8/15/2014

Cuvant catre preoti despre tineri

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

"Tinere, tie iti zic scoala-te!" Luca 7, 14

Dar cum sa se scoale tinerii din ziua de astazi? Acel tanar s-a sculat (a inviat) la cuvantul lui Hristos. Azi, Cuvântul lui Hristos este propovaduit de voi parintilor duhovnici! Prin cuvantul vostru trebuie sa invie si sufletele tinerilor din zilele noastre! Nu este doar treaba lui Hristos, ci este si treaba voastra! Faceti ceva pentru ei!!!

Sunt profesor de religie la liceu. Am discutat cu elevii mei probleme de duhovnicie si am constatat un lucru: Noi, profesorii de religie îi trimitem la voi părinţilor, şi voi ce faceti cu ei? Unii elevi ajung pe maini bune, altii...

Sa discutam despre probleme concrete: Un elev nu s-a spovedit de mult timp, din copilaria lui. Ajunge la un preot de prin Coletina si acesta ii citeste rugaciunea de spovedanie, apoi ii da imediat iertarea pacatelor fara sa fi spovedit ceva... si gata la impartasit! Poftim? Ce e asta? Spovedanie??? 

O eleva mi-a povestit ca a mers si ea la spovedit si preotul i-a dat o palma peste cap. Ea s-a smitit atat de tare, incat nu a mai trecut de atunci pe la Biserica. Poate veti zice, ca smititii se smintesc! Da! Dar, Hristos a trimis acel suflet la spovedanie, iar preotul l-a alungat printr-un gest necugetat!

Multi preoti fac o spovedanie foarte foarte superficiala! Ce este pentru voi parintilor aceasta mare taina a Spovedaniei? Stiu ca sunt unele momente cand sunt foarte multe slujbe la Biserica, vocea este foarte solicitata, oameni prea multi la spovedit. Dar, gasiti un alt mijloc pentru a nu ii pierde! Noi ii indemnam sa nu vina la spovedit in Saptamana Patimilor caci atunci sunteti foarte aglomerati. Unii tot atunci vin, insa faceti tot posibilul sa nu ii pierdeti. Faceti programari pe agenda la spovedanie si luati-le si numar de telefon. Asa ii veti putea rechema. Poate parea aceasta idee exagerata, dar nu este! Faceti-va o baza de date cu tinerii din parohie.

Alte probleme in care se cramponeaza foarte mult tinerii: taxele de la inmormantari, cununii si botezuri. Stim ca aveti familie si copiii, si trebuie sa ii intretineti, dar unii dintre sfintiile voastre chiar exagereaza cu niste taxe enorme care smintesc si provoaca repulsii omului impotriva Bisericii! Sau poate unora nu le ajung banii ca sa isi plateasca reviziile la masinile de lux pe care le au...!

Preotilor, nu transformati preotia in afacere!!!

Ce putem sa le zicem elevilor cand vin cu date si exemple concrete la care ei au fost martori?

Le zicem ca padure fara uscatura nu este! Dar uscatura asta din Biserica trebuie taiata adica caterisita si aruncata in foc ca nu se mai poate! Am auzit si de curatiri facute de Arhiepiscopia Bucurestilor si bine au procedat! Nu detaliez cu exemple.

Luati-va misiunea in serios! Hristos a zis: "cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare" Marcu 9, 42. Nu trebuie sa va amintesc eu cuvintele Mantuitorului ca le cunoasteti prea bine!

Ce sa faceti pentru tinerii din ziua de azi? Cateva ganduri despre ei si cateva idei:

Tinerii astazi sunt foarte influentati de Mass-Media. Ei nu mai au modele adevarate! Omul are nevoie de model. De aceea, tinerii isi aleg ca modele vedetele! Proaste modele, care daca le urmezi ajungi rau de tot!!! Psihologul ortodox Dmitrie Avdeev scria in cartea sa despre Depresie, ca in zilele noastre a crescut foarte mult numarul depresiilor in randul adolescentilor. In vechime aceasta boala aparea abia la cei peste 60 de ani. Azi, tinerii cad in depresie, si apoi tragic in sinucidere. De ce? Cauzele sunt multiple. Vorbeam de vedete! Modele vrednice de urmat? Stim ca nu sunt modele bune, dar totusi sunt urmate! De ce? Pentru ca ele au bani si fericire! Cine nu isi doreste sa fie fericit si sa aibe bani? In realitate, vedetele poate au bani, dar cu fericirea stau mai prost. Dar asta nu se vede! Tinerii nu vad lucrurile acestea! De ce parintilor sa nu fiti voi modele pentru acesta generatie? De ce sa fiti piatra de poticneala?

Tineretea este o perioada care solicita multa atentie. Tinerii vor sa fie bagati in seama. Vor sa se simta de folos, buni! Acordati-le atentie! Vorbiti cu ei. Intrebati-i de sanatate, de fericire. Intrati in dialog. Invitati-i chiar la o cafea  la un suc la Biserica sau in curtea Bisericii la umbra. Daca ati reusit sa creati un nucleu de tineri, aduceti invitati care sa le vorbeasca. Nu invitati preoti! Invitati mireni credinciosi: doctori (sa le vorbeasca despre suflet si sanatate, despre excese, despre sexualitate, avort), avocati (sa le vorbeasca despre legile statului si legile lui Dumnezeu), psihologi si sociologi (care sa le prezinte sondaje, concluzii din urma studiilor), etc.

Cautati sponsori si duceti tinerii in excursii nu in pelerinaje! Nu vizitati doar Biserici si Manastiri! Includeti si obiective laice: cetati, muzee, case memoriale, lacuri, monumente ale naturii. Puneti-le in pelerinaje nu doar muzica religioasa, ci si laica dar atent selectata! Daca ii veti bombarda de la inceput cu lucruri duhovnicesti, ii veti pierde repede!

Ma gandesc la elevii mei si vad ca multi si-ar dori sa calatoreasca, dar parintii lor nu isi permit sa le plateasca calatoria! Multi au povesti de viata incredibile! Multi au trecut prin suferinte provocate de familie, multi au nevoie de un cuvant bun! Si nimeni nu vede nevoia si suferinta lor! Incercati sa ajungeti la inimile lor si sa le deveniti ca un adevarat parinte caruia sa poata sa isi verse offul lor! Nu intrati cu bocancii in inimile lor ca se vor inchide mai tare! Nu intrati direct in subiect: Ai facut aia, aia, aia? DA?!!! PACATOSULE! IADUL TE MANANCA! 

NU ASA PARINTILOR!

Propovaduiti cuvantul lui Hristos cu duhul blandetii! Puneti multa rugaciune in timp ce ii spovediti. Rugati-va ca Insusi Hristos sa le graiasca prin gurile voastre. Va zic, dupa cum indemna si Sf. Serafim de Sarov si in zilele noastre parintele Rafael Noica: Invatati enoriasii sa vina la spovedanie cu rugaciune. Sa se roage Domnului ca sa le trimita cuvant prin duhovnic. Astfel, primele cuvinte ce ies din gura preotului sa le ia ca din gura lui Dumnezeu. 

un umil Profesor de Religie,

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger