9/20/2015

Preotul din Iaşi care face case pentru săraci şi duce la şcoală sute de copii

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


Părintele Dan Damaschin (40 de ani) şi oamenii pe care i-a adunat în jurul bisericii la care slujeşte, de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă din Iaşi, au ridicat cu banii din cutia milei zece case noi pentru familiile sărace care le trec pragul şi au în construcţie încă multe altele.

De când a intrat în preoţie, părintele Dan Damaschin de la biserica din curtea Maternităţii Cuza-Vodă din Iaşi a început să ridice locuinţe cu sprijinul oamenilor din comunitatea în care a slujit. Mai întâi la Podolenii de  Sus, apoi la Cozia, iar de când e preot la maternitate, în mai multe sate din jurul Iaşiului.

Fiecare casă, 6.000 de euro

Originar din sudul judeţului Iaşi, din Moşna, Dan Damaschin şi-a dorit dintotdeauna să ajungă medic. A absolvit liceul sanitar şi, în urma unor vizite pe la mănăstirile din Moldova, s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. „Mă pregăteam să fiu medic, dar după câteva întâlniri cu părintele Cleopa, mi-am dat seama că se pot face lucruri frumoase pentru semeni nu doar din sala de operaţie sau cu medicamente“, povesteşte preotul. Damaschin spune că atunci când a văzut că vin la biserică să se roage oameni fără case, „fără un loc pe pământ care să ofere sentimentul de siguranţă“, s-a străduit să intervină şi să pună umărul la muncă. A reuşit astfel să strângă bani pentru zece case, în fiecare fiind investiţi în jur de 6.000 de euro, bani adunaţi de la enoriaşi. Casele – fiecare cu câte două camere şi un hol – au fost ridicate de voluntarii adunaţi în jurul părintelui Damaschin.

„Am început să intervin acolo unde apăreau incendii sau diferite calamităţi. M-a întristat să văd oameni care cred că cel aflat în necaz este vinovat direct de ceea ce s-a abătut asupra sa. Noi, creştinii, suntem lăsaţi de Dumnezeu să fim solidari. Iisus a luat pe umărul său oiţa rănită şi a dus-o spre turma sa, chiar dacă 99 au rămas nesupravegheate o perioadă“, subliniază Damaschin.

Refugiu pentru mame şi copii abuzaţi

Preotul Dan Damaschin vede şi aude multe. Totuşi el nu se rezumă la iertarea păcatelor, ci oferă ajutor real persoanelor care au cea mai mare nevoie. De exemplu, mamelor de la maternitate care nasc a nu-ştiu-câta oară şi care nu ar avea unde să-şi ducă pruncii de câteva zile decât în canalele din oraş sau în magazii improvizate de la sate.

Pentru ele, dar şi pentru cele cu parteneri violenţi, preotul Dan Damaschin încearcă să găsească soluţii. La Vişani, o localitate de lângă Iaşi, Damaschin şi o mână de enoriaşi pe care preotul îi consideră familia sa, au construit trei case pentru părinţi tineri, crescuţi toată viaţa în centrele de plasament.

Un alt caz. Vara aceasta, părintele a cerut sprijinul ieşenilor pentru a ridica o casă la Medeleni. Ca să atragă cât mai mulţi voluntari, i-a chemat pe oameni pe şantier, „pentru că la muncă sigur vor scăpa de kilogramele în plus“. Proiectul de la Medeleni a fost conceput pentru a oferi o soluţie sigură unei mame care risca să-şi piardă cei cinci copii pentru că statul intenţiona să-i ia în centrele sale.

Minorii suferiseră diferite abuzuri din partea tatălui, condamnat la 13 ani de închisoare pentru că şi-a batjocorit fiica cea mare. Ca să nu fie despărţiţi unul de altul şi de mamă, preotul Dan Damaschin le-a oferit şansa să trăiască în casa lor.

„Am făcut case acolo unde am văzut că părinţii îşi dau măcar cea mai mică silinţă să-şi ţină copiii alături. În cazul de la Medeleni, am zis că e mai bine pentru copii să fie alături de mamă, chiar dacă în contextul acesta, cu o educaţie precară, nu ai de unde să găseşti mame ideale“, subliniază preotul, precizând că după ce a terminat casa, i-a cumpărat familiei o vacă de la care micuţii să aibă lapte în permanenţă.

Mamele-copii, prigonite de acasă

Preotul Maternităţii „Cuza-Vodă“ încearcă să le fie de folos şi mamelor care riscă să-şi abandoneze nou-născuţii. Împinse de sărăcia de acasă sau pur şi simplu de lipsa unei locuinţe în care să poată să-şi îngrijească bebeluşii, multe mame care nasc la Iaşi ajung să-şi abandoneze pruncii în spital. Preotul spune că numărul micuţilor lăsaţi la voia întâmplării ajunge anual la aproape 100.

„Aceste suflete sunt tăiate cu bărdiţa din start pentru că noi, poporul român, statul român, nu suntem capabili să oferim o asistenţă maternală corectă. Nu ştim să ne îngrijim de mamă şi de bebeluş pe termen lung. Nu este suficient să-i asiguri câte ceva şase luni, un an sau doi. Cum să-i ceri unei mame care a trăit toată viaţa pe stradă să-şi găsească un serviciu pe perioadă nedeterminată, să aibă locuinţă bună şi timp să crească copilul?“, se întreabă, retoric, preotul.

Pentru astfel de mame, preotul, împreună cu oamenii din localitatea Valea Lupului, ridică în prezent un centru cu 24 de case. Locuinţele sociale pe care intenţionează să le pună la dispoziţia mamelor fără adăpost sunt deocamdată în stadiul de şantier, însă preotul speră ca, până la finalul anului, să poată da în folosinţă măcar jumătate din ele. Este nevoie să facă acest lucru pentru că, săptămânal, în maternitate găseşte mame care nu au încotro să apuce, dar care vor să-şi crească micuţii.

„Am mame în spital care nu se pot descurca în clipa de faţă pentru că, ori sunt crescute pe stradă, ori nu au niciun sprijin familial. Vorbim de eleve şi studente însărcinate pe care familia le repudiază. Zeci de bebeluşi sunt abandonaţi anual din cauza asta şi numărul ar putea fi redus la jumătate prin protejarea mamei şi a copilului“, mai adaugă preotul.

Umple ghiozdanele a peste 200 de şcolari

Biserica pe care părintele o are în seamă de câţiva ani a contribuit şi la educaţia copiilor ale căror familii nu-şi permit să le cumpere rechizite. Inspirat de mamele care i-au povestit de copiii lor buni la învăţătură, dar care nu au papuci sau îmbrăcăminte de mers la şcoală, Dan Damaschin a conceput „Grăuntele de muştar“, un proiect prin care umple cu rechizite, haine şi încălţăminte, ghiozdanele a peste 200 de şcolari.

În paralel, din aceleaşi fonduri, preotul oferă lunar şapte burse de studiu, pentru elevi şi studenţi. „Acestor familii le oferim şi alimente în timpul anului ca să aibă ce pune pe masă când şcolarul se întoarce acasă. Avem în grijă de la copii de clasa zero la studenţi în anul II sau III de facultate. Bursele variază între 200 şi 400 de lei pe lună şi le oferim cazurilor cu adevărat disperate, pentru că banii statului nu acoperă nici transportul. Aici contribuim noi“, spune Dan Damaschin.

În prezent, preotul ajută două studente la medicină, care provin din familii cu şase copii, şi un student care urmează informatica şi provine dintr-o familie nevoiaşă cu şapte copii. „O altă fată, orfană de ambii părinţi, face colegiul de asistente medicale. Eu cred că toţi copiii merită acces la educaţie, chiar dacă familia nu-i poate sprijini“, conchide ieşeanul.

Autor: Iulia Ciuhu


Sursa: http://adevarul.ro/locale/iasi/preotul-iasi-case-saraci-duce-scoala-sute-copii-sunt-suflete-taiate-bardita-start-crestinii-lasati-solidari-1_55fbbe1df5eaafab2cbb4892/index.html



«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger