4/08/2016

De ce sustin construirea Catedralei Mântuirii Neamului?

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Apar de ceva timp intrebari de genul: De ce avem nevoie de Catedrala Mantuirii Neamului? De ce va fi asa mare? De ce nu se construiesc spitale in loc de catedrala? etc.

Aceste intrebari apar uneori firesc in sufletul oamenilor dar in ultimul timp sunt impuse artificial rau intentionat. De ce nu s-a facut o dezbatere publica pe acest subiect daca Mass Media este chiar atat de interesata? De ce prefera doar sa atace in mod rautacios? De ce trebuie sa ridice ofense mereu la adresa Bisericii si a slujitorilor ei? De ce nu se prezinta activitatile pozitive ale Bisericii?

Iata ca se pot ridica foarte multe intrebari! Insa nu este rau sa punem intrebari! Este chiar indicat. Depinde insa de modul cum punem intrebarea si de scopul ei! Putem arunca o intrebare intr-un mod rautacios si tendentios si putem urmari ca scop: denigrarea Bisericii!

Dar pentru ca logica, filosofia, psihologia si teologia pun mari accente pe intrebare si raspuns, voi incerca cu ajutorul Domnului sa subliniez cateva aspecte.

Intrebarile tendentioase mentionate in prima instanta sunt puse de regula de catre crestini nepracticanti si uneori atei. Acestia nu cunosc mai nimic despre religia crestina, ci traiesc intr-o auto satisfacere. Ei considera ca detin suficiente informatii, dar in realitate nu sunt suficient de informati.

Incerc sa aduc cateva lamuri succinte:

        1.      Mergeti va rog duminica de duminica la Catedrala Patriarhala din centrul metropolei Bucurestilor. Stiu ca e greu sa va treziti dimineata dupa o noapte de chef in discoteca, dar faceti efortul lui Toma necredinciosul! Veti constata ca nu veti avea loc sa intrati in Biserica! Veti sta cel mai probabil ca multi alti crestini in afara Bisericii ascultand slujba la boxe... Daca totusi veti avea ambitia sa intrati in Biserica, nu cred ca veti simti prea multa placere in sufocare si in inghesuiala. Prin urmare, actuala catedrala” este prea mica! Daca vom citi in istoricul acestei biserici, vom afla ca ea a fost construită la mijlocul secolului al XVII-lea (1656-1658). Iniţial a fost biserică mănăstirească care ulterior a devenit catedrală mitropolitană în anul 1668, iar din anul 1925, odată cu înfiinţarea Patriarhiei Române, ea serveşte în mod provizoriu drept Catedrală Patriarhală. În pisania scrisă deasupra uşii de la intrare, de patriarhul Miron Cristea, după lucrările de restaurare din anii 1932-1935 se precizeaza faptul că această catedrală este provizorie până la construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

            2.      Astfel, am ajuns la punctul 2. Catedrala Mantuirii Neamului nu este o ambiție a Patriarhului Daniel, ci este un vis vechi al Poporului Român, al strămoșilor noștri, al bunicilor noștri! Însuși Carol I a susținut acest proiect donând o sumă importantă de bani!

             3.      La primul punct am sustinut ca avem nevoie de o catedrala mai mare! Dar de ce atât de mare? Pentru că foarte mulți bucureșteni dar și din împrejurimile Bucureștilor ar dori să participe la o liturghie duminica la Catedrala Patriarhală, dar și foarte mulți turiști din țară ar veni! Ar veni și acum dar nu au loc în biserică.
  
           4.      Bisericile din București sunt zilnic vizitate de credincioși. Sigur va fi un pelerinaj constant la mareața catedrală! Fii și ficele dumneavoastră își vor face bucuroși selfiuri aici, chiar dacă părinții unora dintre ei nu au înțeles proiectul și au luptat contra vântului!

          5.      Va fi mândria României! Va fi un punct turistic deosebit de important! Când veți avea vizitatori din țara, unul din principalele obiective turistice va fi această catedrală. Cei mai impresionați vor fi străinii care știu să aprecieze ceea ce dumneavoastră nu apreciați!
  
         6.      Plâng ateii de mila sărmanilor, dar nu știu dacă au mișcat vreun deget pentru ei! Plâng si suspină adânc după atâția bani “irosiți”. Nu sunt primii, nici ultimii! Și Iuda a plâns după mirul vărsat de femeia păcătoasă  care “s-ar fi putut vinde și împărți săracilor”! Dar numai de săraci nu îl interesa pe Iuda!!! Așa și iubitorii de săraci din ziua de azi. Să își cerceteze conștiința și vor vedea că am dreptate. Or exista poate mici excepții.

        7.      “Vrem spitale nu catedrale!” – o lozincă arhicunoscută care te incită la revoltă interioară! Nu vreau să subliniez faptul că Biserica este un spital de suflete, dar vreau să arăt că Biserica a avut în vedere aspectul necesității implicării sale și în medicină. Proiectul Catedralei conține încă dinainte de a face gargară Mass Media, construirea unui Spital cu Urgențe chiar lângă catedrală!!! Biserica se implică activ in activități sociale, însă nici nu își face reclamă, dar nici nu interesează aceste aspecte pe nimeni din Mass Media. De ce? Pentru că publicul a fost educat să consume numai informații piperate! Ce informație piperată este faptul că spre exemplu Părintele NicolaeTănase crește la Valea Plopului vreo 400 de copii orfani? Etc.

      8.      Biserica Ortodoxă Română este astăzi singura între Bisericile ortodoxe fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român. În mai multe ţări din lume Catedrala din capitală se numeşte catedrală naţională. De exemplu, National Cathedral din Washington este catedrală naţională, în care au loc şi ceremonii cu valoare de simbol naţional. Iată ce catedrală imensă construia Impăratul Justinian cel Mare:

              9.    Bisericile se construiesc în comunități in funcție de necesitatea comunității, de numărul de credincioși. Și Ștefan cel Mare a construit biserici și mai mici și mai mari! Cu siguranță dacă ar fi trăit în vremea noastră, Catedrala Mântuirii Neamului ar fi fost finalizată într-un an maxim!


CONCLUZIE: Creștinii au nevoie de această catedrală! România are nevoie de aceaștă catedrală! Turismul românesc are nevoie de această catedrală! 

Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici???



Daca Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici, atunci apar câteva probleme: 1.      Avem nevoie de lemn pentru a construi biserici. Prin urmare, vom tăia pădurile... și astfel vom alimenta un alt megascandal! Unii vor acuza biserica spunand că fură lemnul din pădure! 2.      Fiind spațiile mici, vor încăpea prea puțini credincioși. Prin urmare, avem nevoie de mai multe biserici și mai...

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger