9/21/2014

Infiintarea unei plantatii de nuci. Dialog cu ing. Iosif Kiss

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Avem un milion de hectare de teren nelucrate pe care am putea înfiinţa livezi de nuc.

Cultura nucului este o investiție sigură, spune cel mai cunoscut consultant specializat în înființarea livezilor de nuci din România, ing. Iosif Kiss. Membru în Comisia de nuc din cadrul International Society for Horticultural Science, specialistul a acceptat să realizeze alături de Agrointeligența un serial de articole despre ce înseamnă să investești într-un business cu nuci, dar și care este potențialul și câștigurile pe care le pot avea fermierii români din această cultură agricolă extrem de profitabilă.

La nivel mondial, 58 de țări își dispută piața de nucă, iar dintre acestea, China este cea care a cunoscut cea mai rapidă extindere în acest sector. Până nu demult, asiaticii aveau o producție rezonabilă de miez de nucă, însă după ce au demarat programe naționale de înființare a unor noi livezi de nuc, producția lor a ajuns astăzi să reprezinte peste 50% din cantitățile anuale de nucă la nivel mondial – 3,5 milioane de tone. Practic, din 1993 încoace, recolta anuală de nuc a chinezilor s-a mărit cu peste 800%! În urma lor, Franța și-a mobilizat și ea forțele, iar dacă în 2007 avea o producție la jumătate față de a noastră, astăzi francezii de zâmbesc de pe locul 9 în clasamentul celor mai mari producători de nucă din lume, în timp ce noi ne menținem pe locul 10.
În 2012, producția anuală de nucă raportată de cultivatorii români se situa la 30.546 de tone, însă investițiile recente și înființarea de noi livezi de nuc ar putea însemna o relansare a acestei culturi profitabile.

”Analizând evoluția producțiilor de nucă la nivel mondial remarcăm în primul rând faptul că acest domeniu este într-o dezvoltare constantă şi sigură, cu o creştere de peste 200% într-un interval de 20 de ani, cu mult peste media generală de creştere a PIB-ului global. Asta se traduce într-o oportunitate de investiţii cu profitabilitate garantată, suficient de mare încât să conducă la o stare de siguranţă financiară pentru orice familie din România care doreşte să ajungă la un confort financiar suficient pentru asigurarea nevoilor zilnice la un nivel decent”, apreciază consultantul Iosif Kiss, cel care deține și cel mai important site dedicat exclusiv afacerilor cu nucă – www.nucifere.com.

Potențialul uriaș pe care România îl care pe piața nucului este evidentă, crede ing. Kiss, identificând suprafețe uriașe de teren lăsat în paragină, dar și vechi livezi unde arborele de nuc poate reînvia. ” Trec peste faptul că în România sunt aproximativ un milion de hectare de teren nelucrate , care ar putea fi folosite pentru înfiinţarea unor livezi de nuc ( sau din orice altă specie pomicolă) și mă opresc asupra unui studiu pe care l-am realizat în cursul anului 2012 și parţial 2013, referitor la suprafeţele de teren agricol din România care îndeplinesc condițiile de favorabilitate medie şi ridicată pentru această cultură. Astfel am ajuns la concluzia că în ţara noastră peste 4, 4 milioane de hectare de teren agricol pot fi folosite pentru înfiinţarea şi exploatarea de livezi de nuc. Cu toate acestea, însă e de recomandat ca înaintea înfiinţării unei livezi de nuc să se facă o documentare serioasă asupra condiţiilor pedoclimatice locale, astfel încăt alegerea tipului de material săditor cel mai potrivit pentru condiţiile locale să fie făcută fundamentat, în cunoştinţă de cauză”, ne-a mai declarat ing. Iosif Kiss, în prezent și masterand în Tehnologii Integrate de Producere şi Valorificare a Produselor Horticole Nepoluate, Facultatea de Horticultură- USAMV Bucureşti.
În următorul articol despre afacerile cu nuc vom afla mai multe despre ce trebuie să facă un investitor înainte de a planta primul nuc în livadă.

Tot ce trebuie să știi înainte de a înființa o livadă de nuc: De la tipul plantației, la condițiile de sol și ce soiuri de nuc aduc cel mai mare profit.
Una dintre deciziile importante pe care o are de luat o persoană care doreşte să îşi înfiinţeze o livadă de nuc este aceea referitoare la ce fel de material săditor să utilizeze pentru înfiinţarea livezii sale. Potrivit ing. Iosif Kiss, membru al Societății Române a Horticultorilor, o asemenea hotărâre se ia la modul individual, ţinându-se cont de următoarele aspecte::

1.Condițiile pedoclimatice locale
Degeaba vrem să cultivăm un anumit soi de nuc dacă ne confruntăm cu condiții locale improprii pentru dezvoltarea corespunzătoare a acestuia în arealul ales pentru plantare.

Un profan în domeniu nu ştie că în nutriţia plantelor sunt implicate un număr de 16 elemente chimice esenţiale, iar un deficit la oricare dintre aceste elemente induce un stress în evoluţia plantelor. Uneori aceste deficite pot determina stagnări în vegetaţie şi, în cazurile extreme, se poate ajunge până la pierdea respectivei plante. La fel, şi la polul opus, depăşirea unui anumit prag în asigurarea de ingrăşăminte poate determina uscarea plantelor. Fenomenul este determinat de schimbarea sensului de trecere a apei şi a mineralelor necesare pentru plantă , din plantă spre exterior. Astfel deşi exista îngrăşăminte în exces acestea nu pot fi asimilate de către plante pentru că este inversat sensul de permeabilitate pentru apă şi minerale prin membranele rădăcinilor. ”Dacă vreţi să vizualizaţi procesul în cauză, uitaţi-vă la o picătură de cerneală care ajunge într-un pahar cu apă. Ce vedeţi? Se dizolvă picătura de cerneală în apă sau apa pătrunde în respectiva picătură de cerneală? Cu siguranţă este a doua variantă. La nivel macro, acelaşi fenomen de translatie a apei dintr-o zona cu concentratie scăzută în elemente minerale către o zonă cu concentraţie mai ridicată este valabil şi în cazul fertilizărilor din lumea vegetală. Dacă înţelegem acest fenomen, conştientizăm faptul că, fără să ştim exact nivelul de asigurare cu elemente nutritive din sol, în fertilizarea unei culturi – indiferent din care specie este aceasta – poate fi făcută foarte uşor o risipă de fonduri sau în cazurile cele mai grave se poate pierde toată investiţia prin uscarea plantelor în totalitatea lor”, explică ing. Kiss. În cazul în care totuşi plantele nu se usucă, excesul de îngrăşăminte aplicat reprezintă o pierdere inutilă. Acestea sunt argumentele pentru care specialistul recomandă călduros să fie făcute analizele agrochimice cu simţ de răspundere. Fără rezultatul acestor analize nimeni nu vă poate face o recomandare în cunoştinţă de cauză referitoare la cantităţile de îngrăşămint

2.Tipul plantaţiei
În funcție de tipul plantației – pentru lemn, pentru fructe sau și pentru lemn și pentru fructe, se vor alege și soiurile cu cele mai bune randamente pentru afacerea dorită.

3.Destinaţia producţiei viitoare de nuci
Una este ca recolta de nucă să fie destinată comercializării în coajă (când contează enorm atat aspectul, cât şi sudura valvelor, care determină o durată ridicată de păstrare în condiţii optime pentru calitatea miezului), și alta este când producţia este destinată pentru industrializare sub formă de ulei (şi nu numai). Totodată, când producţia este destinată a fi comercializată sub formă de miez de nucă, atunci trebuie avut în vedere alegerea unui soi care asigură un aspect aspect estetic şi un anumit grad de fărâmiţare al miezului.

4.Configuraţia terenului
Locația livezii, inclusiv relieful acesteia, poziținarea față de punctele cardinale și zona în care este situată sunt elemente ce pot influența decisiv producția de nucă pe care veți obține, așa că în funcție de configurația terenului vă puteți planifica eficient schema de plantare înainte de înființarea livezii de nuc.

5.Tipul livezii
De la bun început trebuie să decideți dacă veți dezvolta o afacere familială sau comercială, gândind mai departe și alte aspecte care țin de tipul de fiscalizare, dar și de modul în care veți reuși să intrați pe piață, să vă valorificați producția de nucă.

6.Costul unui pom altoit, pe diverse dimensiuni şi vârste
Realizarea unui buget este obligatoriu, iar acesta va include atât lucrările de amenajare, cât și – foarte important, o informare prealabilă privind prețurile cu care veți achiziționa pomii. Trebuie să știți că portaltoiul folosit în cazul pomilor altoiţi determină creşteri semnificative de producţie faţă de pomii altoiti pe alţi portaltoi. De exemplu există un portaltoi care determină variaţii pozitive de producţie în cazul aceluiaşi soi si de 400%, așa că este bine să aveți în vedere și acest aspect dacă țintiți o recoltă-record.
Alt aspect pe care trebuie să îl puneți în balanța planului dumneavoastră de afaceri este costul unui pom altoit versus costul unui pom nealtoit. Totdată, e bine de știut că un pom nealtoit achiziţionat de la pepiniere autorizate are un preț mai mare decât un pom nealtoit realizat în gospodăria proprie, însă dacă nu vă pricepeți, este bine să apelați la un specialist pentru a vă asista în altoire.

În privința înființării unei livezi cu nuc, dacă plănuiți să obțineți cel mai bun profit, este bine să apelați la un consultant care să vă ajute să parcurgeți pașii necesari pentru a avea pomi sănătoși și recolte bogate cât mai repede. Un astfel de specialist este ing Iosif Kiss, cel care deține și site-ul www.nucifere.com. ”Dacă vreţi sfatul meu legat de ce material săditor să folosiţi pentru înfiinţarea livezii de nuc, vă pot ajuta doar dacă am detaliile complete legate de suprafaţa pe care doriţi să o înfiinţaţi, experienţa dumneavoastră în domeniul horticol, bugetul alocat, sursa de finanţare (resurse proprii, credit sau fonduri europene) şi, nu în ultimul rând, tot ceea ce ţine de obiectivele de producţie, destinaţia producţiilor de nuci în coajă şi a miezului de nucă. Soluţia nu se furnizează la minut şi nici fără să existe o bază reală şi legală serioasă. Dacă nu se furnizează datele menţionate mai sus nu am cum să ofer o soluţie care să aibă legătură cu realitatea. Şi nici nimeni altcineva nu va putea face asta”, explică ing. Kiss, membru în Comisia de nuc din cadrul International Society for Horticultural Science.

În ce soiuri ar investi ing. Iosif Kiss

În opinia personală a ing. Kiss, cel mai bun soi de nuc pentru cultivat în România este o alegere dificilă. ”Eu aş alege trei soiuri de origine franceză şi unul de origine chineză (dar care, din păcate încă nu este omologat pentru cultivare în UE) în jurul cărora aş structura viitoarea livadă. Asta nu înseamnă că nu sunt şi soiuri româneşti ce pot da satisfacţii foarte mari. Dintre acestea, câteva din soiurile româneşti cu adevărat interesante sunt RONUTEX, Ovidiu şi Miroslava. Dar indiferent de soiurile preferate de mine, nu as alege nimic pentru plantat fără să existe buletinele de analize pentru sol, temperaturi, precipitaţii şi fără să am detalii legate de configuraţia solului. Cine îşi poate permite să piardă şi banii şi timpul alocat pentru înfiinţarea unei livezi doar pentru că nu îşi face analizele în cauză?”, subliniază consultantul.

În privința oportunității înființării unei livezi de nuc în România, ing. Kiss este tranșant: „Încurajez pe toată lumea care are o suprafaţă de teren agricol să ia în considerare înfiinţarea unei livezi de nuc, pentru că oricum timpul trece şi rezultatele nu vor întârzia să apară. Un vechi proverb chinezesc spune că Cel mai bun moment pentru plantarea unui pom a fost acum 20 de ani. Urmatorul moment bun este ACUM!”.

Notă: Ing. Iosif Kiss poate fi contactat la iosif.kiss@nucifere.com
http://agrointel.ro/24744/tot-ce-trebuie-sa-stii-inainte-de-a-infiinta-o-livada-de-nuc-de-la-tipul-plantatiei-la-conditiile-de-sol-si-ce-soiuri-de-nuc-aduc-cel-mai-mare-profit/


Iosif Kiss  21 septembrie 2014 11:12 La nivelul luni aprilie 2014 salariul mediu brut în România era de 2395 RON/luna, adica o sumă brută de 28740 RON impozabili. La un curs mediu de 4.41 RON/eur rezultă că acest salariu brut este de 6517 eur/an.
Potrivit site-ului http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=6517 cam asa arata situaţia costurilor cu munca salarială a unui angajat care primeşte un salariu brut anual de 6517 eur/an Salariul brut 6517
Bonuri de masă         0
Angajatul plăteşte la bugetele de stat        1946
Salariul net(cunoscut si ca “salariu în mână”)        4571
Salariul complet(reprezintă costul total al angajatorului cu salariul)      8342
Angajatorul (patronul) plăteşte la bugetele de stat          1825
Statul colectează la bugetele de stat în total         3771 Asta înseamnă , la 48 de săpămâni lucrătoare pe an un venit net săptămânal de 95,23 eur sau un venit net zilnic de 19,05 eur. Căte familii cu unul sau doi copii pot trăi decent din acest venit, în ipoteza că nu există nicio altă datorie la bănci sau la alţi creditori? Ce viaţă decentă este aceea cu mai puţin de 10 eur/zi pe membru de familie? Trăim ca să muncim numai pt asigurarea unei alimentaţii minimale? Din ce suportăm costurile pentru îmbrăcăminte sau pentru tot ceea ce înseamna hrana sufletului (artă, cultură, excursii etc)? Nu este asta o formă de sclavie? Cum vrem să evoluăm în condiţiile în care acceptăm această formă de neosclavagism, doar din frica de a nu rămâne fără acel puţin prin care putem să punem ceva pe masă? Şi daca studiaţi atent cifrele din tabelul de mai sus…vedeţi ca nu am spus nimic despre TVA-ul de la absolut toate cumpăraturile pe care le face salariatul din suma netă cu care rămâne după ce statul deja a luat un impozit suficient de mare. Dacă îl luăm în calcul şi pe acesta , ajungem la concluzia că statul ia mai mult din venitul generat de dv decât dumneavoastră înşivă. Nu facem filosofie pe marginea subiectului, dar aceasta este realitatea crudă: munca salarială vă menţine la nivel de sclav pentru stat ( şi de ce nu… şi pentru patron- care va folosi orice scuză – reală sau nu- pentru a vă menţine pentru cât mai mult timp la un salariu cât mai mic posibil). În antiteză cu munca salarială, remunerată cu salariul mediu pe economie luat în calcul în exemplul de mai sus, iată cum stau lucrurile în cazul veniturilor generate de o livadă de nuc:
– Timpul de lucru necesar într-un an de zile pentru un hectar de livada de nuc: 2 (două) săptămâni/an. Asta înseamnă că un deţinător de un hectar de livad de nuc are 50 (cincizeci) de săptămâni/an pentru el şi familia lui;
– Un hectar de livadă de nuc făcut ca la carte genereaza un venit de minim 10.000 (zece mii) de euro /an. Asta înseamnă dublul salariului mediu anual pentru un angajat care lucreaza 48 de saptămâni /an. Pentru doar două săptămâni de munca/an? Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale impozitul pentru veniturile din livezile de până în 2.5 hectare este de 4709 RON/an iar pentru livezile mai mari de 2,5 hectare este de 4144 RON/an. Se poate compara acest impozit cu ceea ce incasează statul în urma venitului salarial luat ca exemplu? Păi… Nu prea… Pentru că rămân cu mult mai mulţi bani în buzunarul proprietarului de livadă faţă de salariat. Devine acum clar de ce statul romaân încearcă prin ORICE MIJLOACE să creeze dependenţe de un venit aşa-zis “sigur” şi nu încurajează iniţiativa privată în acest sens, de ajung românii să îşi vândă terenurile la preţuri de nimic unor ” investitori” străini , care cu banii pe care îi cheltuie în 3-4 zile de vacanţă cumpără un hectar de teren în România. Asta e crudul adevăr pe care ar trebui să-l spuneţi fără menajamente tuturor acelora pe care îi ştiţi că au un teren şi sunt tentaţi să îl vândă. În loc să îl vândă, mai bine să exploateze terenul în beneficiul propriu. Iar livada de nuc este doar una din multele variante aflate la dispoziţia proprietarilor de pământ din ţara noastră.
http://agrointel.ro/24739/ce-potential-are-romania-pe-piata-mondiala-a-nucului-avem-un-milion-de-hectare-de-teren-nelucrate-pe-care-am-putea-infiinta-livezi-de-nuc/

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger