Am intrebat elevii: Ce inseamna pentru tine Craciunul? Care este primul cuvant legat de Craciun care iti vine in minte?
Am primit raspunsuri de genul: Bradul de Craciun, Porc, Mos Craciun, daruri, jucarii, mancare, bautura, colinde. Prea putini mi-au dat raspunsul care il asteptam: Craciunul = Nasterea Domnului Iisus Hristos.
Bradul de Craciun, Porcul, Mos Craciun, darurile, jucariile, masa festiva, colindele sunt o urmare a marii sarbatori a Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Crestinii din vremea noastra din pacate, sarbatoresc Craciunul fara Sarbatorit. Pe cine sarbatorim? Pe Iisus Hristos! Este ziua Lui de nastere! E fireasca masa de Craciun, bucuria intalnirii cu rudele insa aceste bucurii trebuie sa fie incununate de bucuria zilei onomastice a Mantuitorului Iisus Hristos. Traim din pacate niste vremuri in care oamenii se pierd in detalii (organizarea mesei de Craciun, curatenie in casa, etc) si uita esentialul: pe Cine sarbatorim? Unii nu mai primesc nici colindatorii, nici preotul cu ajunul.
Fiecare dintre noi am fost in vizita la un prieten la ziua lui de nastere. Il vizitam la casa lui sau la localul unde ne invita. Ii ducem un cadou, ii strangem mana cu tarie si ii uram din suflet cele mai sincere felicitari. El isi face datoria de gazda servindu-ne cu bunataturile pregatite. Oare de ziua nasterii lui Iisus Hristos nu ar trebui sa il vizitam la El acasa, la Biserica? Doar Biserica este Casa Domnului!
De ce numim Biserica Casa Domnului?
Pentru ca in Biserica se afla permanent pe Sfanta Masa mici particele uscate din trupul si sangele lui Iisus Hristos. Aceste particele sunt folosite de preot pentru a impartasi bolnavii pe la casele lor si care nu se pot deplasa la Biserica si nu pot asista la Sf. Liturghie.
Azi crestinii nostri nu mai merg la Biserica in ziua de Craciun sa se intalneasca cu Iisus Hristos. Ei se rezuma doar la masa festiva, la Bradul impodobit si la Mos Craciun. Dar aceste lucruri sunt strict legate de persoana Mantuitorului Hristos. Ori daca nu il sarbatoresti pe Hristos, sarbatoarea ta este complet lipsita de sens!
Ce semnifica Bradul de Craciun?
Bradul de Craciun semnifica sufletul omului care in perioada Postului se imbodobeste ca acest brad. Omul trebuie sa fie ca si bradul inaintea lui Dumnezeu: mereu drept si mereu verde, adica corect, cu coloana vertebrala si mereu cu gandul la Dumnezeu, Datatorul de viata.
Ce semnifica globuletele?
Pe vremuri nu existau globuletii. Strabunii nostri puneau in brad fructe: mere, pere, gutui, portocale si bomboane. Acestea semnifica faptele oamenilor bune. Oamenii se pregatesc pentru marea sarbatoare a Craciunului prin lucrarea faptelor bune.
Ce semnifica beteala si luminitele?
Pe vremuri nu existau instalatii de lumini. Oamenii punea mici lumanarele pe care le aprindeau. Asa cum straluceste beteala si lumineaza acele beculete sau lumanari, tot la fel de stralucitor trebuie sa ne facem sufletul. Pentru acest lucru, mergem la Biserica la preot si ne spovedim si ne impartasim. Ne curatam haina sufletului si o facem luminoasa si stralucitoare ca beteaua si ca luminitele.
Ce semnifica steaua din varful bradului?
Noi facem toate acestea pentru a ne pregati sa primim vestea nasterii adusa de steaua cea stralucitoare. Deci steaua din varful bradului ne arata rostul stradaniei noastre: ne pregatim pentru a intampina Nasterea Domnului Iisus Hristos. Noi suntem calauziti in acest drum de purificare si de sfintire de Dumnezeu asa cum El i-a povatuit pe magi prin intermediul Stelei de Lumina.
Ce semnifica cadourile de sub brad?
Cadourile de sub brad semnifica darurile lui Dumnezeu pe care le face oamenilor dar si darnicia omului, grija lui pentru cei nevoiasi, grija lui pentru a bucura aproapele. Hristos a zis: "Cel ce zice ca Ma iubeste pe Mine, dar pe fratele sau uraste, acela este mincinos!"
COLINDELE
Am evoluat foarte mult. Toata lumea are in casa un calculator, televizor, un radio sau un casetofon. S-a ajuns azi ca oamenii sa nu mai primeasca colindatori. Ce zic ei? De ce sa ma mai cheltui cu colindatorii cand pot asculta colinde la televizor sau calculator, colinde chiar mult mai frumoase si mai artistic interpretate!
De ce sa primim colindatori?
De nasterea Domnului s-au deschis cerurile si s-au auzit coruri de ingeri cantand. 3 pastori mai curati la suflet au fost invredniciti de Dumnezeu sa primeasca vestea nasterii Domnului de la un inger. Deci ingerii au fost primii colindatori, primii vestitori ai nasterii Domnului. De atunci, in fiecare an in ajunul Craciunului se redeschid cerurile si ingerii coboara pe pamant laudand nasterea lui Hristos. Noi nu suntem vrednici sa ii vedem. Nici pe vremea nasterii Domnului, ingerii nu au fost vazuti de toti oamenii, ci doar de acei 3 pastori cu sufletul curat. Astazi insa putem simti in ajunul Craciunului o pace de nedescris. De cele mai multe ori in ajunul Craciunului cerul este instelat fara nici un nor pe cer.
Acesti ingeri care coboara pe pamant, insotesc si cetele de copii care vin pe la casele dumneavoastra. Primind copii cu colinda, ii primiti pe ingeri in casa voastra! Ingerii vestesc pastorilor ca li s-a nascut Mantuitor si indeamna pastorii sa-L caute pe Mesia. Pastorii la indemnul ingerilor, merg la pruncul Iisus in Betleem. La fel si copii, in seara de Craciun vestesc ca ingerii odinioara Nasterea pruncului Iisus, indemnand totodata gazda sa mearga sa il caute pe Iisus ziua urmatoare la Biserica/ieslea sfanta din localitatea lor.
Inaintasii nostri care nu au prins epoca telecomunicatiilor, nu aveau unde asculta colinde decat daca primeau colindatori. Pe vremea aceea, oamenii erau la fel de saraci ca si acum. Cu toate acestea, toate portile din sat erau deschise si gazdele primeau colindatori. Si veneau multe cete de colindatoride copii si flacai. Fiecare dadea din ce avea: mere, nuci, gutui, prajituri, colacei de casa sau cozonac, vin sau sucuri naturale amestecate cu sifon. Nu se dadeau bani. Craciunul nu avea nici un farmec fara colindatori. Nici azi nu are. Colindatorii veneau imbracati in costume populare care erau scoase la momentele mai importante din viata. Cand mergeau la Biserica inaintasii se pregateau facand o baie, si pregatind cele mai bune haine. Si azi este aceeasi pregatire insa nu toti o mai respecta. De Craciun, cele mai multe familii isi cumpara haine noi cu care vor veni la Biserica in zilele de Craciun.
De ce primim preotul cu Craciunul?
Tot in aceasta perioada merge si preotul pe la casele oamenilor cu icoana Nasterii Domnului. Multi oameni inchid portile si zic: Vine popa dupa bani! Fals! Nu vine popa dupa bani! Vine sa va aduca in casele dumneavoastra binecuvantarea lui Hristos care se afla reprezentat in icoana. Primind preotul il primim pe Hristos in casele noastre, primim binecuvantarea lui Dumnezeu. Daca inchidem usa in nas preotului, ii inchidem defapt usa in nas lui Hristos! Preotul vine sa va faca un bine! Nu va baga mana in buzunar! Fiecare da cat poate pentru efortul depus si pentru Sfanta Biserica. Daca nu aveti bani, nu dati! Eu asa am procedat mereu. Cand am avut am dat, cand nu am avut ori am dat putin ori nu am dat deloc. Nu s-a suparat nimeni!
Nu intamplator vine preotul mai aproape de sarbatoarea Craciunului. Pentru ca se considera ca fiecare om si-a facut curat si in casa, si-a curatit si sufletul prin spovedanie. Iar acum vine Hristos sa ii binecuvinteze osteneala pentru a avea un Craciun cu adevarat fericit.
Mos Craciun
Este un personaj de basm care ne umple sufletele de bucuria daruirii. Dar daca Hristos nu S-ar fi nascut, nu ar mai fi existat nici un Mos Craciun! De Mosul nu are nici un rost inafara sarbatoririi nasterii Domnului. Insa despre Mos Craciun sunt alte ganduri care nu vor fi cuprinse in acest articol.
teolog Constantin Iordachescu