Ramona
- Profesor Valeri Slezin
- profesori
- Profesori de istorie
- Profesori de religie
- Profesori si elevi
- Programa Scolara
- Programe de Vizitare Cetati si Muzee
- Programe si sfaturi pentru calculatoare
- Programul Federal de Compensare
- Programul iconografic
- Proiect de cercetare in neurostiinte
- Proiecte de lege
- Proiecte educationale
- Pronaos
- Proorociri
- Propovaduirea apostolilor
- Prostitutie
- Protopopiate
- Proverbe
- Proverbe chinezesti
- Provident
- Pruncii nedoriti
- PS Timotei Prahoveanul
- Psalmi
- Psaltii Catedralei Patriarhale
- Psaltirea
- Psaltirea lui Dosoftei
- Psihicul uman
- Psihologie
- Psihologul Olga Valyaeva
- Psihoterapeut Livia Băețica
- Psihoterapie
- Psihoterapie Ortodoxa
- Pungesti
- Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane
- Pusnici
- Pusnicul Gherasim din Sf. Munte Athos
- Pustia Carantaniei
- Pustiul Hozeva
- Pustnicii Pitirim şi Vladimir
- Puterea satanei
- Puterea sfintitoare si tamaduitoare a Crucii
- QkSee
- Quindio
- Radu Gyr
- Rai si iad
- Raiul si iadul
- Randuielile lui Dumnezeu
- Raspandirea Crestinismului
- Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi
- Rastignirea Domnului
- Rataciri
- Raza de Lumina
- Razboaie
- Razvan Bucuroiu
- Razvan Codrescu
- Reactii corecte si reactii gresite
- Recenzii
- Recomandari
- Recomandari de carti
- Recomandari de vacante
- Reduceri
- Reforma energiei
- Refugiati
- Regatele hitite
- Regele Carol !
- Regele Mihai
- Regiuni viticole
- Reguli de conduită în biserică
- Reguli in viata
- Reincarnarea
- Relatari
- Relatiile dintre soti
- Relatiile intime
- Religia in Scoli
- Religia musulmana
- Religie
- Religiile in antichitate
- Remedii Naturale
- Remedii Naturiste
- Remediu natural impotriva tusei
- renuntare la fumar
- Reportaje
- Reptilieni
- Republica Moldova
- Resita
- Reteaua SOROS
- Retete de post
- Retete delicioase
- Reţete naturiste
- Revista American Conservative
- Reviw
- Rezervatia de Zimbri din Hateg - Program de Vizitare
- Rezervatii de Zimbri
- Rezervatii naturale
- Rieti
- Ritualuri masonice
- Ritualuri satanice
- Robert Penciu
- Robin Hood
- Rochii
- Rodney Dangerfield
- Roma
- Romania
- Romania in pragul falimentuluI
- Romania lucrului bine facut
- ROMÂNUL DE MAINE
- Rostul scolii
- Rovineta
- Rovinieta
- Rugaciune
- Rugaciune acompaniata
- Rugaciunea
- Rugaciunea neascultata
- Rugaciuni
- Rugaciunile de dimineata
- Rugaciunile de seara
- Rugă pentru părinți
- Rusia
- Rusia si valorile crestine
- Rusii
- Sa fim oameni
- Sa luam aminte
- Sala Palatului
- Salarul minim
- Salata de Boeuf
- Salina de la Slanic Prahova
- Salvador Dali
- Salvarea poporului roman
- Sambata colivelor
- Sambata lui Toader
- Sambata Sfantului Teodor
- Samurai
- Sanatate
- Sankt Petersburg
- Saptamana Patimilor
- Saracia
- Sarbatoarea Craciunului
- Sarbatoarea Pastilor
- Sarbatori crestine
- Sarcina
- Sarea
- Sarutarea mainii preotului
- Satul gălăţean Cărăpceşti
- Satul Maliuc
- Satul Viscri
- Savanti
- sărăcie
- SC. Evolution Incorporated Group
- Scanteia
- Scaune de birou
- Schitul Magureanu
- Schitul Soveja
- Scoala
- Scoala de Vara
- Scoala din Biserica
- Scopurile casatoriei
- Scriitori
- Scrisoarea lui Pilat catre Tiberiu
- Scrisoarea unui psihiatru american
- Scrisori
- Scrisori Imaginare
- Sculptura
- Secera si ciocanul
- Secolele XIX - XXI
- secolul 19
- Secolul III
- Second Hand
- Secrete
- Secretul neimbatranirii
- Secretul reusitelor
- Secte
- Secte si rataciri
- Sectorul 2
- Sejur la mare
- Semestrul II
- Seminarul Teologic Ortodox
- Semnal de alarma
- Semnificatii
- Sensul Craciunului
- Sentinta lui Pilat din Pont
- Serbia
- Servicii
- Sevastopol
- sevraj
- sexualitate
- Sexualitatea
- Sexualitatea in viata tinerilor
- SF
- Sf Ioan de Kronstadt
- Sf. Antonie cel Mare
- Sf. Ap. Pavel
- Sf. Dimitrie din Tesalonic
- Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir
- Sf. Grigorie Palama
- Sf. Ioan Botezatorul
- Sf. Ioan ce Nou de la Suceava
- Sf. Ioan Iacob Hozevitul
- Sf. Nectarie Taumaturgul
- Sf. Paisie Aghioritul
- Sf. Vasile cel Mare
- Sfant si Sfintenie
- Sfanta Cruce
- Sfanta Euharistie
- Sfanta Familie
- Sfanta Impartasanie
- Sfanta Liturghie
- Sfanta Maria din Transexter
- Sfanta Olimpiada
- Sfanta Parascheva
- Sfanta Proxeda din Roma
- Sfanta Scriptura
- Sfantul Altar
- Sfantul Andrei Criteanul
- Sfantul Antim Ivireanul
- Sfantul Antonie cel Mare
- Sfantul Apostol Pavel
- Sfantul Calinic de la Cernica
- Sfantul Efrem cel Nou
- Sfantul Gheorghe de la Cernica
- Sfantul Ioan Gura de Aur
- Sfantul Luca al Crimeii
- Sfantul Nicolae
- Sfantul Nicolae Kasatkin
- Sfantul Nicolae Velimirovici
- Sfantul Pantelimon
- Sfantul si Dreptul Iosif
- Sfantul Stefan cel Mare
- Sfantul Teodor Tiron
- Sfatul Doctorului
- Sfatur medicale
- Sfaturi
- Sfaturi de la doctori
- Sfaturi duhovnicesti
- Sfaturi intelepte
- Sfaturi medicale
- Sfaturi pentru femei
- Sfaturi pentru sanatate
- Sfaturi pentru sanatatea ochilor
- Sfaturi Practice
- Sfaturi practice la taine si ierurgii
- Sfaturi utile
- Sfânta Liturghie
- Sfântul închisorilor
- Sfântul Munte Athos
- Sfestania
- Sfintele moaste
- Sfintele Sarbatori
- Sfintele Taine
- Sfinti
- Sfinti nebuni pentru Hristos
- Sfintii marturisitori de la Aiud
- Share pe Facebook
- Shishkin
- Show-uri TV
- Sibiu
- Simbolismul culorilor vesmintelor preotesti
- Sinaxar
- Sinuciderea
- Siria
- Sirian
- Sirop de tuse
- Siropuri naturale
- Sisteme de gatit
- Situri ale bancilor
- Situri de anunturi
- Situri false
- Slim & Fit
- Slujbe Bisericesti
- Slujbe de Sfintire
- Slujirea lui Hristos
- Socrate
- Sofer in trafic
- Soiuri de struguri
- Soldat
- Solutii
- Sommelieri
- Somnul odihnitor
- Sophia
- Sorin Adrian Mihalache
- Sotie
- Specificitate
- Spectacole gratuite
- Spiritualitate crestina
- Spitale
- Spitale din Iasi
- Spitale nu Catedrale?
- Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă
- Spitalul de Urgenta Galati
- Spitalul Fundeni
- Spitalul Internațional St. Luke din Tokyo
- Spitalul Providenta
- Spovedania
- Sprijinul financiar de la bugetul de stat
- Stareţul Efrem din Arizona
- Stareţul Tadei de la Vitovnita
- Statistici
- Statiunea Geoagiu Bai
- Statiunea Jupiter
- Statiunea Neptun
- Statiunea Olimp
- Statiunea Saturn
- Statiuni vizitate
- Statul Bisericii Ortodoxe Romane.
- Statul Islamic
- Stăpânul Inelelor
- Stefan Hrușca
- Stiati ca...
- Stihira
- Stilul Bazilical
- Stilul Bizantin
- Stilul Gotic
- Stilul Romanic
- Stiluri Arhitecturale
- Stiri
- Stiri.
- Stuart Anderson
- Studenti
- Studii biblice
- Studii/Cercetari/Rezultate
- SUA
- Subconstient
- Suceava - oras istoric
- Sucuri naturale
- Suferinta
- Sugestii
- Sugestii culinare
- Sylvia Hoişie
- Şcoala de Fete „Buna Vestire” din Grădinari
- taieri in uscat
- Taigaua ruseasca
- Taina Sfintei Cununii
- Tainele Bisericii
- Takuma Sawabe
- Talharii
- TALLEYRAND
- Talpa Maicii Domnului
- Targu Jiu
- Targul de Obiecte Bisericesti
- Targuri de joburi
- Tari cu aceeasi ora ca Romania
- Tarile euro-atlantice
- Tarile Romane
- Tarul Vladimir al Rusiei
- Taxi
- Tărâmul Nemuritorilor
- Teatrul Ion Creanga
- Tehnicile de bioenergie
- Telefoanele mobile
- Telefon
- Telefonul mobil
- Telegondola din Mamaia
- Telegondole din tara
- Televizor
- Telford Taylor
- Tematica pentru Olimpiada de religie ortodoxa
- Temeiuri
- Temnita Aiudului
- Temperamentul
- Temple satanice
- Templul din Ierusalim
- Templul lui Solomon
- Teolog Ioan Solea
- TEORIA INSELACIUNII
- Terapia cu seminţe
- Terapia emoţiilor înghiţite
- Teribilism
- Testament
- Texas
- Text
- Texte
- Teza
- The Day We Die
- tigara
- Timpul schimbarii
- Tinerii si Mass Media
- Tiparul românesc
- Titularizare
- Titularizare 2015
- Titularizare 2016
- TOB
- Tong Phuoc Phuc
- TOP
- Top 10
- Top 10 Suceveni
- Topuri
- Torturi delicioase
- Traditia de Pasti
- Traditii de anul nou
- Traditii din Bucovina
- Traditii Romanesti
- Transalpina
- Transilvania
- Transnistria
- Transportul in comun
- Tratamente
- Tratamente naturiste; Tratament pentru tuse seaca
- Treptele mântuirii
- Trezire duhovniceasca
- Trinitas TV
- Tristețea strălucitoare
- Tronos
- Trupa de teatru Birlic
- Trupa Taxi
- tumori
- Turcia
- Turism
- Turist
- Turla
- Turnul Eiffel
- Turnul Jeddah
- Turnul Mireasa
- Tuse
- Tuse cronica
- tutun
- Ucraina
- Ucraina. Martiriul preotului Vladimir Kreslyansky
- UE
- UK
- Ulei
- Ultimul trimestru de sarcina
- UNCHECKIT
- unde poti pescui
- Unde poti publica anunturi
- Unicitate
- Unitati de Invatare
- Unitati de masura
- Uniunea Europeana
- Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"
- Universitatea Berkeley din California
- Universitatea din Cernauti
- Universitatea Rice - Huston
- Uratura
- Ureche infundata
- Urmarile divortului
- utilizarea citatelor
- Vacanta din noiembrie
- Vacanta mare
- Vacante
- Vaccinuri
- Vaccinurile provoaca autism
- Vald Mirita
- Valea Hunza
- Valentine's Day
- Valeriu Gafencu
- Vamile Vazduhului
- Vanzarea locului de veci
- Varahil Banateanu
- Varsta
- Vatican
- vechi actiuni
- Vedenie infricosatoare a Parintelui Ilarion Argatu
- Vedere
- Vedete
- Veranda
- Vermisori intestinali
- Vermisori la copii
- Versuri
- Viata
- Viata crestina
- Viata de dupa moarte
- Viata domnitorului Constantin Brancoveanu
- Viata duhovniceasca
- Viata indelungata
- Viata intima
- Viata pacatoasa
- Viata Parintelui Proclu Nicau
- Viata Sf. Ioan cel Nou
- Viata Sfantului Mucenic Mina
- Viata Sfintei Parascheva de la Iasi
- Viata si moarte
- Viata Sociala
- viata trupeasca in comparatie cu cea duhovniceasca
- Viata vesnica
- Victor M. Ionescu
- Video
- Vieti Contemporane
- Vietile Sfintilor
- Vietnam
- Vin alb
- Vin rosu
- Vindecarea cancerului
- Vindecarea sufletului
- Vinerea Patimilor
- Vinuri
- Vinuri aromate
- Violenta
- Virgil Iantu
- Virgiliu Gheorghe
- Virusi
- Virusi/Malware
- virusul Ebola
- Vise si vedenii
- Vitamina B 17
- Vitamine
- Viticultura
- Viţa-de-vie
- Vizite
- Vizitele Pastorale
- Vladimir Putin
- Vointa
- Vorbe ce ranesc copilul
- Votul Nazireatului
- Vraji si vrajitorie
- Vrajitorul Yelo
- Vremurile din urma
- Walllpaper
- Win32
- Windows 10
- winsere
- WinTaske
- Woody Allen
- YAC
- Yoga si practici ezoterice
- Zacamintele din adancuri
- Zaharul
- Zara
- Zboruri
- Zeitati din antichitate
- Zenten
- Zeul Noroc
- Zgarie nori
- Zicale din popor
- Zile nationale
- Zilelor Muzeului Țăranului Roman
- Ziua de 10 mai