4/22/2016

Pe urmele Sfantului Antim Ivireanul

În ziua de joi 21 aprilie 2016 elevii Colegiului Național "Mihai Viteazul" din București au plecat pe urmele unui mare om de cultură și mare mitropolit al Țării Românești, Sfântul Antim Ivireanul.  Pelerinajul a fost organizat prin sărguința profesorilor Săvulescu Codina (profesoară de limba și literatura română), Iordăchescu Constantin (profesor de religie ortodoxă) și Ilian Aura (profesoară de limba și literatura română).

Au fost marcate 4 puncte turistice deosibit de importante ce au legătură cu viața și activitatea Sfântului Antim Ivireanul:

1.       Mănăstirea Snagov
Aici ne-a întâmpinat și ne-a vorbit cu multă căldură părintele stareț Varahil Bănățeanu.
2.       Arhiepiscopia Rîmnicului
Din păcate nu ne-a putut întâmpina IPS Varsanufie deoarece era plecat la Ierusalim. Ghidajul a fost asigurat de părintele Kiril.


3.       Mănăstirea Sfântul Antim din București
Aici am avut ocazia de a avea un ghid deosebit, tânăr și plin de entuziasm în cele ale istoriei și ale vieții duhovnicești, pe părintele Antipa.


4.       Biblioteca Sfântului Sinod
Aici părintele Policarp Chițulescu, un om de o cultură deosebită, prin cuvântul și mica expoziție pregătită cu multă osârdie, a reușit să întipărească în inimile elevilor portretul marelui cărturar, autor, tipograf, sculptor, teolog, episcop și mitropolit Antim Ivireanul.

Acest pelerinaj de neuitat face parte dintr-un program mai amplu în care sunt implicate mai multe licee din București. Acest program este făcut în parteneriat cu Arhiepiscopia Bucureștilor, Colegiul Național "Mihai Viteazul", agenția de turism Basilica Travel” și Parohia Mătăsari. Este vorba de un concurs de eseuri intitulat: „Sfântul Antim Ivireanul, personalitate complexă a culturii şi literaturii române”. Date despre acest proiect găsiți aici.

Anul 2016 a fost decretat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

0 comentarii:

       
   

Vizite pe blog

Vizitatori

Labels